iOS 10: Alle geruchten over functies en releasedatum

© PXimport

iOS 10: Alle geruchten over functies en releasedatum

Smartphone & tablet

Geplaatst: 17 mei 2016 - 09:19

Aangepast: 24 november 2022 - 11:58

Redactie

iOS 9 is al enige tijd uit en ook dit jaar zal Apple met een upgrade komen. iOS 10, het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple, zal in de loop van dit jaar zijn weg vinden naar de iPhone en iPad. Wij zetten alle geruchten over de releasedatum en functies voor je op een rij.

iOS 10: Releasedatum

Jaarlijks vindt er een update plaats wat betreft het iOS-besturingssysteem van Apple. iOS 9 kwam in het najaar van 2015 uit. We hebben nog net kunnen knipperen met de ogen of er worden alweer geruchten naar buiten gebracht over iOS 10. De geruchten gaan dat, zoals elk jaar, Apple iOS 10 zal aankondigen op het WWDC-evenement in Californië. Dit evenement zal plaatsvinden in de week van 13 juni. Lees ook: Dit moet je doen als een iPhone-app vastloopt.

Wanneer iOS 10 beschikbaar zal zijn? Waarschijnlijk rolt Apple het systeem rond september uit, tegelijkertijd met de nieuwe iPhone. Tussen de aankondiging en beschikbaarheid zullen nog een aantal bètaversies worden uitgebracht, één direct na de aankondiging en de ander rond de zomer.

iOS 10: Draait mijn iPhone of iPad het nieuwe iOS?

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat de nieuwste iPhones en iPads zullen gaan draaien op iOS 10, maar er zijn ook een aantal oudere Apple-apparaten die iOS 10 kunnen gaan draaien. Met iOS 9 bracht Apple het eerste besturingssysteem naar alle apparaten die ook iOS 8 konden draaien. Het lijkt er echter sterk op dat er ditmaal wat apparaten zullen afvallen en dan gaat het voornamelijk om de toestellen uit 2011.

iOS 10 zou dan gaan draaien op: iPhone 5 en hoger, iPad derde en vierde generatie, iPad Air en hoger, iPad mini 2 en hoger, iPad Pro en hoger, en de iPad touch vijfde en zesde generatie.

© CIDimport

iPhone 7 concept van OvalPicture.com.

iOS 10: Niet langer jailbreaken dankzij Rootless

Apple zou bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuw beveiligingssysteem onder de naam Rootless. Het systeem draait al op OS X en als we de geruchten moeten geloven zou deze ook zijn opwachting maken in iOS 10. Dit beveiligingssysteem zorgt ervoor dat je als gebruiker geen beheerdersrechten hebt. Rootless zal er dus voor moeten zorgen dat de beveiliging van iOS 10 een stuk hoger wordt. Ook wordt de vrijheid van de gebruiker verder ingeperkt, want het jailbreaken van je Apple-product zal bijna onmogelijk zijn.

Wel lijkt het erop dat deze functie via je desktop kan worden uitgezet. Wat voor effect dit dan heeft op het jailbreaken is niet bekend. Het gerucht is overigens wel afkomstig van anonieme bronnen, en het is dus niet zeker of Apple echt met zo'n soort beveiliging voor de iPhone en iPad bezig is.

iOS 10: Wat doet de HomeKit-hub?

Met HomeKit kun je slimme apparaten aansturen met je Apple-toestel. HomeKit is natuurlijk al een tijdje bekend en er zijn dan ook al verschillende producten te koop die compatibel zijn met HomeKit. Er is echter nog geen hub of app uitgekomen waarmee je HomeKit zou kunnen aansturen. Het lijkt erop dat iOS 10 het eerste systeem zal zijn waarbij een HomeKit-hub beschikbaar komt. Hierbij moet je voornamelijk denken aan het bedienen van lampen, deursloten, beveiligingscamera's, televisies en geluidssystemen. De nieuwe app die gericht is op de HomeKit zal waarschijnlijk "Home" gaan heten.

© CIDimport

De HomeKit app zal waarschijnlijk zijn opwachting maken in iOS 10.

iOS 10: iCloud Voicemail met behulp van Siri

Er gaat ook een gerucht dat je je vanaf nu geen zorgen meer hoeft te maken om gebeld te worden op belangrijke momenten. Siri zou in iOS 10 namelijk de mogelijkheid hebben om je voicemails volledig af te handelen. Als je gebeld wordt kan Siri de beller vertellen waar je bent en waarom je de telefoon niet opneemt. Ook de voicemails die binnekomen zullen worden vertaald door Siri naar een tekstbericht. Hierdoor hoef je dus niet eerst je voicemail te bellen om te kunnen checken wat de boodschap is. Er gaan geruchten dat Apple deze functie al intern aan het testen is.

iOS 10: Zoek mijn vrienden krijgt uitbreiding

Gebruik jij de functie Zoek mijn vrienden in iOS 9? Dan is er goed nieuws, deze lijkt namelijk een uitbreiding te krijgen. In iOS 10 zou het mogelijk moeten worden om nog specifiekere informatie te krijgen over je vrienden. Zo zou je niet alleen kunnen zien waar je vrienden zijn, maar ook of ze wel in gelegenheid zijn om een gesprek met je te voeren. In iOS 10 zouden we ook moeten kunnen zien in welke modi de telefoon staat ingesteld, bijvoorbeeld de vliegtuigmodus. Apple heeft zelfs een patent aangevraagd voor deze uitbreiding.

© CIDimport

Zoek mijn vrienden zal naar alle waarschijnlijkheid een update krijgen.

iOS 10: Bedieningspaneel aanpassen

Het bedieningspaneel is het paneel dat je kan vinden door met je vinger van onder naar boven te vegen op het scherm aan de onderkant van je iPhone. Hierdoor komt er een schermpje omhoog en krijg je een soort snelkoppelingsmenu voorgeschoteld. Dit is al jaren op de iPhone te vinden, er was echter nooit de mogelijkheid om deze aan te passen naar eigen smaak. Het gerucht gaat dat dit in iOS 10 wel mogelijk wordt.

© CIDimport

Zelf bepalen waar jij het meeste gebruik van maakt en die functies toevoegen aan je bedieningspaneel

iOS 10: Geïntegreerde f.lux modus voor iPhone en iPad

Enige tijd geleden kwam er een app uit onder de naam f.lux. Deze werd door Apple uit de App Store verbannen omdat het in strijd zou zijn met Apple's overeenkomst voor het Developer Program. Ondanks dat was de app enorm populair en was er veel vraag naar f.lux. Apple lijkt hier nu op in te spelen en zelf zo'n soort functie in te bouwen in iOS 10.

De app zou ervoor moeten zorgen dat het scherm wordt gedimd gedurende de dag. Zo zal hij van overdag tot 's avonds van blauw-wit langzaam overgaan tot een oranje-geelachtige gloed. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap komt en minder last krijgt van de ogen. Ook de Dark Mode gaat daarbij helpen. Dark Mode is een nieuwe modus die waarschijnlijk zal verschijnen in iOS 10. Hiermee kan je je scherm op donker zetten in plaats van licht, waardoor je dus minder last hebt van het felle beeld van de iPhone. Deze Dark Mode is bij OS X inmiddels al ingevoerd.

© CIDimport

Dark Mode zou moeten zorgen voor minder last van het felle beeldscherm.

iOS 10: Aanpassen van resolutie Camera-app

Niemand ontkomt aan het feit dat 4K het nieuwe HD is. In 2016 zullen we steeds meer te maken krijgen met apparaten die 4K kunnen opnemen of afspelen. In iOS 10 lijkt er nu een mogelijkheid te komen waardoor je in de app van de camera je videoresolutie makkelijker zou kunnen veranderen. In iOS 9 moest je hiervoor eerst naar het kopje camera in het instellingen-menu. Ook het veranderen van de framerate zou hierbij een snelkoppeling krijgen. Zo kun je je sneller aanpassen op de hoeveelheid licht die je hebt bij het vastleggen van foto en video.

iOS 10: Apps verbergen

De oprichters achter AppAdvice hebben een code gevonden bij verschillende nieuwe apps in iOS 10. Deze code moet ervoor zorgen dat apps verborgen kunnen worden en niet te zien zijn om het homescherm. Het is slechts een gerucht gebaseerd op een bug, maar het lijkt er wel op dat we binnenkort in elk geval apps van Apple zelf, zoals Stocks, Gamecenter en Tips, kunnen gaan verbergen.

iOS 10: Apple Music

De verwachting is dat Apple Music een make-over zal ondergaan en dat deze voor het eerst te zien zal zijn in iOS 10. De geruchten lopen uiteen van een simpele aanpassing op het design en het makkelijker maken voor het gebruik van Apple Music. Verder zijn geruchten dat vooral 3D Touch een grote rol gaat spelen bij de vernieuwing van Apple Music.

Hieronder nog een korte conceptvideo gemaakt door iPhone-tricks.com.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000