ID.nl logo
Zo verlicht je jouw woonkamer optimaal
Huis

Zo verlicht je jouw woonkamer optimaal

Je woonkamer moet natuurlijk sfeervol zijn, maar daarnaast moet je ook kunnen zien wat je doet. Hoe pak je dat aan met verlichting? Je kunt een lichtplan maken om de verlichting af te stemmen op jouw woonstijl en smaak.

De verlichting in je woonkamer is erg bepalend voor de sfeer. In dit artikel lees je over: 💡 Een goed lichtplan maken 💡 Welke functie de verlichting heeft 💡 200-300 lux in de woonkamer is het advies

Lees ook: Zo kies je de ideale keukenverlichting

Drie soorten verlichting: welke lichtbron en sterkte

Als je een lichtplan maakt voor je woonkamer, kun je onderscheid maken tussen drie soorten verlichting:

  • Basisverlichting

  • Sfeerverlichting

  • Functionele verlichting

Basisverlichting is de verlichting die je gebruikt om de ruimte op een natuurlijke manier te verlichten. Dit is de belangrijkste verlichting in de ruimte en je moet daarom goed zorgen voor voldoende licht. Voor basisverlichting kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van plafondlampen, spotjes of wandlampen. Het is aan te raden om voor lichtbronnen met een warm licht te kiezen om een sfeervolle en gezellige ambiance te creëren.

Sfeerverlichting is verlichting die je gebruikt om een bepaalde sfeer te zetten voor in de ruimte. Dit kan bijvoorbeeld een schemerlamp zijn op een dressoir, of kaarsen of lampjes in de vorm van sterren op een bijzettafel. Sfeerverlichting is meestal niet erg fel. Qua kleur is een lichtbron tot 2700 Kelvin ('extra warm wit') in de meeste gevallen geschikt.

Functionele verlichting is verlichting die je gebruikt om bepaalde activiteiten te verlichten. Dit kan bijvoorbeeld een bureaulamp zijn voor het lezen of werken. Functionele verlichting is meestal wat feller dan sfeerverlichting, zodat het voldoende licht geeft om de activiteit uit te kunnen voeren.

©Tom Merton/KOTO - stock.adobe.com

Soort verlichting: LED

In het algemeen is het aan te raden om voor ledverlichting te kiezen, omdat dit energiezuinig is en lang meegaat. Bovendien kun je met ledverlichting gemakkelijk verschillende kleurtemperaturen kiezen (niet meer zoals vroeger, toen alleen wit licht beschikbaar was als led). Zo kun je de juiste sfeer creëren voor de verschillende soorten verlichting in de ruimte.

De verlichting in jouw living

Om je woonkamer echt goed te verlichten, is een lichtplan een goed uitgangspunt. Dat geldt overigens voor iedere ruimte in huis, dus naast de woonkamer ook voor bijvoorbeeld de keuken. Zorg ervoor dat de lampen op strategische plekken worden geplaatst, zodat je voldoende licht hebt op de plekken waar je het nodig hebt, zoals bijvoorbeeld bij een eettafel of een leeshoek.

Het is ook aan te raden om verschillende soorten verlichting te combineren, zodat je de verlichting naar behoefte kunt aanpassen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van dimmers of lampen met verschillende kleurtemperaturen. Zo kun je de verlichting aanpassen aan de activiteit of het moment van de dag.

©Katarzyna Bialasiewicz Photographee.eu

Stappenplan voor een lichtplan

Hoe maak je een lichtplan, om van daaruit je verlichting sfeervol en functioneel te plaatsen? Maak eerst een plattegrond van de ruimte, inclusief meubels, kunstwerken en technische voorzieningen. Ga daarna als volgt te werk:

  1. Geef aan waar de verschillende activiteiten in de ruimte plaatsvinden.

  2. Plaats de basisverlichting op de plattegrond. Zorg hierbij voor een lamp per 10 à 15 vierkante meter.

  3. Plaats de sfeerverlichting op de plattegrond.

  4. Voeg de functionele taakverlichting toe op de plekken waar je dit nodig hebt, bijvoorbeeld in een leeshoek.

  5. Selecteer de uiteindelijke armaturen. Vaak zijn meerdere lampen mogelijk op één armatuur.

  6. Plaats de aansluitpunten indien nodig (vaak staan die al vast).

  7. Bekijk het lichtplan nog eens goed en pas het eventueel aan.

  8. Installeer de verlichting volgens het lichtplan.

  9. Maak gebruik van dimmers en slimme verlichting om het licht naar behoefte aan te passen.

Tip Een lichtplan vertelt je precies waar jij het beste verlichting kunt plaatsen in je woonkamer, zodat het sfeer toevoegt maar ook praktisch is. Daarin is er onderscheid in basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting.

Lees verder ook: Efficiënt energie besparen doe je met deze slimme apparaten

Hoeveel lampen heb je nodig?

Je kunt je vast voorstellen dat er geen standaard formule is voor het aantal lampen dat nodig is om een woonkamer te verlichten. Iedere woonkamer is immers anders, en daarnaast is het kleurgebruik en de inrichting ook nog belangrijk. Vergeet ook niet de leeftijd van de bewoners: iemand van 65 jaar heeft wel 3,5 keer zoveel licht nodig als iemand van 25 jaar. Meestal zijn 5 tot 10 lichtbronnen genoeg, maar dat is een hele grove regel.

Als je voldoende basisverlichting wilt hebben, is het aan te raden om voor elke 10-15 m² een lamp te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld een plafondlamp of wandlamp zijn. Als je de verlichting wilt gebruiken om sfeer te creëren, kun je daarnaast ook nog een paar extra lampen toevoegen, zoals tafellampen of leeslampen.

De Europese Unie adviseert een verlichtingssterkte voor werkplekken en recreatieruimtes. Daaruit afgeleid is het advies 200-300 lux voor woonkamers. 1 lux is gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. Dit betekent dat je voor een woonkamer van bijvoorbeeld 30 m² een verlichtingssterkte nodig hebt van minimaal 9.000 lumen, als je 300 lux als richtlijn neemt. Als je 200 lux als richtlijn neemt, heb je minimaal 6.000 lumen nodig.

Houd er rekening mee dat dit alleen richtlijnen zijn en dat het uiteindelijke aantal lumen dat je nodig hebt kan afhangen van de specifieke behoeften van je woonkamer. Het aantal lumen van een lichtbron (de sterkte van het licht dus) staat op de verpakking vermeld.

©Olha - stock.adobe.com

Is slimme verlichting handig (en voordelig)?

Slimme verlichting is verlichting die is verbonden met een smarthome-systeem, zoals bijvoorbeeld Google Nest of Amazon Echo, en kan worden bediend met een smartphone of een spraakassistent. Dit betekent dat je de verlichting kunt in- en uitschakelen, dimmen en de kleurtemperatuur kunt aanpassen met je smartphone of met spraakcommando's.

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van slimme verlichting:

  • Gemak. Je kunt de verlichting bedienen vanaf elke plaats met je smartphone of een spraakassistent, zonder dat je naar het lichtpunt hoeft te lopen.

  • Energiebesparing. Veel slimme verlichting is energiezuinig en kan helpen om het energieverbruik te verminderen. Bovendien kun je de verlichting automatisch laten uitschakelen als je de ruimte verlaat of als je slaapt.

  • Sfeer. Je kunt gemakkelijk de sfeer in de ruimte aanpassen door de kleurtemperatuur of het lichtniveau te veranderen.

  • Veiligheid. Sommige slimme verlichting heeft een functie om het licht te laten knipperen als er bijvoorbeeld een inbraakalarm afgaat.

Slimme verlichting kan wel wat duurder zijn in aanschaf dan traditionele verlichting. Maar doordat je het gemakkelijk en van afstand in- en uitschakelt, kun je er energiekosten mee besparen. Of je het waard vindt, is dan ook persoonlijk.

Wil je meer weten over het kiezen van slimme verlichting in huis? Lees dan: Slimme verlichting voor binnen: dit zijn je opties

©Koen Barten | Philips

▼ Volgende artikel
Films en series met Kerst kijken: zo download je ze veilig
© MG | ID.nl
Huis

Films en series met Kerst kijken: zo download je ze veilig

Het is weer die tijd van het jaar: de dagen zijn korter, de kou neemt toe, en er is niets zo gezellig als met een warme chocolademelk op de bank kruipen om een goede (Kerst)film of serie te kijken. De meeste streamingdiensten hebben rond de feestdagen extra aanbod van Kerstgerelateerde films en series. Maar soms is de verleiding groot om films en series op een andere manier binnen te halen, vooral wanneer ze niet direct beschikbaar zijn in jouw land of op jouw favoriete platform. Maar wat zijn eigenlijk de gevaren hiervan?

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Streamingdiensten staan rond de feestdagen vol met aan Kerst gerelateerde content, zowel nieuwe, speciaal voor streamingdiensten gemaakte films als de bekende klassiekers. Maar lang niet al die klassiekers vind je terug op iedere streamingdienst. En om nou voor die paar weken meerdere streamingabonnementen af te sluiten is natuurlijk ook niet voor iedereen een optie, zeker niet nu de abonnementsprijzen steeds vaker worden verhoogd.

Gratis streamen

Heeft jouw streamingdienst niet die klassieke Kerstfilm beschikbaar en heb je zelf ook nergens een dvd'je van zo'n klassieker? Als je geluk hebt - en de filmstudio heeft zijn speurwerk niet goed gedaan, of laat het oogluikend toe - dan kan het soms zo zijn dat je je favoriete film terugvindt op YouTube.

Het probleem is daar vaak dat de kwaliteit relatief laag is, de films soms zelfs in spiegelbeeld is om zo onder de auteursrechten uit te kunnen komen en dat je tijdens het kijken van een film met regelmaat wordt bestookt door reclames. Dat komt het kijkplezier natuurlijk niet ten goede.

Downloaden

Het downloaden van films was jaren geleden een populaire bezigheid en de streamingdiensten hebben dat voor een groot deel weten terug te dringen door het beschikbaar stellen van oudere films in hun uitgebreide database. Toch worden er nog steeds op verschillende plekken films aangeboden, bijvoorbeeld via torrent-sites en in nieuwsgroepen, maar ook gewoon op diverse fora. Je moet er tegenwoordig wel snel bij zijn, want zo'n post of site kan tegenwoordig redelijk snel offline worden gehaald.

Gevaar

Het downloaden van films en series gaat echter gepaard met verschillende gevaren. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop deze worden aangeboden. Wat je bijvoorbeeld heel vaak ziet is dat je een archiefbestand in de vorm van een rar- of zip-bestand moet downloaden en deze moet uitpakken. Soms zijn die bestanden beveiligd met een wachtwoord, die je dan terugvindt in het forumbericht waar de film of serie werd aangeboden.

Het feit dat er een wachtwoord op zit, is eigenlijk al een slecht teken. Waarom? Een goed beveiligingspakket scant altijd alle inhoud van archiefbestanden, maar omdat te doen, pakt zo'n pakket op de achtergrond alle bestanden in het archief uit naar een beveiligde locatie, om zo de afzonderlijke bestanden te controleren op de aanwezigheid van malware. Wanneer zo'n zipbestand echter is beveiligd met een wachtwoord, kan een beveiligingsprogramma dat bestand niet uitpakken, omdat het wachtwoord niet bekend is.

Realtime beveiliging

Een malafide uploader kan op deze manier heel makkelijk malware verspreiden, omdat er een extra beveiligingscontrole ontbreekt. Soms zie je ook dat je eerst een exe-bestand moet uitvoeren om 'zogenaamd' een ander bestand weer uit te pakken, maar ook dat is geen goed idee.

Je beschermt je computer en je smartphone - want ook op die manier wordt steeds vaker gedownload - dan ook het beste met een realtime beveiligingspakket. Niet alleen wordt malware direct herkend en tegengehouden, maar ook worden downloads al geblokkeerd voordat ze überhaupt zijn begonnen, puur door de url van de bezochte website te checken.

Bitdefender biedt met Ultimate Security voor iedere gebruiker de beste oplossing als het aankomt op die realtime beveiliging. Je krijgt met deze versie bescherming voor al je apparaten, of het nu Android, Windows, Mac of iOS is. Bovendien krijg je naast de bekende malware- en virusscanner ook extra beveiliging voor al je bankzaken, een uitgebreid spamfilter, VPN-toegang (handig om zo anoniem te kunnen downloaden) en digitale identiteitsbescherming. En het AI-gestuurde Scam Copilot kan je helpen tegen oplichting op internet.

▼ Volgende artikel
Zelf latte art maken: feestelijk melkschuim in een paar simpele stappen
© Deea Journey
Huis

Zelf latte art maken: feestelijk melkschuim in een paar simpele stappen

Tijdens de feestdagen heb je alle tijd om van een simpel kopje koffie iets bijzonders te maken. Met perfect melkschuim en prachtige latte art geef je jouw bakkie troost een feestelijke upgrade. Hoe je dat doet, ontdek je in deze video's.

Stap 1: Melk opschuimen

Door melk op te schuimen krijgt je koffie een romige, volle smaak die aanvoelt als een warme omhelzing op koude winterdagen. Voor het beste resultaat kies je magere melk met minstens anderhalf procent vet. Hoe vetter de melk, hoe beter het schuimt. Haal de melk van tevoren uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur komt.

Melkschuim maken kan op drie manieren: met het stoompijpje van een espressomachine, een elektrische melkschuimer of met de hand. Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat je de melk goed opschuimt tot het volume verdubbeld is en de melk een glanzende, gladde structuur heeft.

Ook met plantaardige melk maak je heerlijk schuim voor een cappuccino of latte. Kies bij voorkeur voor een barista-editie van soja- of havermelk. Deze bevatten extra eiwitten en vetten, wat zorgt voor beter schuim.

Watch on YouTube

Stap 2: Latte art

Op de schuimlaag kun je prachtige patronen maken in de vorm van latte art. Denk aan kerstboompjes, rendieren of andere evrsieringen. Latte art is een leuke, creatieve bezigheid voor jong en oud, en het resultaat ziet er geweldig uit op de feesttafel of op je Instagram.

Watch on YouTube

P.S. Geen zin in latte art, maar wel in versierde koffie? Met cacao, kaneel en een koffiestencil strooi je prachtige vormen of patronen op je laagje opgeschuimde melk.