Gezond koken met een grillplaat: vervanging van de ouderwetse pan?

Gezond koken met een grillplaat: vervanging van de ouderwetse pan?

Keukenapparatuur

Geplaatst: 6 december 2022 - 09:01

Aangepast: 6 december 2022 - 10:01

Marit Metselaar

Grillen is een van de gezondere manieren om eten te bereiden. Doordat je minder vet gebruikt, kun je in rap tempo wat kilootjes kwijtraken. Door het snel dichtschroeien van je eten gaan er bovendien minder vitamines en mineralen verloren. Wij namen de proef op de som en testten verschillende recepten uit op de George Foreman Fit-grillplaat.

Eerste indruk van de grillplaat

De George Foreman Fit Grill loopt niet over van foefjes en knopjes, en dat is eigenlijk ook wel wat dit apparaat fijn maakt. Het doet namelijk wat het moet doen: grillen. Het enige wat nog ontbreekt, is een temperatuurregelaar, zodat je meer op de gewenste temperatuur kunt koken en dus ook beter de gaarheid van het eten in de gaten kunt houden.

De behuizing voelt daarnaast wat goedkoop aan, maar dat krijg je al snel met een product in deze prijsklasse. De grillplaten zijn helaas niet los te koppelen, waardoor je ze niet even snel in de vaatwasser kunt zetten en je ze ook niet makkelijk met de afwasborstel schoonmaakt. Het enige wat is los te koppelen, is het opvangbakje voor het vet en ander afval.

George Foreman Fit Grill

Bestel 'm hier voor de beste prijs!

Groenten op de grill

Op de website van George Foreman zijn diverse recepten te vinden, waarvan wordt aangegeven dat ze makkelijk op de grillplaat te bereiden zijn. Om de veelzijdigheid van de grill te testen, hebben we besloten om onderdelen van verschillende recepten te bereiden.

Bij de groenten lag de verwachting hoog: dat lijkt niet zo moeilijk om te bereiden. Ondanks het hoogteverschil in groenten (lees: de plakjes courgette waren iets dikker dan de boontjes en de groene asperges), kwamen uiteindelijk alle groenten er mooi gegrild uit. Wil je het liefst in alle groenten echt die duidelijke grillstructuur zien, dan raden we aan per groente apart te grillen.

Onze selectie aan groentes worden voorzien van een prachtige grillstructuur.

Biefstuk en kabeljauw grillen

De uitdaging lag hem in onze ogen echt bij het grillen van de kabeljauw en biefstuk. Te beginnen met de biefstuk: na een makkelijke voorbereiding met een teentje knoflook en wat peper en zout, kon hij zonder in te vetten met olie direct de plaat op. Op aanraden van het recept van George Foreman was de timer ingesteld op 5 tot 8 minuten. We hebben de biefstuk er echter al bij minuut 3 afgehaald, want hij zag er perfect uit. Als we 'm langer hadden laten liggen, zou hij bijna zwart worden, en da's zonde. De grote vraag na zo'n relatief korte tijd op de grill is natuurlijk of de binnenkant wel goed gegaard is (medium), maar voordat we dat konden zien, hebben we 'm eerst nog even laten nagaren in aluminiumfolie.

Ook lezen: De keramische kookplaat versus de inductiekookplaat: welke is zuiniger?

Omdat kabeljauw van zichzelf een vrij losse structuur heeft, was de verwachting dat ons visje snel uit elkaar zou vallen op de grillplaat. Maar in beide gevallen – ook bij de biefstuk – bleef de boel niet aan de platen plakken; dat is te danken aan de anti-aanbaklaag.  Op het eerste oog ziet het eten er dus goed uit!

Vlees en vis op de grill: we zijn benieuwd naar het resultaat!

Grillplaat schoonmaken

Hoewel de platen beschikken over een antiaanbaklaag en de gerechten niet bleven plakken, is er toch wat viezigheid die op de platen achterbleef. Dat was in eerste opzicht wel een beetje een tegenvaller, maar al snel bleek dat het gemakkelijk schoon te maken is. Als de plaat nog warm is, kun je met vochtig keukenpapier heel makkelijk alle resten van de platen vegen. In principe hóéft er dus ook helemaal geen vaatwasser aan te pas te komen. Het opvangbakje is zoals gezegd wel los te koppelen en kun je eenvoudig afwassen of in de vaatwasser zetten.

Achtergebleven resten op de grillplaat; gelukkig zijn ze makkelijk te verwijderen.

Is een grillplaat een goede vervanging van de pan?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja. Wij zijn echt verrast door de kwaliteit en de toegankelijkheid van het koken op een grillplaat. We waren op voorhand wat sceptisch en verwachtten dat de smaak misschien zou tegenvallen, maar niets was minder waar. De bite van de groenten was precies goed – ook al hadden de boontjes naar onze mening toch eerst even gekookt mogen worden. Maar dat is een kwestie van smaak.

Ook lezen: Zo verbeter je de luchtkwaliteit in de keuken

Een aantal van onze collega’s heeft een bordje mogen proeven en was ook zeer content over de smaak van het eten. De biefstuk was precies goed (medium gegrild) en de kabeljauw was perfect qua smaak en viel op de tong uiteen. Wat ons trouwens ook opviel: we hebben veel diverse ingrediënten bereid, maar in het vetbakje was nauwelijks iets te vinden aan afval en vet.

Het eindresultaat: een heerlijk gerecht met gegrilde groenten en perfect gebakken vlees en vis.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000