Smoothies maken met je blender? Vermijd deze 5 fouten!
Bij een gezonde levensstijl hoort voor veel mensen een smoothie als ontbijt of gezond tussendoortje. Of je nu een beginnende of ervaren smoothiemaker bent: vijf fouten om nooit (meer) te maken.
Als je dagelijks een smoothie maakt, dan maak je waarschijnlijk dankbaar gebruik van een blender. Om ervoor te zorgen dat je smoothies altijd perfect zijn, doe je er goed aan deze vijf veelgemaakte fouten te voorkomen:
- Zorg ervoor dat je de blender niet te vol propt (en dat het deksel erop past)
- Niet de juiste ingrediënten gebruiken
- Niet meteen schoonmaken
- Vergeten iets vloerbaars toe te voegen
- Niet de juiste stand gebruiken
Lees ook: 7 fruitsoorten die je het best kunt eten als je wilt afvallen
Een smoothie maken lijkt zo simpel. Maar als je niet correct omgaat met een blender, dan kan dat simpele taakje uitlopen op een fiasco. Of je nu een kleine of grote blender gebruikt, dat maakt niet uit. In allebei de gevallen kun je fouten maken die ervoor zorgen dat je smoothie minder goed smaakt, klompjes heeft of plakkerig wordt. Verkeerd gebruik van een blender kan er ook voor zorgen dat het apparaat eerder kapotgaat. Kortom: reden genoeg om deze fouten te voorkomen.
De blender te volproppen
Hoe groot een blender is, bepaalt natuurlijk hoeveel ingrediënten je erin kwijt kunt. Maar er is altijd een limiet, dat netjes op het glas aangegeven wordt. Wanneer je over die grens heengaat, dan kan een aantal dingen gebeuren. Sommige ingrediënten worden niet gemengd met de rest van de vloeistof, de motor kan kapotgaan en de bladen kunnen vast komen te zitten. Al met al dingen die je wil voorkomen om zo lang als mogelijk te kunnen doen met je blender.
Bovendien kan dit ervoor zorgen dat de motor het brouwsel omhoogduwt, waardoor het deksel er mogelijk af komt en de boel gaat lekken. De smoothies is dan niet goed gemixt, waardoor je uiteindelijk met ellende overblijft. Een troep op het aanrecht en een troep in het glas van de blender. Mocht je meer willen blenden dan het apparaat aan kan, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Maak dan kleinere batches en neem even een paar minuten extra de tijd voor de smoothies.
In het verlengde hiervan leggen we ook meteen even de nadruk op het deksel. Je moet er altijd goed voor zorgen dat die stevig op de bovenkant zit, want anders vliegen de ingrediënten van je smoothie door de keuken heen. Soms kan het een idee zijn het deksel gewoon vast te houden wanneer je er geen vertrouwen in hebt, maar bij sommige blenders is er een kliksysteem aanwezig.
Verkeerde ingrediënten gebruiken
Sommige mensen gebruiken wel eens de verkeerde ingrediënten in een blender. Het kan nog zo’n goed idee lijken om bijvoorbeeld bevroren voedsel of koffiebonen in dat ding te gooien, maar dat is vragen om problemen. Niet alleen kunnen de messen klem komen te zitten of snel bot worden, ook kunnen rubberen randen aan de binnenkant losschieten. De beste tip die we kunnen geven is: neem de tijd om te blenden. Wacht tot het voedsel ontdooid is of maal bepaalde ingrediënten eerst.
Maak hem meteen schoon
De blender niet meteen schoonmaken is een andere, veelgemaakte fout. Achtergebleven ingrediënten kunnen gaan stinken en plakken, waardoor de motor bijvoorbeeld minder goed z’n werk kan doen. En dat terwijl schoonmaken echt zo gepiept is. Je kunt bijvoorbeeld na het blenden wat warm water met afwasmiddel in het glas gooien en dan een paar seconden laten draaien. Sommige blenders hebben zelfs een schoonmaakroutine; maak daar dus gewoon gebruik van.
Zodra je de blender schoongemaakt hebt, is het een goed idee om het deksel er even af te laten tijdens het drogen. Zo voorkom je dat de binnenkant muf gaat ruiken. Haal ook altijd alle onderdelen los als dat kan en maak ze stuk voor stuk schoon. Zo weet je zeker dat je echt goed bezig bent.
Smoothie mee naar school, werk of de gym?
Kies een lekvrije beker en je geniet overal van je drankje!
Voeg genoeg vloeistof toe
Wat je ook blendt (of dat nu een smoothie of een soep is), je moet altijd iets vloeibaars toevoegen. Wanneer je alleen maar harde ingrediënten gebruikt, dan bestaat de kans dat de blender niet alles kan mengen of dat de motor of messen kapotgaan. En als je machine wel krachtig genoeg is hiervoor, dan ontstaat er een klomp van een brouwsel dat waarschijnlijk niet te drinken is. Een vloeistof toevoegen is dus goed voor jezelf, maar ook goed voor de blender.
Voeg bijvoorbeeld melk of yoghurt toe als basis. Je moet de vloeistof altijd als eerste in de blender stoppen, en daarna pas de andere ingrediënten toevoegen.
Gebruik de goede stand!
De meeste blenders bieden verschillende standen aan voor verschillende gerechten, drankjes en alles daar tussenin. Per stand verschilt de draaisnelheid van de motor en dat is met reden. Meestal is op volle kracht blenden niet nodig. Een lagere snelheid kan handig zijn voor wanneer je beslag maakt. Timing speelt hierin ook een rol; zo kun je bijvoorbeeld een ruwer resultaat realiseren. Een snellere stand is dan weer super voor smoothies, aangezien ze dan wat dunner worden.
🌀... en zó maak je de mesjes (letterlijk) in een handomdraai schoon 🌀
In de video hieronder laat Marit van ID.nl zien hoe je op een supersimpele manier ook de mesjes onder in de blender goed schoon kunt maken
P.S. Lees ook Dit is het verschil tussen een staafmixer en een blender en Afvallen en gezonder eten dankzij deze keukenapparatuur