Kerstfeest met de airfryer: van ontbijt tot borrelhap

© AK | ID.nl

Kerstfeest met de airfryer: van ontbijt tot borrelhap

Geplaatst: 16 december 2023 - 08:37

Aangepast: 28 mei 2024 - 12:56

Saskia van Weert

Droom jij van een airfryer onder de kerstboom? Of heb je er al eentje staan en weet je niet goed wat je ermee kunt met de feestdagen, buiten friet en snacks bakken? Tijdens de kerst is je heteluchtfriteuse je ideale keukenhulp: van kerstontbijt tot snacks bij de borrel.

Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Kerstontbijt: lekkere warme broodjes in no-time

Lekkere verse warme broodjes bij het kerstontbijt: heerlijk! Afbakbroodjes van de supermarkt passen prima bij een feestelijk begin van de dag. Lekker met roomboter en kaas. Maar wel onhandig dat de oven langer staat op te warmen dan de broodjes erin moeten bakken. Zonde van de tijd en energie.

Stop! Pak meteen je airfryer erbij en verwarm hem voor op 200 graden. Geen voorverwarmprogramma? Stel hem dan in op 200 graden en laat hem 4 minuten aan; dan is hij ook op temperatuur. Je broodjes zijn in een mum van tijd klaar: ga uit van de helft van de tijd die op de verpakking staat en tel daar 10 procent bij op. Bijvoorbeeld, 10 minuten in de oven = 6 minuten in de airfryer. Dat is pas lekker tijd besparen!

Ook croissantjes bak je op deze manier af. Maak je ze van kant-en-klaar croissantdeeg? Leg dan een bakpapiertje onder je broodjes als je airfryer een mandje van gaas of met gaatjes heeft. Anders zatkt het deeg erdoorheen of plakt het aan het metaal. Oude croissants piep je op in een paar minuten op 160 graden.

Tip: de broodjes zijn HEET, dus gebruik een tang om ze uit de airfryer te halen of doe keukenhandschoenen aan.

Afbakbroodjes

© photocrew - stock.adobe.com

Watch on YouTube

Tijdens de lunch: tosti met gesmolten kaas

Na een uitgebreid kerstontbijt heb je misschien geen zin in een machtige lunch, maar een tosti gaat er natuurlijk altijd wel in. Neem twee boterhammen en vul die met wat je maar lekker vindt: bijvoorbeeld bliktonijn met uitjes, kappertjes en mayonaise, afgedekt met een plak kaas (een tuna melt noemen ze dat in Amerika).

Besmeer de buitenkant van de tosti eventueel met mayonaise en verwarm je airfryer voor op 160 graden. Prik de tosti vast met wat kleine cocktailprikkers (anders vliegt de bovenste boterham door je bakmandje) en bak je tosti een minuut of 6. Hij wordt lekker crispy aan de buitenkant en warm en smeuïg vanbinnen. Wat wil je nog meer?

Meer weten? Airfryer vs. frituurpan: wat zijn de verschillen (en wat is lekkerder)?

Boterham in de airfryer grillen

© GEl Nat

Kerstmenu: de airfryer laat je bijgerecht shinen

Wist je dat je in een airfryer ook mooie stukken vlees en vis kunt garen, zoals de welbekende rollade of een kalkoenbout? Voor maximaal 4 personen kom je een heel eind met je airfryer – zeker handig als je de oven voor wat anders nodig hebt. Maar dat terzijde, want in dit artikel willen we juist een bijgerecht uitlichten.

Veel mensen eten naast vlees, vis of een vega-optie iets als gebakken aardappeltjes met saus of jus. Heerlijk, maar ze moeten eindeloos lang in de koekenpan en zijn vaak best vet. Je kunt natuurlijk een gratin in de oven zetten (of in een bakblik in je airfryer, die zijn te koop voor uiteenlopende modellen), maar lekker krokante aardappeltjes maak je heel makkelijk in je airfryer.

De eerste stap is zorgen voor aardappels met een echt lekkere smaak van zichzelf, dus liefst niet de voordeelzak uit de supermarkt, maar een ras dat bekendstaat om zijn smaakvolle kruim. Vastkokend of kruimig maakt niet veel uit. Schillen kan, maar hoeft niet. Snijd alle aardappels doormidden en dan elke helft in drie of vier stukken – een beetje wat je zelf lekker vindt. Laat ze 30 minuten in koud water staan en droog ze dan goed af. Bak de aardappelpartjes 15 minuten op 150 graden en laat goed afkoelen. Dit alles kun je een dag van tevoren al doen, bewaar de aardappels dan afgekoeld en afgedekt in de koelkast.

Afbakken gaat snel: 15 minuten op 180 graden. Lekker is om de aardappels voor het afbakken om te scheppen met een eetlepel (olijf)olie of zelfs mayonaise (die bestaat immers ook grotendeels uit olie en voegt meteen smaak toe). Zout strooi je pas op het bord over de partjes; ze worden er sneller zacht van dus wees er niet te vroeg mee.

Gebakken aardappels

© kucherav - stock.adobe.com

Toetje: gebakken banaan!

Baka bana ken je misschien van de Surinaamse eettent, maar in de airfryer maak je snel zelf een variatie op gebakken banaan. Snijd een geschilde banaan in drie stukken en wentel ze door losgeklopt ei. Paneer met panko en bak een minuut of 10 op 180 graden in je airfryer, eventueel voorzien van een laagje olie uit een sprayflesje. Serveer met een bolletje ijs en chocoladesaus, en maak het af met zo'n lekker suikerwafeltje.

Tijd voor de borrel: verse nootjes

Dat je bitterballen en frikandellen voor bij de borrel kunt afbakken, weet je intussen vast wel. Maar dat je rauwe noten kunt roosteren, is misschien nieuw. Pinda's en bijvoorbeeld cashewnoten laten zich uitstekend knapperig en vol smaak bakken in je airfryer. Let wel op dat je rauwe ongebrande nootjes kiest. Bak ze 7 minuten op 150 graden en meng ze daarna naar keus met wat olie, zout of zelfs honing. Laat wel goed afkoelen, want nootjes worden vaak pas knapperig als ze weer op kamertemperatuur zijn. Eerst omscheppen met honing en dan bakken kan ook, kijk wel uit voor verbranden van de suiker in de airfryer en ook voor je handen, want hete suiker kan lelijke wondjes veroorzaken.

Met deze tips heb je vast al wat inspiratie gekregen om je airfryer in te zetten tijdens alle gezellige maaltijden en borrels met vrienden en familie! 

Cashewnoten met zout

© mescioglu - stock.adobe.com


Er zit vast iets voor jou tussen

De populairste airfryers van het moment

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten