Hoeveel RAM heb je nodig op je Windows 10-pc?

© PXimport

Hoeveel RAM heb je nodig op je Windows 10-pc?

Geplaatst: 31 januari 2022 - 10:56

Aangepast: 14 december 2022 - 12:40

Ronald Smit

Windows 10 is in principe een licht besturingssysteem, Windows 11 is al iets zwaarder. Al met al heb je geen krachtige computer nodig om Windows vloeiend te kunnen draaien. Wil je zwaardere taken uitvoeren, bijvoorbeeld het bewerken van video's, dan heb je wellicht meer RAM-geheugen nodig.

Je pc heeft ram (random access memory) nodig om de processen in je computer te kunnen uitvoeren. Je computer heeft twee vormen van geheugen nodig om te kunnen functioneren: vaste opslag en ram. Vaste opslag is bijvoorbeeld je interne ssd-schijf, een externe harde schijf of een dvd. De data worden hier naartoe geschreven om voor langere tijd toegankelijk te zijn. De tegenhanger is ram, het interne geheugen. Start je je pc opnieuw op, dan is je ram weer beschikbaar voor andere processen.

Microsoft zelf beveelt een minimale hoeveelheid werkgeheugen (AM) aan van 1 GB voor de 32-bits versie en 2 Gb voor de 64-bits variant van Windows 10 aan. Dat is een wel heel optimistische benadering, die in de praktijk niet best uit gaat pakken. Om echt iets te kunnen doen met een Windows 10-systeem is tenminste 4 GB RAM nodig; in de 32-bits uitvoering is dat tevens het maximum haalbare. 4 GB is ook de minimale vereiste voor het installeren van Windows 11.

Je kunt dan redelijk werken met het systeem, maar ga niet teveel multitasken (oftewel te veel programma's tegelijkertijd draaien). Beschikt jou systeem over een dergelijke minimale hoeveelheid RAM (en is dit niet uitbreidbaar), dan is zo'n computer nog wat op te peppen met een ssd in plaats van de traditionele harde schijf. 4 GB betekent dat je kunt browsen op internet, mailsoftware kan draaien en Microsoft Office (of een officepakket van een ander merk) kunt gebruiken. Zware games lopen tegen de limieten aan, terwijl videobewerking een verre van ideale ervaring zal worden. Fotobewerking kan nog net, mits je niet te veel lagen en dergelijke gaat gebruiken.

Hoeveel RAM zit er in mijn pc?

Gouden standaard

Eigenlijk is 8 GB al een paar jaar de 'gouden standaard' voor Windows 10 en wordt ook aanbevolen voor Windows 11. Hiermee kun je zo ongeveer alles doen aan dagelijkse werkzaamheden, inclusief werken met bijvoorbeeld Photoshop en Lightroom. Videobewerken gaat ook prima, mits je dan weer niet te veel andere programma's tegelijkertijd draait. De meeste games zijn eveneens tevreden met 8 GB RAM. Het betekent dus wel dat je dan echt alleen de 64-bits versie van Windows 10 kunt gebruiken; alleen die ondersteunt meer dan 4 GB werkgeheugen. Check voordat je naar de winkel rent voor extra geheugenmodules, of je de bestaande hoeveelheid RAM in jouw systeem ook echt kunt uitbreiden. Sommige budgetsystemen ondersteunen niet meer dan 4 GB. Ook geldt vaak dat je de oude geheugenmodules (bijvoorbeeld 2 x 2 GB) moet vervangen door nieuwe (2 x 4 GB) om aan de 8 Gb te komen; met name bij laptops is dat veelal het geval. Bij Windows-tablets is het werkgeheugen meestal niet uitbreidbaar omdat het vastgesoldeerd zit op het moederbord.

© PXimport

Meer werkgeheugen?

Meer RAM is vooral interessant als je extreem veel zware software tegelijkertijd wilt draaien. Of aan de slag wilt gaan met virtuele machines. Het is dan bijvoorbeeld prettig om ook een virtuele versie van Windows 6 of 8 GB RAM toe te wijzen. Dat kan alleen als het echte RAM-geheugen in je systeem flink meer is. Denk aan 16 GB of desnoods zelfs 32 GB. Gelukkig zijn RAM-modules niet extreem duur meer tegenwoordig, dus dat is best te doen.

Wil je je werkgeheugen uitbreiden, maar heb je eigenlijk niet zoveel verstand van termen als DDR, MHz, CAS Latency, SO-DIMM en 204-pins? In dit artikel geven we wat tips als je je RAM wilt uitbreiden. We nemen de bekendste termen even door en geven wat aandachtspunten als je je RAM-geheugen in paren wilt installeren, hetgeen vaak wordt aangeraden.

Maar voor de meeste mensen geldt dat 8 GB precies de goede waarde is om met Windows 10 alle kanten op te kunnen! Heb je toevallig nog een oudere 32-bits laptop met Windows 7 in gebruik, dan kom je na upgraden naar 10net weg met 4 GB. Samen met de oudere processor zal dat hoogstwaarschijnlijk echter geen soepel lopende computer opleveren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000