Waarom je Singles Day niet wilt missen

© Dima Berlin

Waarom je Singles Day niet wilt missen

Body & mind energy

Geplaatst: 11 november 2022 - 08:29

Aangepast: 25 november 2022 - 11:52

Laura Jenny

Singles Day is een jaarlijkse feestdag die we sinds een paar jaar volop meevieren met de Chinezen. Maar wat vieren we op 11 november eigenlijk precies? En waarom staat Singles Day helemaal in het teken van koopjes?  

Singles Day heet in het Nederlands ook wel Vrijgezellendag, maar in China noemen ze het Guanggun Jie. Het is een feestdag die valt op 11-11, de dag met allemaal eentjes (waarbij de enen staan voor alleen leven, maar ook juist om ‘de enige voor mij’ te vinden). De feestdag is populair bij mensen zonder partner maar ook (hoe gek dat misschien ook klinkt) bij Chinezen die willen trouwen: 11-11 is een geliefde datum om in het huwelijk te treden. Maar we kennen het toch vooral als het grote ‘vrijgezellenfeest’: jongeren die er trots op zijn dat ze vrijgezel zijn en dat vieren. Dat doen ze voornamelijk door zichzelf in het zonnetje te zetten en bijvoorbeeld iets moois voor zichzelf te kopen. 

Zo is Singles Day begonnen

Het begon allemaal in 1993 op de universiteit van Nanking, waar de jonge Mu Guang Kun (geboren op 11 november 1970) een relatie kreeg met een meisje dat helaas al snel stierf aan kanker. Op zijn verjaardag ging hij haar met vrienden gedenken en zo zag Singles Day het levenslicht.

Aanvankelijk was het vooral een studentenaangelegenheid (sterker nog: zelfs specifiek voor mannen, niet zozeer vrouwen). De studenten hielden echter ook na hun afstuderen de dag in ere, waarbij het steeds minder om gedenken ging en de dag steeds feestelijker werd. Onder andere door sociale media verspreidde de feestdag zich snel; aanvankelijk alleen over China, maar daarna ook over de rest van de wereld. Zo groeide het uit tot Singles Day zoals we het nu kennen - een dag die allang niet meer alleen aan mannen voorbehouden is.

Op Singles Day worden (vooral in China) bijvoorbeeld blind dates georganiseerd en bijeenkomsten om over single zijn te praten - of juist iemand aan de man of vrouw te helpen.

In Nederland ligt de nadruk niet zozeer op het vrijgezellen-aspect. Wat er er hier vooral van merken, is de koopjeskant. Het is een echt shopfestijn: want hoe kun je jezelf beter verwennen dan leuke cadeaus voor jezelf kopen?  

Singles Day: koopjes, acties en aanbiedingen

Online winkels sturen volop nieuwsbrieven uit met aanbiedingen speciaal voor Singles Day, hopende dat mensen hun geld bij die winkel gaan uitgeven in plaats van bij de concurrent. Eén winkel is daarin het meest fanatiek: AliBaba. Daar wordt zo’n 80 miljard euro omgezet tijdens Singles Day alleen (dat is 7 keer wat Amazon doet op zijn Prime Day). AliBaba runt onder andere Tmall, TaoBao en AliExpress. Het heeft zelfs de Chinese term ‘dubbel 11’ geclaimd als handelsmerk. 

Je ziet op Singles Day vooral veel aanbiedingen op het gebied van wonen, mode, elektronica en cosmetica

- (maar ben je voorál op zoek naar elektronica? Dan is Black Friday, dit jaar op 25 november, jouw dag!)

In Nederland zien we het ook steeds meer: Bol.com is één van de grote drijvende krachten achter de populariteit van Singles Day in Nederland. Ook doen grote andere online en offline winkels mee, zoals Hunkemöller, Wehkamp, FonQ, Bijenkorf, Douglas, Adidas en Nike. Je ziet vooral veel aanbiedingen op het gebied van wonen, mode, elektronica en cosmetica. Al heeft elektronica een paar weken later pas écht zijn dag, namelijk tijdens Black Friday.  

Singles Day is een commercieel feestje: een dag waarop je jezelf verwent met dat parfum dat je al het hele jaar wilde kopen of waarop je lekker een dagje naar de sauna gaat voor wat me-time. Het is bovendien echt niet alleen voor singles: het is vooral voor het individu. Je kunt jezelf dus ook als je in een relatie zit of getrouwd bent even een dag lekker alleen gunnen, of iets moois voor jezelf kopen. 

P.S. Shop je op Singles Day vooral online? Dan wil je dat natuurlijk wel zo veilig mogelijk doen. Hoe? Dat lees je bijvoorbeeld in dit artikel.

© CIDimport

Cadeautips voor jezelf

Vijf tips om jezelf cadeau te doen tijdens Singles Day:

Doos bonbons

Je hoeft niet heel luxe te gaan: chocolade is eigenlijk altijd lekker. Of je er nu voor kiest om dure bonbons van Neuhaus te kopen of gaat voor een doosje Lindt-bonbons van de supermarkt: op Singles Day kun je jezelf een lekkere doos chocolade gunnen. 

Dagje sauna

Even die telefoon in een kluis, even geen strakke kleding om het lijf: een dagje sauna kan een goede manier zijn om even te ontspannen. Je lichaam na veel regendagen lekker in de warmte zetten en er weer als herboren vandaan te komen. En geef jezelf dan ook meteen een lekker potje scrubzout cadeau!

Mooie outfit

Met de feestdagen voor de deur en de winkels die volhangen met mooie kleding voor die periode, is het een leuk idee om jezelf een nieuwe outfit cadeau te doen. Het gevoel van nieuwe kleren aan hebben is voor sommige mensen hemels en dat straalt ervan af. 

Satisfyer

Jezelf verwennen kun je ook heel letterlijk nemen: bijvoorbeeld met een eenvoudige sekstoy die je gewoon kunt meebestellen bij menig online warenhuis. De Satisfyer is bijzonder omdat het een luchtdrukvibrator is. Dat klinkt overweldigend, maar het betekent vooral dat je mogelijk veel sneller tot een orgasme komt. 

Mindfulnessdag

Je hoeft natuurlijk geen geld uit te geven om aan Singles Day mee te doen. Je kunt er ook een soort mindfulnessdag van maken thuis. Even vrij van werk, misschien eindelijk dat boek lezen dat je al jaren in de kast hebt staan of meditatie-oefeningen doen om je gedachten op een rijtje te zetten. Lekker voor jezelf koken, met kaarsjes aan op de bank kruipen met een goede film: Singles Day hoeft niet van retail te zijn, het is helemaal aan jou.

Uiteraard kun je deze bovenstaande dingen ook op andere momenten doen of kopen en jezelf even goed verwennen, maar sommige mensen hebben soms een extra zetje nodig. Bij dezen. Happy Singles Day!

0

Powered by

logo

 P.S. Dit is natuurlijk de ideale soundtrack voor Singles Day ... 💍

 Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000