Vakantiegevoel nodig? Deze films en series nemen je mee op reis

© PXimport

Vakantiegevoel nodig? Deze films en series nemen je mee op reis

Geplaatst: 11 mei 2020 - 12:28

Aangepast: 25 november 2022 - 10:22

Laura Jenny

Op vakantie gaan, dat zit er voorlopig even niet in. Je vakantiegeld gaat op de bank, of wordt besteed aan klussen in en om het huis, maar hoe zorg je dat je toch een vakantiegevoel krijgt? Dat doe je onder andere met deze films en series.

Ibiza

We beginnen niet met de allerbeste film die Netflix kwalitatief gezien te bieden heeft, maar wel eentje die een veelbezochte vakantiebestemming van Nederlanders als toneel heeft gekozen: Ibiza. Het biedt een kijkje in het uitgaansleven van Ibiza, want in deze film volgen we iemand die met haar vriendinnen naar Ibiza gaat, achter een DJ aan die toevallig ook nog eens heel knap is. Een aanrader als je Ibiza wel eens hebt bezocht, want geheid komen er allerlei herinneringen terug.

Dit zijn de beste series om te bingewatchen op Netflix.

Human Planet

BBC’s Human Planet is een reeks die je laat zien hoe mensen op andere delen van de wereld leven. Niet in de hoofdsteden, maar juist op plekken die heel afgelegen zijn en daardoor vragen om aanpassingen. Hoe verregaand die aanpassingen kunnen zijn, dat wordt fenomenaal in beeld gebracht in Human Planet.

Call Me By Your Name

Deze film doet je waarschijnlijk overwegen een zwembad in de tuin te nemen. Call Me By Your Name weet als geen ander dat heerlijk rustige zomergevoel in Frankrijk over te brengen. Ondertussen ontvouwt zich ook nog een heel sensueel verhaal tussen de 17-jarige Elio en aanzienlijk oudere Oliver, die ook nog voor zijn vader werkt. Een ultieme optekening van dat heerlijke, lome vakantiegevoel.

Tales by Light

Als er iets leuk is om te doen op vakantie, dan is het wel foto’s maken. Er is net even wat meer ruimte in je hoofd voor creativiteit en dat uit zich vaak in de mooiste kiekjes. Plus, kijk nu maar eens naar vakantiefoto’s van vorig jaar: dat gevoel komt meteen weer opborrelen. De Australische docuserie Tales by Light volgt fotografen bij het maken van hun levenswerk. Je ziet de mooiste landen ter wereld op hun mooist. Tales by Light heeft een serieuze ondertoon, maar biedt daarnaast een inkijkje in een andere cultuur. Een zeer goed vastgelegd inkijkje.

Fuck de Liefde

Dit is geen hoogstaande film, maar als er een Nederlandse film is die een tropisch eilandgevoel weet over te brengen, dan is het Fuck de Liefde wel. Er zit de nodige drama in, maar de plaatjes die je te zien krijgt van Curacao doen je al die soap-achtige situaties direct vergeten.

An Idiot Abroad

Wil je niet alleen genieten van alles wat andere culturen te brengen hebben, maar ook lachen, dan is An Idiot Abroad de ideale serie. Karl Pilkington wordt er door comedians Ricky Gervais en Stephen Merchant op uit gestuurd om allerlei wereldwonderen te bezoeken. Hij maakt de meest jaloersmakende trips en geeft je een goed kijkje in het hoofd van iemand die zich niet per se makkelijk laat overtuigen.

Dit zijn de beste films en series op Amazon Prime Video.

Wet Hot American Summer

Hoewel we in Nederland minder die kampcultuur hebben dan in Amerika, is bijna iedereen wel eens met school of sportvereniging op een kamp geweest. Wet Hot American Summer is een film, maar ook een serie op Netflix, waarin je kunt genieten van vage situaties en vooral veel humor op zo’n Amerikaans kinderkamp. Het is misschien niet een strandvakantie, maar wel een heel relaxte tijd weg van het dagelijks leven, diep in een van de vele nationale parken die Amerika rijk is.

Dirty Dancing

Deze film heeft zoveel iconische momenten, geweldige quotes en fantastische moves, dat zelfs al speelde hij zich af in een Hollands weiland, dan wist het nog het verhaal over een zinderende vakantieliefde over te brengen. Dirty Dancing neemt je van begin tot eind mee op een familievakantie in een resort in Amerika. Een resort waar enorm sexy wordt gedanst, maar waar ook een paar strenge ouders aanwezig zijn om roet in het eten te gooien. Als dat maar goedkomt…

Restaurants on the Edge

Hoewel deze serie draait om het redden van restaurants die het om de meest uiteenlopende redenen moeilijk hebben, kun je in Restaurants on the Edge heerlijk wegdromen bij de mediterraanse zee en leer je meer over de eetcultuur van Hong Kong. Wat Restaurants on the Edge zo fantastisch maakt is eigenlijk alles behalve het onderwerp waar het om gaat: het is simpelweg zo mooi in beeld gebracht, dat je even helemaal weg bent geweest als je ernaar hebt gekeken.

Moonrise Kingdom

In het verlengde van One Hot American Summer is er Moonrise Kingdom. Een enorm succesvolle film waar je sowieso vrolijk van wordt. Het vertelt een enorm koddig verhaal over kinderen op een zomerkamp. Tenminste, eigenlijk gaat het vooral over twee kinderen die niet langer op het zomerkamp aanwezig zijn. Ze zijn verliefd en ze zijn vertrokken, maar waarheen? Een bijzonder avontuur volgt en neemt je vanaf de eerste seconde volledig mee in enerzijds het brein van een kind, als anderzijds dat echte kampgevoel.

Conan without Borders

Conan is een beetje lomp, maar zoomt in zijn serie Conan without Borders op humoristische wijze in op de cultuur per land. Hij gaat daarin eigenlijk juist niet op zoek naar het onbekende: hij kiest er juist voor om precies dat te doen waar een land bekend om staat. En als we heel eerlijk zijn, dan is dat hartstikke leuk. Je gaat niet naar Rome zonder het Colosseum te hebben gezien, en Conan duikt in de cultuur achter die zeer bekende activiteiten die een bepaald land zo kenmerken.

To Catch a Thief

Ben je meer geïnteresseerd in oudere films, dan is deze klassieker van Alfred Hitchcock er voor je. In deze film zie je Grace Kelly en Cary Grant die samen een hete zomer beleven. Er wordt gestolen, er wordt geflirt en ondertussen speelt er een kat-en-muisspel dat briljant in beeld is gebracht door een van ‘s werelds grootste regisseurs ooit.

Anthony Bourdain: No Reservations

Maar liefst twaalf seizoenen lang ging kok Anthony Bourdain op zoek naar de essentie van de eetcultuur op verschillende plekken op de wereld. Bourdains stijl is natuurlijk lekker lomp en arrogant, maar hij weet wel fantastisch over te brengen hoe het eten in een bepaalde regio smaakt en hoe dat zo is ontstaan. Eten is zo belangrijk als je op reis bent. Want ja, we gaan niet helemaal naar Spanje om alsnog aan de frikandellen en kroketten te zitten, toch?

Goede reis!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000