Van airfryer-groentje naar airfryer-pro in 9 stappen
Er zijn waarschijnlijk niet heel veel mensen die nog nooit een airfryer hebben gebruikt – maar ze zíjn er wel. Ben jij een airfryer-beginneling? Met deze tips krijg je een resultaat om van te smúllen. P.S. Ben je al een airfryer-expert? Zelfs dan heb je wat aan deze tips!
Lees ook: Waar voor je geld: 5 echt goede airfryers
Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
1: Ga uit van de verpakking of het recept
Op de verpakking van diepvriesproducten zoals frites, kipnuggets en bitterballen staat meestal precies aangegeven hoe lang je ze moet bakken en op welke temperatuur. Ook in recepten specifiek bedoeld voor de airfryer staan meestal de optimale instellingen. Gebruik deze informatie als richtlijn bij het klaarmaken van je eerste gerechten.
2: Begin met de minimale baktijd
De bak- en bereidingstijden die worden aanbevolen zijn richtlijnen. Elke airfryer bakt net iets anders door verschillen in wattage en grootte. Begin daarom altijd met de minimale baktijd en check regelmatig of het eten al gaar en krokant is. Je kunt altijd wat langer bakken, maar aangebrand eten kun je niet meer redden.
©Grandbrothers - stock.adobe.com
3: Werk met een timer
Een airfryer werkt heel snel, dus het is belangrijk om de tijd in de gaten te houden. Zet daarom altijd een timer als je airfryert, zodat je niet vergeet het eten op tijd eruit te halen. Of gebruik indien mogelijk de ingebouwde timerfunctie van je airfryer.
4: Experimenteer met temperatuur
Voor hetzelfde gerecht kunnen kleine temperatuurverschillen al grote gevolgen hebben voor het eindresultaat. Speel daarom met verschillende temperaturen om erachter te komen welke het beste werkt. Breng bijvoorbeeld eerst de standaardtemperatuur voor patat op orde. Probeer het daarna eens 10 graden hoger of lager.
Lees ook: Met deze accessoires haal je meer uit je airfryer
5: Schud, keer en roer regelmatig
Zorg ervoor dat het eten regelmatig gekeerd wordt in de mand. Dit kan door de mand een paar keer te schudden tijdens het bakken. Of gebruik een spatel om het eten om te roeren. Zo wordt alles gelijkmatig knapperig en bruin.
©Hazal
6: Let op de maximale hoeveelheid
Vul de mand nooit tot de absolute rand, maar houd minstens 2 cm ruimte aan alle kanten. Zo zorg je ervoor dat de hete lucht overal goed bij kan. Te overvol betekent een slechter eindresultaat. Liever in porties bakken.
7: Voeg een klein beetje olie toe
Misschien denk dat dat je in de airfryer geen vet hoeft te gebruiken. Onze tip: een klein beetje olie zorgt voor een perfect krokant laagje en voorkomt plakken en aanbranden. Spuit of kwast het eten in met 1 tot 2 eetlepels olie voor het bakken.
8: Laat de airfryer voorverwarmen
De meeste airfryers moeten eerst een paar minuutjes voorverwarmen voordat je het eten erin stopt. Anders duurt het langer voordat de juiste temperatuur is bereikt en wordt het gerecht niet gelijkmatig gaar.
©Ai Inspire
9: Controleer regelmatig of je eten al gaar is
Omdat elke airfryer anders bakt, is het lastig inschatten wanneer iets precies gaar is. Controleer daarom regelmatig de gaarheid door het eten uit de mand te halen. Prik ook in vlees om te kijken of het gaar is van binnen. Voorkom teleurstellingen door goed te controleren.
Met deze basisregels en tips kom je al een heel eind. Na een paar keer oefenen weet je precies hoe jouw airfryer werkt en kun je experimenteren met geavanceerdere gerechten. Bak ze!