8 slimme iTunes-functies die je nog niet kent

iTunes is hét programma waar elke bezitter van een mobiel Apple-apparaat mee te maken krijgt. Sommigen houden ervan, sommigen zijn het liever kwijt dan rijk. Het is hoe dan ook voor veel mensen handig zo veel mogelijk uit iTunes te halen. Hier acht tips om iTunes zo slim mogelijk te gebruiken.

Omdat iTunes de enige manier is om je iDevice met een kabeltje met je Mac of pc te synchroniseren, verplicht Apple je om iTunes te gebruiken. Veel mensen vinden iTunes verre van perfect, en daar zijn we het bij de MacWorld.nl helemaal mee eens. Daarom doken we iTunes in, zodat we het meeste uit het programma kunnen halen. Lees ook: 7 handige Foto's-functies die je nog niet kent.

Krijg de zijbalk terug

In eerdere versies van iTunes kon je via de zijbalk aan de linkerkant snel naar verschillende onderdelen van je muziekbibliotheek navigeren. Apple heeft deze verborgen in nieuwere versies van iTunes, om het uiterlijk zo wat simpeler te doen ogen. Je kunt de zijbalk terugkrijgen door bovenin op Afspeellijsten te klikken.

Tijdelijke afspeellijsten maken

Afspeellijsten zijn handig en wij maken er zelf veel gebruik van, maar een andere handige functie is 'Volgende'. Als je met je rechtermuisknop op een nummer klikt, kun je kiezen voor Voeg toe aan 'Volgende'. Nu zet iTunes het gekozen nummer in een tijdelijke afspeellijst, achter het nummer dat momenteel afspeelt.

© PXimport

Om deze tijdelijke afspeellijst te zien, klik je (als er een nummer speelt) bovenin op de drie horizontale streepjes.

Verschillende iTunes-bibliotheken gebruiken met 'Thuisdeling'

Een handige functie in iTunes is Thuisdeling. Dit verschilt van 'Delen met gezin', omdat de iTunes-bibliotheken gescheiden blijven. Met Thuisdeling kun je muziek uit tot wel vijf bibliotheken streamen via hetzelfde wifi-netwerk. Dit is handig wanneer je meerdere apparaten hebt, maar niet je complete muziekbibliotheek op elk apparaat wilt installeren.

Om dit in te stellen, open je iTunes en ga je in de menubalk boven naar Archief > Thuisdeling > Schakel thuisdeling in. Klik nu op het scherm dat verschijnt op Schakel thuisdeling in en vul je Apple ID in als iTunes hiernaar vraagt. Herhaal dit proces op je andere apparaten waarmee je je muziek wilt delen. Nu verschijnt er een klein huisje in de linker bovenhoek van iTunes. Hier kun je op klikken om je andere apparaten te zien.

Media en aankopen delen via 'Delen met gezin'

Sinds iOS 8 en Mac OS X Yosemite is het mogelijk om media (gekochte muziek, films, apps) te delen met maximaal zes gezinsleden. Om dit aan te zetten open je op je Mac Systeemvoorkeuren en ga je naar iCloud > Configureer gezin. Hier voer je de Apple ID's van je gezin in, waardoor jullie media beschikbaar wordt voor elkaar via al jullie Mac en iOS apparaten.

Haal albumillustraties op om je bibliotheek er perfect uit te laten zien

Als je je eigen muziek importeert, staan daar vaak geen albumillustraties bij. Bij het nummer of album staat dan een grijs vakje met een donkergrijs muzieknootje erin. Met albumillustraties ziet je bibliotheek er wellicht een stuk professioneler uit.

Om deze op te halen, open je iTunes en ga je naar Archief > Bibliotheek > Haal albumillustraties op. iTunes zoekt nu in de iTunes Store naar albumillustraties die bij je muziek horen, ook als je de muziek niet via iTunes gekocht hebt.

© PXimport

Je kunt albumillustraties ook handmatig toevoegen via Google Afbeeldingen. Klik op een album en selecteer alle nummers. Klik nu met je rechter muisknop, kies voor Toon info en vervolgens voor Illustraties. Open nu je browser, ga naar Google Afbeeldingen en zoek op het album waarvan je de illustratie wilt hebben. Je kunt de afbeelding nu heel makkelijk van Safari naar iTunes slepen. Je kunt hem ook eerst opslaan, en hem toevoegen door hem vanuit Finder naar iTunes te slepen.

Ruim iTunes op door naar dubbele nummers te zoeken

Met de tijd kan je bibliotheek een rommeltje worden en kunnen nummers er twee keer in staan. Open iTunes en ga naar Mijn Muziek. Klik nu rechtsboven op Nummers, Albums, Artiesten, Componisten of Genres (afhankelijk van hoe je bibliotheek wordt weergegeven). Klik hier op Nummers, en ga dan naar Weergave > Toon dubbele onderdelen. Nu zie je alle nummers waarvan er meer dan één in je bibliotheek staan. Selecteer het nummer dat je wilt verwijderen en klik er met je rechter muisknop op. Kies nu voor Verwijderen.

Verander het type media

Als je handmatig een video aan iTunes toevoegt, staat deze standaard onder het kopje Thuisvideo's. Om hem te veranderen in een tv-programma of film, klik je er met je rechter muisknop op en kies je voor Toon info > Opties. Hier kies je bij Soort media voor de juiste categorie. In hetzelfde venster zullen nu bij Details relevante instelingen staan. Zo kun je bij een tv-programma het seizoen en de aflevering kiezen.

© PXimport

Een video die geïmporteerd is naar iTunes komt in Thuisvideo's te staan.

© PXimport

Door meer informatie toe te voegen wordt de videobibliotheek overzichtelijker.

Gebruik de minispeler

iTunes heeft altijd een functie gehad die minispeler heet. Dit, zoals de naam al suggereert, is een miniatuur-versie van iTunes. Om hem te activeren speel je in iTunes een nummer af, en klik je op de kleine albumillustratie die bovenin naast het huidige nummer staat. Je kunt ook de toetsenbord shortcut Shift + Command + M gebruiken. Door op het kruisje linksboven in de minispeler te klikken, keer je terug naar de volledige iTunes.

Heb je zelf nieuwe features ontdekt die hierboven nog niet beschreven staan? Laat het weten in een reactie!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000