5 feiten en 5 fabels over sekstoys

5 feiten en 5 fabels over sekstoys

Geplaatst: 15 januari 2023 - 18:30

Aangepast: 17 april 2023 - 13:35

Laura Jenny

Het blijft bij sommige mensen een taboe-onderwerp: seksspeeltjes. Veel mensen zijn toch bang voor reacties van anderen of houden het liever bewust wat intiemer. Maar erover praten is natuurlijk iets anders dan erover lezen. We beschrijven 5 feiten en 5 fabels over sekstoys, die je geheel op je eigen gemak kunt lezen.

❌ Mannen moeten niets van sekstoys hebben

Vaak wordt gedacht dat mannen zich bedreigd zouden voelen wanneer hun partner vibrators gebruikte, maar in een Amerikaans onderzoek uit 2011 komt naar voren dat 70 procent van de mannen het gebruik van vibrators helemaal prima vinden. Het is dus een fabel. Ze voelen zich niet bedreigd, terwijl 37 procent van de vrouwen denkt dat dat wel zo is. Zo zie je maar, waarschijnlijk kun je vibratorgebruik prima aansnijden: of je een man bent, een vrouw of X.

✅ De meest verkochte sekstoy is de vibrator

Dat klopt. Het is een feit dat vibrators meer worden verkocht dan dildo’s. Zelfs meer dan glijmiddel! Bij seksshops worden wereldwijd 19,2 procent vibrators verkocht en 16 procent dildo’s. Glijmiddel blijft daar met 14 procent niet heel ver achter. Vooral rond Valentijnsdag schijnen de verkopen van vibrators enorm te stijgen.

Vrouw met een u-vormige vibrator in haar hand.

© RESHETNIKOV MIKHAIL

❌ Als je vaak sekstoys gebruikt, kun je niet meer zonder

Dit is een fabel. Het gebruik van sekstoys betekent niet dat je nooit meer zonder kunt. Heb je eenmaal een sekstoy gevonden waar je groot fan van bent, dan kun je het speeltje misschien moeilijk missen, maar het betekent niet dat je helemaal niet meer zonder kunt. Er is ook zonder seksspeeltjes enorm veel te beleven in bed. Met zijn tweeën, maar ook alleen. Zo kun je ervoor kiezen om je handen te gebruiken, of wellicht helpt de tong van je sekspartner. Misschien vergeet je juist wel dat je dat seksspeelgoed in je nachtkastje hebt liggen. Er zijn trouwens wel mensen die alleen een orgasme kunnen krijgen van een bepaalde sekstoy, omdat ze simpelweg niet klaarkomen door penetratie of andere activiteiten met een partner. Dat wil echter niet zeggen dat ze dan nooit meer zonder kunnen.

✅ Er is een ‘Rolls-Royce’ onder de seksspeeltjes

Het is een feit, want Oprah heeft in 2006 gezegd dat The Rabbit Habit het summum van sex toys is. Dit was een speciale uitvoering van een rabbit-vibrator: een vibratortype met een konijntje erop dat vaak wordt gebruikt om bij gebruik de clitoris te stimuleren. Het is natuurlijk aan jezelf om te bepalen wat voor jou de Rolls-Royce onder de seksspeeltjes is, maar officieel heeft de rabbit die titel gekregen. Waarom de vibrator trouwens een konijntje heeft? Omdat Japanse fabrikanten eigenlijk geen vibrators mochten maken en het hierdoor wat vriendelijker leek.

rabbit vibrator

© Vitaliy Scherbonos - stock.adobe.com

❌ Je hebt minder zin in seks met je partner door seksspeeltjes

Dit is een fabel. Voor de een zal het klaarkomen door het seksspeeltje inderdaad kunnen betekenen dat iemand bevredigd is en daarna niet direct weer zin heeft om verder te vrijen, maar dat betekent niet dat diegene het niet leuk vindt om de ander te plezieren. Bovendien heeft het gebruik van sekstoys op andere mensen weer een heel andere invloed. Doordat je zo’n seksspeeltje voorhanden hebt denk je mogelijk vaker aan seks en heb je er juist meer behoefte aan. Plus: je hoeft ze niet alléén te gebruiken: juist met je partner kan het een spannende, leuke reden zijn om het juist vaker te doen.

✅ Je moet seksspeeltjes schoonmaken tussen verschillende partners door

Dat is een feit. Zelfs voor jezelf is het verstandig om je seksspeeltje na elke keer gebruiken schoon te maken. Het is echter nog belangrijker wanneer je verschillende bedpartners hebt, omdat er de kans bestaat dat er een soa (een seksueel overdraagbare aandoening) kan worden doorgegeven. Er zijn mensen die condooms om seksspeeltjes doen. Dat is een optie, maar soms hebben ze vormen waardoor het condoom wel eens stuk kan gaan, dus let daarbij goed op.

Vrouw met hartvormige zeep in haar handen

© SOMKHANAsk3 - stock.adobe.com

❌ Je wordt gevoelloos door sekstoys

Gelukkig is dit een fabel. Op het internet zwerft de term ‘dead vagina syndrome’ wel rond, maar dit heeft niet te maken met gevoelloosheid door het gebruik van sekstoys. Hoe vaak je een vibrator ook gebruikt, het zal je vagina niet stukmaken. Je kunt het misschien zelf bijna niet geloven als jij je vibrator nooit hoger zet dan standje 2 of 3, maar zelfs als je elke dag zou klaarkomen door je vibrator op standje 8 tot 10 te zetten, dan krijg je daardoor echt geen last van blijvende gevoelloosheid in je vagina. Het kan wel tijdelijk optreden, maar dat is vergelijkbaar bij een lamme arm hebben als je te lang zware boodschappen hebt gedragen. Je lijf heeft dan gewoon wat tijd nodig om even bij te komen. Geef het een dagje.

✅ Je ontdekt eerder ziektes bij de vagina

Het is een feit dat vrouwen die een sekstoy gebruiken meer bezig zijn met het welzijn van hun vagina en ook eerder tot de ontdekking komen dat er iets niet goed is. Bovendien schijnen vrouwen die een vibrator of dildo gebruiken ook vaker even bij de gynaecoloog of huisarts langs te gaan om iets te laten checken. Op die manier worden eerder ziektes gevonden. 

stenen fallussymbolen

© tetis - stock.adobe.com

❌ De eerste sekstoy is 30.000 jaar oud

Het is een feit dat de oudste dildo-vormige archeologische vondst 30.000 jaar oud is. Maar echt bewijs dat deze stenen fallus (die ontdekt werd in een Duitse grot) ook voor sex werd gebruikt is er niet. Wat we wél zeker weten, is dat de oude Grieken rond 400 voor Christus al broodstengels gebruikten als dildo’s. Ze hadden daar zelfs een naam voor: olisbokollikes (ὀλισβοκόλλιξ). Uiteindelijk is het dus een fabel dat de eerste sekstoy 30.000 jaar oud is. Brood, daar zit wat in.

✅ In Nederland zijn Zeeuwen de grootste kopers van erotische producten

Het is een feit. Klarna deed eind 2022 onderzoek naar de verkoop van seksspeeltjes en het blijkt dat rondom Valentijnsdag vooral in Zeeland flink werd ingeslagen. Zeeuwen kochten 290 procent meer erotische producten dan de gemiddelde Nederlander. Ter vergelijking: de minst goed scorende provincie is Flevoland met 79 procent onder het landelijk gemiddelde. Valentijnsdag komt er weer bijna aan: zouden de Zeeuwen nu wel even voorzien zijn of toch weer die eerste plek veroveren?


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000