BlackBerry ziet aantal gebruikers voor het eerst dalen

© PXimport

BlackBerry ziet aantal gebruikers voor het eerst dalen

Smartphone & tablet

Geplaatst: 21 december 2012 - 07:53

Aangepast: 16 november 2022 - 10:09

Elmar Rekers

Het aantal mensen met een BlackBerry-telefoon is voor het eerst teruggelopen. Dat blijkt uit kwartaalcijfers die fabrikant Research In Motion (RIM) donderdag bekend maakte.

RIM heeft het al langere tijd moeilijk op de smartphonemarkt, maar niet eerder zag het bedrijf het aantal gebruikers teruglopen. Door de groeiende markt wist BlackBerry immers altijd weer nieuwe gebruikers voor zich te winnen. In het derde kwartaal werd echter een lichte daling ingezet, van 80 naar 79 miljoen gebruikers wereldwijd.

Verlies

In datzelfde kwartaal werden er 6,9 miljoen BlackBerry’s verkocht. Mede hierdoor moest het bedrijf donderdag een operationeel verlies van 114 miljoen dollar presenteren. Het bedrijf claimt overigens een nettowinst van 14 miljoen dollar te hebben gedraaid, maar dat is enkel te danken aan een belastingbate van 166 miljoen dollar.

De omzet in het derde kwartaal bedroeg 2,73 miljard dollar. Een daling van 47 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Verschillende analisten uitte direct na de presentatie hun zorgen over de BlackBerry-fabrikant, waardoor het aandeel RIM met 10 procent daalde.

BlackBerry 10

RIM zal eind januari zijn nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 lanceren, samen met de eerste toestellen die op dit OS draaien. De Canadese fabrikant hoopt met deze smartphones het tij weer te kunnen keren. Daarnaast introduceert het bedrijf ook een nieuw verdienmodel, waarbij gebruikers en bedrijven zelf kunnen kiezen welke diensten ze van RIM afnemen.

CEO Thorsten Heins waarschuwde investeerders donderdag dat de ‘uitdagende tijden’ waar RIM zich in bevindt, nog niet ten einde zijn. Ook in het vierde kwartaal verwacht het bedrijf namelijk negatieve cijfers te moeten presenteren. Dit mede omdat gebruikers zullen wachten met de aanschaf van een nieuwe BlackBerry tot de BB10-toestellen op de markt zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000