❄ Last minute een mobiele airco kopen: waar moet je op letten?!
Je zult het wel gemerkt hebben: de temperatuur buiten stijgt en je huis warmt al snel op. Een mobiele airco kan in dat geval uitkomst bieden om één of meerdere kamers af te koelen. Maar niet elke mobiele airco is geschikt voor elke ruimte. In dit artikel lees je waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een mobiele airco. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt voor jouw situatie en kun je optimaal genieten van een comfortabel gekoelde woning.
Ben je van plan nog effe snel een mobiele airco aan te schaffen? In dit artikel lees je onder meer:
-
Hoe je het koelvermogen van de airco bepaalt
-
Over het nut van luchtwisselingen
-
Alles over het energiegebruik van een mobiele airco
-
Dat je rekening moet houden met het geluidsniveau
-
Daarnaast geven we een paar aanbevelingen
-
Ook lezen: Plaknacht alert! Zo houd je je slaapkamer én jezelf koel!
Het koelvermogen bepalen
Allereerst is het van belang om goed te kijken naar het koelvermogen van de mobiele airco, uitgedrukt in British Thermal Units (BTU). Dit getal geeft namelijk precies aan hoeveel warmte de airco per uur kan afvoeren uit de ruimte die je wilt verkoelen. Als je dit koelvermogen te laag inschat, betekent dat simpelweg dat de ruimte niet voldoende en niet snel genoeg wordt gekoeld. Je zult dan al snel merken dat de temperatuur maar moeizaam omlaag gaat (en uiteindelijk niet laag genoeg komt).
Aan de andere kant is een koelvermogen dat eigenlijk te hoog is voor de ruimte ook zonde van je geld. Je betaalt dan voor een buitenproportionele airco terwijl een compactere en goedkopere versie ook prima was geweest. Houd daarom de volgende vuistregels aan bij het bepalen van het benodigde koelvermogen van een mobiele airco voor een bepaalde ruimte:
Meet dus altijd eerst de oppervlakte in vierkante meters van de ruimte die je met de mobiele airco wilt gaan koelen. Vermenigvuldig de lengte met de breedte om zeker te zijn van een min of meer correcte meting. Aan de hand van deze oppervlakte kun je met behulp van de vuistregels hierboven vrij eenvoudig bepalen welk koelvermogen je nodig hebt.
Voldoende luchtwisselingen per uur
Een ander belangrijk kenmerk om bij de aankoop van een mobiele airco in de gaten te houden, is het aantal luchtwisselingen per uur dat het apparaat kan leveren. Zoiets wordt uitgedrukt in kubieke meters per uur (m³/u). Hoe hoger dit getal, hoe sneller en efficiënter de mobiele airco de lucht in de ruimte kan verversen en afkoelen. Door de warme lucht af te voeren en te vervangen door gekoelde lucht, daalt de temperatuur in de kamer.
Kies daarom bij voorkeur een mobiele airco met een capaciteit van minimaal vier tot vijf luchtwisselingen per uur. Dan ben je verzekerd van een hoog rendement en een snelle, effectieve koeling van de ruimte. Airco's met een lager vermogen leveren simpelweg minder luchtcirculatie en hebben meer moeite om de warmte effectief af te voeren.
©natatravel
Energiezuinigheid
Naast koelcapaciteit is ook het energieverbruik van een mobiele airco belangrijk om op te letten, zeker met de huidige energieprijzen. Het verbruik wordt meestal aangegeven in kilowatt (kW) op het typeplaatje of in de productspecificaties. Over het algemeen geldt: hoe lager het opgegeven energieverbruik, des te zuiniger de mobiele airco en des te lager je energierekening zal zijn bij veelvuldig gebruik van het apparaat.
De meeste moderne mobiele airco’s hebben tegenwoordig een verbruik dat tussen de 0,7 en 1,5 kW ligt. Dat is best redelijk zuinig, zeker gezien het feit dat je er een complete kamer mee kunt koelen. Toch loont het de moeite om de modellen onderling te vergelijken op energieverbruik en te kiezen voor een zuiniger exemplaar. Die paar honderd watt verschil kan op jaarbasis al snel een paar tientjes schelen.
©Mediaparts
Geluidsniveau
Bij de aanschaf van een mobiele airco is het daarnaast verstandig om goed te kijken naar de geluidsproductie, uitgedrukt in decibel, of kortweg dB(A). De meeste mobiele airco’s produceren nu eenmaal een zoemend geluid tijdens gebruik. Toch zijn sommige modellen aanzienlijk stiller dan andere.
Als je van plan bent om de mobiele airco vooral ‘s nachts te laten draaien, dan is het aan te raden om voor een model met een geluidsniveau van maximaal 45 dB(A) te kiezen. Dan hoor je het apparaat nauwelijks en kun je rustig slapen. Overdag, als er meer omgevingsgeluid is, is een geluidsniveau tot 50 dB(A) in de meeste gevallen prima acceptabel. Controleer de specificaties om te zien of de mobiele airco stil genoeg is voor jouw wensen.
Onze aanbevelingen
1) Inventum AC901
De Inventum AC901 is een 3-in-1 mobiele airconditioner met een koelvermogen van 9000 BTU, geschikt voor ruimtes tot 80 m². Het apparaat biedt de functies koelen, ontvochtigen en ventileren. De airco is eenvoudig te bedienen via het display en de meegeleverde afstandsbediening. Met de timerfunctie kun je de airco automatisch op gewenste tijden laten in- en uitschakelen. Het compacte en verrijdbare ontwerp met wieltjes maakt de AC901 gemakkelijk te verplaatsen. Er wordt standaard een raamafdichtingskit meegeleverd voor optimale afsluiting van de ruimte. De mobiele airco heeft 5 jaar fabrieksgarantie.
2) Whirlpool PACB29HP
De Whirlpool PACB29HP is een mobiele airconditioner met een koelvermogen van 9000 BTU, geschikt voor ruimtes tot 60 m². Het apparaat biedt de functies koelen, verwarmen, ontvochtigen en ventileren. De intelligente 6th Sense-technologie zorgt voor automatische temperatuurregeling naar behoefte. De airconditioner is energiezuinig (A-label) voor zowel koelen als verwarmen en werkt op milieuvriendelijk R290-koelgas. Bediening gaat gemakkelijk via het display of de meegeleverde afstandsbediening. Extra functies zijn onder meer slaapmodus, jet-modus en silent-modus. Het HEPA-filter zorgt voor zuivering van de lucht. Het compacte en verplaatsbare ontwerp past overal.
3) De'Longhi Pinguino PAC EL98 ECO
De De'Longhi Pinguino PAC EL98 ECO is een mobiele airconditioner met een koelvermogen van 2,7 kW, geschikt voor ruimtes tot 100 m². Het apparaat biedt de functies koelen, ontvochtigen en ventileren. De REAL FEEL-technologie regelt temperatuur en luchtvochtigheid voor optimaal comfort. De airconditioner is voorzien van energieklasse A en werkt op milieuvriendelijk R290-koelgas. De geluidsstanden variëren van 47 tot 64 dB(A) voor een stille werking. Bediening gaat via het leddisplay of de meegeleverde afstandsbediening. Extra's zijn een timer, thermostaat en Biosilverair-filtersysteem. Handgrepen en wielen maken het apparaat eenvoudig verplaatsbaar. Met de ontvochtigingsstand voorkomt de De'Longhi PAC EL98 ECO vochtproblemen in huis.
4) Inventum AC125W
De Inventum AC125W is een 3-in-1 mobiele airconditioner met een koelvermogen van 12.000 BTU, geschikt voor ruimtes tot 105 m². Het apparaat biedt de functies koelen, ontvochtigen en ventileren, met extra swing- en slaapstand. De airco is eenvoudig te bedienen via het display en de meegeleverde afstandsbediening. Met de timerfunctie kun je de airco automatisch op gewenste tijden laten in- en uitschakelen. Het compacte en verrijdbare ontwerp met wieltjes en handgrepen maakt de AC125W gemakkelijk te verplaatsen. Er wordt standaard een raamafdichtingskit meegeleverd voor optimale afsluiting van de ruimte. Deze mobiele airco heeft 5 jaar fabrieksgarantie.
5) AEG AXP34U338BW
De AEG AXP34U338BW is een mobiele airconditioner geschikt voor ruimtes tot 120 m². Het apparaat koelt efficiënt met minimaal energieverbruik en is voorzien van energieklasse A. Voor duurzaamheid maakt de airco gebruik van milieuvriendelijk R290-koelgas, dat de impact op het milieu minimaliseert. Het geluidsniveau bedraagt 64 dB. De airconditioner beschikt over een ontvochtigingsfunctie tot 1,5 liter per uur om vochtproblemen in huis te voorkomen. Andere functies zijn de timer en een luchtfilter. Het witte model is verrijdbaar dankzij de wielen en weegt 33 kg.
Handige extra’s
Let bij de aanschaf van een mobiele airco ook op de handige extra's die sommige exemplaren hebben. Zo hebben de meeste modellen tegenwoordig een ingebouwde timerfunctie. Hiermee kun je de mobiele airco volautomatisch op vooraf ingestelde tijden in- en uitschakelen. Dat is niet alleen gemakkelijk, maar ook efficiënt omdat je de airco alleen inschakelt wanneer dat nodig is. Een andere handige optie bij veel mobiele airco’s is de mogelijkheid om te kiezen uit meerdere ventilatiesnelheden. Zo pas je de luchtstroom en het koelcomfort eenvoudig aan op basis van de actuele temperatuur.
©magraphics
Afmeting en gewicht Al lijkt het een detail, ook de afmetingen en het gewicht van de mobiele airco zijn de moeite waard om in de gaten te houden. Vooral als je van plan bent het apparaat regelmatig te verplaatsen van de ene naar de andere kamer. Compacte en lichte modellen zijn uiteraard een stuk makkelijker te tillen en verhuizen. Let er echter wel op dat een kleinere mobiele airco vaak ook een lager koelvermogen heeft, dus dat moet je even afwegen.
Goede afvoer van warme lucht
Tot slot is het belangrijk om te zorgen voor een goede afvoer van de warme lucht die de mobiele airco produceert. Vrijwel alle mobiele airco’s blazen deze warme lucht af via een flexibele afvoerslang. Kies in elk geval voor een mobiele airco met een slang van minimaal 1,5 meter lengte. Dan kun je deze gemakkelijk in een raam of deuropening naar buiten positioneren.
Controleer ook of de slang goed luchtdicht aansluit op zowel de airco als op de geopende raam- of deuropening. Anders bestaat de kans dat warme lucht gaat lekken en terug de kamer in komt, waardoor de koeling sterk afneemt. Tegenwoordig hebben steeds meer mobiele airco’s een afvoerslang die je in lengte kunt verstellen door verschillende segmenten in elkaar te schuiven. Dat is handig bij grotere afstanden tot een raam of deur.
©magraphics
Installatie en gebruik
Als je met bovenstaande tips de perfecte mobiele airco voor jouw situatie hebt gekocht, is de installatie en het dagelijkse gebruik gelukkig vrij eenvoudig. Volg deze stappen voor een snelle en correcte installatie:
Met de juiste mobiele airco is een aangename verkoeling tijdens warme dagen verzekerd. Door te letten op koelvermogen, luchtwisseling en energieverbruik, koop je de optimale airco voor jouw situatie. Bij een correcte installatie en regelmatig onderhoud, zorgt een mobiele airco voor een comfortabel koel binnenklimaat.