ID.nl logo
❄ Last minute een mobiele airco kopen: waar moet je op letten?!
© Schizarty
Energie

❄ Last minute een mobiele airco kopen: waar moet je op letten?!

Je zult het wel gemerkt hebben: de temperatuur buiten stijgt en je huis warmt al snel op. Een mobiele airco kan in dat geval uitkomst bieden om één of meerdere kamers af te koelen. Maar niet elke mobiele airco is geschikt voor elke ruimte. In dit artikel lees je waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een mobiele airco. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt voor jouw situatie en kun je optimaal genieten van een comfortabel gekoelde woning.

Ben je van plan nog effe snel een mobiele airco aan te schaffen? In dit artikel lees je onder meer:

  • Hoe je het koelvermogen van de airco bepaalt

  • Over het nut van luchtwisselingen

  • Alles over het energiegebruik van een mobiele airco

  • Dat je rekening moet houden met het geluidsniveau

  • Daarnaast geven we een paar aanbevelingen

  • Ook lezen: Plaknacht alert! Zo houd je je slaapkamer én jezelf koel!

Het koelvermogen bepalen

Allereerst is het van belang om goed te kijken naar het koelvermogen van de mobiele airco, uitgedrukt in British Thermal Units (BTU). Dit getal geeft namelijk precies aan hoeveel warmte de airco per uur kan afvoeren uit de ruimte die je wilt verkoelen. Als je dit koelvermogen te laag inschat, betekent dat simpelweg dat de ruimte niet voldoende en niet snel genoeg wordt gekoeld. Je zult dan al snel merken dat de temperatuur maar moeizaam omlaag gaat (en uiteindelijk niet laag genoeg komt).

Aan de andere kant is een koelvermogen dat eigenlijk te hoog is voor de ruimte ook zonde van je geld. Je betaalt dan voor een buitenproportionele airco terwijl een compactere en goedkopere versie ook prima was geweest. Houd daarom de volgende vuistregels aan bij het bepalen van het benodigde koelvermogen van een mobiele airco voor een bepaalde ruimte:

Koelvermogen per ruimte
Voor een ruimte tot 15 vierkante meter heb je genoeg aan een mobiele airco met een koelvermogen van ongeveer 5.000 BTU.
Voor een ruimte tussen de 15 en 25 vierkante meter is een koelvermogen van 6.000 tot 8.000 BTU meestal voldoende.
Grotere ruimtes tussen de 25 en 40 vierkante meter vereisen een wat krachtiger model met een koelcapaciteit van 8.000 tot 12.000 BTU.

Meet dus altijd eerst de oppervlakte in vierkante meters van de ruimte die je met de mobiele airco wilt gaan koelen. Vermenigvuldig de lengte met de breedte om zeker te zijn van een min of meer correcte meting. Aan de hand van deze oppervlakte kun je met behulp van de vuistregels hierboven vrij eenvoudig bepalen welk koelvermogen je nodig hebt.

Voldoende luchtwisselingen per uur

Een ander belangrijk kenmerk om bij de aankoop van een mobiele airco in de gaten te houden, is het aantal luchtwisselingen per uur dat het apparaat kan leveren. Zoiets wordt uitgedrukt in kubieke meters per uur (m³/u). Hoe hoger dit getal, hoe sneller en efficiënter de mobiele airco de lucht in de ruimte kan verversen en afkoelen. Door de warme lucht af te voeren en te vervangen door gekoelde lucht, daalt de temperatuur in de kamer.

Kies daarom bij voorkeur een mobiele airco met een capaciteit van minimaal vier tot vijf luchtwisselingen per uur. Dan ben je verzekerd van een hoog rendement en een snelle, effectieve koeling van de ruimte. Airco's met een lager vermogen leveren simpelweg minder luchtcirculatie en hebben meer moeite om de warmte effectief af te voeren.

©natatravel

Energiezuinigheid

Naast koelcapaciteit is ook het energieverbruik van een mobiele airco belangrijk om op te letten, zeker met de huidige energieprijzen. Het verbruik wordt meestal aangegeven in kilowatt (kW) op het typeplaatje of in de productspecificaties. Over het algemeen geldt: hoe lager het opgegeven energieverbruik, des te zuiniger de mobiele airco en des te lager je energierekening zal zijn bij veelvuldig gebruik van het apparaat.

De meeste moderne mobiele airco’s hebben tegenwoordig een verbruik dat tussen de 0,7 en 1,5 kW ligt. Dat is best redelijk zuinig, zeker gezien het feit dat je er een complete kamer mee kunt koelen. Toch loont het de moeite om de modellen onderling te vergelijken op energieverbruik en te kiezen voor een zuiniger exemplaar. Die paar honderd watt verschil kan op jaarbasis al snel een paar tientjes schelen.

©Mediaparts

Geluidsniveau

Bij de aanschaf van een mobiele airco is het daarnaast verstandig om goed te kijken naar de geluidsproductie, uitgedrukt in decibel, of kortweg dB(A). De meeste mobiele airco’s produceren nu eenmaal een zoemend geluid tijdens gebruik. Toch zijn sommige modellen aanzienlijk stiller dan andere.

Als je van plan bent om de mobiele airco vooral ‘s nachts te laten draaien, dan is het aan te raden om voor een model met een geluidsniveau van maximaal 45 dB(A) te kiezen. Dan hoor je het apparaat nauwelijks en kun je rustig slapen. Overdag, als er meer omgevingsgeluid is, is een geluidsniveau tot 50 dB(A) in de meeste gevallen prima acceptabel. Controleer de specificaties om te zien of de mobiele airco stil genoeg is voor jouw wensen.

Onze aanbevelingen

1) Inventum AC901

De Inventum AC901 is een 3-in-1 mobiele airconditioner met een koelvermogen van 9000 BTU, geschikt voor ruimtes tot 80 m². Het apparaat biedt de functies koelen, ontvochtigen en ventileren. De airco is eenvoudig te bedienen via het display en de meegeleverde afstandsbediening. Met de timerfunctie kun je de airco automatisch op gewenste tijden laten in- en uitschakelen. Het compacte en verrijdbare ontwerp met wieltjes maakt de AC901 gemakkelijk te verplaatsen. Er wordt standaard een raamafdichtingskit meegeleverd voor optimale afsluiting van de ruimte. De mobiele airco heeft 5 jaar fabrieksgarantie.

2) Whirlpool PACB29HP

De Whirlpool PACB29HP is een mobiele airconditioner met een koelvermogen van 9000 BTU, geschikt voor ruimtes tot 60 m². Het apparaat biedt de functies koelen, verwarmen, ontvochtigen en ventileren. De intelligente 6th Sense-technologie zorgt voor automatische temperatuurregeling naar behoefte. De airconditioner is energiezuinig (A-label) voor zowel koelen als verwarmen en werkt op milieuvriendelijk R290-koelgas. Bediening gaat gemakkelijk via het display of de meegeleverde afstandsbediening. Extra functies zijn onder meer slaapmodus, jet-modus en silent-modus. Het HEPA-filter zorgt voor zuivering van de lucht. Het compacte en verplaatsbare ontwerp past overal.

3) De'Longhi Pinguino PAC EL98 ECO

De De'Longhi Pinguino PAC EL98 ECO is een mobiele airconditioner met een koelvermogen van 2,7 kW, geschikt voor ruimtes tot 100 m². Het apparaat biedt de functies koelen, ontvochtigen en ventileren. De REAL FEEL-technologie regelt temperatuur en luchtvochtigheid voor optimaal comfort. De airconditioner is voorzien van energieklasse A en werkt op milieuvriendelijk R290-koelgas. De geluidsstanden variëren van 47 tot 64 dB(A) voor een stille werking. Bediening gaat via het leddisplay of de meegeleverde afstandsbediening. Extra's zijn een timer, thermostaat en Biosilverair-filtersysteem. Handgrepen en wielen maken het apparaat eenvoudig verplaatsbaar. Met de ontvochtigingsstand voorkomt de De'Longhi PAC EL98 ECO vochtproblemen in huis.

4) Inventum AC125W

De Inventum AC125W is een 3-in-1 mobiele airconditioner met een koelvermogen van 12.000 BTU, geschikt voor ruimtes tot 105 m². Het apparaat biedt de functies koelen, ontvochtigen en ventileren, met extra swing- en slaapstand. De airco is eenvoudig te bedienen via het display en de meegeleverde afstandsbediening. Met de timerfunctie kun je de airco automatisch op gewenste tijden laten in- en uitschakelen. Het compacte en verrijdbare ontwerp met wieltjes en handgrepen maakt de AC125W gemakkelijk te verplaatsen. Er wordt standaard een raamafdichtingskit meegeleverd voor optimale afsluiting van de ruimte. Deze mobiele airco heeft 5 jaar fabrieksgarantie.

5) AEG AXP34U338BW

De AEG AXP34U338BW is een mobiele airconditioner geschikt voor ruimtes tot 120 m². Het apparaat koelt efficiënt met minimaal energieverbruik en is voorzien van energieklasse A. Voor duurzaamheid maakt de airco gebruik van milieuvriendelijk R290-koelgas, dat de impact op het milieu minimaliseert. Het geluidsniveau bedraagt 64 dB. De airconditioner beschikt over een ontvochtigingsfunctie tot 1,5 liter per uur om vochtproblemen in huis te voorkomen. Andere functies zijn de timer en een luchtfilter. Het witte model is verrijdbaar dankzij de wielen en weegt 33 kg.

Handige extra’s

Let bij de aanschaf van een mobiele airco ook op de handige extra's die sommige exemplaren hebben. Zo hebben de meeste modellen tegenwoordig een ingebouwde timerfunctie. Hiermee kun je de mobiele airco volautomatisch op vooraf ingestelde tijden in- en uitschakelen. Dat is niet alleen gemakkelijk, maar ook efficiënt omdat je de airco alleen inschakelt wanneer dat nodig is. Een andere handige optie bij veel mobiele airco’s is de mogelijkheid om te kiezen uit meerdere ventilatiesnelheden. Zo pas je de luchtstroom en het koelcomfort eenvoudig aan op basis van de actuele temperatuur.

©magraphics

Afmeting en gewicht Al lijkt het een detail, ook de afmetingen en het gewicht van de mobiele airco zijn de moeite waard om in de gaten te houden. Vooral als je van plan bent het apparaat regelmatig te verplaatsen van de ene naar de andere kamer. Compacte en lichte modellen zijn uiteraard een stuk makkelijker te tillen en verhuizen. Let er echter wel op dat een kleinere mobiele airco vaak ook een lager koelvermogen heeft, dus dat moet je even afwegen.

Goede afvoer van warme lucht

Tot slot is het belangrijk om te zorgen voor een goede afvoer van de warme lucht die de mobiele airco produceert. Vrijwel alle mobiele airco’s blazen deze warme lucht af via een flexibele afvoerslang. Kies in elk geval voor een mobiele airco met een slang van minimaal 1,5 meter lengte. Dan kun je deze gemakkelijk in een raam of deuropening naar buiten positioneren.

Controleer ook of de slang goed luchtdicht aansluit op zowel de airco als op de geopende raam- of deuropening. Anders bestaat de kans dat warme lucht gaat lekken en terug de kamer in komt, waardoor de koeling sterk afneemt. Tegenwoordig hebben steeds meer mobiele airco’s een afvoerslang die je in lengte kunt verstellen door verschillende segmenten in elkaar te schuiven. Dat is handig bij grotere afstanden tot een raam of deur.

©magraphics

Installatie en gebruik

Als je met bovenstaande tips de perfecte mobiele airco voor jouw situatie hebt gekocht, is de installatie en het dagelijkse gebruik gelukkig vrij eenvoudig. Volg deze stappen voor een snelle en correcte installatie:

Installatie mobiele airco
Plaats de mobiele airco bij voorkeur in de hoek van de ruimte tegenover een raam of deur naar buiten. Zorg ervoor dat er rondom het apparaat voldoende vrije ruimte is, minimaal 50 centimeter is aan te raden. Dan kan de luchtcirculatie goed op gang komen.
Rol de flexibele afvoerslang volledig uit en sluit deze stevig aan op de luchtuitlaat aan de achterzijde van de mobiele airco. Leid de slang vervolgens zo recht mogelijk naar het raam of de deuropening, zonder scherpe bochten die de luchtstroming kunnen hinderen.
Sluit het raam of de deur vervolgens, met de afvoerslang ertussen. Let erop dat de slang zo goed mogelijk afsluit, maar dat er nog wel enige speling is zodat frisse lucht naar binnen kan. De mobiele airco heeft nu een luchtuitlaat naar buiten en kan gaan koelen.
Steek de stekker in het stopcontact en zet de mobiele airco aan. Stel via het bedieningspaneel de gewenste doeltemperatuur in en kies een prettige ventilatiesnelheid.
Denk eraan om regelmatig het waterreservoir te legen, om wateroverlast te voorkomen. In dit reservoir condenseert het vocht uit de lucht tot water, als bijproduct van het koelproces.
Als je de mobiele airco tijdelijk wilt verplaatsen, zet het apparaat dan uit en koppel de stekker los. Rol de slang netjes op en til de mobiele airco voorzichtig op. Berg het apparaat daarna goed op.

Met de juiste mobiele airco is een aangename verkoeling tijdens warme dagen verzekerd. Door te letten op koelvermogen, luchtwisseling en energieverbruik, koop je de optimale airco voor jouw situatie. Bij een correcte installatie en regelmatig onderhoud, zorgt een mobiele airco voor een comfortabel koel binnenklimaat.

▼ Volgende artikel
❄️ Koud hè? Zo vind je jouw perfecte elektrische deken
© Tatyana Gladskih
Huis

❄️ Koud hè? Zo vind je jouw perfecte elektrische deken

In de koude wintermaanden is wat extra warmte in huis geen overbodige luxe. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een elektrische deken: zo blijf je niet alleen heerlijk warm, maar bespaar je ook op stookkosten. Hoe je een elektrische deken kiest die bij je past, lees je hier.

⏱ In het kort:

Elektrische dekens zijn tegenwoordig mateloos populair, en met het ruime aanbod kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Daarnaast heb je misschien speciale wensen voor je elektrische deken, afhankelijk van wáár je hem gebruikt, met wie je hem eventueel gebruikt en hoeveel warmte je nodig hebt. In dit artikel helpen we je aan de beste elektrische deken voor jou, rekening houdend met:

  • • De soort deken (onderdeken of bovendeken)
  • • Het formaat dat bij je bed of lichaam past
  • • Het aantal warmtestanden
  • • De veiligheid van de deken
  • • Hoe makkelijk je de deken wast

Lees ook: 10 tips om warm te blijven zonder te stoken

Soort deken

Er zijn twee soorten elektrische dekens: onderdekens en bovendekens. Een onderdeken verwarmt je bed, een bovendeken is ideaal voor op de bank. Lig je dus elke avond te klappertanden in bed, dan is een onderdeken voor jou waarschijnlijk de beste keuze. Vind je het lekker om 's avonds onder een (warm!) kleedje op de bank te kruipen én wil je misschien je stookkosten wat omlaag brengen, dan kies je voor een bovendeken.

Een onderdeken plaats je tussen je matras (of topper) en hoeslaken, zodat de deken het bed van onderaf verwarmt. Je kunt een onderdeken aanzetten op het moment dat je in bed stapt, maar vaker worden onderdekens met behulp van een timer ingeschakeld vóór het liggen, zodat het bed al heerlijk warm is. Vaak regelt een timer ook dat de deken zichzelf na een uur (of twee) vanzelf uitschakelt, zodat er tijdens het slapen geen veiligheidsrisico's ontstaan.

©Leonid Iastremskyi

In tegenstelling tot een elektrische onderdeken leg je een elektrische bovendeken (zoals de naam al zegt) bovenop je, bijvoorbeeld als je op de bank of je favoriete stoel zit. Je herkent deze dekens aan hun extra zachte materiaal, zoals fleece of microvezel. Een bovendeken zet je pas aan op het moment dat je eronder gaat zitten of liggen. Net als onderdekens schakelen de meeste bovendekens zichzelf na verloop van tijd vanzelf uit. Je kunt een bovendeken natuurlijk ook mee naar bed nemen voor wat extra warmte, dus eigenlijk zijn deze dekens multifunctioneel!

Formaat

Zowel onder- als bovendekens zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Bedenk dus van tevoren goed hoe groot je je elektrische deken wenst. Onderdekens komen qua breedte overeen met de standaardafmetingen van matrassen: een eenpersoons-onderdeken is meestal 80 centimeter breed, een tweepersoons-onderdeken 140 centimeter. In de lengte zijn ze doorgaans iets korter dan een matras, omdat ze alleen het lichaam hoeven te verwarmen. Handig: veel tweepersoons-onderdekens beschikken over twee schakelaars waarmee je de temperaturen van beide helften apart van elkaar kunt instellen. Scheelt weer geruzie met je partner.

Bovendekens zijn er in compacte, middelgrote en extra grote varianten. Compacte bovendekens hebben een afmeting van (rond de) 100 x 70 centimeter en zijn bedoeld om alleen je schoot of bovenlichaam mee te verwarmen. Middelgrote dekens gaan richting de 150 x 70 centimeter en zijn perfect om je hele lichaam in tewikkelen. Kruip je het liefst samen met je partner onder een kleed? Ga dan voor een extra grote variant van bijvoorbeeld 180 x 130 centimeter.

Warmtestanden

Aan een elektrische deken wil je geen honderden euro's uitgeven, en dat hoeft natuurlijk ook niet. Maar gris ook niet de eerste de beste deken uit de schappen. Sommige elektrische dekens (en dan met name de goedkopere) beschikken namelijk maar over één warmtestand, en de kans is groot dat jij die stand nét te warm of juist te koud vindt. Ook als je de deken op verschillende plekken in huis gaat gebruiken – misschien is je slaapkamer een stuk frisser dan je woonkamer – is het fijn als je de temperatuur van je elektrische deken naar wens kunt instellen. De meeste standaardmodellen hebben vier tot zes warmtestanden, maar er zijn ook dekens met meer dan zeven warmtestanden. Sommige elektrische onderdekens beschikken zelfs over verschillende warmtezones voor schouders, rug en voeten – extra fijn als je snel koude voeten hebt!

Veiligheid

Comfortabel onder (of op) een elektrische deken liggen gaat alleen als je weet dat de deken honderd procent veilig is. Kies voor je eigen gemoedsrust dus voor een deken van een betrouwbaar merk; daarmee weet je zeker dat je een veilig product in huis haalt. Let er ook op dat de deken een automatische uitschakelfunctie én een oververhittingsbeveiliging heeft, zodat-ie nooit te heet wordt. Vermijd het kopen van een tweedehandsdeken, omdat een versleten of beschadigd deken vatbaarder is voor brand en kortsluiting.

©Mariana Rusanovschi

Wasbaarheid

Ook het gemak waarmee een elektrische deken gewassen kan worden, is voor veel mensen belangrijk. Vooral als je kleine kinderen hebt die maar al te graag onder de warme deken kruipen, is de kans op morsen of andere ongelukjes groot. En als je een onderdeken op je bed hebt liggen, wil je die natuurlijk ook regelmatig kunnen opfrissen. Gelukkig kunnen de meeste elektrische dekens na het verwijderen van de elektrische bediening gewoon op 30 graden in de wasmachine worden gewassen. Check wel altijd goed de instructies, want dit geldt niet voor iedere elektrische deken. Elektrische dekens kunnen meestal niet in de droger.

Hoe zuinig is een elektrische deken?

Kun je nauwelijks meer onder je elektrische deken vandaan komen en begin je je zorgen te maken over je energierekening? Nergens voor nodig: een elektrische deken kost namelijk niet meer dan een paar cent per avond. Ja, je leest het goed! Gemiddeld verbruikt een elektrische deken zo'n 50 watt per uur (0,05 kWh), wat met een stroomprijs van € 0,40 neerkomt op twee cent. Lig je dus drie uur onder je heerlijke warme deken, dan ben zo'n zes cent kwijt. Ter vergelijking: een paar uur de verwarming aan kost je al snel twee euro. Als je daadwerkelijk wilt besparen met je elektrische deken is het natuurlijk wel slim om de verwarming lager of helemaal uit te zetten, anders schiet je er alsnog weinig mee op.

P.S. Elektrische kussens zijn er ook!

Op zoek naar een warmtekussen?

▼ Volgende artikel
Breng herinneringen tot leven in een paar klikken
© Michael Rosskothen - stock.adobe.com
Huis

Breng herinneringen tot leven in een paar klikken

Wat doe jij met de foto's die je op vakantie of van een speciale gebeurtenis hebt gemaakt? Je kunt ze wegschrijven naar een map om er vervolgens niet meer naar om te kijken, maar die plaatjes verdienen zoveel meer. Maak een fotopresentatie, compleet met muziek, titels en effecten. En daarna? Delen maar!

In dit artikel laten we zien hoe je een fotopresentatie maakt:

  • Selecteer je mooiste foto’s en importeer ze in Clipchamp
  • Voeg overgangen, titels, filters, en achtergrondmuziek toe
  • Maak gebruik van AI om een unieke presentatie te maken
  • Exporteer je creatie en deel hem via sociale media

Lees ook: Raak ze niet kwijt! Met deze methoden kun je je dierbare foto's bewaren

Een fotopresentatie stelt je in staat om een selectie van je beste foto’s te maken en deze op een aantrekkelijke manier te rangschikken. Niet alleen leuk voor jezelf, maar ook om te delen met familie en vrienden. Voor ons doel maken we gebruik van Clipchamp. Dit programma – waarvan een gratis variant beschikbaar is – biedt je niet alleen de mogelijkheid om dynamische fotopresentaties te maken, maar ook om volwaardige video’s te monteren. Prettig is dat je de software in Windows 10 en Windows 11 kunt installeren, maar ook via de browser kunt gebruiken. Wij gaan aan de slag met de desktop-app van Clipchamp.

Met Clipchamp maak je eenvoudig verzorgde presentaties van je foto’s.

Foto’s selecteren

Geef het project eerst een naam: in het projectvenster van Clipchamp vind je linksboven het naamvak. Welke foto’s neem je op in de presentatie? Maak een selectie van het materiaal. In de sectie Jouw media kies je voor Media importeren. Standaard zoekt Clipchamp op de lokale schijf, maar in plaats hiervan kun je ook online mappen gebruiken.

Klik hiervoor op de pijl naast de knop Media importeren en kies de locatie. Zo kun je onder meer OneDrive, Google Drive en Dropbox selecteren. Kies voor Door bestanden bladeren als je wilt zoeken op de lokale schijf. Naast foto’s kun je ook andere media importeren, zoals video’s en muziek. Dit biedt je de mogelijkheid om in de presentatie foto’s met video’s af te wisselen.

Kies welke foto’s je gaat gebruiken.

Meer foto's dan opslagruimte?

Een externe harde schijf of NAS lost je probleem op

Tijdlijn bouwen

Op basis van de fotoselectie bepaal je de opbouw van je presentatie. Rechts in het venster vind je een tijdlijn. Hierop plaats je de verschillende elementen. Uiteraard zijn dat je foto’s, maar de tijdlijn kan ook andere onderdelen bevatten. Goede voorbeelden zijn overgangseffecten, titels en muziek. Daarmee gaan we verderop aan de slag.

De eerste keer dat je een foto plaatst, bepaalt Clipchamp op basis van de afmetingen welke formaat de presentatie moet krijgen. Daarmee hoef je geen genoegen te nemen. Rechtsboven vind je een knop met de huidige afmeting, bijvoorbeeld 2:3. Klik hierop en kies de gewenste afmeting, bijvoorbeeld 1:1 of 21:9. Voor welk formaat je moet kiezen, hangt vooral af van de foto’s die je gaat gebruiken: zijn die veelal staand of liggend?

Bepaal de gewenste afmetingen van je canvas.

Internetverbinding

Clipchamp maakt intensief gebruik van je internetverbinding, bijvoorbeeld voor het online opslaan van je media. Zorg ervoor dat je tijdens het gebruik van Clipchamp online bent. Heb je Clipchamp al enige tijd geopend, maar niet gebruikt? De app geeft aan wanneer het tijd is om deze opnieuw op te starten om de dienst te kunnen synchroniseren.

Foto’s optimaliseren

Het is handig om snelle optimalisaties voor je foto direct door te voeren zodra je deze op de tijdlijn hebt gezet. Selecteer de foto op de tijdlijn. Aan de bovenkant van de foto vind je een compacte werkbalk met snelle acties. Zo kun je de foto bijsnijden als je bepaalde elementen wilt weglaten. En afhankelijk van de fotogrootte kun je foto ook hier ook passend maken voor het frame of juist beeldvullend maken.

Klik op Meer (herkenbaar aan de drie puntjes) voor andere snelle acties. Hier kun je bijvoorbeeld de afbeelding negentig graden draaien of spiegelen. Met de optie Afbeelding in afbeelding combineer je meerdere foto’s combineren in één weergave. Kies Meer opties om een fade-in en fade-out te geven aan de foto.

De volgorde van de foto’s kun je op elk moment aanpassen: je versleept hiervoor een afbeelding naar een andere positie op de tijdlijn. Ook bepaal je hoelang een foto moet verschijnen. Op de tijdlijn pak je een foto aan een van de zijkanten vast en maak je deze korter of trek je deze juist uit. Klik met de rechtermuisknop op een afbeelding op de tijdlijn om aanvullende opties te bekijken. Hier kun je de foto dupliceren, als je deze bijvoorbeeld op een ander moment in de presentatie nogmaals wilt gebruiken. Maak je ook gebruik van videofragmenten, dan kun je via de optie Splitsen het fragment in meerdere segmenten opdelen.

Filters

Clipchamp heeft een flink aantal filters in huis. Je opent ze via Filters (rechts in het venster). Met filters geef je je foto’s een andere uitstraling. Zo zijn er filters die de foto warmer of juist koeler maken. Ook zijn er filters waarmee je de kleuren dempt en waarmee je een zwart-witversie van het materiaal maakt.

Clipchamp is er ook in een betaalde variant. Die biedt meer filters: je herkent ze aan het pictogram van een diamant. Klik op het filter dat je wilt toepassen. Met de schuif Intensiteit bepaal je hoe sterk het effect op de foto wordt toegepast.

Voor meer controle kies je voor Kleuren aanpassen. Met behulp van een aantal schuifregelaars bepaal je de belichting, het contrast, de kleurverzadiging en kleurtemperatuur en transparantie van je foto’s.

Aan filters geen gebrek in Clipchamp.

Mengmodus

Relatief nieuw in Clipchamp is de mengmodus. Je vindt deze in het deelvenster Kleuren aanpassen. Met de mengmodus kun je twee foto’s in je presentatie in elkaar laten overvloeien. Plaats twee foto’s bovenop elkaar in de tijdlijn en selecteer de eerste foto. Kies hierna bij Mengmodus welk effect je wilt toevoegen, bijvoorbeeld Lichter maken.

Overgangen

Tijd om aandacht te besteden aan de overgangen tussen de foto’s. Op dit moment volgen de foto’s elkaar immers wel heel snel op. Kies het onderdeel Overgangen, links in het venster. Bij Clipchamp zijn de overgangen in verschillende groepen ondergebracht. Zo vind je onder Wipes de overgangen met een schuivende beweging. Onder Zooms en spins vind je de snellere overgangen, bijvoorbeeld met een draaiende beweging.

Voor een fotopresentatie werken de overgangen onder Vervagen vaak goed dankzij hun subtiele karakter. Je voegt een overgang toe door deze tussen twee foto’s op de tijdlijn te verslepen. Speel het segment hierna af en controleer of je tevreden bent over het resultaat.

De subtiele overgangen onder Vervagen werken vaak goed.

Muziek

Verrijk je fotopresentatie met achtergrondmuziek. Dit kan je eigen muziek zijn, die je eerder hebt toegevoegd in de sectie Jouw media. Daarnaast kun je kiezen uit muziek die met Clipchamp wordt geleverd. Op de tijdlijn klik je op Audio toevoegen. Een nieuw deelvenster opent. Onder Alle inhoud klik je op Muziek om muziek uit de bibliotheek toe te voegen. Interessante subsecties voor fotopresentaties zijn Intro & outro music, Chill, Calm en Lo-fi.

Wil je je presentatie iets dynamischer maken, dan keer je terug naar het deelvenster met alle inhoud en kies je voor Geluidseffecten. In de subsectie Transition music and sounds vind je interessante effecten die je bij de individuele foto-overgangen kunt inzetten. Ook Holiday sound effects werken goed voor je fotopresentatie. Net als bij de filters geldt: items met het pictogram van een diamant zijn alleen beschikbaar in de betaalde variant van Clipchamp.

Het oor wil ook wat

Je kunt je fotopresentatie nog wat interessanter maken als je ook een passend muziekje toevoegt. Je kunt hiervoor uiteraard gebruikmaken van eigengemaakte muziek. Ben je wat minder muzikaal aangelegd, dan zet je slim rechtenvrije muziek in. Online vind je verschillende aanbieders.

Goede voorbeelden zijn www.artlist.io en www.music-bay.net. Houd er rekening mee dat je voor sommige muziek alsnog een kleine bijdrage betaalt, bijvoorbeeld als de muziek een bepaalde lengte overschrijdt. Vaak kun je dan per track betalen, zodat je geen abonnement hoeft af te sluiten.

Bijschriften

Het kan handig zijn om bij je foto’s bijschriften te zetten, bijvoorbeeld waarin je de locatie noemt. Op de tijdlijn kies je voor Tekst toevoegen. Wil je de presentatie eenvoudig houden, dan kies je voor Tekst zonder opmaak. In de praktijk werken voor ons doel de teksttypen onder Caption goed. Hiermee geef je subtiel extra informatie over een foto, bijvoorbeeld de naam van een museum of restaurant.

Ook interessant is het toevoegen van beoordelingen, bijvoorbeeld bij foto’s van een hotel of musea. Hierbij combineer je tekst met een aantal grafische sterren, waarmee je je waardering aangeeft. Je vindt dit teksttype in de sectie Special. Tot slot neem je een kijkje in de sectie Intro/Outro, waarmee je een begin en einde van de presentatie toevoegt. Afhankelijk van het gekozen effect, verschijnt rechts een eigenschappenvenster waarin je de details kunt aanpassen.

Leuk: je vakantielocaties waarderen via het sterrensysteem.

Extra hulp

Heb je behoefte aan nog wat meer spektakel, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Met Clipchamp kun je de hulp van AI inzetten bij het maken van je video’s. Open de thuispagina (Home) van Clipchamp. Bovenin vind je de optie Een video met AI maken. Met behulp van een wizard geef je antwoord op een aantal vragen, waarna de video wordt gemaakt.

Geef in het eerste venster een titel op voor de video. Sleep je foto’s vervolgens naar het vak eronder of klik erop en wijs de individuele foto’s aan. Klik hierna op Aan de slag. Clipchamp bekijkt de inhoud en stelt een bijbehorende stijl voor. Links in het venster zie je de voorstellen: geef met een duim omhoog of een duim omlaag aan of je de stijl vindt passen. Op basis van je antwoorden maakt Clipchamp de opzet. In de vensters erna geef je de gewenste lengte op. Ook laat je weten in welk formaat je de fotopresentatie wilt bewaren.

Zet de hulp van AI in voor het maken van je fotopresentaties.

Commentaarstem

Om je presentatie nog meer uitstraling te geven, kun je deze voorzien van een commentaarstem (voice-over). Je gebruikt deze om de verhalen achter de foto’s toe te lichten en je presentatie te verrijken met bijvoorbeeld anekdotes. Via Clipchamp neem je eenvoudig je eigen stem op, die je vervolgens onder het beeldmateriaal legt.

Open de tab Opnemen en maken en klik op Audio. In plaats van een eigen opname, kun je ook gebruikmaken van de functie Tekst-naar-spraak. Deze vind je ook in de sectie Opnemen en maken. De functie spreekt de getypte tekst voor je uit in een zelfgekozen stem.

Kies rechts in het venster de gewenste taal en stem. Op het moment van schrijven kun je bijvoorbeeld uit drie Nederlandse stemmen kiezen. Klik op Hoor deze stem voor een voorbeeld. Typ de tekst voor de stem in het vak eronder en klik op Preview. Tevreden met het resultaat? Bevestig met een klik op Opslaan. Uiterst rechts vind je ook de relatief verborgen optie Bijschriften. Hiermee worden voor je presentatie automatisch de ondertitels gemaakt: klik hiervoor op Media transcriberen en selecteer de taal. Clipchamp genereert automatisch ondertitels, die je zelf alleen nog maar hoeft te controleren.

Gebruik een kant-en-klare stem voor je video’s.

Exporteren maar

Met Clipchamp kun je eindeloos experimenteren op het gebied van overgangen, effecten en bijschriften. Ben je tevreden met het eindresultaat, dan is de fotopresentatie klaar om te delen met de buitenwereld. Rechtsboven in het venster vind je de knop Exporteren.

Standaard worden video’s geëxporteerd als mp4-bestand. Dit is een modern en populair bestandsformaat, dat bovendien door de meeste spelers wordt ondersteund. Je hoeft zelf alleen te bepalen in welke kwaliteit je de video exporteert: hoe hoger de kwaliteit, hoe groter het bestand. In de praktijk kun je 480p beter overslaan: die kwaliteit doet geen recht aan de foto’s. Kies voor 720p voor weergave op telefoons en 1080p voor weergave op computerschermen.

Exporteer je resultaat en deel het met de buitenwereld.

Als gif

Heb je een korte presentatie en wil je deze op een leuke manier – bijvoorbeeld via WhatsApp –delen? Exporteer dan de fotopresentatie als gif. Kies voor Exporteren / GIF. De animatie is bedoeld voor video’s van maximaal vijftien seconden.