Beginnen met bewegen? Zo verbrand je calorieën zonder zwoegen in de sportschool

© igishevamaria - stock.adobe.com

Beginnen met bewegen? Zo verbrand je calorieën zonder zwoegen in de sportschool

Geplaatst: 17 januari 2023 - 13:02

Aangepast: 15 maart 2023 - 08:22

Marjolein Kats

Heb jij een gruwelijke hekel aan de sportschool of sporten in het algemeen? Maar wil je toch graag afvallen? Met deze laagdrempelige manieren van bewegen raak je ook extra kilo's kwijt - of krijg je op zijn minst een gezondere leefstijl.

Sporten is gezond, geeft je energie en zorgt ervoor dat je beter op gewicht blijft. Maar als je niet van sporten houdt, dan kan de drempel om te beginnen gigantisch hoog zijn. Wil je afvallen en zie je jezelf nu niet meteen met een strakke leotard (onze niet zo sportieve eindredacteur moest ook even opzoeken wat dat iss, maar vond een mooi voorbeeld bij Amazon) in de sportschool staan? Gelukkig zijn er ook manieren van bewegen die veel laagdrempeliger zijn om mee te starten en manieren van bewegen die je haast ongemerkt erin kunt fietsen tijdens je dag, bij de dingen die je toch al doet.

Digitale stappenteller

Volgens een studie uit 2017 is 10.000 stappen per dag zetten net zo effectief voor afvallen als vijf trainingen van 30 minuten per week. En het is niet alleen goed voor het verliezen van gewicht, maar voor je hele systeem. Bijvoorbeeld voor een sterker hart of voor het vermogen van je hersenen. 

Je stappen kun je eenvoudig bijhouden met je telefoon of smartwatch. Misschien wandel je gedurende de dag wel meer dan je zelf denkt! Bijvoorbeeld op je werk. Maak je gebruik van het openbaar vervoer? Een handige hack is een halte eerder uitstappen en de rest lopen. Of parkeer je auto eens wat verder weg van je werk.

smartwatch

© sitthiphong

Wandelen

Wandelen helpt dus bij afvallen. En dat het ook nog eens goed is voor je hersenen, dat onderschrijft de Nederlandse Hersenstichting. De stichting ontwikkelde de populaire Ommetje-app die je helpt om van wandelen een dagelijkse gewoonte te maken. Een wandeling geeft meer productiviteit en energie, het helpt onthaasten én het is goed voor je creativiteit. De Ommetje-app is ontwikkeld met de populaire hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder die je na iedere wandeling een interessant hersenfeitje vertelt.

Ook op een drukke werkdag kun je ruimte maken voor een wandeling. Bijvoorbeeld door te lunchwandelen met collega's of zelfs een een-op-een-overleg buiten de deur in te plannen. Wedden dat je je collega's er enthousiast voor kunt maken?

Wandelen met een collega

© Jacek Chabraszewski

Nederland in Beweging

Nederland in Beweging saai? Alleen voor oudere mensen? Vergis je niet, in slechts een kwartiertje tijd komen alle spiergroepen voorbij. Sommige oefeningen zijn makkelijk, sommige misschien wat zwaarder. En je kunt het niveau ook aanpassen aan de hand van verschillende opties.

Nederland in Beweging is voor iedereen die op een laagdrempelige manier wil beginnen met bewegen en/of afvallen. Het programma, gepresenteerd door Olga Commandeur en Duco Bauwens, is al ruim twintig jaar op tv. Alle oefeningen worden superhelder uitgelegd en voorgedaan. Komen de tijden van uitzenden je niet uit? Je kunt de afleveringen online terugkijken.

Online workouts

Over korte workouts gesproken. Heb je weinig tijd? Op YouTube zoek je precies de workout die in jouw drukke leven past, zelfs al heb je maar vijf minuten. Bijvoorbeeld de gratis yoga-workouts van Adriene Mishler of de gratis cardio workouts vanaf 10 minuten voor alle niveaus van Body Project. En zo zijn er nog duizenden fit-accounts via YouTube te vinden die je helpen afvallen. 

Hometrainer

Haal een fitness hometrainer in je huis en fiets je fit terwijl je je favoriete serie kijkt. Hometrainers kunnen tijd, snelheid, afstand, calorieverbruik en je hartslag meten. Wat mooi is: je traint er je benen en je billen mee en het heeft geen zware impact op je botten en gewrichten. Voor afvallen is het ideaal. Op Kieskeurig vergelijk je de beste hometrainers met elkaar.

Ook interessant voor jou: Fitnessapparaten voor in huis: de beste keuze.

Het huishouden

Stofzuigen? Goed voor het verbranden van gemiddeld 250 calorieën per uur. Het bed opmaken? Goed voor 136 calorieën per uur. Koken (zonder tussendoor snoepen!): zo'n 136 calorieën per uur. En met een uurtje poetsen in de badkamer verbrand je zelfs gemiddeld 400 calorieën. Het resultaat geeft ook nog eens een goed gevoel! Voeg daar een kwartiertje dansen in de huiskamer aan toe en verbrand nog eens zo'n 80 calorieën met een heleboel plezier.

Lekker stofzuigen

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten