Einde Windows 7: gratis Windows 10 update nog steeds mogelijk

© PXimport

Einde Windows 7: gratis Windows 10 update nog steeds mogelijk

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 25 augustus 2021 - 13:05

Aangepast: 25 november 2022 - 11:07

Mark Gamble

Draait je pc nog steeds op Windows 7 of 8.1? Dan wordt het echt tijd om over te stappen, omdat Microsoft de ondersteuning voor deze oudere besturingssysteem al een tijdje heeft stopgezet. Om serieuze veiligheidsrisico's te voorkomen, leggen we je in dit artikel uit hoe je overstapt naar Windows 10.

In 2015 bood Microsoft al de mogelijkheid aan om gratis te upgraden vanaf Windows 7 en Windows 8 naar Windows 10. Die upgradeaanbieding is officieel voorbij, maar Microsoft heeft nog een andere upgrademogelijkheid voor je.

Ondersteunende technologieën

Microsoft heeft voor gebruikers die werken met zogeheten ondersteunende technologieën sinds 2016 een gratis upgrade beschikbaar. Ondersteunende technologieën zijn niet meer dan programma's die minder validen helpen de computer te gebruiken. Denk aan het Schermtoetsenbord of de Verteller. Het verschil met deze upgrademethode en de eerdere genoemde is dat je deze alleen direct over een bestaande Windows 7-installatie heen kunt installeren, en niet als schone versie kunt uitvoeren. 

Dus al je bestaande instellingen, gebruikersaccounts en bestanden blijven behouden. 

De tool checkte overigens verder niet of je ondersteunende software ook echt gebruikte.

© PXimport

Tool downloaden via directe link

Om de upgrade uit te voeren, moest je naar een speciale Microsoft-website en kon je de tool Windows10Upgrade24074.exe downloaden. De pagina is nu verwijderd, maar de executable zelf is nog wel te downloaden. Het bestand Windows10Upgrade24074.exe kun je namelijk gewoon nog binnenhalen via deze directe link of door https://download.microsoft.com/download/0/1/6/01677C03-1D89-49FD-B49B-87B0F36B00D1/Windows10Upgrade24074.exe te plakken in de zoekbalk van je browser.

Wil je nu nog niet upgraden? Dan sla je het bestand op een aparte plek op, bijvoorbeeld op een usb-stickje, zodat je de upgrade later alsnog kunt uitvoeren. Het is niet bekend of de tool ook verder nog controleert of je in aanmerking komt voor de gratis upgrade.

Windows 8.1

Gebruik je nog Windows 8.1? Ook dan doe je er verstandig aan om een upgrade naar Windows 10 uit te voeren. Microsoft is namelijk gestopt met de basisondersteuning van Windows 8.1, waardoor er nu alleen nog maar patches worden uitgebracht, maar geen nieuwe functies. Op 10 januari 2023 wordt ook deze basisondersteuning stopgezet, waardoor je er dus goed aan doet om in ieder geval voor die tijd over te stappen op een nieuwere versie van het besturingssysteem. Anders loopt je pc serieuze veiligheidsrisico's.

Bedenk overigens wel dat je de installatieprocedure niet tussentijds stoppen of pauzeren. De upgrade duurt bovendien ook redelijk lang, omdat de tool eerst alle benodigde bestanden van Windows 10 worden gedownload.

De complete upgrade kan wel een uur tot twee uur in beslag nemen, dat is geheel afhankelijk van de omvang van je bestaande Windows 7- of 8-installatie: hoe meer programma's je hebt geïnstalleerd, des te langer duurt de upgrade.

In Windows 10 zijn door de jaren heen tal van nieuwe functies toegevoegd, waardoor het de moeite loont om te upgraden vanaf Windows 7 of Windows 8.1.

Overstappen naar Windows 11

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000