ID.nl logo
Wat staat er op Amazon Prime Video? De beste tips
© PXimport
Huis

Wat staat er op Amazon Prime Video? De beste tips

Het is erg makkelijk om online goede tips voor Amazon Prime Video te zoeken, maar vaak kom je bij Amerikaanse websites uit die een heel ander aanbod kennen dan de Nederlandse variant. Er is echter genoeg goeds om te kijken op de Nederlandse Amazon Prime Video.

Amazon Prime Video staat bol van de geweldige films en series, of die nu van Amazon zelf komen in de vorm van Amazon Originals, of van andere partijen. We hebben je in dit artikel een selectie geboden van kwalitatief goede of bijzondere films en series, maar er staat nog veel meer van dat moois op het videostreamingplatform.

Pulp Fiction

Quentin Tarantino schijnt ooit te hebben gezegd slechts tien films te willen maken, en hij is nog maar één film verwijderd van die tien. Dat is echter niet de belangrijkste reden om zijn Pulp Fiction aan te raden. Het is simpelweg een heel goede, iconische film. Eentje waar vaak naar gerefereerd wordt binnen de popcultuur. Dat komt door het bizarre misdaadverhaal over twee handlangers van een misdadiger die een avond op de vrouw van hun baas moeten letten. Iets dat mede door drugsgebruik niet al te soepel verloopt. Een bizar verhaal dat niet alleen door Tarantino geweldig tot leven komt, maar ook door de acteurs: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson en Bruce Willis.

Fantastic Mr Fox

Een evenzo indrukwekkende cast is te vinden in Fantastic Mr Fox, al zie je ze hier niet. In de met visueel spectaculaire film van Wes Anderson wordt vossenjacht op de hak genomen aan de hand van het verhaal van een nogal bijdehante vos. Zijn stem en vele scherpe opmerkingen wordt ingesproken door George Clooney, maar tot de cast behoren ook Meryl Streep en Bill Murray. Deze boekverfilming van Roald Dahl is grappig, uniek en kijkt dankzij de stopmotion-techniek weg als een kinderboek met een ruw randje.

Mr Robot

We zouden geen Computer!Totaal mogen heten als we Mr Robot niet in dit artikel zouden noemen. De serie over hackers weet te verrassen met twists, maar vooral met Rami Malek die de sterren van de hemel steelt als de geniale ‘computernerd’ Elliott Anderson. Je krijgt hierbij een inkijkje in het brein van iemand die geniaal is, maar ook zijn eigen demonen te bevechten heeft. Dit resulteert in een serie die zowel bloedstollend spannend is als enorm paranoïde.

Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

Er staan een heleboel echte filmklassiekers op Amazon Prime Video, maar er zijn er niet veel zo entertaining als Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark. In deze film gemaakt door cinemagrootheden George Lucas en Steven Spielberg gaat de held Indiana Jones (gespeeld door Harrison Ford) het avontuur aan door het op te nemen tegen een andere archeoloog die zijn vondsten verkoopt aan de Duitsers. Daarvoor moet hij zo spoedig mogelijk de Bijbelse ‘Ark’ vinden. De special effects in deze film waren voor die tijd kwalitatief zeer goed: je gelooft Ford bijna terwijl hij weer het ene na het andere obstakel de baas blijft in de mooiste oorden. Spanning, sensatie en natuurlijk de nodige humor, want het blijft Indiana Jones.

Undone

Undone is een zeer unieke productie waarin een vrouw in een sci-fi-setting leert omgaan met de dood van haar vader. Deze bijzondere dame (vertolkt door Rosa Salazar) blijkt bovendien te kunnen tijdreizen met haar brein. De serie is gemaakt met gebruik van een rotoscoop, wat een animatietechniek is die je niet vaak op televisie tegenkomt. Hierbij worden de bewegingen van een acteur gefilmd, frame per frame geprojecteerd op een tekentafel, waarbij de tekenaar de projectie overtekent. Het resultaat is een droomachtige, trip-achtige serie die ver weg van de realiteit is, maar tegelijkertijd zeer hedendaagse onderwerpen ter tafel brengt.

De Bourne-films

Op Amazon Prime zijn meerdere Bourne-films te vinden, waarvan vooral het eerste deel erg sterk is. Dat komt omdat het concept erg fascinerend is: wat als je ergens op een boot wakker wordt, niet wetende wie je bent of wie je ooit bent geweest? In het geval van Jason Bourne volgt daarop een ware klopjacht, terwijl hij ondertussen keihard zijn best doet om te ontdekken wat zijn ware identiteit is. Een actiethriller met allerlei verrassingen en twists, waarin Matt Damon in de hoofdrol de show steelt.

Parks and Recreation

Voor de liefhebbers van comedyseries is er genoeg aanbod op Amazon Prime Video. Zo vind je er onder andere Parks and Recreation en The Office. Waar The Office een Amerikaanse variant is van de Britse Office, komt Parks and Recreation met een heel vers verhaal over een groep ambtenaren die zorgdragen voor de parken en vrijetijdsbesteding in het kleine plaatsje Pawnee. Het is een serie die de ‘big break’ betekende voor veel grote sterren: Chris Pratt, Aubrey Plaza, Aziz Ansari en Nick Offerman bijvoorbeeld. De grootste ster is echter Amy Poehler, die alles geeft in de rol van Leslie Knope probeert zij zich steeds verder door te ontwikkelen binnen de politiek, waar ze nogal vreemde tactieken voor gebruikt. Parks and Recreation is zo aantrekkelijk omdat het enerzijds heel vreemd is, en anderzijds vol herkenbare, gewone situaties rechtstreeks uit het dagelijks leven zit.

Seinfeld

Over situaties rechtstreeks uit het leven gesproken: Seinfeld is ook present op Amazon Prime Video. De eigenzinnige comedyreeks van comedian Jerry Seinfeld heeft alles wat een sitcom nodig heeft: herkenbare types, interessante gespreksonderwerpen en vele lagen humor. Het is met negen seizoenen een heerlijke serie om lekker te bingen deze herfst, zonder dat je per se constant je ogen op het scherm gericht hoeft te houden. Seinfeld kijkt heerlijk weg en het is bijna knap hoe tijdloos de reeks is gebleven.

The Marvelous Ms Maisel

Deze serie wordt vaak geprezen, terwijl hij hier en daar wel wat tekortkomingen heeft. Echter zet Rachel Brosnahan een heel eigen Midge Maisel neer, een vrouw die in de jaren ‘50 haar leven als huisvrouw aan de wilgen hangt voor een carrière als stand-up comedian. Dat werkt heel aanstekelijk, waardoor Prime-kijkers al meerdere seizoen van de geweldige Ms Maisel kunnen genieten. In deze serie komen het leven, kleinkunst, een vleugje emotie en comedy perfect samen.

Avatar: The Last Airbender

Er zijn meerdere animatieseries op Amazon Prime Video te vinden, waarvan Avatar: The Last Airbender iets traditioneler is dan bijvoorbeeld het eerder genoemde Undone. Sowieso is Avatar echt op kinderen gericht. Dat wil niet zeggen dat deze serie voor volwassenen niet interessant is. De verhalen zijn goed geschreven en het ziet er soms uit alsof Studio Ghibli-grootheid Hayao Miyazaki bij de productie betrokken was. Het jongetje Avatar kan de vier elementen beïnvloeden, maar heeft daarbij altijd te maken met persoonlijke uitdagingen of politieke spelletjes waardoor het interessant blijft.

Justified

Timothy Olyphant is de grote ster in Justified, een serie die aanvoelt als een western vol hedendaagse humor en situaties. Justified wordt geroemd om het acteerwerk en de chemie tussen de acteurs, maar ook om de vlotte pen van de scenarioschrijvers. Er is voor iedereen wel een soulmate te vinden in Justified, hoewel tegelijkertijd iedereen op zijn eigen manier een flinke gebruiksaanwijzing heeft.

Downton Abbey

Je hoeft geen fan te zijn van kostuumdrama’s om het uber-Britse Downton Abbey te waarderen. Deze serie staat bekend om zijn fantastische art direction, sfeer, stiff upperlip en meeslepende muziek. Alleen al om het snibbige, maar hilarische personage The Dowager (Maggie Smith) zou je Downton Abbey kunnen kijken, maar gelukkig is er nog meer om van te genieten. In zes seizoenen leer je het reilen en zeilen van een Brits posh landhuis en zijn familie kennen, en dat gaat gepaard met interessante geschiedenislessen én veel drama en intrige.

Fleabag

Serie-maker Phoebe Waller-Bridge heeft goud in handen met Fleabag. Deze Amazon Original heeft Phoebe Waller-Bridge niet alleen op de kaart gezet als seriemaker, want ze speelt ook nog eens de hoofdrol. Is het weer het volgende verhaal over een door liefde en seks geobsedeerde vrouw die door een emotionele crisis heen gaat? Enerzijds wel, maar anderzijds totaal niet. Deze serie is veel rauwer en dieper dan dat. Phoebe Waller-Bridge zal je doen huilen van verdriet en van het lachen.

Fight Club

Er is tegenwoordig een flinke stroming aan mensen die willen minimaliseren. Als dat ook is waar jij naartoe wil, dan zal je Fight Club extra kunnen waarderen. Uit deze legendarische, gestoorde film met Brad Pitt en Edward Norton is echter door iedereen wat te halen en hij staat niet voor niets hooggenoteerd in menig lijstje ‘beste films allertijden’. Tenminste, als je geen problemen hebt met grof geweld, want de eerste regel mag dan zijn dat er over Fight Club niet gesproken mag worden: een waarschuwing is hier zeker op zijn plaats.

Transparent

We eindigen onze tips met een Amazon Original, namelijk Transparent. Het is een taboedoorbrekende serie over een man die al bijna de zeventig aantikt, maar toch besluit om voortaan als vrouw door het leven te gaan. Dat klinkt als een ware worsteling en dat is het op sommige gebieden zeker, maar deze serie is overgoten met zwarte humor en scherpte. Het is enorm herkenbaar en tegelijkertijd ben je blij dat jij niet in de positie van de personages uit Transparent zit.

▼ Volgende artikel
Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt
© fotomek
Huis

Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt

Denk je net goed bezig te zijn met een A+++-wasdroger, blijkt die vanaf juli 2025 opeens een magere C te scoren. Wat is hier aan de hand? Geen paniek: je apparaat is niet plotseling minder efficiënt geworden, het energielabel wordt een stuk strenger. In dit artikel lees je waarom de regels zijn veranderd, wat het nieuwe label precies meet en hoe je wél de juiste conclusies trekt bij je volgende aankoop.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Vanaf 1 juli 2025 – morgen dus! – verandert het energielabel van wasdrogers in heel Europa. De bekende klassen als A+, A++ en A+++ verdwijnen en maken plaats voor een overzichtelijker schaal van A tot en met G. Hierdoor krijgen veel huidige A+++-drogers voortaan een label C. Niet omdat ze slechter presteren, maar omdat de normering strenger en toekomstbestendiger wordt.

Waarom een nieuw energielabel nodig was

Het oude systeem was zijn doel voorbijgeschoten. Doordat fabrikanten steeds energiezuinigere apparaten ontwikkelden, werden er voortdurend plussen aan de A-klasse toegevoegd. Daardoor ontstond een wildgroei aan energielabels die de consument eerder in verwarring bracht dan hielp. Met het nieuwe label keert de rust terug: één heldere schaal die opnieuw ruimte laat aan de top. De zuinigste klasse A blijft voorlopig zelfs leeg, zodat alleen uitzonderlijk efficiënte apparaten die plek mogen innemen.

©Bemmel & Kroon

Wat je ziet op het nieuwe label

Het nieuwe energielabel bevat veel meer informatie dan alleen een letter. Naast de energieklasse geeft het label nu ook inzicht in het verbruik per honderd droogbeurten, gemeten volgens een gestandaardiseerd Eco-programma. Ook de programmaduur, het maximale vulgewicht van de trommel, het geluidsniveau in decibel en de condensatie-efficiëntie staan erop vermeld. Via een QR-code kun je bovendien extra technische details opzoeken in de Europese EPREL-database. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je als consument beter kunt inschatten welk apparaat past bij jouw huishouden en gebruik. Meer informatie vind je op deze pagina.

©Bemmel & Kroon

1. QR-code met link naar de EU database
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh/100 droogcycli*
4. Condensatie-efficiëntieklasse en -percentage

5. Geluidklasse en geluidemissie in dB(A)**
6. Maximale laadcapaciteit (nominale capaciteit in kg)**
7. Duur in uren en minuten**

* Waarden gelden voor een gewogen gemiddelde van halve en volle ladingen met een verhouding van 0,62 (24x volle lading, 76x halve lading).
** Droogcyclus van katoen eco-programma bij volle lading.

Het lastige van vergelijken

Oude en nieuwe energielabels kun je niet zomaar naast elkaar leggen. Een A+++-droger uit 2024 kan volgens de nieuwe testmethodes een label C krijgen, terwijl het apparaat in de praktijk nog steeds even zuinig is. Dat verschil komt puur door de aangescherpte meetnormen, en niet door een verandering in prestaties. Laat je dus niet misleiden door een ogenschijnlijke 'verslechtering' van het label, maar kijk naar de echte verbruiksgegevens en technische kenmerken van jouw wasdroger.

Wat dit voor jouw keuze betekent

Bij het kopen van een nieuwe droger is het dus belangrijk om verder te kijken dan alleen de letter op het label. De vermelding van het energieverbruik per honderd droogcycli geeft je een veel concreter beeld van de stroomkosten op jaarbasis. Ook het geluidsniveau, de capaciteit van de trommel en de duur van het droogprogramma bepalen in sterke mate hoe comfortabel en efficiënt het apparaat in de praktijk is. Dankzij de QR-code kun je bovendien snel en eenvoudig controleren of de technische gegevens aansluiten bij je verwachtingen.

©Viktoria

Slim kiezen met het nieuwe label

De vernieuwde energielabels maken het makkelijker om een slimme, bewuste keuze te maken. Niet alleen zie je in één oogopslag hoe energiezuinig een apparaat is volgens de nieuwste normen, je hebt ook toegang tot de details die er écht toe doen. Zo kun je jouw keuze afstemmen op wat je belangrijk vindt: lage kosten, weinig geluid, korte droogtijd of een groot vulgewicht. Door te letten op de werkelijke prestaties in plaats van alleen op een letter, maak je een duurzame keuze die ook op de lange termijn rendeert.

Wil je hulp bij het kiezen van een energiezuinige droger of persoonlijk advies over welk type het best bij jouw huishouden past? Laat je dan informeren door een specialist, zodat je met vertrouwen de juiste keuze maakt voor nu én de toekomst.

Op zoek naar een écht zuinige droger?

Bekijk de beste deals bij Bemmel & Kroon!
▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op
© zephyr_p
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op

Een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser kiezen begint niet bij het design of de functies – het begint met een meetlint. Want hoe mooi of geavanceerd een apparaat ook is, als het nét niet past, zit je met een kostbare misser. Een paar millimeter speling kan het verschil maken tussen een perfect passende keuken en een frustrerende inbouwervaring. Met deze meetinstructies weet je zeker dat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over:

• Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Goed meten is het halve werk

Voordat je aan de slag gaat met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik altijd een betrouwbare rolmaat en eventueel een digitale schuifmaat voor extra precisie. Meet de binnenafmetingen van de nis (dus niet de buitenkant van je keukenkast) en noteer breedte, hoogte én diepte.

Houd daarnaast rekening met de ventilatieruimte: meestal is 2 tot 5 cm aan de achterkant en zijkanten nodig. En check of er ruimte is voor stopcontacten, wateraansluitingen en kabeldoorvoeren – die bepalen vaak óók of het apparaat goed kan worden geplaatst.

©Andrey Sinenkiy

Waar moet je op letten per apparaat?

Elk soort inbouwapparaat heeft zijn eigen eisen en aandachtspunten. Hieronder lees je per type waar je bij het opmeten en installeren specifiek op moet letten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Inbouwkoelkast of -vriezer

De hoogte van de nis is hier allesbepalend. Veelvoorkomende maten voor inbouwkoelkasten en -vriezers zijn 88, 140 en 178 cm, maar afwijkingen komen vaak voor. Let op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme vraagt meestal om iets meer ruimte in de breedte. Diepte is vaak 55 cm, maar modellen met een ventilator achterop kunnen richting de 60 cm gaan.

Inbouwoven of -magnetron

Standaard? Niet helemaal. De nisbreedte is meestal 56 cm, terwijl het frontpaneel iets breder is (ca. 59,5 cm) voor een nette aansluiting. Hoogtes verschillen: compacte ovens zijn 45 cm hoog, standaardmodellen 60 cm. Magnetrons vragen soms extra ruimte aan de bovenkant voor uitstekende bedieningspanelen.

Inbouwvaatwasser

Hier draait het vooral om hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 cm, met verstelbare poten voor wat speling. Meet ook de plinthoogte (van vloer tot onderkant kast), en vergeet de watertoevoer niet – reken op zo’n 5 cm extra ruimte in de diepte voor de slang.

Inbouw-espressomachine

Kleiner apparaat, maar niettemin precisiewerk. De breedte is vaak rond de 56 cm, maar de diepte varieert sterk. Let vooral op het waterreservoir (dat tot 55 cm diep kan zijn) en op kleppen of deurtjes die naar voren openen: die hebben extra werkruimte nodig.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Veelgemaakte fouten die je makkelijk voorkomt

Zelfs met zorgvuldige metingen kan het misgaan, vaak doordat kleine details worden vergeten. Denk aan ventilatieruimte, uitstekende stekkers of leidingen die net in de weg zitten. Een handige tip: plak een strook tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het apparaat komt, en markeer waar stekkers en leidingen zitten. Zo zie je snel of er iets in de weg zit.

Ook niet onbelangrijk: controleer of de nis waterpas is! Zeker bij koelkasten met uitschuiflades kan een scheve ondergrond voor problemen zorgen. Pas waar nodig je kast of ondervloer aan voordat je installeert.

Bij renovaties gelden vaak afwijkende maten. Oudere keukens hebben soms dikkere wanden of ongebruikelijke dieptes. Meet dus altijd de huidige situatie én de specificaties van je nieuwe apparaat. Twijfel je? Schakel een keukenexpert in, zeker bij combinaties zoals een oven met magnetron, waarbij elk detail telt.

En tot slot: de allerbelangrijkste stap

Het klinkt als een open deur, maar het voorkomt de meeste problemen: meet altijd twee keer! Schrijf je maten op en leg ze naast de officiële productspecificaties. Let daarbij op details als verstelbare voetjes, uitsparingen voor de deur of een uitschuifbaar bedieningspaneel. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe inbouwapparaat niet alleen technisch past, maar ook mooi aansluit bij de rest van je keuken. Want uiteindelijk draait het om één ding: alles moet kloppen – tot op de millimeter.