Google: zoekneutraliteit is niet wenselijk

Google ziet niks in het principe dat overheden moeten toezien op transparante en neutrale zoekresultaten. Daar zijn de algoritmes om data te sorteren te ingewikkeld voor.

Google ligt onder vuur. De Europese Commissie (EC) heeft Google eerder deze week gevraagd antwoorden te geven op klachten over de mogelijk concurrentievervalsende algoritmes in de zoekmachine van Google. Dit doet de EC na een klacht van drie bedrijven tegen de zoekgigant. Zij claimen dat Google bepaalde algoritmes manipuleert zodat concurrenten, zoals verticale zoekmachines, naar beneden verdwijnen in de resultaten van Google.

Een van de klagende bedrijven is eigendom van Microsoft. Google denkt dan ook dat Microsoft de echte aanstichter van het onderzoek is. In een blogpost legt het bedrijf opnieuw uit hoe ingewikkeld de zoekalgoritmes zijn. Daarbij wordt verwezen naar een pleidooi voor zoekneutraliteit. Het zou volgens dit idee beter zijn als onafhankelijke instanties regels maken voor het weergeven en genereren van zoekresultaten.

Overheidscontrole vertraagt

Google is tegen dit plan en meldt dat het honderden miljoenen zoekopdrachten per dag verwerkt. Tenminste 20 procent daarvan is helemaal nieuw. Om dit aan te kunnen worden er verschillende algoritmes gebruikt om de relevante data te scheiden. Op een normale dag worden er een of twee veranderingen aangebracht in die algoritmes om de zoekresultaten te verbeteren. Overheidscontroles en regels zouden dit proces flink kunnen tegenwerken.

Ook benadrukte Google dat zoekresultaten niet handmatig worden beïnvloed. Daarnaast wijst het bedrijf er op dat de zoekopdracht 'search engine' niet Google zelf weergeeft in de eerste resultaten op de pagina.

Bron: Webwereld

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000