De mooiste fietsroute over de West Friese Omringdijk

De mooiste fietsroute over de West Friese Omringdijk

Elektrische fiets

Geplaatst: 25 juni 2019 - 07:28

Aangepast: 15 september 2022 - 07:33

De fietsroute over en langs de West Friese Omringdijk is de perfecte manier om West-Friesland te ontdekken. Deze 50,8 kilometer lange fietsroute neemt je voor een deel mee over deze pittoreske fietsroute. Als je de hele afstand zou willen fietsen, ben je 126 kilometer lang zoet.

We starten de fietsroute in Enkhuizen. In Enkhuizen zelf is al van alles te beleven voor de geschiedenisliefhebber. Leer bijvoorbeeld meer over de zeevaart in Nederland en onze relatie met het water in het Zuiderzee Museum. Daarnaast kun je ook enkele historische gebouwen bezichtigen zoals De Waag, De Hanepootsteeg en de Waterpoort Oude Gouwsboom. De liefhebber van wat meer fantasierijke activiteiten kan zijn hart ophalen in attractiepark Sprookjeswonderland. De Friese equivalent van de Efteling.

De West Friese Omringdijk

De West Friese Omringdijk kent zijn oorsprong al in de 12de eeuw toen Friesland een steeds dichter bevolkt gebied werd dat bij hevige regen bedreigd werd door het oprukkende water. Destijds verschenen de eerste terpen in het gebied. Vanaf de 16de eeuw kwamen de dijken op hun huidige plaats te liggen. Tegenwoordig voeren de al dan niet aaneengesloten dijken een route van maar liefst 126 kilometer. De dijk doet maar liefst 34 steden en dorpen aan en begint en eindigt bij Enkhuizen. Onze fietsroute over de West Friese Omringdijk start hier wel, maar zal hier niet eindigen. Wij vervolgen onze weg langs het water naar knooppunt 59 in Hoorn.

Fietsen door pittoresk Hoorn

Het prachtige Hoorn is een lust voor het oog. Met de kanalen en oud aandoende vakwerkhuizen ga je zo terug in de tijd. Voor wie niet meteen terug wil naar de Gouden Eeuw, kan terecht bij Museum Hoorn, het museum van de 20ste eeuw waarin herkenbare familie- en huistaferelen zijn uitgestald. De liefhebber van treinen kan ook in Hoorn terecht. Het Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik is gevestigd in een 19de eeuws station waar je heuse stoomtreinen kunt bewonderen. Bij restaurant-lounge De Bourgondiër kun je even pauzeren onder het genot van een hapje en een drankje.

Tussen knooppunt 38 en 31 kom je langs Oudendijk. Dit dorpje wordt omringd door water en is gelegen aan prachtig polderlandschap. Vanuit hier fietsen we verder naar het volgende dorp op de route van de West Friese Omringdijk. Dat is Avenhorn. Wie even uit wil blazen kan een kopje koffie drinken bij VILLA GROET uit Avenhorn. Hierna fietsen we door het kenmerkende Friese landschap verder naar knooppunt 23 dat uitkomt in Spierdijk. Vlakbij Spierdijk zou je ook nog pauze kunnen nemen bij Rustpunt Roosje. Hierna zetten we officieel de weg in naar de eindbestemming van de fietsroute waarbij je weer uitkomt in Hoorn bij knooppunt 59. Hier kun je weer heerlijk aan het water zitten en genieten van al het moois dat Friesland te bieden heeft

FIETSEN MET KNOOPPUNTEN

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus! Je kunt een route uitzetten via de ANWB of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android. Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000