Google Buzz schrapt automatisch volgen

Google schrapt het automatisch volgen van contacten in zijn sociale dienst Buzz. Na een stroom aan klachten stapt Buzz over op een autosuggestie model. Google biedt ook excuses aan.

Vlak na de lancering van de Twitter- en Facebook-concurrent rezen er direct privacybezwaren bij Buzz-gebruikers. De dienst die gekoppeld is aan Gmail-accounts publiceerde automatisch de lijst van volgers en gevolgden.

Alle Gmail- en Gtalk-contacten

Ook werden automatisch alle Gmail- en chatcontacten toegevoegd aan het profiel van een nieuwe Buzzer. Veel gebruikers waren zich hier niet van bewust. Google vermeldde dit ook niet duidelijk bij de instellingen voor Buzz, luidde de kritiek.

Vorige week donderdag werd de optie om de lijst met contacten te publiceren prominenter in het aanmeldproces verwerkt. Google past nu ook de 'autofollow'-functie aan. Nieuwe gebruikers volgen niet meer automatisch contacten, wel worden er op basis van de bestaande algoritmes suggesties gegeven voor mogelijk interessante contactpersonen.

Zelf kiezen

"Met Google Buzz wilden we het starten met een sociaal netwerk zo makkelijk en snel mogelijk maken. Het was de bedoeling dat je niet meer handmatig je sociale contacten moest gaan uitzoeken", schrijft Todd Jackson, product manager voor Gmail and Google Buzz.

Het opnieuw vinden van vrienden is een veel gehoorde klacht bij het overstappen of in gebruik nemen van een nieuw sociaal netwerk. Volgens Jackson zijn de meeste Buzz-gebruikers echter nieuwsgierigen die even aan de mogelijkheden van de dienst willen proeven. Zij zitten niet te wachten op een automatische koppeling.

Tweede start

Mensen die al lid zijn van de dienst krijgen "in de komende weken" ook een scherm te zien waarmee er een tweede start kan worden gemaakt. Google wijst ze er dan expliciet op dat ze een keuze kunnen maken tussen contactpersonen. De gebruikers moeten dan opnieuw bevestigen dat ze iemand willen volgen. Op dit moment is het al mogelijk om ongewenste contacten te ontvolgen.

Een ander privacyprobleem van de nieuwe dienst was het automatisch koppelen van openbare Picasa-fotoalbums en Google Reader-items. Na klachten schakelt Google ook deze automatische koppeling uit. Daarnaast is er een Buzz-tabblad toegevoegd aan de Gmail-instellingen. Daar kunnen gebruikers ervoor kiezen de dienst op de achtergrond te draaien of helemaal uit te schakelen.

Excuses

"We zijn iets nieuws begonnen", legt Jackson uit. "En we kwamen er snel achter dat we niet alles meteen helemaal goed voor elkaar hadden. Het spijt ons zeer dat we mensen bezorgd hebben gemaakt en we hebben daarna hard gewerkt om dingen te verbeteren gebaseerd op jullie feedback."

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000