Duurzaam Thuis: keuken verduurzamen? Zo doe je dat!
De keuken is de plek waar je kookt, voedingsmiddelen (koel) bewaart en de vaat wegwerkt. Een plek waar je dus regelmatig energie verbruikt. In de serie 'Duurzaam Thuis' bekijken we elke keer een andere ruimte in het huis om te verduurzamen. In dit artikel komt de keuken aan bod: hoe haal je het meest uit deze veelgebruikte ruimte?
Of het nu ligt aan de hoge energieprijzen of omdat je simpelweg van de stempel ‘een beter milieu begint bij jezelf’ bent: de aarde en je portemonnee hebben er sowieso baat bij als je duurzame keuzes maakt voor in huis. In de serie Duurzaam Thuis bekijken we elke week een andere ruimte in het huis om te verduurzamen.
Ook lezen:
➥ Geniet van versheid met koeltechnieken die de houdbaarheid van je voedsel verlengen
➥ Bespaar honderden euro's met een duurzame woonkamer
➥ Keuken verduurzamen? Zo doe je dat!
➥ Bespaar 6000 liter water met deze simpele tips
Koken op inductie
Kook je nog op een gasfornuis? Koken op inductie is een duurzaam alternatief. Het is een stuk zuiniger in elektriciteitsverbruik dan koken op een keramische kookplaat of een andere elektrische kookplaat. In vergelijking met gas is er qua CO2- uitstoot nog niet veel te winnen, maar inductie is alsnog best een slimme zet. Want behalve dat huizen langzaam maar zeker van de gasaansluiting af moeten, komen er steeds meer manieren om duurzame stroom te winnen.
Als je nu nog een gasfornuis hebt thuis, komt er wel wat bij kijken om de omschakeling naar koken op inductie te maken. Zo moet er meestal een extra kabel naar de keuken worden getrokken. En in sommige gevallen is het zelfs nodig om een extra groep in de meterkast te laten plaatsen. Bovendien moet de aansluiting op het elektriciteitsnet misschien worden verzwaard. Zijn er aanpassingen nodig aan de meterkast? Neem dan meteen een extra groep en stroomkabel voor de warmtepomp en zonnepanelen mee.
Wil je een gerecht opwarmen? Dan kun je dat beter in de magnetron doen dan in de oven. Dus als je vaak maaltijden opwarmt, maar geen magnetron hebt, is de aanschaf hiervan de moeite waard. Als je veel rijst of andere gestoomde gerechten eet, is een rijstkoker een handige aanschaf. Rijst wordt hierin gestoomd, waardoor je dus geen water hoeft af te gieten en niet meer water verhit dan nodig. Een rijstkoker is bovendien beter geïsoleerd dan een pan op het vuur, waardoor je rijst dus sneller gaar is. En koken met een snelkookpan in plaats van een normale pan scheelt je zo’n 50 tot 70 procent aan kooktijd.
De recirculatiefilter in een afzuigkap
Tijdens het koken moet je goed ventileren, om zo vocht, verbrandingsgassen en kookgeurtjes uit je huis te krijgen. Een ‘ouderwetse’ afzuigkap zuigt de lucht aan en blaast deze naar buiten, inclusief de warmte. Zonde, want dan stook je dus voor de mussen. Een ouderwetse afzuigkap van een huishouden van vier personen blaast zo’n 200 euro per jaar aan warme lucht naar buiten.
Sinds 2021 moeten nieuwbouwwoningen daarom een recirculatiefilter in de afzuigkap hebben. Deze filter zuigt de kookdamp op en neutraliseert deze vervolgens. Daarna wordt een geurloze, schone lucht vervolgens weer de keuken in geblazen. Op die manier verliest het huis geen warme lucht meer door toedoen van de afzuigkap. Koop dus een nieuwe afzuigkap met recirculatiefilter om te voorkomen dat je warme lucht verliest.
Zo verbeter je de luchtkwaliteit in de keuken
©Oleksandr Kondriianenko
Kraan met begrenzer
De volgende stap is het verduurzamen van de kraan. Bijna alle keukenkranen die je nieuw koopt, zijn voorzien van een ‘volumebegrenzer’ voor het besparen van water. Deze begrenzer werkt zowel bij warm als koud water.
De waterkoker is voor de meeste huishoudens de meest energiebesparende optie om water te koken. Wil je toch een kokendwaterkraan vanwege het gebruikersgemak? Kies dan voor een goed geïsoleerde combi-kokendwaterkraan, bijvoorbeeld van Quooker of Grohe. Hierbij wordt het water opgewarmd door middel van elektriciteit. Elektriciteit wordt de komende jaren steeds duurzamer opgewekt in Nederland, dus dat is een mooie oplossing voor hete water dat je normaal gesproken uit de HR-ketel krijgt. Laat je een combi-kokendwaterkraan plaatsen? Let er dan wel op dat je voor de kortste route van de keukenkraan naar het toestel voor warm water kiest. Een korte route beperkt het verlies van energie en de wachttijd tot je kokend water hebt.
Op zoek naar een kokend-waterkraan?
Hier vind je alle soorten en maten!
Verwarm je keuken door vloer- of wandverwarming
Pak je de hele keuken aan en ga je voor een nieuwe duurzame keuken? Laat dan vloer- of wandverwarming aanleggen. Je hebt dan geen onhandige radiatoren meer nodig in de keuken. Vloerverwarming is in vergelijking met een verwarmingssysteem met radiatoren bovendien 10 tot 15 procent zuiniger. Het is wel verstandig een isolatieplaat onder de koelkast te leggen en houd er sowieso rekening mee dat een houten vloer niet de beste combinatie is met vloerverwarming. Hout isoleert en laat daardoor niet veel warmte door. Daarnaast is hout temperatuurgevoelig en kan het uitzetten of krom trekken. Kies liever voor een natuurstenen vloer. Steen geleidt de warmte beter en houdt de warmte daarnaast vast.
Let op: elektrische vloerverwarming of infrarood vloerverwarming is niet duurzaam. Kies liever voor vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp.
Pak de verlichting in de keuken aan
Een slim lichtplan is ook een manier om je keuken te verduurzamen. Door de lampen op de juiste plekken te installeren, kun je met minder lampen koken en heb je dus minder stroom nodig. Kies voor ledlampen in de keuken; dat is de meest energiezuinige optie. Zorg er ook voor dat je het algemene licht en de werkverlichting afzonderlijk van elkaar aan en uit kunt zetten, zodat je dus niet altijd al het licht aan hoeft te hebben staan in de keuken.
Een zuinige koelkast en vaatwasser uitzoeken
Bij de aanschaf van een nieuwe koelkast en vaatwasser moet je goed op het energielabel letten. Een donkergroen energielabel met de letter A is het best, een rood energielabel met de letter G het slechtst. Heb je een nieuwe koelkast met groen energielabel gekocht? Zet de koelkast dan niet op een plek waar het apparaat in de volle zon of tegen een radiator staat. Qua temperatuur kun je de koelkast het best op zo’n 3 tot 5 graden zetten en de diepvries op -15 tot -18 graden. Zet je de temperatuur hoger of lager? Dan verbruikt de koelkast of diepvries onnodig veel energie.
©Leonid Yastremskiy
Ook lezen: Hoeveel energie verbruikt een koelkast?