ID.nl logo
Duurzaam Thuis: keuken verduurzamen? Zo doe je dat!
Huis

Duurzaam Thuis: keuken verduurzamen? Zo doe je dat!

De keuken is de plek waar je kookt, voedingsmiddelen (koel) bewaart en de vaat wegwerkt. Een plek waar je dus regelmatig energie verbruikt. In de serie 'Duurzaam Thuis' bekijken we elke keer een andere ruimte in het huis om te verduurzamen. In dit artikel komt de keuken aan bod: hoe haal je het meest uit deze veelgebruikte ruimte?

Of het nu ligt aan de hoge energieprijzen of omdat je simpelweg van de stempel ‘een beter milieu begint bij jezelf’ bent: de aarde en je portemonnee hebben er sowieso baat bij als je duurzame keuzes maakt voor in huis. In de serie Duurzaam Thuis bekijken we elke week een andere ruimte in het huis om te verduurzamen.

Ook lezen:
Geniet van versheid met koeltechnieken die de houdbaarheid van je voedsel verlengen
Bespaar honderden euro's met een duurzame woonkamer
Keuken verduurzamen? Zo doe je dat!
Bespaar 6000 liter water met deze simpele tips

Koken op inductie

Kook je nog op een gasfornuis? Koken op inductie is een duurzaam alternatief. Het is een stuk zuiniger in elektriciteitsverbruik dan koken op een keramische kookplaat of een andere elektrische kookplaat. In vergelijking met gas is er qua CO2- uitstoot nog niet veel te winnen, maar inductie is alsnog best een slimme zet. Want behalve dat huizen langzaam maar zeker van de gasaansluiting af moeten, komen er steeds meer manieren om duurzame stroom te winnen.

Als je nu nog een gasfornuis hebt thuis, komt er wel wat bij kijken om de omschakeling naar koken op inductie te maken. Zo moet er meestal een extra kabel naar de keuken worden getrokken. En in sommige gevallen is het zelfs nodig om een extra groep in de meterkast te laten plaatsen. Bovendien moet de aansluiting op het elektriciteitsnet misschien worden verzwaard. Zijn er aanpassingen nodig aan de meterkast? Neem dan meteen een extra groep en stroomkabel voor de warmtepomp en zonnepanelen mee.

Wil je een gerecht opwarmen? Dan kun je dat beter in de magnetron doen dan in de oven. Dus als je vaak maaltijden opwarmt, maar geen magnetron hebt, is de aanschaf hiervan de moeite waard. Als je veel rijst of andere gestoomde gerechten eet, is een rijstkoker een handige aanschaf. Rijst wordt hierin gestoomd, waardoor je dus geen water hoeft af te gieten en niet meer water verhit dan nodig. Een rijstkoker is bovendien beter geïsoleerd dan een pan op het vuur, waardoor je rijst dus sneller gaar is. En koken met een snelkookpan in plaats van een normale pan scheelt je zo’n 50 tot 70 procent aan kooktijd.

Watch on YouTube

De recirculatiefilter in een afzuigkap

Tijdens het koken moet je goed ventileren, om zo vocht, verbrandingsgassen en kookgeurtjes uit je huis te krijgen. Een ‘ouderwetse’ afzuigkap zuigt de lucht aan en blaast deze naar buiten, inclusief de warmte. Zonde, want dan stook je dus voor de mussen. Een ouderwetse afzuigkap van een huishouden van vier personen blaast zo’n 200 euro per jaar aan warme lucht naar buiten.

Sinds 2021 moeten nieuwbouwwoningen daarom een recirculatiefilter in de afzuigkap hebben. Deze filter zuigt de kookdamp op en neutraliseert deze vervolgens. Daarna wordt een geurloze, schone lucht vervolgens weer de keuken in geblazen. Op die manier verliest het huis geen warme lucht meer door toedoen van de afzuigkap. Koop dus een nieuwe afzuigkap met recirculatiefilter om te voorkomen dat je warme lucht verliest.

Zo verbeter je de luchtkwaliteit in de keuken

©Oleksandr Kondriianenko

Kraan met begrenzer

De volgende stap is het verduurzamen van de kraan. Bijna alle keukenkranen die je nieuw koopt, zijn voorzien van een ‘volumebegrenzer’ voor het besparen van water. Deze begrenzer werkt zowel bij warm als koud water.

De waterkoker is voor de meeste huishoudens de meest energiebesparende optie om water te koken. Wil je toch een kokendwaterkraan vanwege het gebruikersgemak? Kies dan voor een goed geïsoleerde combi-kokendwaterkraan, bijvoorbeeld van Quooker of Grohe. Hierbij wordt het water opgewarmd door middel van elektriciteit. Elektriciteit wordt de komende jaren steeds duurzamer opgewekt in Nederland, dus dat is een mooie oplossing voor hete water dat je normaal gesproken uit de HR-ketel krijgt. Laat je een combi-kokendwaterkraan plaatsen? Let er dan wel op dat je voor de kortste route van de keukenkraan naar het toestel voor warm water kiest. Een korte route beperkt het verlies van energie en de wachttijd tot je kokend water hebt.

Op zoek naar een kokend-waterkraan?

Hier vind je alle soorten en maten!

Verwarm je keuken door vloer- of wandverwarming

Pak je de hele keuken aan en ga je voor een nieuwe duurzame keuken? Laat dan vloer- of wandverwarming aanleggen. Je hebt dan geen onhandige radiatoren meer nodig in de keuken. Vloerverwarming is in vergelijking met een verwarmingssysteem met radiatoren bovendien 10 tot 15 procent zuiniger. Het is wel verstandig een isolatieplaat onder de koelkast te leggen en houd er sowieso rekening mee dat een houten vloer niet de beste combinatie is met vloerverwarming. Hout isoleert en laat daardoor niet veel warmte door. Daarnaast is hout temperatuurgevoelig en kan het uitzetten of krom trekken. Kies liever voor een natuurstenen vloer. Steen geleidt de warmte beter en houdt de warmte daarnaast vast.

Let op: elektrische vloerverwarming of infrarood vloerverwarming is niet duurzaam. Kies liever voor vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp.

Pak de verlichting in de keuken aan

Een slim lichtplan is ook een manier om je keuken te verduurzamen. Door de lampen op de juiste plekken te installeren, kun je met minder lampen koken en heb je dus minder stroom nodig. Kies voor ledlampen in de keuken; dat is de meest energiezuinige optie. Zorg er ook voor dat je het algemene licht en de werkverlichting afzonderlijk van elkaar aan en uit kunt zetten, zodat je dus niet altijd al het licht aan hoeft te hebben staan in de keuken.

Een zuinige koelkast en vaatwasser uitzoeken

Bij de aanschaf van een nieuwe koelkast en vaatwasser moet je goed op het energielabel letten. Een donkergroen energielabel met de letter A is het best, een rood energielabel met de letter G het slechtst.  Heb je een nieuwe koelkast met groen energielabel gekocht? Zet de koelkast dan niet op een plek waar het apparaat in de volle zon of tegen een radiator staat. Qua temperatuur kun je de koelkast het best op zo’n 3 tot 5 graden zetten en de diepvries op -15 tot -18 graden. Zet je de temperatuur hoger of lager? Dan verbruikt de koelkast of diepvries onnodig veel energie.

©Leonid Yastremskiy


Ook lezen: Hoeveel energie verbruikt een koelkast?

Behoefte aan professionele hulp?

Vraag een offerte aan voor verduurzaming:

▼ Volgende artikel
Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig
© Maridav
Huis

Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig

Op vakantie wil je ontspannen, niet bezig zijn met cybercriminaliteit. Toch liggen digitale risico's juist dan op de loer. Zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk – op de camping, in een hotel of op een terras – loop je het risico dat anderen meekijken. Dat vergroot de kans op onderschepte wachtwoorden, identiteitsfraude of zelfs malware op je telefoon. Gelukkig kun je je daar vrij eenvoudig tegen beschermen, met deze tips.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Wat maakt openbare wifi zo kwetsbaar?

Veel openbare netwerken zijn slecht beveiligd. Je vindt ze overal: op luchthavens, in treinen, op campings, in cafés of gewoon op een stadsplein. Vaak kun je zonder wachtwoord inloggen, of er is één standaardcode die iedereen gebruikt. Dat maakt het voor kwaadwillenden makkelijk om dataverkeer te onderscheppen of zelfs een nepnetwerk aan te maken dat eruitziet als het echte wifi-netwerk. Bijvoorbeeld een netwerk dat 'Free_Hotel_Wifi' heet, maar in werkelijkheid wordt gehost vanaf de laptop van iemand die jouw gegevens wil onderscheppen. Verbind je automatisch, dan kan alles wat je intypt zichtbaar worden voor de verkeerde persoon.

Daar blijft het niet bij. Ook malware ligt op de loer: software die ongemerkt wordt geïnstalleerd en toegang krijgt tot je bestanden, wachtwoorden of zelfs je hele toestel blokkeert. Vooral apps die automatisch gegevens synchroniseren, zoals cloudopslag of mail, kunnen  dan kwetsbaar zijn.

Wat kun je zelf doen om veilig te blijven?

➡️ Loop voordat je op reis gaat eerst je wifi-instellingen langs. Zet automatisch verbinden met bekende netwerken uit. Zo voorkom je dat je toestel onderweg ongemerkt verbinding maakt met een netwerk dat eruitziet als iets vertrouwds, maar in werkelijkheid is opgezet door een kwaadwillende. Denk aan een naam als 'Hotel_WiFi' of 'Free_WiFi_Airport' – herkenbaar, maar nep.

➡️ Het helpt als je al vóór vertrek kiest voor een beveiligingspakket waarin standaard een VPN zit, zoals bij Bitdefender. Daarmee maak je het jezelf makkelijk: je hoeft geen losse apps te downloaden, en je weet zeker dat je dataverkeer automatisch wordt versleuteld zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk. In diezelfde pakketten zit vaak ook een wachtwoordmanager inbegrepen, zodat je unieke wachtwoorden kunt aanmaken en beheren zonder ze te hoeven typen – wat op een onbetrouwbaar netwerk al een risico op zich kan zijn.

➡️ Zorg ook dat je tweestapsverificatie hebt ingeschakeld voor belangrijke accounts. Zelfs als je inloggegevens op een of andere manier onderschept worden, kunnen kwaadwillenden dan niet zomaar inloggen.

➡️ Ben je eenmaal op de plek van bestemming aangekomen en wil je een openbaar wifi-netwerk gebruiken, bijvoorbeeld in een hotel of op een terras? Vraag dan altijd bij de balie of bediening naar de exacte naam van het netwerk en het juiste wachtwoord. Dan weet je zeker dat je niet op een nepnetwerk belandt. Schakel vervolgens je VPN in voordat je online gaat.

©ymgerman

Moet je toch ergens inloggen, controleer dan altijd of de website begint met https://. De 's' staat voor 'secure' en betekent dat je gegevens versleuteld worden verzonden. Dat maakt het voor anderen veel lastiger om mee te kijken, ook als je per ongeluk op een minder goed beveiligd netwerk zit.

Bij privacygevoelige zaken als online bankieren of inloggen op een overheidswebsite kun je beter even terugvallen op je databundel. Je mobiele provider biedt standaard een versleutelde verbinding. Is wifi toch de enige optie, bijvoorbeeld omdat je roaming hebt uitgezet of je databundel beperkt is? Dan is een VPN helemaal onmisbaar.

Kies verder voor een beveiligingspakket dat je waarschuwt bij verdachte activiteiten, zoals een onbekende aanmeldpoging of een link die je naar een nagemaakte website probeert te lokken.

©WineDonuts

Wat Bitdefender onderweg voor je doet

Wie zonder zorgen wil internetten, ook op onbekende netwerken, heeft baat bij een alles-in-één beveiligingspakket. Bitdefender biedt verschillende opties, afhankelijk van wat je nodig hebt. Premium Security is gericht op volledige bescherming, inclusief onbeperkte VPN, een wachtwoordmanager, realtime bescherming tegen phishing en controle of je gegevens online zijn gelekt. Die combinatie is handig als je vaak op reis bent en gebruikmaakt van verschillende netwerken, bijvoorbeeld met je laptop, tablet en telefoon.

Bitdefender Total Security biedt veel van dezelfde onderdelen, maar de VPN is hier beperkt tot 200 MB per dag – voldoende voor dagelijks gebruik, zolang je geen grote bestanden verstuurt of streamt. Antivirus Plus is de instapversie, met de minste extra's. Je krijgt er wel een VPN bij (200 MB per dag), maar een wachtwoordmanager ontbreekt bijvoorbeeld. In alle gevallen geldt dat je beschermd bent tegen malware en verdachte websites, en dat je waarschuwingen krijgt bij risico's.

Wat opvalt is dat de bescherming grotendeels op de achtergrond werkt. Je hoeft zelf weinig in te stellen of bij te houden, en dat is prettig als je onderweg bent. Je krijgt bijvoorbeeld automatisch een melding als je verbinding maakt met een openbaar netwerk, met de vraag of je de VPN wilt inschakelen. Ook scant het systeem links en bijlagen voordat je ze opent, en krijg je een melding als je wachtwoorden in een datalek zijn opgedoken. 

Extra beschermd met Scam Copilot

Heb je Bitdefender Premium Security, dan ben je nóg beter beschermd. Inbegrepen daarbij is namelijk Scam Copilot: een slimme assistent die op de achtergrond binnenkomende berichten, links en meldingen scant en direct ingrijpt bij verdachte situaties. Je krijgt meteen een waarschuwing of advies, nog voordat je iets aanklikt. Zo blijf je beschermd tegen phishing en andere oplichting – ook onderweg en op onbekende netwerken.

Veilig internetten hoeft niet ingewikkeld te zijn

Het goede nieuws: je hoeft geen expert te zijn om jezelf te beschermen. Met een paar slimme keuzes kun je de risico's onderweg sterk beperken. Gebruik bij voorkeur mobiel internet als je iets vertrouwelijks doet, zoals internetbankieren of inloggen op belangrijke accounts. Maak op openbare netwerken altijd gebruik van een VPN, laat een wachtwoordmanager sterke wachtwoorden voor je aanmaken en zorg dat je beveiligingssoftware up-to-date is. Bitdefender helpt je daarbij, zonder dat het je belemmert in je gebruik. Zo blijf je ook op vakantie veilig online – en kun je echt ontspannen vakantie vieren.

▼ Volgende artikel
Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?
© ER | ID.nl
Huis

Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?

Een stofzuiger kopen klinkt simpel, maar wie zich een beetje verdiept in het aanbod, ontdekt al snel dat er nogal wat te kiezen valt. Eén van de eerste vragen die je tegenkomt: neem je er een mét zak of ga je voor een zakloos model? Beide opties hebben hun plus- en minpunten. We leggen het je allemaal uit, zodat jij weet wat het beste bij je past.

In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de zakstofzuigers en de zakloze stofzuigers. Van beide uitvoeringen vertellen we je wat de voordelen zijn, maar ook wat de nadelen zijn.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Stofzuigers met zak: klassiek en krachtig

Stofzuigers met zak zijn de klassieke modellen die we al decennialang kennen. Al het opgezogen vuil en stof wordt hierin opgevangen in een vervangbare stofzak. Zodra de zak vol is, haal je hem eruit en vervang je hem eenvoudig door een nieuwe. Het systeem is bewezen effectief, en veel huishoudens zweren er nog steeds bij – niet voor niets zijn er talloze varianten van op de markt.

Een belangrijk pluspunt van stofzuigers met zak is dat ze vaak net wat krachtiger zijn dan zakloze modellen. De directe luchtstroom tussen de zuigmond en de zak zorgt voor een efficiënte werking en sterke zuigkracht, zeker zolang de zak niet té vol is. Daarnaast is dit type stofzuiger doorgaans hygiënischer. Het stof en vuil blijft netjes opgesloten in de zak, die je in zijn geheel kunt weggooien zonder dat je zelf in contact komt met de inhoud – handig voor mensen met allergieën. Ook maken stofzuigers met zak over het algemeen minder geluid, wat prettig is als je gevoelig bent voor lawaai of bijvoorbeeld graag stofzuigt terwijl er iemand thuiswerkt of slaapt.

©Georgy Dzyura

Lees ook: Waarom een ouderwetse sledestofzuiger nog best handig kan zijn

Toch zitten er ook nadelen aan dit type. Het vervangen van de zakken brengt extra kosten met zich mee, en je moet er maar net aan denken om een voorraadje in huis te hebben. Niets is zo frustrerend als een volle stofzak ontdekken net wanneer je wilt stofzuigen. Bovendien neemt de zuigkracht vaak iets af naarmate de zak voller raakt – iets om rekening mee te houden als je veel of grof vuil opzuigt.

Zakloze stofzuigers: modern en milieuvriendelijk

Zakloze stofzuigers werken anders: in plaats van een stofzak hebben ze een opvangbak of reservoir waarin al het vuil terechtkomt. Vaak zijn dit zogenaamde cyclonische stofzuigers, die gebruikmaken van een ronddraaiende luchtstroom om stofdeeltjes van de lucht te scheiden. Het vuil blijft achter in de bak, de lucht stroomt er gefilterd weer uit.

©Axel Bueckert

Een groot voordeel is dat je nooit meer stofzakken hoeft te kopen. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu: minder afval en minder verpakkingsmateriaal. Bovendien zijn de meeste zakloze modellen voorzien van een doorzichtige opvangbak, waardoor je precies kunt zien wanneer het tijd is om deze te legen. En anders dan bij stofzakken, blijft de zuigkracht meestal consistent – ook als het reservoir aardig vol zit.

Toch is het niet alleen maar rozengeur. Het legen van het reservoir kan een stoffige bedoening zijn, zeker als je dat boven de vuilnisbak doet. Voor mensen met allergieën of een stofgevoelige neus is dat geen pretje. Daarnaast vragen zakloze modellen doorgaans wat meer onderhoud: de filters moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt of de motor overbelast raakt. Ook zijn sommige zakloze stofzuigers een stuk luider – niet allemaal, maar het loont zeker om het geluidsniveau (in decibel) van een model even te checken. Alles onder de 60 decibel wordt als stil beschouwd.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

©dusanpetkovic1

Wat is uiteindelijk de beste keuze?

De keuze tussen een stofzuiger met zak en een zakloos model hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Zoek je een stille, krachtige en hygiënische oplossing zonder al te veel gedoe? Dan is een stofzuiger met zak waarschijnlijk de beste optie. Vind je duurzaamheid en gebruiksgemak belangrijker, en heb je geen bezwaar tegen wat extra onderhoud? Dan past een zakloze stofzuiger misschien beter bij je. En anders kun je je nog altijd laten adviseren.

Hoe dan ook: het is slim om gebruikerservaringen te lezen van de modellen die je overweegt. Die geven vaak een eerlijk beeld van de prestaties, het gebruiksgemak én de dingen die je uit de folder niet direct haalt. Zo weet je zeker dat je kiest voor een stofzuiger waar je echt tevreden over gaat zijn – of je nu team zak of team zakloos bent.