Dit moet je weten over iOS 15

© PXimport

Dit moet je weten over iOS 15

Geplaatst: 9 april 2021 - 05:06

Aangepast: 25 november 2022 - 10:52

Justin Doornekamp

In het najaar kunnen we vermoedelijk een nieuwe update verwachten van het besturingssysteem van de iPhone. Wat kunnen we van iOS 15 verwachten? Wij sommen enkele geruchten voor je op.

Hoewel iOS 14.5, die onder meer ruim 200 nieuwe emoji en enkele aanpassingen aan de Muziek-app met zich meebrengt, nog moet uitkomen, ligt de aandacht van iPhone-gebruikers vooral bij de eerstvolgende grote update van het besturingssysteem: iOS 15.

Omdat iOS 14 al vrij veel nieuwe functies introduceerde, zijn er geruchten dat iOS 15 eigenlijk helemaal niet zo’n grote update gaat worden, maar eerder zal voortbouwen op relatief nieuwe functionaliteiten uit het huidige besturingssysteem, waaronder de widgets op het thuisscherm en camera-instellingen.

In iOS 14 werd de Camera-app namelijk nog flink aangepakt: volgens Apple is de app 90% sneller geworden en start deze bovendien 25% sneller op. Ook werd de mogelijkheid geïntroduceerd om selfies te spiegelen. 

Meer keuze in standaardapps

Volgens techwebsite PhoneArena krijg je in iOS 15 nog meer opties om je standaardapps te bepalen. Sinds iOS 14 is het al mogelijk om Safari en Mail als standaardapp te vervangen voor een browser en e-mailprogramma naar wens en met de komst van iOS 14.5 hoeft de Apple Music-app niet langer meer je standaardkeuze te zijn als je naar muziek wilt luisteren. Volgens PhoneArena krijg je in iOS 15 nog meer opties om je standaardapps zelf te bepalen.

De techwebsite voorziet ook dat widgets meer interactieve functies krijgen, vergelijkbaar met de manier waarop widgets in Android werken. Denk aan het afspelen van muziek via een widget of het afvinken van klusjes op je takenlijstje. 

Ook zou het mogelijk worden om de omvang van widgets aan te passen, waarbij je belangrijke widgets bijvoorbeeld groter en meer aanwezig maakt dan simpele widgets die alleen de tijd laten zien. 

Worden de widgets in iOS 15 verder aangepakt?

© PXimport

Always-on-display

Volgens de laatste geruchten krijgt de iPhone 13 een always-on-display, net als de Apple Watch. Het scherm van je telefoon blijft dan altijd aanstaan, mits je daarvoor kiest uiteraard. Mocht deze functie er daadwerkelijk komen, dan ligt het voor de hand dat iOS 15 daarop inspeelt, bijvoorbeeld door notificaties op een andere manier te tonen als je telefoon vergrendeld is, aldus PhoneArena.

Verder lijkt het erop dat iOS 15 beschikbaar wordt voor de iPhone 7 of later. Een grote verrassing is dat niet, gezien de oudere iPhone 6-modellen inmiddels meer dan vijf jaar oud zijn en nog steeds de A9-chip ingebouwd hebben. Om iOS 15 te kunnen draaien is vermoedelijk een A10-chip nodig, die sinds de iPhone 7 in de smartphone van Apple is te vinden. 

Lancering

Tot slot lijkt het voor de hand te liggen dat de definitieve versie van het besturingssysteem net als in voorgaande jaren (met uitzondering van coronajaar 2020) in september wordt uitgebracht, samen met een nieuwe iPhone. Een eerste versie van het besturingssysteem kan Apple in juni presenteren tijdens de World Wide Developers Conference. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten