Dit kunnen we verwachten van de iPhone 13

© PXimport

Dit kunnen we verwachten van de iPhone 13

Smartphone & tablet

Geplaatst: 10 juni 2021 - 11:22

Aangepast: 25 november 2022 - 10:58

Justin Doornekamp

Dankzij de doorgaans goed ingevoerde bronnen weten we wat we vermoedelijk van de nieuwe iPhone kunnen verwachten. De analist zegt dat we geen wereldschokkende nieuwe functies hoeven te verwachten, maar dat neemt niet weg dat Apple met de iPhone 13 weer een stap vooruit wil zetten ten opzichte van de voorganger. 

Volgens 9to5Mac, dat inzicht kreeg in het rapport van Ming-Chi Kuo, zal de iPhone 13, net als de iPhone 12, in vier formaten worden uitgebracht. Verwacht dus opnieuw toestellen met schermen van 5,4 tot 6,7 inch.

Kuo bevestigde bovendien zijn eerdere vermoedens dat de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max een LG OLED-scherm krijgen met LPTO, wat staat voor low-temperature polycrystalline oxide. Het grote voordeel hiervan is dat het scherm minder energie verbruikt, dankzij het efficiënter aan- en uitschakelen van pixels op een scherm.

ProMotion zorgt bovendien voor een variabele verversingssnelheid tot 120 Hz. De twee Pro-modellen krijgen waarschijnlijk ook een aangepaste versie van de ultragroothoeklens met een diafragma van f/1.8 en autofocus. De huidige iPhone-modellen hebben een diafragma van f/2.4. 

Snapdragon X60 

De analist verwacht verder een smallere ‘notch’ of inkeping bovenaan het scherm (waar je de telefoonspeaker vindt) en een grotere accu, die de telefoons iets zwaarder zullen maken dan je gewend bent. Ook vinden we in de iPhone 13 een Snapdragon X60 modem van Qualcomm, tegenover de X55 in de huidige toestellen. Inmiddels heeft Qualcomm overigens ook al de Snapdragon X65 gepresenteerd, het eerste modem ter wereld dat internetsnelheden van 10 GB per seconde aankan. De chip heeft bovendien een beter bereik voor een stabieler signaal en zou energiezuiniger zijn. Dit modem zullen we vermoedelijk echter pas in de iPhone 14 terugzien. Het X60-modem in de iPhone 13 kan met 7.6 GB per seconde overweg. 

© PXimport

USB-C en Touch ID

Eerder waren er ook geruchten dat de iPhone 13 niet langer een Lightning-aansluiting zal hebben, maar een usb-c-aansluiting. Bovendien zou Touch ID een retour maken, net als op de laatste iPads, waaronder de 2020 iPad Air. Kuo heeft echter geen aanwijzingen gevonden dat de iPhone 13 een usb-c-aansluiting en een Touch ID-knop krijgt.

Camera

Bij vrijwel ieder nieuw iPhone-model zorgt Apple ervoor dat de camera's op het toestel nét weer even wat beter zijn dan de lenzen op het voorgaande model. Dat zal met de iPhone 13 niet anders zijn. Allereerst zal de optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving, die nu nog alleen in de iPhone 12 Pro Max te vinden is, voor alle iPhone 13-modellen verschijnen. Deze techniek zorgt ervoor dat foto's altijd scherp zijn, ook als je je toestel beweegt. 

Verder duiden de geruchten erop dat de iPhone 13 Pro-modellen een ultragroothoeklens met een groter diafragma van f/1.8 krijgen. Daarmee zou de camera in je telefoon nog beter in staat zijn om foto's te schieten in situaties met weinig licht. Ook de LiDAR-scanner, die nu nog alleen op de iPhone 12 Pro (en Pro Max) te vinden is, zal naar alle modellen van de iPhone 13 komen. De sensor maakt gebruik van kleine onzichtbare lasers om afstand en diepte te bepalen. Vooral in zelfrijdende auto’s wordt de techniek momenteel gebruikt, om wandelaars of fietsers te herkennen, en ook veel robotstofzuigers zijn voorzien van de LiDAR-technologie.

Volgens de analist wil Apple zich weer houden aan het reguliere tijdspad waarin het zijn iPhone doorgaans uitbrengt. Dit betekent dat we de iPhone 13 in september kunnen verwachten. Vanwege verstoringen als gevolg van de coronacrisis, bracht Apple de iPhone 12 afgelopen jaar pas op 23 oktober uit. 

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000