Duurzaam Thuis: bespaar honderden euro's met een duurzame woonkamer
De woonkamer is naast de slaapkamer voor veel mensen de meest gebruikte ruimte in huis. Hoe zorg je dat je die ruimte zo duurzaam mogelijk inzet en dus geld bespaart? In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden die je zelf kunt toepassen voor een duurzamere woonkamer.
Of het nu ligt aan de hoge energieprijzen of omdat je simpelweg van de stempel ‘een beter milieu begint bij jezelf’ bent: de aarde en je portemonnee hebben er sowieso baat bij als je duurzame keuzes maakt voor in huis. In de serie Duurzaam Thuis bekijken we elke week een andere ruimte in het huis om te verduurzamen.
Ook lezen: Keuken verduurzamen? Zo doe je dat!
Isolatie
Of het nu gaat om een spouwmuur of de vloer: isoleren is waarschijnlijk de meest effectieve manier om die maandelijkse rekening omlaag te krijgen. Alleen al het isoleren van een spouwmuur kan je al 200 euro per jaar opleveren. 20 procent van de warmte van je woning verdwijnt namelijk via de muren: doodzonde, maar er is iets aan te doen. Je kunt daarnaast je vloer laten isoleren of je kruipruimte voorzien van isolatieschelpjes, die ervoor zorgen dat je duurbetaalde warmte blijft waar je er wat aan hebt.
HR++-glas
Er verdwijnt een hoop energie via de muren, maar de ramen kunnen er ook wat van. Veel huizen hebben dubbel glas, maar er zijn inmiddels twee nieuwe varianten die veel meer warmte tegenhouden. Zo kun je kiezen voor HR++-isolatieglas, dat is gevuld met argongas en een transparante metaallaag die zonlicht doorlaat. Een andere keuze is driedubbel glas. Dat is vrij duur, maar de isolatiewaarde is aanzienlijk hoger. Je kunt er honderden euro’s per jaar mee besparen. Daarnaast maakt het je huis ook nog eens toekomstbestendiger én aantrekkelijker voor eventuele verkoop.
Radiatorfolie
Het klinkt wat ouderwets, maar wist je dat radiatorfolie tot 95 procent van de warmte die je radiator uitstraalt terugkaatst? Zo verdwijnt het niet via je muren naar buiten, maar gaat het juist terug de woonkamer in. Het ziet er niet altijd even mooi uit, maar de effectiviteit ervan is het meer dan waard. Bovendien zit radiatorfolie vooral achter je verwarming, waardoor het waarschijnlijk niet enorm opvalt.
Schoorsteenballon
Je staat er niet elke dag bij stil (misschien in december wel iets meer), maar in veel huizen is de schoorsteen eigenlijk een gat waardoor 24 uur per dag warmte het huis uit kan ontsnappen. Daarnaast kan er tot wel 80 kubieke meter koude lucht per uur door de schoorsteenschacht naar binnen stromen. Dat is alsof je de hele dag een raam wagenwijd open laat staan. Gelukkig is er een oplossing: de schoorsteenballon. Dat is een soort kussen dat de koude lucht buiten houdt en de warme lucht binnen. Voor een paar tientjes heb je al een schoorsteenballon in huis.
Slimme thermostaat
Een slimme thermostaat geeft je aanzienlijk meer inzicht in je energieverbruik en dat leidt vaak tot ander gedrag. Je kunt bij veel varianten zelfs instellen hoeveel geld je precies kwijt bent, waardoor je nog beter in kaart kunt brengen wanneer je bijvoorbeeld het best een wasje kunt draaien om het voor een zo laag mogelijk energietarief te doen. De grootste plus is dat je op afstand je thermostaat lager kunt zetten. Je vergeet als je de deur uitstapt meestal niet de lampen of de televisie uit te doen, maar de verwarming is ‘onzichtbaar’ en daarom wordt de radiator vaak vergeten.
©PXimport
Ook kun je er handige klokprogramma’s op instellen, zodat je kunt inregelen dat de radiator vanzelf uitgaat als je gaat slapen en aanslaat net voordat je uit bed komt. Bonustip: zet de thermostaat trouwens sowieso een graadje lager en draag wat vaker een trui en dikke sokken als je thuis bent. Op die manier kun je ook enorm veel kosten besparen. ‘s Nachts is een temperatuur van 15 graden ideaal (tenzij je vloerverwarming hebt, dan wordt een temperatuur van 17 graden aangeraden). Overdag een beetje te fris in huis? Als je alleen maar op de bank zit, ga dan lekker samen onder een dekentje zitten in plaats van de verwarming hoger te zetten. Is nog gezellig ook!
Koop nu een slimme thermostaat!
Hier vind je de slimste op een rij
Slimme lampen
Investeren in slimme lampen is om twee redenen heel slim. Ten eerste zijn slimme lampen altijd ledlampen, die sowieso aanzienlijk duurzamer zijn dan hallogeenlampen of ouderwetse gloeilampen. Het is ook geen goed idee (en slecht voor je energierekening) om dat soort oude lampen eerst op te gebruiken. Stap dus zo snel mogelijk over op led. Een huishouden dat kiest voor volledig led bespaart ongeveer 40 euro per jaar op de energierekening. En als je dat toch doet, kies dan voor slimme lampen. Mocht je bijvoorbeeld weg zijn en zijn vergeten om je verlichting thuis uit te doen, dan kun je dat op afstand alsnog doen.
Slimme stopcontacten
In het verlengde daarvan is het ook verstandig om andere apparaten op afstand uit te kunnen zetten. Door middel van een slim stopcontact bijvoorbeeld. Hiermee kun je op afstand apparaten uitschakelen, zoals de modem-router, gameconsoles en je televisie als je wat langer weg bent. Of als je per ongeluk de oplader van je telefoon in het stopcontact vergeten bent; dan kun je die op afstand uitschakelen. Scheelt ook nog eens een brandrisico.
Zuinige televisie
Veel televisies vragen na enige tijd of je nog wel kijkt en schakelen zichzelf bij geen bericht weer uit (of eigenlijk: in standby-modus). Erg handig, zeker als je een notoire in-slaap-valler bent tijdens een avondje filmkijken. Probeer bovendien op zoek te gaan naar een televisie die een goed energielabel heeft. Een tv die weinig energie verbruikt vergeleken met andere televisies zorgt zeker als je het toestel jaren gebruikt (en daarvoor worden ze wel gemaakt) dat je op de lange termijn flink geld bespaart op je televisie.