Gezond koken met een grillplaat: vervanging van de ouderwetse pan?
Grillen is een van de gezondere manieren om eten te bereiden. Doordat je minder vet gebruikt, kun je in rap tempo wat kilootjes kwijtraken. Door het snel dichtschroeien van je eten gaan er bovendien minder vitamines en mineralen verloren. Wij namen de proef op de som en testten verschillende recepten uit op de George Foreman Fit-grillplaat.
In dit artikel testen we de George Foreman Fit Grill. Wat zijn onze eerlijke bevindingen en hoe vinden we het smaken?
- Een eerste indruk
- Wat kun je grillen?
- Hoe maak je de grillplaat weer schoon?
- Eindconclusie
Ben je ook nog benieuwd naar andere opties dan bakken in de koekenpan? In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden van een airfryer.
Eerste indruk van de grillplaat
De George Foreman Fit Grill loopt niet over van foefjes en knopjes, en dat is eigenlijk ook wel wat dit apparaat fijn maakt. Het doet namelijk wat het moet doen: grillen. Het enige wat nog ontbreekt, is een temperatuurregelaar, zodat je meer op de gewenste temperatuur kunt koken en dus ook beter de gaarheid van het eten in de gaten kunt houden.
De behuizing voelt daarnaast wat goedkoop aan, maar dat krijg je al snel met een product in deze prijsklasse. De grillplaten zijn helaas niet los te koppelen, waardoor je ze niet even snel in de vaatwasser kunt zetten en je ze ook niet makkelijk met de afwasborstel schoonmaakt. Het enige wat is los te koppelen, is het opvangbakje voor het vet en ander afval.
George Foreman Fit Grill
Bestel 'm hier voor de beste prijs!
Groenten op de grill
Op de website van George Foreman zijn diverse recepten te vinden, waarvan wordt aangegeven dat ze makkelijk op de grillplaat te bereiden zijn. Om de veelzijdigheid van de grill te testen, hebben we besloten om onderdelen van verschillende recepten te bereiden.
Bij de groenten lag de verwachting hoog: dat lijkt niet zo moeilijk om te bereiden. Ondanks het hoogteverschil in groenten (lees: de plakjes courgette waren iets dikker dan de boontjes en de groene asperges), kwamen uiteindelijk alle groenten er mooi gegrild uit. Wil je het liefst in alle groenten echt die duidelijke grillstructuur zien, dan raden we aan per groente apart te grillen.
Biefstuk en kabeljauw grillen
De uitdaging lag hem in onze ogen echt bij het grillen van de kabeljauw en biefstuk. Te beginnen met de biefstuk: na een makkelijke voorbereiding met een teentje knoflook en wat peper en zout, kon hij zonder in te vetten met olie direct de plaat op. Op aanraden van het recept van George Foreman was de timer ingesteld op 5 tot 8 minuten. We hebben de biefstuk er echter al bij minuut 3 afgehaald, want hij zag er perfect uit. Als we 'm langer hadden laten liggen, zou hij bijna zwart worden, en da's zonde. De grote vraag na zo'n relatief korte tijd op de grill is natuurlijk of de binnenkant wel goed gegaard is (medium), maar voordat we dat konden zien, hebben we 'm eerst nog even laten nagaren in aluminiumfolie.
Ook lezen: De keramische kookplaat versus de inductiekookplaat: welke is zuiniger?
Omdat kabeljauw van zichzelf een vrij losse structuur heeft, was de verwachting dat ons visje snel uit elkaar zou vallen op de grillplaat. Maar in beide gevallen – ook bij de biefstuk – bleef de boel niet aan de platen plakken; dat is te danken aan de anti-aanbaklaag. Op het eerste oog ziet het eten er dus goed uit!
Grillplaat schoonmaken
Hoewel de platen beschikken over een antiaanbaklaag en de gerechten niet bleven plakken, is er toch wat viezigheid die op de platen achterbleef. Dat was in eerste opzicht wel een beetje een tegenvaller, maar al snel bleek dat het gemakkelijk schoon te maken is. Als de plaat nog warm is, kun je met vochtig keukenpapier heel makkelijk alle resten van de platen vegen. In principe hóéft er dus ook helemaal geen vaatwasser aan te pas te komen. Het opvangbakje is zoals gezegd wel los te koppelen en kun je eenvoudig afwassen of in de vaatwasser zetten.
Is een grillplaat een goede vervanging van de pan?
Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja. Wij zijn echt verrast door de kwaliteit en de toegankelijkheid van het koken op een grillplaat. We waren op voorhand wat sceptisch en verwachtten dat de smaak misschien zou tegenvallen, maar niets was minder waar. De bite van de groenten was precies goed – ook al hadden de boontjes naar onze mening toch eerst even gekookt mogen worden. Maar dat is een kwestie van smaak.
Ook lezen: Zo verbeter je de luchtkwaliteit in de keuken
Een aantal van onze collega’s heeft een bordje mogen proeven en was ook zeer content over de smaak van het eten. De biefstuk was precies goed (medium gegrild) en de kabeljauw was perfect qua smaak en viel op de tong uiteen. Wat ons trouwens ook opviel: we hebben veel diverse ingrediënten bereid, maar in het vetbakje was nauwelijks iets te vinden aan afval en vet.
🍳 Ben je op zoek naar een gezonde vervanging van de koekenpan? Het loont de moeite om eens naar een grillplaat te kijken. Waarom?
- Je gebruikt minder vet en al helemaal geen bakboter meer.
- Doordat je direct op hoge temperatuur grilt, schroeit het vlees direct dicht. Dat zorgt ervoor dat de vitamines en mineralen van het vlees aanwezig blijven. Let wel: grill niet te hoog en houd het goed in de gaten, want bij verbrande voeding komen kankerverwekkende stoffen vrij.
- Je kunt je eigen menu gevarieerder maken en hoeft niet altijd maar gekookte groenten te eten.
- Het is makkelijk omdat je minder pannen hoeft te gebruiken, aangezien je vrijwel alles op de grillplaat kunt klaarmaken. Minder afwas dus!