De Xiaomi Book S moet het Windows-convertibles moeilijk gaan maken

© PXimport

De Xiaomi Book S moet het Windows-convertibles moeilijk gaan maken

Geplaatst: 21 juni 2022 - 16:55

Aangepast: 25 november 2022 - 11:40

Rens Blom

Met de Xiaomi Book S richt de Chinese techreus zijn pijlen op Windows-convertibles van onder meer Microsoft. De Book S is een uit de kluiten gewassen tablet met Windows 11 en een optioneel toetsenbord. In deze Xiaomi Book S preview doen we een eerste indruk op van het apparaat.

De Xiaomi Book S is vandaag gepresenteerd en komt binnenkort uit in Nederland voor een adviesprijs van 700 euro. Het optionele toetsenbord kost nog eens 150 euro. Een styluspen gaat voor 99 euro. Opmerkelijk is dat de convertible standaard zonder oplader komt. Die is los verkrijgbaar voor 45 euro, maar lijkt in Nederland wél standaard mee te komen. Dat zou logisch zijn omdat het in ons land niet gebruikelijk is om een laptop zonder oplader te verkopen. Computer!Totaal kon op een Xiaomi-evenement in Parijs alvast kort aan de slag met de Xiaomi Book S. 

Stevig ontwerp met weinig aansluitingen

Wat allereerst opvalt, is de mobiliteit van de convertible. De Book S heeft een groot 12,4inch-scherm maar is met 720 gram relatief handzaam. Het blijft een apparaat om met twee handen te bedienen, maar in je tas neemt de convertible dus niet veel ruimte en gewicht in. De dikte van de Book S is met 9 millimeter ook goed binnen de perken. De behuizing voelt op het eerste gezicht stevig aan en biedt ruimte aan een hoge resolutie webcam (Full-HD) met gezichtsherkenning. Ook achterop zit een camera (13 megapixel), waarvan de kwaliteit goed genoeg lijkt om sporadisch een foto met een forse tablet te maken. De luidsprekers van de tablet waren in de drukke beurshal niet goed te testen.

Het aantal aansluitingen op de Book S is beperkt. Een 3,5mm-poort voor bedrade audiodoorgifte en één usb-c-poort die de tablet kan opladen en verbinding kan leggen met een monitor. In de beurshal is de tablet via een usb-c-kabel gekoppeld aan een monitor om het beeld uit te breiden. Dit werkt soepel. 

Een hoes die aan de achterkant van de tablet klikt, voelt luxe aan als nepleer. Hij heeft een ingebouwde kickstand om de tablet schuin neer te zetten. Dat gaat stroef en een keer viel de hoes zomaar van de tablet af. Iemand die de Book S al langer in gebruik heeft, zegt dit euvel te herkennen. 

 

© PXimport

 

© PXimport

Het toetsenbord

Het optionele toetsenbord laat een overwegend goede indruk achter. De toetsen hebben verrassend veel travel en tikken lekker weg. Wel hebben ze een rubberachtige indruk, waardoor ze wat plakkerig overkomen. Niet storend, maar het zijn geen gladde toetsen. Het trackpad is ruim genoeg en werkt prima, zo op het eerste gezicht. Je klikt het toetsenbord via de magnetische aansluiting aan de Book S. Dat werkt naar behoren en het toetsenbord blijft netjes ‘hangen’ als we de tablet optillen.

De optionele styluspen was niet beschikbaar, dus we hebben er geen indruk van kunnen opdoen.

 

© PXimport

Spiegelend scherm

Het lcd-scherm heeft een 16:10-verhouding, is aanraakgevoelig en ververst met slechts 60 Hz. Sommige premium Windows-convertibles hebben een soepeler 120Hz-scherm. Ook concurrerende tablets van Samsung en Apple hebben een 120Hz-scherm. De beeldresolutie van de Book S is met 2560 x 1600 pixels gangbaar en dik in orde. Wat opvalt in de fel verlichte beurshal is dat het scherm enorm spiegelt – niet handig. Een laagje Corning Gorilla Glass 3 beschermt het display tegen krassen en valschade. Gorilla Glass 3 is een ouder glastype en in sommige moderne tablets is dan ook een nieuwer, sterker glastype geplaatst. 

 

© PXimport

ARM-chip moet zich bewijzen 

In de Xiaomi Book S zit geen processor van AMD of Intel, maar een van Qualcomm. Deze gloednieuwe Snapdragon 8cx Gen 2-chip is een 7nm-processor die gebruikmaakt van een ARM-architectuur. Xiaomi liet een Qualcomm-topman op het podium vertellen over hoe goed deze processor is, maar onthield zich van (doorgaans subjectieve) vergelijkingen met andere processors. Een uitgebreide review moet uitwijzen hoe krachtig de Snapdragon 8cx Gen 2 is en of Windows 11 optimaal draait met een ARM-chip. De Book S heeft in ieder geval voldoende werk- en opslaggeheugen (8 GB en 256 GB) om een soepele gebruikerservaring te leveren. In een korte test met Windows-programma’s en het navigeren in browser-tabbladen loopt de convertible als een zonnetje.

Opmerkelijk is dat de Xiaomi Book S een kaartslot heeft voor een SD-kaartje zodat je het opslaggeheugen kunt vergroten. Fijn, maar persoonlijk hadden we liever een simkaartslot gezien om met deze tablet overal te kunnen internetten. Al kan dat gek genoeg weer niet op 5G-snelheid, want de Book S ondersteunt 4G maar geen 5G. En dat terwijl de Qualcomm-processor er wel geschikt voor is. Het gebrek aan 5G-compatibiliteit maakt in Nederland nog weinig uit omdat de snelle 3,5GHz-frequentie op zijn vroegst pas eind 2023 beschikbaar komt, maar op de lange termijn maakt het de Xiaomi Book S minder compleet dan concurrenten mét 5G-ondersteuning. 

Accuduur tot dertien uur

Volgens Xiaomi gaat de accu van de Book S tot dertien uur mee bij normaal gebruik. Dat is uiteraard niet te testen tijdens de korte hands-on, dus daar komen we in de review op terug. Het opladen verloopt als gezegd via de usb-c-poort en gaat met maximaal 65 watt. Dat is lekker vlot. 

Windows 11 S 

Op de Xiaomi Book S is Windows 11 S geïnstalleerd. Dat is een beperktere versie van Windows 11, bedoeld voor apparaten met eenvoudigere specificaties en/of met een ARM-processor. Wie de S-versie te beperkt vindt, kan doorgaans overschakelen naar de reguliere Windows 11 Home-software. Het was tijdens de korte testperiode niet mogelijk om te controleren of de Xiaomi Book S dit ook ondersteunt, dus daar komen we op terug. 

 

© PXimport

Voorlopige conclusie

De Xiaomi Book S is een stevige tablet met een optioneel toetsenbord dat een goede indruk achterlaat. Het scherm oogt scherp en kleurrijk, maar spiegelt ook erg, heeft een standaard verversingssnelheid en een ouder type beschermglas. De hardware maakt ons nieuwsgierig naar een uitgebreide test, want we willen de splinternieuwe Snapdragon 8cx Gen 2-processor graag aan de tand voelen. Ook om te achterhalen of Xiaomi’s geclaimde accuduur van dertien uur realistisch is bij normaal gebruik. De adviesprijs van 700 euro (exclusief toetsenbord en styluspen) maakt de Book S een direct alternatief voor de Microsoft Surface Go 3 met Intel Core i3-processor. Reviews noemen de tragere processor en kortere accuduur de grootste minpunten van de Surface Go 3. Het valt te bezien hoe Xiaomi’s convertible het op deze vlakken doet en of het bedrijf voor hetzelfde geld een beter totaalpakket kan bieden. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000