Derde generatie iPad: alles wat je moet weten

© PXimport

Derde generatie iPad: alles wat je moet weten

Smartphone & tablet

Geplaatst: 15 maart 2012 - 07:55

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie

Met de introductie van de derde generatie iPads zijn veel vragen die de afgelopen maanden circuleerden beantwoord, maar lang niet allemaal. We weten dat de iPad een beter scherm, een snellere processor, een betere camera, 4G netwerk en een dictatie mogelijkheid heeft. Maar zelfs als je onze live blog ([url=http://macworld.nl/ipad/78094215-ipad-3-het-laatste-nieuws.html]iPad 3: het laatste nieuws[/url]) gevolgd hebt, is er nog steeds een kans dat je stukjes van de puzzel mist. Hieronder hebben alle details over Apple's nieuw tablet verzameld.

Wat is de schermresolutie van de nieuwe iPad?

Net zoals de iPhone 4 en 4s, heeft de nieuwe iPad een Retina display. Retina display is een term die Apple gebruikt om een scherm waarbij het menselijk oog de pixels - door het hoge aantal - niet kan onderscheiden op een normale afstand. Dit scherm heeft een resolutie van 2048x1536 pixels - meer dan 3,1 miljoen pixels in totaal - op hetzelfde 9,7-inch scherm als tevoren, met een pixeldichtheid van 264 per inch (ter vergelijking: een 1080p televisie heeft slechts een resolutie van 1920x1080 pixels). Apple zegt verder dat de nieuwe iPad display 44 procent meer kleurverzadiging heeft dan het scherm op de iPad 2.

De resolutie van de Retina display betekent veel duidelijkere tekst.

Hoewel het nieuwe scherm een lagere pixeldichtheid (264-ppi) heeft dan het scherm van de iPhone 4 of 4S (326-ppi), beweert Apple dat het in beide gevallen om Retina displays gaat, omdat Apple ervan uitgaat dat men over het algemeen een iPad verder van de ogen houdt dan een gsm.

© PXimport

Zullen mijn huidige apps nog steeds werken met de nieuwe schermresolutie?

Apple zegt dat de bestaande iPad apps zonder problemen werken op het nieuwe scherm. Maar de apps die geüpdatet worden met een Retina-display-resolutie zullen er veel beter uitzien. Om dit te demonstreren heeft Apple de eigen apps voor iPad (iWork suite, GarageBand, iMovie, Remote, Find My Friends, enz.) geüpdatet naar een Retina-resolutie. Ook de nieuwe iPhoto app ondersteunt vanzelfsprekend de hogere resolutie.

Beschikt de nieuwe iPad over drukgevoeligheid of zintuigelijke feedback?

Nee, in tegenstelling tot een groot aantal geruchten vinden we geen van deze functies terug in de nieuwe iPad. Het nieuwe model gebruikt echter wel - net zoals bij de iPad 2 - een ingebouwde accelerometer om te detecteren hoe hard je het scherm aanraakt. Deze informatie wordt opgeslagen en gebruikt in toepassingen zoals GarageBand.

De camera van de iPad 2 was niet verbluffend. Heeft de nieuwe iPad een betere?

De camera aan de voorzijde van de nieuwe iPad blijft een FaceTime-camera met VGA resolutie. De camera aan de achterzijde heeft echter een significante upgrade ondergaan. Daar waar de iPad 2 foto's en video's kon schieten aan een 720p resolutie (1280x720, of ruwweg 0,9 Megapixels), heeft de nieuwe iPad een 5-megapixel (2592x1936 pixels) iSight camera, gelijkend op de camera in de iPhone 4. Apple stelt dat de nieuwe camera geniet van een verbeterde scherpte. Maar ook werd auto-belichting, auto-focus, auto-face-detection, auto-belichting lock, auto-focus lock en (voor slecht belichte foto's) een tijdelijke noise reductie toegevoegd aan het nieuwe Appleproduct. Verder kan de camera aan 1080p video opnemen en is foto stabilisatie mogelijk dankzij de krachtige A5X processor.

Hoeveel RAM heeft de nieuwe iPad?

Hoewel we vermoedden dat het om 1GB RAM gaat, geeft Apple's website geen informatie over het aantal RAM in de nieuwe iPad. De vorige iPad beschikte slechts over 512MB RAM. Wanneer onze collega's van iFixit de nieuwe iPad onder de loep zullen nemen, kunnen we een sluitend antwoord geven.

Wat is nieuw aan de processor? En hoe zit het met de verbeterde graphics?

De iPhone 4S en de iPad 2 draaien beide op een op maat gemaakte A5-chip. De nieuwe iPad kent een significante verbetering dankzij de nieuwe, dual-core A5X processor, die ook een quad-core graphics processing unit (GPU) herbergt. Apple claimt dat de grafische prestaties van de A5X maar liefst vier keer beter zijn dan de Tegra 3 chip, die in veel concurrerende tablets gebruikt wordt.

© PXimport

Ondersteunt de nieuwe iPad 4G/LTE connectiviteit?

Net zoals zijn voorgangers is de nieuwe iPad beschikbaar in 2 versies: één met enkel Wi-Fi (Wi-Fi-only) en één met zowel Wi-Fi als mobiel netwerk via een simkaart. Maar nu kan men mobiel internetten via 3G én 4G/LTE netwerk connectiviteit.

Hoewel het veel snellere 4G/LTE netwerk veelbelovend klinkt, kunnen we er (voorlopig) nog niet van genieten in Nederland. Wel zijn gsm-operatoren zoals KPN en Vodafone druk in de weer een 4G/LTE netwerk uit te bouwen.

Beïnvloeden het nieuwe scherm en de 4G/LTE connectiviteit de batterijduur?

De iPad 2 claimde een batterijduur van 10 volle uren waarmee men kon surfen via een Wi-Fi netwerk (9 uur voor 3G surfen), video's bekijken en muziek beluisteren. Ondanks het scherpere scherm en de krachtigere processor, die ongetwijfeld meer stroom verbruiken, zou volgens Apple de batterij even lang meegaan.

Hoe is dit mogelijk? Terwijl de nieuwe iPad modellen dezelfde hoogte en breedte hebben als hun voorgangers, zijn ze 0,03 inch dikker dan de iPad 2 modellen. Hoewel dit niet veel lijkt, kent de nieuwe iPad een volumevermeerdering van twee kubieke inch. We gokken dat het grootste deel van deze extra ruimte wordt gevuld met batterij. Dit zou ook verklaren waarom het nieuwe tablet zo'n 50 gram zwaarder weegt dan zijn voorganger. Wanneer we de technische specificaties van de batterij beter bekijken zien we inderdaad een verhoging van het aantal wattuur (van 25 wattuur bij de iPad 2 naar 42,5 wattuur bij de nieuwe iPad).

En wat met persoonlijke hotspots?

De nieuwe iPad bevat software die - op voorwaarde dat je drager dit ondersteunt - je in staat stelt om een eigen hotspot te creëeren, net zoals reeds mogelijk is voor de iPhone 4 en de 4S. Deze toepassing kan verbinding maken met vijf afzonderlijke apparaten tegelijkertijd.

Moet ik nog steeds op het Wi-Fi-netwerk zitten om FaceTime te gebruiken?

Apple heeft geen veranderingen aan FaceTime aangekondigd, dus ja, je zal beperkt worden tot Wi-Fi als je wil videochatten met je grootouders.

Wat is er zo speciaal aan Bluetooth 4.0?

Net zoals de iPhone 4S bevat de nieuwe iPad Bluetooth 4.0, de laatste nieuwe versie van de standaard Bluetooth. Bluetooth 4.0 bevat alle oude softwaretoepassingen van Bluetooth 2.1 + EDR (de versie die gebruikt werd in de iPad 2), dus de bestaande Bluetooth-accessoires zouden hierop moeten werken. Maar versie 4.0 voegt een nieuwe applicatie toe: "Bluetooth low energy", opdat apparaten die minder energie verbruiken eveneens verbinding kunnen maken. Voorbeelden hiervan zijn hartslagmeters of bloedsuikermonitors. Bluetooth 4.0 kan ook een zegen zijn voor artiesten die platenspelernaalden willen gebruiken die gevoelig zijn voor de hoeveelheid druk die hierop wordt uitgeoefend.

Hoe zit het met de nieuwe speaker?

We hebben geen kans gehad om erg goed naar de speaker te luisteren, maar alles wijst erop dat de speaker dezelfde is als deze van de iPad 2.

Bevat deze speaker nog steeds een geïntegreerde poort voor de dock-connector?

Ja, de nieuwe iPad zal nog steeds de 30-pin dock-connectorpoort gebruiken, dus een dock-connectorkabel zal de enige kabel blijven die je rechtstreeks in je iPad kan steken.

Zijn er veranderingen wat betreft de hardware?

Niet echt. De nieuwe iPad ziet er grotendeels hetzelfde uit als de iPad 2 - tenminste, totdat je de Retina Display ziet.

En wat met de software? Heeft de nieuwe iPad Siri?

Toen Apple de iPhone 4S introduceerde, introduceerde het twee nieuwe verbeteringen in haar software die dikwijls verward worden: Siri en dictatie. Er zit geen Siri in de nieuwe iPad, maar het dictatie-onderdeel steelt wel de show. Net zoals met de iPhone 4S bevat de nieuwe iPad een microfoonknopje op haar virtuele toetsenbord. Duw erop en spreek, en je woorden zullen vertaald worden naar geschreven tekst. Net zoals de 4S zal de nieuwe dictatie-applicatie de talen Amerikaans, Brits en Australisch Engels, en Frans, Duits en Japans kunnen begrijpen.

Zijn er andere software-verbeteringen?

Enkele kleine aanpassingen aan iOS 5.1, die samen met de nieuwe iPad gelanceerd werd, zoals de mogelijkheid om foto's te verwijderen van de Photo Stream, een aan de camera gekoppelde gezichtsherkenning die alle gezichten op de foto omvat, een lichtjes herontworpen camera-applicatie UI voor de iPad, Genius Mix en Genius Playlists voor gebruikers van iTunes Match, verbeterd geluid bij films en televisieseries, de mogelijkheid om podcasts terug te spoelen, tesamen met een 30-seconden terugspoelknop voor de iPad, en herstellingen aan bugs die de batterijduur beïnvloeden.

Heeft de nieuwe iPad nog steeds ingebouwde magneten? Werkt Smart Cover nog steeds?

Ja, het nieuwe model heeft dezelfde Sleep/wake-applicatie als de iPad 2. En terwijl de versie van Smart Cover die Apple vandaag verkoopt een ander modelnummer heeft dan degene die oorspronkelijk ontworpen werd voor de iPad 2, claimt de website van Apple toch dat de nieuwe versie compatibel is met beide modellen van de iPad. We vermoeden dat dit betekent dat de originele Smart Cover-modellen eveneens over de nieuwe iPad zullen passen.

© PXimport

Kan ik mijn hoesje voor de iPad 2 dus ook gebruiken voor de nieuwe iPad?

Beide modellen zijn even lang en even breed, maar de nieuwe iPad is, zoals we eerder al zeiden, 0,03 inches dikker. Dit verschil is klein genoeg om bijna alle hoesjes ontworpen voor de iPad 2 over de nieuwe iPad te doen passen, ook al kunnen er uitzonderingen mogelijk zijn voor hoesjes die extreem nauw passen, of ontworpen zijn met een exceptionele precisie.

Dus de naam is iPad 3, toch?

Eigenlijk niet. Om een nog ongekende reden noemt Apple haar nieuwe model 'iPad', dezelfde naam dus als de originele iPad. Sommigen maken hier een probleem van, anderen dan weer niet. We vermoeden dat eens er applicaties voor het nieuwe model verkocht zullen worden, Apple haar nieuwe iPad als "de derde generatie" zal betitelen om het onderscheid duidelijk te maken. Hierbij is het zeker de moeite waard op te merken dat de homepage van Apple's iPad gewag maakt van de naam "derde generatie".

Welke types iPad zijn er beschikbaar, en hoeveel zal elk kosten?

Zoals eerder ook al bij de iPad 2 zijn de verschillen tussen beschikbare modellen de draadloze mogelijkheden, de kleur en de geheugencapaciteiten. De nieuwe iPad is beschikbaar in Wi-Fi-only of in Wi-Fi + 4G-modellen, in zwart of wit en met 16GB, 32GB, of 64GB geheugencapaciteit (sorry, er is nog altijd geen model van 128GB). Ja, dit betekent dat er nog altijd twaalf verschillende modellen beschikbaar zijn.

Zoals gewoonlijk hebben de nieuwe iPad-modellen dezelfde prijzen als de vorige modellen: de modellen van 16GB, 32GB en 64GB Wi-Fi-only zullen verkocht worden voor respectievelijk 499, 599 en 699 dollar, terwijl de Wi-Fi + 4G-modellen met dezelfde geheugencapaciteit verkocht zullen worden voor 629, 729 en 829 dollar.

Hoe zit het met de nieuwe AppleCare+ -optie voor de iPad?

AppleCare+, dat samen met de iPhone 4S afgelopen herfst gelanceerd werd, is een versie van AppleCare die schade door ongevallen vergoedt. Zoals de andere AppleCare-plannen, voorziet de nieuwe AppleCare+ voor de iPad twee jaar dekking van de hardware, en telefonische ondersteuning (in vergelijking met 90 dagen telefonische ondersteuning en één jaar dekking tegen hardwarebeschadiging voor de oudere iPads). Maar AppleCare+ dekt ook twee gevallen van schade door ongeval - voor elk ongeval zal Apple een beschadigde iPad vervangen door een nieuw of hersteld exemplaar voor een bedrag van 49 dollar.

Om recht te hebben op de voordelen van AppleCare+ moet je binnen de dertig dagen na aankoop van je iPad het AppleCare+-pakket aanschaffen.

Zal Apple een prijsverlaging van de iPad 2 doorvoeren?

Ja, Apple zal enkel de iPad 2 16GB (in zwart of wit) blijven verkopen aan een lagere prijs. Het Wi-Fi-only model gaat over de toonbank voor 399 dollar en de 3G-variant zal 529 dollar kosten - beide 100 dollar minder dan tevoren.

Wanneer vinden we de nieuwe iPad in de winkels?

Apple zegt dat het nieuwe iPad model beschikbaar zal zijn op 16 maart in de Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Japen en Hong Kong. Een week later - 23 maart - zal de nieuwe iPad ook in Nederland beschikbaar zijn.

Dit artikel is een vertaling van het artikel "Third-generation iPad: What you need to know" van onze zustersite MacWorld.com.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000