ID.nl logo
Gezonde tosti’s om de hele middag op door te gaan
© George Dolgikh
Gezond leven

Gezonde tosti’s om de hele middag op door te gaan

Heb jij na de lunch snel weer trek? Of ga je een drukke middag tegemoet? Maak dan een lekkere voedzame tosti voor jezelf. Weer eens wat anders dan een dubbele boterham met hagelslag, en echt een lekkere traktatie om jezelf te verwennen. En er is echt zo veel meer mogelijk dan alleen tosti ham-kaas. Smul mee met ID!

🥪 In dit artikel ontdek je:

  • Wat er allemaal meer mogelijk is dan een tosti witbrood met kaas;
  • Of tosti’s gezond zijn;
  • Met welke apparaten je de lekkerste tosti’s maakt.

Ook interessant voor jou: Gezond koken met een grillplaat: vervanging van de ouderwetse pan?

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Soorten brood voor je tosti

Je denkt misschien meteen aan casino wit voor je tosti, maar je kunt in principe elke soort brood gebruiken die je lekker vindt. Niet te vers, want juist wat oudere sneetjes maken de beste tosti’s. Let wel goed op de combinatie met beleg: sterk smakend brood kan subtiele smaken van je vulling overheersen. Kies dus stevig smakende toppings bij stevig brood. Dik gesneden brood of stukken stokbrood, Turks brood of zelfs flatbread kan ook: alleen je fantasie houdt je tegen. De gezondste basis voor een tosti is volkorenbrood, door het hogere gehalte aan vezels.

©brent Hofacker

10 x inspiratie voor gezonde, culinaire tosti’s

Je valt misschien snel terug op de bekende combinaties, maar als je echt wat bijzonders wilt maken, kies je voor minder voor de hand liggende vullingen. Probeer deze eens:

  1. Brie + stukjes pecannoot + honing of jam

  2. Salami + augurk

  3. Tonijn (uit blik, uitgelekt) + rode ui + smeltkaas

  4. Gegrilde aubergine + mozzarella + zongedroogde tomaatjes

  5. Hummus + komkommer + hete saus

  6. Makreel + rode ui + mierikswortelcrème

  7. Gebakken ei + stukjes pinda + krokante uitjes

  8. Zuurkool + ham + mosterd

  9. Kipfilet + zuivelspread + taugé

  10. Gekruid gehakt (gaar) + mosterd + gekaramelliseerde ui 

©DAVID - stock.adobe.com

Is een tosti ongezond?

Voel jij je schuldig als je een tosti eet? Omdat je denk dat het vast erg ongezond is? Gelukkig is dat niet per se zo. Een tosti is qua voedingswaarde precies hetzelfde als de losse ingrediënten bij elkaar opgeteld. Bestaat je tosti uit twee boterhammen en een plak kaas, dan maakt het echt niet uit of die koud op je bord ligt of eerst wordt gegrild. Wel scheelt het natuurlijk of je boter of olie toevoegt, extra beleg tussen je bammetjes legt of er een sausje bij neemt om te dippen. Waarbij ketchup weer verantwoorder is dan mayo.

IJzer, pan, grill, airfryer?

Als het gaat om het grillen van je tosti, kun je echt alle kanten op. In elke keuken is wel een hulpje te vinden om je tosti warm en krokant te krijgen. Of je je tosti kunt maken zonder extra boter of olie, hangt af van je apparaat:

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Een tosti-ijzer is prima voor de alledaagse tosti. Hij is snel warm en drukt je boterhammen goed tegen elkaar waardoor de vulling op zijn plaats blijft. Een nadeel is dat de uitsparingen voor de boterhammen vaak wat klein zijn en groot brood er dus niet tussen past. De tostiplaten worden ook snel vies. Je hebt geen extra vet nodig om je tosti mee te bestrijken. Prima dus voor een gezonde tosti!

Met een tafelgrill maak je ook prima tosti’s. Ze worden goed heet en je kunt er ook groter boterhammen, broodjes, panini’s en Turks brood mee toasten, of meerdere tegelijk. Minder handig is dat sommige apparaten heel zwaar zijn en je tosti platdrukken. Of je dat lekker en fijn vindt, is een kwestie van smaak. Ook hierbij is er geen boter of olie nodig, dus ook een goede manier om je tosti minder vet te maken.

Veel broodroosters hebben een rekje waar je ook tosti’s mee kun maken. Als je echt niks anders hebt, kun je dit proberen. Wij zijn geen fan, want de boterhammen worden niet goed tegen elkaar gedrukt en je loopt het risico dat de vulling daardoor naar beneden druipt .

De koekenpan kan altijd op het vuur als je houdt van pantosti’s. Bij deze methode moet je je brood aan de buitenkant wel bestrijken met boter of olie, want alleen dan krijg je een goed krokant resultaat. Een minder goede keuze als je let op vet.

©Mark Stout

Heb je een airfryer, dan wist je vast nog niet dat je daar je tosti ook in kunt grillen? Naar keuze met of zonder boter of olie aan de buitenkant bak je je tosti een minuut of vijf op 170 graden. Prik de boterhammen wel aan elkaar vast, want door de sterke luchtstroom kan je tosti wegvliegen en dat wil je echt niet in het bakmandje. De boterhammen worden bros en niet ‘chewy’, dus het hangt af van je eigen smaak of dit iets voor je is.

Nog een artikel om je tanden in te zetten: De beste gezonde recepten voor je airfryer.

🍎 Wil je een paar kilo kwijt? Kijk dan in ons Afvaldossier vol artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten. 🍎

▼ Volgende artikel
Salderingsregeling zonnepanelen stopt definitief in 2027
© Roman R
Energie

Salderingsregeling zonnepanelen stopt definitief in 2027

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt per 1 januari 2027 definitief beëindigd. De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met de wet die de afbouw en het einde van deze regeling regelt. Het wetsvoorstel van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) kreeg de steun van een ruime meerderheid van de senatoren.

Het wetsvoorstel werd met meer dan twee derde van de stemmen aangenomen in de Eerste Kamer. Naast de regeringspartijen VVD, PVV, BoerBurgerBeweging (BBB) en ChristenUnie stemden ook partijen als CDA, D66, Volt, Forum voor Democratie en 50PLUS voor de afschaffing van de salderingsregeling. In totaal stemden 49 van de 75 senatoren voor het voorstel. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de afbouw van de populaire regeling, die jarenlang het gebruik van zonnepanelen heeft gestimuleerd.

In het kort

Vanaf 1 januari 2027 kunnen mensen met zonnepanelen niet meer salderen. Dit betekent dat ze de stroom die ze in de zomer terugleveren, niet meer kunnen gebruiken om in de winter hun stroomrekening te verlagen.

In plaats daarvan krijgen ze een vergoeding voor de stroom die ze teruggeven aan het net. Deze vergoeding is minimaal 50% van de prijs die ze betalen voor stroom.

Energieleveranciers mogen geen kosten meer rekenen voor de saldering, maar kunnen wel andere kosten in rekening brengen. Na drie jaar wordt er gekeken of deze veranderingen goed werken.

Aanhouding van kritische moties

Tijdens het debat over de wet werden diverse moties ingediend, maar er is slechts over één motie gestemd. Een motie van SGP-senator Peter Schalk, die pleitte voor een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling, werd met een ruime meerderheid verworpen. Andere moties, waaronder voorstellen van GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren (PvdD), werden aangehouden. Deze moties vroegen onder meer aandacht voor een eerlijke verdeling van kosten en baten tussen huurders en huiseigenaren en voor extra investeringen in zonnepanelen bij woningcorporaties. Over deze moties wordt op een later moment gestemd.

Wat betekent dit voor zonnepaneelbezitters?

Met de goedkeuring van de wet is het einde van de salderingsregeling een feit. Tot 2025 kunnen zonnepaneelbezitters nog volledig salderen, waarna de regeling stapsgewijs zal worden afgebouwd. Vanaf 2027 is het niet langer mogelijk om opgewekte zonne-energie volledig te verrekenen met het eigen stroomverbruik. De overheid hoopt hiermee de overgang naar een duurzamer en eerlijker energiestelsel te bevorderen, waarin zonne-energie beter wordt geïntegreerd.

Toekomstige impact en discussie

Hoewel de afschaffing van de salderingsregeling door veel partijen wordt gezien als een logische stap, leidt het besluit ook tot kritiek. Zo vrezen tegenstanders dat het minder aantrekkelijk wordt voor huishoudens om te investeren in zonnepanelen. De komende jaren zal blijken in hoeverre de nieuwe wet gevolgen heeft voor de groei van zonne-energie in Nederland. Met dit besluit is een tijdperk van stimulering via de salderingsregeling afgesloten, maar blijft de vraag hoe de energietransitie verder vorm krijgt.

Bron: Solar Magazine

▼ Volgende artikel
Meer smaak, minder gedoe: dit is waarom een tafelgrill zo handig is
© pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Huis

Meer smaak, minder gedoe: dit is waarom een tafelgrill zo handig is

Houd je van lekker eten dat ook nog eens gezond is? Dan is grillen dé kooktechniek voor jou. Het zorgt voor minder vet en juist meer smaak – precies wat iedereen wil! En daarvoor hoef je echt niet altijd een barbecue aan te steken. Met een tafelgrill maak je binnen in een handomdraai de lekkerste gegrilde gerechten, het hele jaar door.

In dit artikel lees je:

  • Waarom grillen zorgt voor gezond en lekker eten
  • Welke soort grill het best is voor indoor gebruik
  • Wat je met een tafelgrill allemaal kunt klaarmaken

Op de gezonde toer? Lees dan zeker ook De beste gezonde recepten voor je airfryer

Grillen: lekker, gezond en veelzijdig

Lekker en gezond eten staat bij veel mensen hoog op de verlanglijst. Grillen is een geweldige manier om allerlei gerechten en ingrediënten perfect gaar en krokant te bereiden. Het fijne is dat je weinig tot geen vet nodig hebt. Vlees wordt bijvoorbeeld heerlijk mals en het bakt lekker mager uit op een tafelgrill – ideaal voor een gezonde maaltijd met veel smaak.

Nog geen tafelgrill in huis?

Op Kieskeurig.nl vind je de mooiste modellen voor de beste prijs!

Grillen is niet alleen iets voor de barbecue in de tuin; ook binnenshuis zijn er genoeg manieren om als grillmaster aan de slag te gaan. In dit artikel richten we ons op het meest veelzijdige apparaat voor in de keuken: de tafelgrill, ook wel contactgrill genoemd.

©Viktoriia M

Zo handig is een tafelgrill

Een tafelgrill is een apparaat met een dubbele grillplaat dat je kunt open- en dichtklappen. De platen hebben vaak een geribbeld oppervlak, waardoor vet en vleessappen gemakkelijk weg kunnen lopen. Soms kun je de platen verwisselen – handig wanneer je er bijvoorbeeld niet alleen vlees of groente op wilt grillen, maar ook wafels of tosti's. Daarnaast hebben de meeste tafelgrills een instelbare temperatuurknop, waarmee je precies de juiste warmte kiest.

Geavanceerde modellen zijn uitgerust met diverse programma's en kunnen zelf via een geluidssignaal aangeven dat het gerecht klaar is. Het grootste voordeel van een tafelgrill is dat het eten van beide kanten tegelijk wordt verwarmd. Dit zorgt ervoor dat je maaltijden sneller gaar en klaar zijn dan bij gebruik van een barbecue of pan.

Tafelgrill kopen? Hierop moet je letten

Zoek je een nieuwe grill? Kijk dan niet alleen naar het vermogen. Meer watt betekent meer kracht, hogere temperaturen en sneller koken – dus je eten is sneller klaar en je krijgt mooie grillstrepen. Maar er zijn meer aspecten om rekening mee te houden. Kun je de platen bijvoorbeeld verwisselen, of op zijn minst uit de grill halen om ze makkelijk schoon te maken? Dat maakt het gebruik een stuk praktischer. En zo ja, mogen ze dan in de vaatwasser of alleen op de hand worden afgewassen?

Lekker makkelijk: kies een contactgrill

waarvan de platen in de vaatwasser kunnen

Het is extra handig als de grill een opvangbakje heeft voor vet en vleessappen, zodat deze niet op je tafel of aanrecht terechtkomen. Instelbare warmte is bijna een must, omdat je bijvoorbeeld vis op een lagere temperatuur grillt dan steak. Een lang snoer is ook een praktisch, zodat je niet per se vlak bij een stopcontact hoeft te grillen. Tot slot kijk je naar je eigen behoeften: heb je al een tosti-ijzer, dan is een tosti-plaat voor je tafelgrill misschien niet nodig, Of juist wel, en dan doe je je tosti-apparaat weg.

Lees ook: Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

©Sławomir Fajer

Wat kun je bereiden met een tafelgrill?

Een tafelgrill is ideaal voor veel meer dan alleen de perfecte tosti. Vrijwel elk stuk vlees dat je op de barbecue zou leggen, kun je ook op een tafelgrill bereiden. Denk aan biefstuk, varkenshaas, saté, kip en zelfs visfilet. Sudderlapjes zijn wat minder geschikt, maar snel te garen vlees blijft sappig en smaakvol op de grill.

Ook groenten doen het geweldig op een tafelgrill. Gemarineerde plakjes courgette en aubergine zijn een aanrader, net als (vega)burgers. Zelfs bacon bak je moeiteloos krokant tussen de hete platen. Kortom, met een tafelgrill kun je eenvoudig dagelijks gezond en smaakvol koken, zonder dat je het fornuis nodig hebt!