Gezonde tosti’s om de hele middag op door te gaan

© George Dolgikh

Gezonde tosti’s om de hele middag op door te gaan

Geplaatst: 19 januari 2023 - 13:01

Aangepast: 15 maart 2023 - 13:09

Saskia van Weert

Heb jij na de lunch snel weer trek? Of ga je een drukke middag tegemoet? Maak dan een lekkere voedzame tosti voor jezelf. Weer eens wat anders dan een dubbele boterham met hagelslag, en echt een lekkere traktatie om jezelf te verwennen. En er is echt zo veel meer mogelijk dan alleen tosti ham-kaas. Smul mee met ID!

Ook interessant voor jou: Gezond koken met een grillplaat: vervanging van de ouderwetse pan?

Tosti-apparaat

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Soorten brood voor je tosti

Je denkt misschien meteen aan casino wit voor je tosti, maar je kunt in principe elke soort brood gebruiken die je lekker vindt. Niet te vers, want juist wat oudere sneetjes maken de beste tosti’s. Let wel goed op de combinatie met beleg: sterk smakend brood kan subtiele smaken van je vulling overheersen. Kies dus stevig smakende toppings bij stevig brood. Dik gesneden brood of stukken stokbrood, Turks brood of zelfs flatbread kan ook: alleen je fantasie houdt je tegen. De gezondste basis voor een tosti is volkorenbrood, door het hogere gehalte aan vezels.

Vers bruin brood

© brent Hofacker

10 x inspiratie voor gezonde, culinaire tosti’s

Je valt misschien snel terug op de bekende combinaties, maar als je echt wat bijzonders wilt maken, kies je voor minder voor de hand liggende vullingen. Probeer deze eens:

  1. Brie + stukjes pecannoot + honing of jam

  2. Salami + augurk

  3. Tonijn (uit blik, uitgelekt) + rode ui + smeltkaas

  4. Gegrilde aubergine + mozzarella + zongedroogde tomaatjes

  5. Hummus + komkommer + hete saus

  6. Makreel + rode ui + mierikswortelcrème

  7. Gebakken ei + stukjes pinda + krokante uitjes

  8. Zuurkool + ham + mosterd

  9. Kipfilet + zuivelspread + taugé

  10. Gekruid gehakt (gaar) + mosterd + gekaramelliseerde ui 

Tosti tonijn

© DAVID - stock.adobe.com

Is een tosti ongezond?

Voel jij je schuldig als je een tosti eet? Omdat je denk dat het vast erg ongezond is? Gelukkig is dat niet per se zo. Een tosti is qua voedingswaarde precies hetzelfde als de losse ingrediënten bij elkaar opgeteld. Bestaat je tosti uit twee boterhammen en een plak kaas, dan maakt het echt niet uit of die koud op je bord ligt of eerst wordt gegrild. Wel scheelt het natuurlijk of je boter of olie toevoegt, extra beleg tussen je bammetjes legt of er een sausje bij neemt om te dippen. Waarbij ketchup weer verantwoorder is dan mayo.

IJzer, pan, grill, airfryer?

Als het gaat om het grillen van je tosti, kun je echt alle kanten op. In elke keuken is wel een hulpje te vinden om je tosti warm en krokant te krijgen. Of je je tosti kunt maken zonder extra boter of olie, hangt af van je apparaat:

Tosti-apparaat

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Een tosti-ijzer is prima voor de alledaagse tosti. Hij is snel warm en drukt je boterhammen goed tegen elkaar waardoor de vulling op zijn plaats blijft. Een nadeel is dat de uitsparingen voor de boterhammen vaak wat klein zijn en groot brood er dus niet tussen past. De tostiplaten worden ook snel vies. Je hebt geen extra vet nodig om je tosti mee te bestrijken. Prima dus voor een gezonde tosti!

0

Powered by

logo

Met een tafelgrill maak je ook prima tosti’s. Ze worden goed heet en je kunt er ook groter boterhammen, broodjes, panini’s en Turks brood mee toasten, of meerdere tegelijk. Minder handig is dat sommige apparaten heel zwaar zijn en je tosti platdrukken. Of je dat lekker en fijn vindt, is een kwestie van smaak. Ook hierbij is er geen boter of olie nodig, dus ook een goede manier om je tosti minder vet te maken.

Veel broodroosters hebben een rekje waar je ook tosti’s mee kun maken. Als je echt niks anders hebt, kun je dit proberen. Wij zijn geen fan, want de boterhammen worden niet goed tegen elkaar gedrukt en je loopt het risico dat de vulling daardoor naar beneden druipt .

De koekenpan kan altijd op het vuur als je houdt van pantosti’s. Bij deze methode moet je je brood aan de buitenkant wel bestrijken met boter of olie, want alleen dan krijg je een goed krokant resultaat. Een minder goede keuze als je let op vet.

Tosti gebakken in de pan

© Mark Stout

Heb je een airfryer, dan wist je vast nog niet dat je daar je tosti ook in kunt grillen? Naar keuze met of zonder boter of olie aan de buitenkant bak je je tosti een minuut of vijf op 170 graden. Prik de boterhammen wel aan elkaar vast, want door de sterke luchtstroom kan je tosti wegvliegen en dat wil je echt niet in het bakmandje. De boterhammen worden bros en niet ‘chewy’, dus het hangt af van je eigen smaak of dit iets voor je is.

Nog een artikel om je tanden in te zetten: De beste gezonde recepten voor je airfryer.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000