Eerste indruk: Wiko View Prime

Eerste indruk: Wiko View Prime

Smartphone & tablet

Geplaatst: 4 september 2017 - 09:24

Aangepast: 24 november 2022 - 12:41

Rens Blom

Je kent Wiko misschien wel, de Franse fabrikant die goedkope en middenklasse Android-smartphones maakt. Het nieuwste model is de 269 euro kostende Wiko View Prime met een opvallend beeldscherm en twee camera’s aan de voorkant. We testen hem alvast op de IFA-beurs in Berlijn.

Steeds meer smartphonefabrikanten introduceren toestellen met een afwijkende schermverhouding van 18:9. Dit in plaats van het jarenlang gebruikte 16:9. Een 18:9-scherm is langwerpiger en kan meer inhoud tonen, maar toont zwarte balken bij het bekijken van video’s. Onder meer de Samsung Galaxy S8 en LG G6 en LG V30 hebben zo’n 18:9-beeldscherm, en de nieuwe Wiko View Prime dus ook. Het is interessant om te zien dat deze ontwikkeling al binnen een half jaar zijn weg vindt naar goedkopere telefoons, al is het 5,7 inch-scherm van de View Prime minder scherp dan dat van duurdere toestellen. De hd-resolutie zorgt ervoor dat je pixels nog net kunt onderscheiden, al is het beeld prima - ook op vlakken als de kleurenreproductie.

De metalen behuizing van de View Prime voelt stevig aan, met een vingerafdrukscanner op de achterkant en vrij smalle randen boven en onder het beeldscherm.

Prima hardware in de View Prime

In de telefoon treffen we onder meer 4GB werkgeheugen, 64GB opslaggeheugen met micro-sd-slot en een Qualcomm Snapdragon octacore-processor aan. Het toestel draaide tijdens onze eerst hands-on-ervaring vrij rap en is ook op papier snel genoeg voor normaal gebruik. De 16 megapixel camera maakte op de beursvloer een aardige indruk, maar langer gebruik moet uitwijzen hoe de camera onder allerlei soorten omstandigheden presteert.

Zoals verwacht draait de View Prime op Android 7.0 (Nougat), en niet op het vorige maand aangekondigde 8.0 (Oreo). Wiko heeft visueel het een en ander gesleuteld aan de Android-software, al zien wij daar het nut niet van in. Ook de toevoegde apps en functies kunnen op weinig enthousiasme rekenen, al is Wiko ervan overtuigd dat ze een betere gebruikservaring opleveren.

Dubbele frontcamera

Naast het 18:9-beeldscherm valt de View Prime om een tweede reden op. Hij heeft namelijk twee camera’s aan de voorkant, met resoluties van 20 en 8 megapixel. De normale 20 megapixel camera maakt prima selfies, en met een druk op de knop activeert de telefoon de 8 megapixel camera met groothoeklens voor selfies met een hoek van 120 graden. Zo past er meer op de foto en vallen er geen vrienden weg op je kroegselfie. Een grappige functie die op het eerste gezicht goed werkt, al is de foto minder scherp dan een normale selfie.

Voorlopige conclusie

Gewoon goede middenklasse smartphones met Android zijn er genoeg, waardoor fabrikanten steeds meer moeite moeten doen om (positief) op te vallen. Wiko zet met de nieuwe View Prime in op de 18:9-schermtrend en frontcamera’s die groothoekselfies maken. Twee functies die we wel kunnen waarderen, en met de rest van de smartphone lijkt ook weinig mis. Met zijn adviesprijs van 269 euro kan de Wiko View Prime daarom een interessant toestel worden, al kunnen we daar pas na onze review een volledig oordeel over vellen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000