Google Buzz direct onder privacyvuur

Nog geen dag na de start van Google's nieuwe sociale dienst Buzz rijzen er tal van privacybezwaren. Buzz deelt informatie met willekeurige contacten zonder toestemming te vragen.

Met Buzz wil Google een sociaal netwerk bieden voor alle Gmail-gebruikers, en daarmee tegenwicht bieden aan Twitter en Facebook. Probleem daarbij is dat de dienst via een algoritme bepaalt wie een gebruiker volgt, en door wie hij gevolgd wordt, als hij de dienst activeert. De lijst wordt samengesteld door automatisch contacten toe te voegen waarmee een gebruiker vaak mailt of chat.

Daarnaast wordt deze lijst direct gepubliceerd. Dat houdt in dat iedereen kan zien met wie iemand met een Gmail-adres contact heeft gehad. "Opgepast voor wie geheime relaties heeft", waarschuwt een Nederlandse Buzz-gebruiker. "Je volgt bij Google Buzz automatisch mensen met wie je vaak chat en mailt, en wie jij followt is openbaar."

Zakelijke problemen

Ook zakelijk kunnen dergelijke problemen zich voordoen. Stel iemands baas staat automatisch bij de Buzz-volgers die dan kan zien dat er gemaild is met het hoger management van de concurrent. Naast deze bezwaren worden er ook automatisch openbare Google Reader-mappen en Picasa-albums gedeeld met alle volgers.

Deze informatie wordt alleen gedeeld met andere Buzz-gebruikers die al een publiek profiel bij Google hebben. Gebruikers zonder publiek profiel, de meeste Gmail-gebruikers, hoeven zich hierover geen zorgen te maken. Het is ook mogelijk om andere buzzers te ontvolgen, mochten ze niet gewenst zijn. Om Buzz te gebruiken moet wel een publiek profiel opgesteld worden, daarbij wordt de optie geboden om de volgers en gevolgden niet te publiceren.

Standaard openbaar

Dat neemt niet weg dat de informatie standaard door Google wordt geopenbaard. Alleen gebruikers die de edit-tab gebruiken kunnen de instellingen aanpassen. Dat betekent dat er potentieel veel nieuwe Buzz-gebruikers zijn die een heleboel informatie delen en gelinkt worden aan personen, zonder zich daar bewust van te zijn.

Google kon niet direct reageren op een verzoek om commentaar van de IDG News Service.

Bron: Webwereld

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000