Voorkom gehoorbeschadiging tijdens het uitgaan

© Alfredo - stock.adobe.com

Voorkom gehoorbeschadiging tijdens het uitgaan

Geplaatst: 7 januari 2023 - 11:31

Maikel Dijkhuizen

Kroegen, discotheken, concertzalen en festivals hebben één ding gemeen: de muziek staat nogal luid. Wie zich regelmatig en langdurig blootstelt aan versterkte muziek, heeft volgens de Gezondheidsraad een verhoogd risico op permanente gehoorschade. Gelukkig kun je toekomstige gehoorproblemen gerelateerd aan uitgaan eenvoudig voorkomen.

Uitgaan is leuk, maar heeft tegelijkertijd ook een keerzijde. Het volumeniveau van muziek staat vaak erg hoog. Volgens een recent rapport van de Gezondheidsraad leidt regelmatige en langdurige blootstelling op termijn mogelijk tot gehoorproblemen. Het gaat hierbij onder meer om gehoorverlies, tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid). Bescherm daarom je gehoor zorgvuldig en neem het heft in eigen handen!

Bewaar voldoende afstand van luidsprekers

Om jezelf te behoeden voor gehoorschade, moet je rekening houden met een paar zaken. Ga allereerst nooit in de nabije omgeving van een luidspreker staan of zitten. Met name bij concerten en festivals is dat een valkuil. Je wilt namelijk vast jouw favoriete artiesten eens van dichtbij bewonderen. De speakers bij het podium staan zeer luid afgesteld, omdat ze de volledige concertzaal, feesttent of festivalweide dienen te bereiken. Ook in een kroeg kun je beter niet te dicht bij een luidspreker staan. Een paar meter verderop gaan staan, kan al flink wat decibellen schelen. Verder is het verstandig om regelmatig stiltemomenten in te lassen. Loop bijvoorbeeld wat vaker naar het toilet of (indien mogelijk) naar buiten.

Grote hoeveelheid luidsprekers

© makedonski2015 - stock.adobe.com

Scan een ruimte altijd op de aanwezige speakers en houd vervolgens gepaste afstand.

Heb je het idee dat je niet meer goed hoort? Lees dan hier verder: Wanneer is het tijd voor een hoortoestel en waarop moet je letten bij aanschaf?

Draag altijd gehoorbescherming bij het uitgaan

Om permanente gehoorschade te voorkomen, is het dragen van gehoorbescherming een must. Gebruik hiervoor goede oordoppen die speciaal zijn ontwikkeld voor het luisteren naar muziek. Dergelijke producten brengen het geluid terug naar een veilig volumeniveau voor je oren. Muziekoordoppen hebben een speciaal filter zodat je evengoed geniet van een goed geluid. Het klinkt zachter zonder dat het afbreuk doet aan de muziekbeleving. Bovendien kun je gewoon nog met mensen in je omgeving kletsen. Gebruik liever niet de welbekende gele herriestoppers van de plaatselijke supermarkt of drogist. Die sluiten de gehoorgang namelijk volledig af, waardoor er sprake is van vervorming van muziek.

Fabrikanten van oordoppen leveren vaak een handig opbergdoosje mee. Bevestig dat bijvoorbeeld aan je sleutelbos of stop het in je portemonnee. Zo vergeet je nooit gehoorbescherming mee te nemen. Staat het geluid oorverdovend hard en heb je geen passende bescherming bij je? Vroegtijdig weggaan is natuurlijk altijd een optie. Daarnaast zijn bij de betere concertzalen ter plekke oordoppen verkrijgbaar. Vraag hiernaar bij de bar, servicebalie of garderobe. Zo verkopen bekende locaties als Ziggo Dome, AFAS Live en Ahoy universele oordoppen van Alpine. Die kosten in de regel slechts een paar euro.

Promotiebeeld landelijke campagne I Love My Ears

Om het dragen van gehoorbescherming te stimuleren, begonnen diverse overkoepelende livesector-organisaties de landelijke campagne I Love My Ears.

Welke oordopppen kopen?

Van plan om nieuwe oordoppen voor het uitgaan te kopen? Je hebt keuze uit verschillende modellen. De beste oordoppen dempen het geluid met wel 15 tot 25 decibel. Je hebt grofweg keuze uit twee soorten: universele en op maat gemaakte oordoppen.

Type 1: Universele oordoppen met muziekfilter

Als je goedkope gehoorbescherming voor het uitgaan zoekt, kun je universele oordoppen met een muziekfilter overwegen. Die zijn al vanaf ongeveer vijftien euro verkrijgbaar. Ervaar hiermee een zachter geluid zonder vervorming. Een nadeel van universele oordoppen is dat ze op den duur wellicht gaan irriteren. Met name tijdens avondvullende concerten en lange festivaldagen ervaar je mogelijk een pijnlijke gehoorgang. De merken Pluggerz en Alpine hebben een goede reputatie op het gebied van universele oordopjes. Overigens is er ook gehoorbescherming speciaal voor kinderen verkrijgbaar.

Type 2: Op maat gemaakte oordoppen met muziekfilter

Wanneer jij je oren vaak aan luide muziek blootstelt, investeer je het beste in speciale oordoppen op maat. Dergelijke doppen heten ook wel otoplastieken. Je kunt hiervoor terecht bij een audicien. Een specialist maakt een afdruk van je oren, waarna een producent een perfect passend oordoppensetje ontwikkelt. Die zitten als gegoten, zodat je ze lang achtereen kunt dragen. Bovendien zien omstanders ze nauwelijks zitten. De (transparante) dopjes vallen namelijk niet op. De aanschafprijs van op maat gemaakte oordoppen is wel een stuk hoger. Ga uit van minimaal honderd euro. Gelukkig gaan ze doorgaans lang mee.

Universele oordoppen van Pluggerz met muziekfilter

Universele oordoppen zijn goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen, maar vergeleken met otoplastieken is het draagcomfort wel een stuk minder.

Veilig gebruik van hoofdtelefoons

Ook bij onverantwoord gebruik van hoofdtelefoons en in-ears bestaat er een verhoogd risico op gehoorschade. Gebruik deze luisterapparaten dan ook veilig. Producten met actieve ruisonderdrukking (noise cancelling) verdienen de voorkeur. Je hoeft hierbij het volume niet zo luid te zetten om een nummer, video, podcast of luisterboek duidelijk te verstaan. Activeer verder de volumebegrenzer op jouw smartphone of tablet. Met de standaardinstellingen komt het volume dan niet boven de 85 decibel uit.

Geef je zelf een feestje? Lees dan ook: Zo laat je je slimme assistent daarbij helpen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000