Pop-ups voor meldingen en locatie uitzetten in je browser

© PXimport

Pop-ups voor meldingen en locatie uitzetten in je browser

Geplaatst: 8 juli 2021 - 02:09

Aangepast: 14 december 2022 - 10:23

Daan Doedens

‘Deze website wil je locatie weten’, of ‘Deze website wil je meldingen sturen’. Grote kans dat deze pop-ups je te pas en te onpas om de oren vliegen. Niet erg privacyvriendelijk, en bovendien nogal irritant. In browsers zoals Chrome, Firefox, Edge en Safari kun je dit soort meldingen uitzetten. Hier lees je hoe, en waarom je het misschien toch niet zou willen.

Ook als je je Google-account of Microsoft-profiel flink hebt dichtgetimmerd, zijn locatiegegevens op gezette tijden best handig om te delen. Voor navigatie-apps bijvoorbeeld, de CoronaMelder, of apps als Tinder. Ook pushmeldingen van je favoriete websites kunnen interessant zijn. Maar dat elke website bij elk bezoek blijft vragen of je locatie uitgelezen mag worden? Dat liever niet. Uitzetten is een kwestie van even in de instellingen duiken. 

Chrome

In Chrome ga je naar het menu met de drie puntjes rechtsboven in je browser, en klik je op Instellingen. Ga onder het kopje Privacy & Beveiliging naar Site-instellingen, en scrol naar het kopje Rechten. Hier kun je onder Locatie klikken op Niet toestaan dat sites je locatie zien, of onder Meldingen op Niet toestaan dat sites meldingen sturen. In beide gevallen wordt elke functie die betrekking heeft op respectievelijk locatie en meldingen uitgezet, en dus ook de pop-up die je steeds te zien krijgt. Overigens kun je op dezelfde manier het gebruik van je camera en microfoon aan banden leggen. 

© PXimport

Firefox

Firefox werkt op een soortgelijke manier. Ga via het hamburgermenu rechtsboven naar Instellingen en vervolgens naar Privacy & Beveiliging. Iets naar onderen vind je het kopje Toestemmingen, waar je via de knop Instellingen… onder Locatie en Meldingen kunt kiezen voor Nieuwe verzoeken om toegang tot uw locatie blokkeren of Nieuwe verzoeken voor het toestaan van notificaties blokkeren. Heb je al een lange lijst staan? Klik dan meteen even op Alle websites verwijderen. Ook in Firefox kun je je camera en microfoon op dezelfde manier aanpakken. 

© PXimport

Edge

Edge werkt eigenlijk hetzelfde. Via het menu rechtsboven ga je naar Instellingen > Cookies en site machtigingen. Locatie en Meldingen staan standaard op ‘Eerst vragen’ (en Camera en Microfoon trouwens ook). Klik op een item en zet de slider uit, en je wordt niet meer gestoord met verzoekjes. 

© PXimport

Safari

Apple-software werkt doorgaans iets anders, maar ook hier is het een kwestie van een paar simpele stappen. Open Safari, ga via Safari linksboven naar Voorkeuren en klik op het tabje Websites. Onder de items Locatie en Meldingen kun je bij de dropdown rechtsonderin kiezen voor Blokkeren

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000