4 manieren om productief te zijn met Siri (in het Engels)

© PXimport

4 manieren om productief te zijn met Siri (in het Engels)

Smartphone & tablet

Geplaatst: 18 maart 2013 - 09:19

Aangepast: 16 november 2022 - 10:06

Redactie Computer!Totaal

Je kunt je lol op met Siri, de spraakbesturing die in nieuwere iPhones en iPads aanwezig is. Maar hoe leuk Siri ook mag zijn, het blijkt dat het kleine stemmetje in je iOS-apparaat je ook kan helpen om productiever te worden. Tenminste, als je in het Engels wilt communiceren, want Siri is op dit moment nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar. Hier vier voorbeelden van taken die je met Siri, in het Engels, kunt oppakken.

1. Reminders plannen

Hoewel Apple’s Reminders-app niet de meest complete en krachtige applicatie is, vertrouw ik er nog steeds op voor het bijhouden van eenvoudige takenlijsten. Ik typ bijna nooit nieuwe herinneringen in op mijn iPhone of iPad, in plaats daarvan gebruik ik Siri. Het meest voorkomende ding waar ik de reminders voor gebruik is tijd-gebaseerde taken: “Herinner me eraan om morgen om 6:30 uur ’s avonds het vuilnis buiten te zetten.” Dit is de eenvoudigste vorm van zo'n op tijd-gebaseerde herinnering die je kunt instellen met Siri, maar ze zijn vaak veel ingewikkelder...

Rekenwerk met data

Zo kan Siri rekenwerk met data voor me doen. Toen ik me aanmeldde voor een gratis proef bij een premium webservice, werd mij verteld dat ik moest gaan betalen als ik niet in de komende twintig dagen zou opzeggen. Dus zei ik tegen Siri: “Herinner mij eraan om over negentien dagen om 10 uur ’s ochtends te beslissen over deze webservice." Siri weet precies wat te doen.

Lopende reminders

Toen mijn dochter last had van aanhoudende oorontstekingen, schreef de kinderarts antibiotica voor. Ik zei tegen Siri, “Herinner mij eraan dat ik Sierra elke avond om 6 uur haar medicijnen geef.” (Helaas kan ik geen manier vinden om Siri een einddatum voor een dagelijks te herhalen taak te laten begrijpen, ik moet dus de Reminders-app binnengaan om dit te doen.)

Locatie-gebaseerde herinneringen

Moet je iets doen wanneer je naar een bepaalde plek gaat? Dankzij Location Services, kan Siri je daar ook mee helpen. Je moet Location Services wel even inschakelen voor Reminders. Als deze instelling nog niet ingeschakeld is, zal Siri er naar vragen en je naar de instellingen van je iPhone verwijzen om dit te doen.

© PXimport

Wanneer je het adres van een vriend hebt opgeslagen, zou je kunnen zeggen: “Herinner me eraan om de nieuwste kantoorroddels te delen als ik naar Dan's huis ga.” Zodra je op de opgegeven locatie aankomt, merkt Reminders dit op en verschijnt er een melding om je aan de taak te herinneren. Siri begrijpt trouwens ook 'hier' in de zin: “Herinner me eraan om bloemen te halen wanneer ik hier weg ga.”

Gedeelde reminders

Als je een gedeelde lijst met reminders wilt aanmaken – zodat jij en je partner bijvoorbeeld allebei een boodschappenlijstje kunnen controleren of eraan herinnerd worden om de kinderen van school te halen – dan kun je dat ook met Siri regelen.

Overzicht van reminders

Wanneer je op het vergrendelscherm bent (of waar dan ook op je iOS-apparaat) en reminders wilt checken, zeg dan gewoon tegen Siri: “Laat me mijn reminders zien” om de lijst tevoorschijn te halen. Je kunt vanaf deze plaats ook voltooide taken afvinken.

2. Notities maken

Met Siri kun je notities op verschillende manieren opslaan. Je kunt dan ook zeggen: “Maak een notitie” of "Noteer dat” om een nieuwe notitie aan te maken. De beste manier om notities bij te houden met Siri is ze betekenisvolle titels te geven. Wat eigenlijk betekent dat je ervoor moet zorgen dat de eerste regel van je notities relevant is.

Zo zou ik bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Maak een notitie met de naam Boeken die ik moet lezen.” Later, zelfs wanneer je niet met deze notitie aan het werk bent, kun je tegen Siri zeggen: “Voeg The Gift of Fear toe aan mijn notitie Boeken die ik moet lezen." Wanneer het tijd is om een nieuw e-book uit te zoeken, zeg ik: “Toon me mijn notitie Boeken die ik moet lezen” en klaar is Kees.

3. iMessages en SMS-berichten versturen

Het woord 'tekst' heeft één lettergreep, 'iMessage' heeft er drie. Bespaar jezelf de moeite en zeg gewoon “tekst” tegen Siri. Siri verstuurt, indien mogelijk, toch altijd een iMessage.

© PXimport

SMS’en met je partner

Als je gewoon “text mijn vrouw” zegt, dan zal Siri een nieuw SMS-bericht of iMessage aanmaken voor de persoon die jij hebt opgegeven als zijnde je echtgenote. Siri zal vervolgens vragen wat je in het bericht wilt laten opschrijven.

Minder woorden = minder inspanning

Maar ik sla liever nog een stap over. Bijvoorbeeld door te zeggen “Text mijn vrouw: zullen we vanavond Chinees eten?" Siri begrijpt de ontvanger en het bericht, en maakt het SMS'je dusdanig aan. (Vroeger moest je zoiets zeggen als “Text mijn vrouw dat ik op weg naar huis ben" of “Text mijn vrouw, zeg: tot ziens”, maar dat hoeft in iOS 6 niet meer). Siri kan trouwens ook je binnengekomen iMessages voorlezen.

4. Afspraken maken en je kalender bijhouden

“Maak een afspraak voor 2 uur ‘s middags op donderdag, genaamd Tandarts.” Je zou dat kunnen zeggen. Maar ik adviseer je om niet enkel wat te spelen met de meest eenvoudige kalenderopties van Siri. Maak ook eens wat vergaderingen aan met genodigden, een tijdsduur, et cetera:

Data en uitnodigingen

“Maak een lunchvergadering aan van 30 minuten voor vrijdag om 12 uur ‘s middags met Jason Snell.” Als de naam die je gebruikt overeenkomt met een e-mailadres in je contactenlijst, dan verstuurt Siri zelfs de uitnodiging.

Kalender bijhouden

Je kunt ook een heleboel kalendermanipulatie met Siri uitvoeren. Instructies die je onder andere kunt proberen: “Verplaats mijn telefoonvergadering van 3 uur ’s middags naar half vijf”, “Verzet mijn lunch met Jason naar 11 maart om 1 uur ’s middags”, “Annuleer mijn planningsvergadering" of "Voeg Dan toe aan mijn lunch met Jason." (Als je meerdere Dan's in je contactenlijst hebt staan, maak je geen zorgen; Siri zal vragen welke Dan je bedoelt.)

Alwetende Siri

Siri begrijpt echt veel van je kalender. Je kunt vragen stellen als: “Wanneer is mijn lunch met Jason?” Je kunt ook dingen zeggen als: “Laat me mijn vrijdag zien” of “Laat me vandaag zien”.

Gewapend met deze tips kan Siri je helpen om productiever te worden, zonder al te veel extra te hoeven tikken. Een groot nadeel is wel, zoals gemeld in de inleiding, dat Siri op dit moment nog niet in het Nederlands beschikbaar is.

Dit artikel is een vertaling gebaseerd op dit artikel dat geschreven is door Lex Friedman (@lexfri), van onze zustersite Macworld: “Four ways to get things done with Siri."

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000