10 Tips voor beter beeld op site of blog

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden maar dan moet het wel aansluiten op de rest van je site of blog. En dat wil nog wel eens misgaan. De volgende 10 tips helpen je bij het vinden en kiezen van de juiste foto’s, illustraties en andere beelden.

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Mijndomein.nl. De redactie van PCM was niet betrokken bij de totstandkoming van dit artikel.

1. Gebruik geen bewegend beeld

De bewegende (animated) GIF zien we af en toe subtiel terugkomen in nieuwsbrieven. Tenzij je een kermisexploitant raden we je af om bewegend beeld op je site of blog te gebruiken. Het is vaak irritant en leidt af van wat je wilt vertellen. Kijk op ’s werelds slechtste website voor deze en andere veelgemaakte fouten.

2. Let op formaat en compressie

Een veelvoorkomende fout is dat het beeld misschien goed gekozen is, maar de bezoeker het nooit krijgt te zien. Waarom niet? Omdat vergeten wordt om die mooie 20 megapixel foto’s te verkleinen naar het juiste formaat en deze op de juiste manier te comprimeren. Het laden van een grote foto duurt dan erg lang, zeker op mobiel. Gebruik bijvoorbeeld Paint.NET om foto’s te bewerken en op de juiste manier te bewaren.

© CIDimport 


3. Kies

Bepaal voordat je beeld gaat zoeken wat je wilt laten zien en maak duidelijke keuzes. Bijvoorbeeld door in alle benodigde foto’s een bepaald soort mensen te laten zien, uitsluitend foto’s met close ups te gebruiken of juist alleen foto’s te kiezen waarbij de horizon duidelijk in het midden zichtbaar is. Zo wordt het meer één geheel en valt het nog nauwelijks op dat de foto’s misschien van verschillende stocksites afkomstig zijn.

4. Mijd clichébeelden

Het gebeurt regelmatig dat de beheerder van een site of blog te veel zijn of haar best doen om beeld te zoeken dat precues past bij de tekst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zoveelste foto van mensen die met behulp lijntjes met elkaar zijn verbonden. Probeer deze en andere clichébeelden te mijden want ze voegen niets toe.

5. Gij zult niet stelen

Er zijn tientallen sites zoals Flickr en Pinterest waar mensen vaak hele mooie foto’s delen. Gebruik deze echter niet zonder dat je toestemming hebt gevraagd van de makers. Gratis bestaat niet en zelfs een site als free images gebruikt dit als lokkertje om betaalde foto’s aan je te slijten. Er is één uitzondering: Wikimedia.

© CIDimport
 

6. Gebruik herkenbaar beeld

Kies je voor stockbeeld? Gebruik dan herkenbaar beeld. Veel stocksites bieden vooral Amerikaanse foto’s waarop de mensen voor Europese begrippen net teveel make-up op hebben, net te mooi zijn en tanden hebben die oogverblindend wit zijn. Wees kritisch en zoek op nederlandse stockfoto’s bij Google.

7. Check de voorwaarden

Stocksites stellen allerlei voorwaarden wat je mag met het beeld. Er zijn vaak verschillende tarieven voor gebruik online of print (zoals een folder). Ook het formaat is van belang en wanneer je beeld wilt gebruiken in een advertentie, dan betaal je daar weer extra voor. In sommige gevallen ben je verplicht om de naam van de fotograaf of de stocksite te vermelden. Verdiep je in deze voorwaarden voordat je beeld koopt.

8. Wees realistisch

Je bent ZZP’er of een kleine ondernemer met misschien een paar mensen in dienst? Natuurlijk wil je je van je beste kant laten zien maar wees realistisch. Niet zelden wordt er op de websites van dit soort bedrijven stockbeeld gebruikt waarin tientallen mensen in (mantel)pak druk aan het vergaderen zijn aan een enorme vergadertafel. Misschien is dat wel je ambitie maar je valt wel door de mand wanneer een klant voor het eerst op bezoek komt.

9. Leer fotograferen

Misschien heb je een nieuwe dure camera met veel mogelijkheden, helaas is dit geen garantie voor goede foto’s. Dat heeft namelijk vooral te maken de kennis van een aantal elementaire basiszaken zoals compositie, licht en diepte. Verbeter deze vaardigheden, zeker als je van plan bent om regelmatig nieuwe foto’s aan je site of blog toe te voegen.

10. Neem een échte fotograaf

Een professionele fotograaf kost ongeveer 350 euro per dagdeel en dat is een flinke aderlating. Maar daar staat tegenover dat deze je bedrijf, stichting of vereniging precies op de juiste manier in beeld weet te brengen. En ook meteen even een paar goede foto’s van jou en andere medewerkers of vrijwilligers schiet zodat je ook op LinkedIn en andere sociale netwerken goed voor de dag komt. Een investering waarmee je direct laat zien wat jou, je bedrijf of organisatie onderscheidend maakt.

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000