Duurzaam Thuis: verbruik tot 90 procent minder stroom in je thuiskantoor
Sinds een paar jaar is thuiswerken volledig geïntegreerd in het werkleven. Doordat je vaker thuis werkt, merk je dat misschien ook wel aan je energiekosten. Een goede reden dus om je thuiskantoor te verduurzamen. Een andere goede reden is voor een beter milieu. In dit artikel laten we je zien hoe je jouw thuiskantoor verduurzaamt en welke apparaten je nodig hebt om minder te verbruiken.
Of het nu ligt aan de hoge energieprijzen of omdat je simpelweg van de stempel ‘een beter milieu begint bij jezelf’ bent: de aarde en je portemonnee hebben er sowieso baat bij als je duurzame keuzes voor in huis maakt. In de serie Duurzaam Thuis bekijken we elke week een andere ruimte in het huis om te verduurzamen.
Ook lezen:
➥ Bespaar honderden euro's met een duurzame woonkamer
➥ Keuken verduurzamen? Zo doe je dat!
➥ Bespaar 6000 liter water met deze simpele tips
Verlichting
Goed licht is een belangrijk onderdeel van je thuiskantoor. Het is prettig als je natuurlijk licht in je thuiskantoor hebt. Dat creëer je door bijvoorbeeld een duurzaam dakraam te (laten) plaatsen, waardoor je natuurlijk licht binnenkrijgt, zodat je minder snel verlichting hoeft aan te zetten. Zet je bureau sowieso vlak bij het raam en zorg voor raamdecoratie waarmee je fel zonlicht eventueel kunt weren, zonder dat je daarmee daglicht verliest.
Omdat je tijdens deze donkere dagen van het jaar wel wat extra licht nodig hebt, is het slim om alle halogeen- en/of gloeilampen te vervangen door energiezuinige ledverlichting. Vergeleken met een halogeenlamp bespaart een ledlamp tot wel 85 procent aan stroom, en bij een gloeilamp is dat zelfs 90 procent. Extra tip: zet alle verlichting uit als je je thuiskantoor verlaat, al is het maar voor korte tijd.
©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Ruil je desktop in voor een laptop
Heb je nog een grote desktopcomputer op je bureau staan? Ruil deze dan als het even kan in voor een laptop; daarmee bespaar je tot wel 70 procent energie. Daarnaast neem je 'm handig overal mee naartoe, wat ook wel fijn is als je gedurende de dag op een andere plek wilt werken. Zet de helderheid van je laptopscherm laag, waarbij je nog wel makkelijk kan lezen. Hierdoor bespaart je laptop energie. Neem je een pauze? Zet je laptop dan in slaapstand.
Toe aan een laptop?
Hier vind je ze in alle soorten en maten!
Isoleer je thuiskantoor
Om ervoor te zorgen dat je energierekening niet de spuigaten uitloopt, is het verstandig om je thuiskantoor te isoleren. Er zijn verschillende mogelijkheden dat te doen, met variaties in kosten en effectiviteit. In elk geval zorgt goede isolatie ervoor dat de warmte minder snel weglekt uit je kantoorruimte, waardoor je minder hard hoeft te stoken. Je kunt kiezen voor spouwisolatie, waarbij je isolatie tussen de buitenmuur en spouwmuur aanbrengt. Hiervoor wordt glaswol of ESP-isolatie gebruikt. Heb je op zolder een kantoor ingericht? Isoleer dan het dak. Warmte stijgt, dus is het effectief om de warmte op zolder binnen te houden. Bij een kantoor op de begane grond of in een tuinhuis is vloerisolatie ideaal.
©Patryk Kosmider
HR++ of driedubbel glas
Vergeet niet dat je ook via de ramen een hoop warmte kunt verliezen. Dubbelglas laten zetten is al een goed begin, maar tegenwoordig heb je nog betere oplossingen om warmte binnen te houden, zoals HR++. Dit isolerende glas is gevuld met argongas en een metaallaag waar je doorheen kunt kijken en wat zonlicht door laat schijnen. Of ga voor de duurdere variant: driedubbelglas. Dit glas isoleert nog beter.
Gebruik een elektrische kachel
Omdat huishoudens in Nederland over ruim 25 jaar gasvrij moeten zijn, kun je nu al kiezen om bepaalde ruimtes in je huis anders te verwarmen. Een goede elektrische kachel voor een thuiskantoor is een convectorkachel. Deze kachels maken gebruik van convectiewarmte om je kantoor warm te maken. De warme lucht gaat vanuit de verwarmingsbron de lucht in. Vervolgens duwt de warme lucht de koele lucht naar beneden, een dat creëert luchtcirculatie. De gedaalde koele lucht wordt door de convectorverwarming weer verwarmd. De voordelen van deze manier van verwarmen:
Je houdt je kantoorruimte langdurig warm
Het is een efficiënte manier van verwarmen
Het nadeel is dat de ruimte niet snel warm is; het heeft dus opstarttijd nodig. Maar als je geen normale kachel meer aan wilt doen en je ook geen vloerverwarming kunt leggen, is dit een prima oplossing. Net als een elektrische radiator die eveneens gebruikmaakt van convectiewarmte.
Zoek je de meest zuinige kachel? Kies dan voor een infraroodkachel. Deze maakt gebruik van een langegolfverwarming en heeft een korte opwarmtijd, is geschikt voor mensen met een stofallergie en kan bovendien permanent worden gebruikt. Het nadeel van een infraroodkachel is dat de aanschafprijs hoger ligt dan andere typen kachels.
Wil je het verbruik van je kachel onder controle houden? Kies dan voor een elektrische kachel met thermostaat. Hiermee bepaal je zelf hoeveel warmte de kachel moet uitstralen. Een andere optie is een kachel met een wifi-verbinding. Dan stel je via je smartphone de gewenste temperatuur per kachel in, wanneer en waar je maar wilt.
Lees ook: Zuinige bijverwarming: dit zijn de opties
Kies voor apparaten met een energiezuinig label
Printers, je (zakelijke) telefoon en andere apparatuur die het voor gezien houdt, vervang je door apparaten met het GEEA-, EPEAT-, TCO- of Energystar-label. Apparaten met dit label zijn namelijk minder milieubelastend en werken energiezuiniger dan apparaten zonder deze labels. Bovendien zijn de apparaten gemaakt van gerecyclede of duurzame materialen. Voordat je een apparaat aanschaft, zoals een printer, is het een goed moment om te evalueren of je het apparaat nog echt nodig hebt. En als je toch overweegt een nieuwe printer aan te schaffen, denk dan ook aan gerecycled printpapier.
Herlaadbare batterijen en inktcartridges
Gebruik je apparaten die op batterijen werken? Misschien een open deur, maar koop dan oplaadbare batterijen. Als ze leeg zijn, laad je ze op in plaats van ze weg te gooien. Werk je toch met niet-herlaadbare batterijen? Lever ze dan netjes in bij een recyclepunt, zodat de batterijen kunnen worden gerecycled. Voor je printer kun je hervulbare inktpatronen kopen. Vaak is dat nog goedkoper dan gewone inktcartridges en ze kunnen door veel bedrijven opnieuw worden gevuld.
Gebruik slimme stopcontacten in je thuiskantoor
Vaak blijven stekkers in stopcontacten zitten en ongemerkt gebruiken ze dan toch kleine beetjes stroom – ook als je het apparaat niet gebruikt. Je kunt een stekkerdoos met een schakelaar gebruiken waar je alle apparaten op aansluit, zodat je aan het eind van je werkdag op een knop drukt om alles echt uit te schakelen. Of kies voor slimme stopcontacten in je thuiskantoor. Daarmee schakel je op afstand alle apparaten uit. Handig voor als je even de deur uit bent en vergeten was je apparaten uit te schakelen.
Slimme stekkers en stopcontacten
Hier koop je ze!
Bekijk ook onderstaande video, die dieper ingaat op een aantal misvattingen over energie besparen!