Zo kies je de ideale keukenverlichting
Met de korte dagen – en lange avonden – van deze tijd van het jaar, is het een perfect moment om de verlichting in je keuken eens onder de loep te nemen. Los van het geven van licht, zorgt verlichting ook voor een bepaalde sfeer in je keuken. Wil je gewoon snel en praktisch een maaltijd bereiden, of gebruik je de keuken ook als een gezellige plek om met vrienden te borrelen? Voor beide situaties heb je de juiste verlichting nodig. We vertellen waar je op moet letten bij het aanschaffen van keukenverlichting of het maken van een lichtplan.
In dit artikel lees je alles over de optimale keukenverlichting: 💡 Maak een goed lichtplan met behulp van de plattegrond van de woning 💡 Zorg voor dimbare verlichting voor een perfecte sfeer op ieder moment 💡 Plaats spotjes onder je keukenkastjes 💡 Kies voor energiezuinige ledlampen Ook interessant: Keuken verduurzamen? Zo doe je dat!
Maak een goed lichtplan
Voordat je lukraak naar de winkel rent om lampen te kopen, is het handig om een lichtplan te maken. Hiervoor is het handig om de plattegrond van je woning te gebruiken. Deze is vaak opgenomen in de bouwtekeningen, maar je kunt hem ook zelf schetsen. Op de plattegrond geef je aan waar het daglicht de keuken binnenkomt, op welke plekken licht nodig is en hoe sterk het licht op iedere plek moet zijn.
De plekken waar doorgaans het meeste licht nodig is, zijn het aanrecht en het kookgedeelte. Ga hierbij uit van lampen die minstens 60 watt (of liever: een equivalent in led, ca 7 watt) kunnen leveren, zodat je in alle omstandigheden goed zicht hebt. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de keuken overbelicht wordt. Daarom is het goed om de heldere lampen boven het aanrecht en kookgedeelte af te wisselen met sfeerverlichting in andere delen van de keuken. Bovendien is het handig om te kiezen voor lampen die allemaal afzonderlijk te bedienen zijn en voorzien zijn van dimmers. Hierdoor kun je de sterkte – en dus de sfeer – op ieder verschillend moment bepalen.
©Monkey Business Images
Het belang van de basisverlichting
De basisverlichting van je keuken is het belangrijkst, aangezien deze de hele keuken verlicht. In een ideale situatie is deze basisverlichting fel en niet verblindend en komt vaak vanuit het plafond in de vorm van een plafondlamp of meerdere spots. Een plafondlamp van staal, glas, metaal of kunststof is doorgaans het meest geschikt in de keuken. Deze materialen zijn namelijk afwasbaar en nemen geen geur van kookdampen op.
Kies daarnaast voor een lamp waarbij je met een dimmer of app zowel de helderheid als eventueel de lichtkleur, van warm tot koeler wit, kunt instellen. Zo creëer je het perfecte licht voor elke taak in de keuken, van koken tot gezellig borrelen.
Lees ook: Koken op gas of elektriciteit: wat kost dat eigenlijk?
Tip en advies Kies voor dimbare verlichting: verlichting die voorzien is van dimmers biedt de mogelijkheid om zelf de lichtsterkte en sfeer te bepalen. Je kunt daar meer over lezen op: Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis.
Hoeveel lampen heb je nodig in de keuken?
Het aantal lampen dat je nodig hebt, is natuurlijk afhankelijk van het formaat van je keuken. Hoe groter de keuken, hoe meer licht je nodig hebt om de keuken te verlichten. Daarnaast speelt ook de kleur van je keuken een belangrijke rol: heb je donkere of juist lichte keukenkastjes? Als je keuken een donkere kleur heeft, heb je meer lampen nodig dan bij een lichte keuken.
Rekenhulp Om te bepalen hoeveel lampen je nodig hebt, kun je gebruikmaken van een handig rekensommetje. De Europese Unie adviseert 300 – 500 ‘lux’ in de keuken: lux is de uitdrukking voor de hoeveelheid ‘lumen’ (op de verpakking van iedere lamp staat hoeveel lumen de lamp is). Over het algemeen geldt het volgende: 1 lux is 1 lumen per vierkante meter. Is jouw keuken 15 m2? Dan heb je dus 300x15 = 45 lumen nodig voor een optimale verlichting.
©losonsky - stock.adobe.com
Wat voor verlichting kies je bij veel keukenkastjes?
Als je veel keukenkastjes boven het aanrecht hebt, kun je ervoor kiezen om spots of een ledstrip onder de kastjes te monteren. Spots zorgen voor direct licht op het aanrecht en het kookgedeelte. Het fijne aan spots is dat ze vaak verstelbaar zijn. Zo kun je ze op verschillende delen van het aanrecht of het kookgedeelte richten, afhankelijk van waar je op dat moment het meeste licht nodig hebt.
Spots kopen?
Bekijk hier welke opbouwspots er te koop zijn.Kies de juiste sfeerverlichting
Een plafondlamp verlicht de gehele keuken en is daardoor ideaal voor het creëren van sfeerlicht. Zoals eerder genoemd is het raadzaam om te kiezen voor een dimbare plafondlamp, zodat je altijd zelf de sfeer kunt bepalen. Houd rekening met de juiste kleurtemperatuur van de verlichting. Kies bijvoorbeeld niet voor een te lichte, maar juist voor een warme kleurtemperatuur.
Welke kleur moeten die lampen dan hebben? Je ogen kunnen moe worden bij schemerig licht en dat wil je uiteraard voorkomen. Voor de werkverlichting moet de verlichting minstens 3000 kelvin zijn. Voor sfeervolle verlichting is 2.500 tot 2.700 kelvin voldoende.
©Photographer: Alexandre Zveiger
Energiezuinige verlichting
Last but not least: het energieverbruik. Met de torenhoge energieprijzen van de laatste tijd, kunnen we dit onderwerp niet onbesproken laten. Ledverlichting is een energiezuinige optie met een lange levensduur. Ook geeft ledverlichting vrijwel geen warmte af, waardoor groenten en fruit beter bewaard blijven in de keuken. Bovendien heeft ledverlichting een kleinere inbouwdiepte nodig, wat het monteren gemakkelijker maakt.
Wil je weten wat je bespaart als je je halogeenverlichting vervangt door ledlicht? Vervang halogeenspots en bespaar honderden euro’s aan energiekosten.