Zelf soep maken: gezond, lekker én makkelijk!

© Markus Mainka

Zelf soep maken: gezond, lekker én makkelijk!

Geplaatst: 12 februari 2023 - 11:31

Aangepast: 15 maart 2023 - 13:08

Saskia van Weert

Vullend, verwarmend, gezond en lekker: soep is het allemaal Wil je gezonder eten en minder snacken, kies dan vaker voor een zelfgemaakte soep. Moeilijk? Nee, helemaal niet! ID.nl laat zien hoe je in een handomdraai de lekkerste soepen op tafel zet.

 

Kant-en-klaar of zelfgemaakt: dit zijn de verschillen

De winkels liggen vol met soepen in zak of blik en met allerlei doosjes met poeder om zelf aan te maken met water. Veel van deze soepen bevatten relatief veel zout en weinig groenten. Voor een keertje kan dat natuurlijk geen kwaad, maar let bij het schap goed op de informatie op de verpakking. Er staat tegenwoordig vaak op hoeveel gram groenten er in een portie zit en of er kunstmatige geur-of smaakstoffen aan de soep zijn toegevoegd. Hoe meer groente, hoe beter. Instantnoedels in een beker waar je alleen kokend water bij doet kunnen best een keer als tussendoortje, maar zijn geen goed alternatief voor echte soep.

Lees ook: Etiketten op voeding: wat staat er eigenlijk?

Wel of geen bouillonblokje?

Zelfgemaakte soep is soms moeilijk echt lekker op smaak te krijgen. De keus voor een bouillonblokje voor extra pit en smaakdiepte ligt dan voor de hand. Hoewel deze blokjes bekendstaan als erg zout, komen er steeds meer alternatieven die minder zout bevatten. Zeker biologische merken zijn daar goed in. Gebruik je een blokje in je soep, begin dan met één blokje per liter en proef of de soep krachtig genoeg is. Extra toevoegen kan altijd, maar de smaak afzwakken is lastiger. De meest duurzame keuze is bouillonpoeder in een potje, dat kun je makkelijk doseren en geeft ook minder afval.

Bouillonblokjes

© Marco Martins - stock.adobe.com

 

Schillensoep: gezonde bouillon van restjes groenten

Goedkoop en gezond: zo kun je schillensoep het best beschrijven. De naam klinkt niet zo lekker, maar het is een duurzame manier van restverwerking. Gooi schillen en kontjes van groenten zoals courgette, wortel, pastinaak en tomaat niet weg. Bewaar ze allemaal in een zak in de koelkast en als die vol is, kook je er bouillon van. Die hoeft niet meteen op tafel: afgekoelde bouillon vries je in en gebruik je als basis voor je zelfgemaakte soep. Koken met Karin heeft een duidelijk en makkelijk recept voor schillenbouillon.

4x gezonde snelle soepjes

Tomatensoep

Bij gezonde soep denk je misschien niet meteen aan tomatensoep, maar deze groente zit vol met belangrijke voedingsstoffen. Buiten de zomer om zijn verse tomaten minder zoet en sappig, dus kun je beter kiezen voor een goed merk gezeefde tomaten in een blik of pak. Je maakt deze gezonde soep binnen een kwartier met het recept van Lekker en Simpel.

 

Tomatensoep

© emmi - stock.adobe.com

Broccolisoep

Broccoli is een supergroente die volzit met vezels en je immuunsysteem versterkt. Je kunt de roosjes natuurlijk koken, of lekkerder nog: roosteren. Maar wil je liever een soepje, dan maak je dat van zowel de roosjes als de stengel: heel duurzaam! Eef kookt Zo heeft een makkelijk basisrecept voor een smakelijke broccolisoep.

Pompoensoep

Pompoen is een echte wintergroente die niet alleen heel veelzijdig is, maar ook goed vult. Prima dus voor een maaltijdsoep. Bijvoorbeeld eentje met gember: nog zo’n oppepper voor je immuunsysteem. Het Vlaamse kookkanaal Njam geeft je een goed recept voor pompoensoep met gember op de site. Handig is dat je het recept met één klik op de knop kunt aanpassen voor minder of juist meer personen (maximaal tien).

Pompoensoep

© jchizhe - stock.adobe.com

Noedelsoep met roerbakgroenten

Een lekker licht soepje met een oosterse twist is noedelsoep met roerbakgroenten. Die koop je gewoon kant-en-klaar voor extra gemak. Chickslovefood voegt gebakken uitjes toe aan de soep, maar als je op de calorieën let, kun je die gewoon weglaten.

Zelf soep maken: zorg voor de juiste tools

Om soep te maken, heb je niet veel nodig aan apparatuur. Een kookpan met deksel is de echte basis, en daarnaast is een staafmixer onmisbaar voor gepureerde soepen. Veel winterse soepen zijn op basis van pompoen of aardappel, en die zijn glad gepureerd echt het lekkerst. Een staafmixer met instelbare snelheid is erg handig; je begint op lage snelheid en op het laatst zet je de turbo er nog even op.

 

Soep gemaakt met blender

© karepa - stock.adobe.com

 

Ben je een echte soepfanaat, dan is een speciale soepmaker wat voor jou. Dit apparaat lijk op een waterkoker, maar dan met een ingebouwde staafmixer. Je doet alle ingrediënten in de soepmaker, kiest het juiste programma en na een klein kwartier is je (al dan niet gepureerde) soep klaar. Even omspoelen en je apparaat kan weer schoon de kast in.

Nog een artikel om van te watertanden: De soepmaker: een aanwinst voor je keuken

0

Powered by

logo

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten