Zo kies je de ideale keukenverlichting

© denisismagilov - stock.adobe.com

Zo kies je de ideale keukenverlichting

Geplaatst: 28 december 2022 - 11:32

Aangepast: 28 december 2022 - 11:33

Redactie

Met de korte dagen – en lange avonden – van deze tijd van het jaar, is het een perfect moment om de verlichting in je keuken eens onder de loep te nemen. Los van het geven van licht, zorgt verlichting ook voor een bepaalde sfeer in je keuken. Wil je gewoon snel en praktisch een maaltijd bereiden, of gebruik je de keuken ook als een gezellige plek om met vrienden te borrelen? Voor beide situaties heb je de juiste verlichting nodig. We vertellen waar je op moet letten bij het aanschaffen van keukenverlichting of het maken van een lichtplan.

Maak een goed lichtplan

Voordat je lukraak naar de winkel rent om lampen te kopen, is het handig om een lichtplan te maken. Hiervoor is het handig om de plattegrond van je woning te gebruiken. Deze is vaak opgenomen in de bouwtekeningen, maar je kunt hem ook zelf schetsen. Op de plattegrond geef je aan waar het daglicht de keuken binnenkomt, op welke plekken licht nodig is en hoe sterk het licht op iedere plek moet zijn.

De plekken waar doorgaans het meeste licht nodig is, zijn het aanrecht en het kookgedeelte. Ga hierbij uit van lampen die minstens 60 watt (of liever: een equivalent in led, ca 7 watt) kunnen leveren, zodat je in alle omstandigheden goed zicht hebt. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de keuken overbelicht wordt. Daarom is het goed om de heldere lampen boven het aanrecht en kookgedeelte af te wisselen met sfeerverlichting in andere delen van de keuken. Bovendien is het handig om te kiezen voor lampen die allemaal afzonderlijk te bedienen zijn en voorzien zijn van dimmers. Hierdoor kun je de sterkte – en dus de sfeer – op ieder verschillend moment bepalen.

Verlichting dimmen

© Monkey Business Images

Het belang van de basisverlichting

De basisverlichting van je keuken is het belangrijkst, aangezien deze de hele keuken verlicht. In een ideale situatie is deze basisverlichting fel en niet verblindend en komt vaak vanuit het plafond in de vorm van een plafondlamp of meerdere spots. Een plafondlamp van staal, glas, metaal of kunststof is doorgaans het meest geschikt in de keuken. Deze materialen zijn namelijk afwasbaar en nemen geen geur van kookdampen op.

 

Kies daarnaast voor een lamp waarbij je met een dimmer of app zowel de helderheid als eventueel de lichtkleur, van warm tot koeler wit, kunt instellen. Zo creëer je het perfecte licht voor elke taak in de keuken, van koken tot gezellig borrelen.

Lees ook: Koken op gas of elektriciteit: wat kost dat eigenlijk?

 

Hoeveel lampen heb je nodig in de keuken?

Het aantal lampen dat je nodig hebt, is natuurlijk afhankelijk van het formaat van je keuken. Hoe groter de keuken, hoe meer licht je nodig hebt om de keuken te verlichten. Daarnaast speelt ook de kleur van je keuken een belangrijke rol: heb je donkere of juist lichte keukenkastjes? Als je keuken een donkere kleur heeft, heb je meer lampen nodig dan bij een lichte keuken.

Verlichting in de keuken

© losonsky - stock.adobe.com

Wat voor verlichting kies je bij veel keukenkastjes?

Als je veel keukenkastjes boven het aanrecht hebt, kun je ervoor kiezen om spots of een ledstrip onder de kastjes te monteren. Spots zorgen voor direct licht op het aanrecht en het kookgedeelte. Het fijne aan spots is dat ze vaak verstelbaar zijn. Zo kun je ze op verschillende delen van het aanrecht of het kookgedeelte richten, afhankelijk van waar je op dat moment het meeste licht nodig hebt.

Spots kopen?

Bekijk hier welke opbouwspots er te koop zijn.

Kies de juiste sfeerverlichting

Een plafondlamp verlicht de gehele keuken en is daardoor ideaal voor het creëren van sfeerlicht. Zoals eerder genoemd is het raadzaam om te kiezen voor een dimbare plafondlamp, zodat je altijd zelf de sfeer kunt bepalen. Houd rekening met de juiste kleurtemperatuur van de verlichting. Kies bijvoorbeeld niet voor een te lichte, maar juist voor een warme kleurtemperatuur. 

Welke kleur moeten die lampen dan hebben? Je ogen kunnen moe worden bij schemerig licht en dat wil je uiteraard voorkomen. Voor de werkverlichting moet de verlichting minstens 3000 kelvin zijn. Voor sfeervolle verlichting is 2.500 tot 2.700 kelvin voldoende.

Een donkere keuken met sfeerverlichting

© Photographer: Alexandre Zveiger

Energiezuinige verlichting

Last but not least: het energieverbruik. Met de torenhoge energieprijzen van de laatste tijd, kunnen we dit onderwerp niet onbesproken laten. Ledverlichting is een energiezuinige optie met een lange levensduur. Ook geeft ledverlichting vrijwel geen warmte af, waardoor groenten en fruit beter bewaard blijven in de keuken. Bovendien heeft ledverlichting een kleinere inbouwdiepte nodig, wat het monteren gemakkelijker maakt.

Wil je weten wat je bespaart als je je halogeenverlichting vervangt door ledlicht? Vervang halogeenspots en bespaar honderden euro’s aan energiekosten.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000