Microsoft Surface Go 3 - Wederom weinig vernieuwing

© PXimport

Microsoft Surface Go 3 - Wederom weinig vernieuwing

Geplaatst: 25 februari 2022 - 14:36

Aangepast: 25 november 2022 - 11:28

Jeroen Boer

Microsoft biedt allerlei Windows-apparaten aan in zijn Surface-reeks. De Surface Go 3 is het kleinste apparaat en laat het zich best omschrijven als een tablet met een volwaardige WIndows. Wij hebben de opvolger van de Surface Go 2 getest. Lees ons oordeel in deze Surface Go 3 review.

De Microsoft Surface Go 3 lijkt op zijn zwarte behuizing na sprekend op het vorige model en dat is niet voor het eerst. Ook bij die Surface Go 2 waren de veranderingen ten opzichte van zijn voorganger klein. Op de kleur na is er qua vormgeving niets veranderd en ook het scherm is hetzelfde. De magnesium behuizing van de Surface Go 3 is behalve in het zwart overigens ook nog in dezelfde platina-kleur als zijn voorganger te koop. 

Ons testmodel was uitgevoerd in de nieuwe kleur zwart en in combinatie met de zwarte toetsenbordhoes ziet er zeker stijlvol uit. De bouwkwaliteit is onveranderd goed en de ingebouwde standaard nog net zo handig als voorheen. Qua aansluitingen krijg je hetzelfde als op de Surface Go 2 met een usb-c-poort als voornaamste uitbreidingsmogelijkheid.

© PXimport

© PXimport

Snellere hardware

Het voornaamste verschil tussen de Surface Go en Go 2 zat hem in het iets grotere 10,5inch-scherm. Dat scherm is nu hetzelfde gebleven en het verschil wordt nu gemaakt met wat snellere hardware en een nieuw besturingssysteem in de vorm van Windows 11. Op het consumentenmodel staat Windows 11 Home in S-modus (om te zetten naar Windows 11 Home) en op het geteste zakelijke model Windows 11 Pro. 

De snellere hardware wordt verzorgd door energiezuinige processors uit de Amber Lake Y-generatie. De instapper is voorzien van een Pentium Gold 6500Y terwijl ons testmodel van de Intel Core i3-10100Y is voorzien. Allebei zijn dit energiezuinige dualcore-processors met vier threads. De kloksnelheid van het i3-model is alleen net wat hoger. 

Qua opslag is er de keuze uit 64 GB eMMC, een ssd van 128 GB of in het geval van de zakelijke variant een ssd van 256 GB. De Surface Go 3 is optioneel leverbaar met een ingebouwd 4G LTE-modem waardoor je overal aan het werk kunt.

© PXimport

© PXimport

Wij hebben een zakelijke LTE-variant met een Core i3, 8 GB RAM en een 256 GB ssd getest die je voor 929 euro kunt kopen. De prijzen van de Surface Go 3 voor consumenten met een Pentium Gold beginnen bij 439 euro. Daarvoor krijg je 4 GB RAM en een 64 GB opslag. Een bruikbaardere 8 GB Ram en 128 GB ssd zijn verkrijgbaar vanaf 599 euro. 

Het unieke van de Surface Go 3 is wat mij betreft dat je een volwaardige Windows 11 in een heel kleine verpakking krijgt. Dat betekent dat je op deze tablet productief echt bruikbare dingen voor elkaar kunt krijgen zoals tekstverwerking in Word. Wel is Windows 11 vergeleken met bijvoorbeeld Apples iPadOS minder handig met de vingers te bedienen. Het is dus vooral de inzetbaarheid als ‘laptop’ waarom je deze Surface Go 3 zou verkiezen boven een andere tablet en daarvoor heb je uiteraard wel een toetsenbord nodig. De optionele Type Cover is daarom eigenlijk een bijna verplichte aanschaf. 

Zo’n Type Cover is verkrijgbaar vanaf 99,99 euro en maakt de Surface Go 3 net als zijn voorganger al snel een relatief duur apparaat voor wat je aan kracht krijgt.

© PXimport

Fijn scherm

Het 10,5inch-scherm is hetzelfde scherm als op de Surface Go 2. De schermverhouding is net als op andere Surface-apparaten 3:2 met in dit geval een resolutie van 1920 x 1280 pixels. Het is een goed scherm dat scherpe beelden produceert. Uiteraard gaat het om een aanraakscherm dat glanzend is afgewerkt, dit is immers een tablet. Behalve aanraking met de vinger wordt ook de optioneel verkrijgbare Microsoft Surface Pen (109,99 euro) ondersteund. Die stylus werkt goed en is handig voor aantekeningen of het werken met grafische tekensoftware. Al is deze Surface voor heel geavanceerde tekensoftware vermoedelijk niet krachtig genoeg. 

Boven het scherm is een webcam geplaatst en die laat zich omschrijven als uitstekend. Prettig nu we meer dan ooit mobiel werken en via afstand vergaderen. Ook de tweede camera op de achterkant produceert goede videobeelden, al lijkt die camera vooral bedoeld te zijn voor fotografie. In dat geval zijn foto’s hooguit acceptabel. Je smartphone maakt vermoedelijk betere plaatjes.

© PXimport

Prestaties

Ons testmodel van de Surface Go 3 bevat de snelste Core i3-processor en die is logischerwijs sneller dan de door ons geteste voorganger Surface Go 2 met een Intel Pentium Gold. In PCMark 10 Extended scoort deze uitvoering van de Surface Go 3 1848 punten waar de door ons geteste Surface Go 2 op 1388 punten bleef steken. Daarmee is hij dus zeker sneller, maar een snelheidsmonster is deze extra energiezuinige processor uiteraard niet. 

Dit is dan ook een apparaat om simpele apps op te gebruiken, te browsen en lichte kantoortaken op uit te voeren. Op zich geen probleem, maar als dit je enige Windows-pc is, wil je wellicht wat snellers hebben.

De ssd is net als op de Surface Go 2 afkomstig van Kioxia en de prestaties zijn ondanks de grotere opslagcapaciteit niet heel veel sneller als op de voorganger. De leessnelheid bedraagt 1777,66 MB/s terwijl de schrijfsnelheid 1242,08 MB/s bedraagt. 

De accu heeft een iets grotere capaciteit van 28 Wh en de accutijd is verbeterd. In de Modern Office accuduurtest van PCMark die kantoorgebruik simuleert zet de Surface Go 3 een werktijd van 8 uur en 51 minuten neer. Dat is bijna een uur meer werktijd dan de Surface Go 2. Je kunt dus een werkdag doorkomen op de batterij. 

Conclusie

Net als wat we bij de Surface Go 2 ten opzichten van zijn voorganger zagen biedt ook de Surface Go 3 een kleine verbetering. De hardware is wat sneller, maar niet indrukwekkend veel sneller. En net als bij de voorganger lijkt de Surface Go 3 met een vanaf prijs van 439 euro aantrekkelijk geprijsd, maar je krijgt dan wel erg minimale specificaties voor het draaien van Windows.

De snellere uitvoeringen met geheugen en opslag worden al heel snel weer een stuk prijziger, zeker omdat je de Type Cover ook nog los moet aanschaffen om alles uit het apparaat te halen. Het is daarom wederom vooral het feit dat je een volwaardige Windows in een kleine tablet-verpakking krijgt die het apparaat zijn bestaansrecht geven. Vergeleken met andere tablets zorgt Windows ervoor dat je op deze tablet productief echt iets voor elkaar kunt krijgen. 

6,0

ONS OORDEEL

Surface Go 3 (geteste uitvoering: Voor zakelijk gebruik)

Pluspunten

Compacte vormgeving

Goed scherm

Stevige behuizing

Goede webcam

Minpunten

Niet heel snel

Type Cover niet meegeleverd

Al snel prijzig

Conclusie

**Prijs** € 929,- (geteste zakelijke variant) (consumentenmodel vanaf € 439,-) **Processor** Intel Core i3-10100Y **RAM** 8 GB **Opslag** 256 GB ssd **Scherm** 10,5 inch (1920 x 1280 pixels) **OS** Windows 11 Pro **Aansluitingen** Usb-c, 3,5mm-headsetaansluiting, microSDXC-kaartlezer, simkaart-slot **Webcam** 5 megapixel Windows Hello-camera, 8megapixel-camera achterkant **Draadloos** Wifi 6, bluetooth 5.0, 4G LTE **Afmetingen** 245 mm x 175 mm x 8,30 mm **Gewicht** 553 gram **Accu** 28 Wh **Website** [www.microsoft.com]( https://www.microsoft.com/nl-nl/surface/business/surface-go-3)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000