De meestgestelde vragen over warmtepompen
Van ‘Waarom moet ik een warmtepomp’ tot ‘Kan ik een warmtepomp aansluiten op bestaande radiatoren’ en alles daartussenin: veertien prangende vragen over warmtepompen, mét bondige antwoorden!
Waarom ‘moeten’ we aan de warmtepomp?
De Nederlandse regering heeft normen vastgelegd over de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Het komt er in het kort op neer dat je vanaf 2026 de oude cv-ketel niet meer kunt vervangen door een andere cv-ketel. Bij vervanging moeten huiseigenaren overstappen op een duurzamer alternatief. Dat kan een all-electric warmtepomp zijn, de combinatie van een cv-ketel met een hybride warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. Dit heeft allemaal de bedoeling om fors te besparen op aardgasverbruik en de overstap naar groene energie te versnellen.
Kan ik niet beter wachten tot de warmtepompen goedkoper worden of tot de techniek verbeterd is?
Het plan van de regering is dat in 2050 alle 7,7 miljoen woningen in Nederland van het gas af zullen zijn. De prijzen van warmtepompen zullen dalen en uiteraard zal de techniek ook nog verbeteren. Daar tegenover staat dat de gasprijzen momenteel ongekende hoogten bereiken en dat de subsidiebedragen fors zijn opgetrokken. Voor een hybride warmtepomp ontvang je tussen de 1.950 en 3.000 euro aan subsidie.
Zie ook ons artikel: Wat kost een warmtepomp en (vooral) wat bespaar je ermee?
Wat is het verschil tussen een hybride warmtepomp en een cv-ketel?
Een hybride warmtepomp hangt naast en werkt samen met de cv-ketel. Zolang het niet te koud is, wordt de woning verwarmd met de hybride warmtepomp. Als de warmtepomp het niet meer redt, neemt de cv-ketel over. Hierdoor kun je een bestaande cv-ketel ondersteunen met een warmtepomp, maar er zijn ook combi-oplossingen waarbij de hybride warmtepomp in combinatie met een nieuwe cv-ketel als tandem-oplossing worden geplaatst.
Zie ook ons artikel: Hybride warmtepompen: de cv-ketel als back-up
Is een all-electric warmtepomp beter dan een hybride warmtepomp?
Het zijn twee verschillende oplossingen voor verschillende situaties. Een hybride warmtepomp is een uitstekende oplossing voor woningen die goed, maar niet perfect zijn geïsoleerd. In die woningen kun je geen comfortabel warmtecomfort garanderen met alleen een warmtepomp. Als het echt vriest, neemt de gas- of stookolieketel het over. Bij een all-electric warmtepomp verdwijnt de cv-ketel en ben je dus volledig aangewezen op de warmtepomp. Dat kan alleen bij nieuwbouw of bij recente woningen die perfect zijn geïsoleerd.
Zie ook ons artikel: Wat voor typen warmtepompen zijn er?
Wat moet je doen om je huis klaar te maken voor de warmtepomp?
Drie dingen: isoleren, isoleren en isoleren. Voor een warmtepomp moeten de muren, de vloer en het dak geïsoleerd zijn en ook de ramen moeten voorzien zijn van HR++-glas. De meeste woningen die na 1995 zijn gebouwd, zijn goed geïsoleerd. Je kunt een test doen. Verlaag in het najaar of in de winter een aantal dagen de cv-watertemperatuur tot 50°C. Blijft het huis aangenaam warm, dan mag je er van uitgaan dat de woning voldoende is geïsoleerd voor een hybride warmtepomp. Een all-electric warmtepomp vraagt net iets meer isolatie.
Zie ook ons artikel: Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
Vraagt een warmtepomp veel onderhoud?
In tegenstelling tot een cv-ketel is er in een warmtepomp geen enkele verbranding en dat scheelt heel veel in onderhoud. Een warmtepomp is onderhoudsvriendelijker dan een cv-ketel. Je kunt zelf de filters regelmatig schoonmaken en verder laat je om de twee jaar de installatie nakijken door een technicus.
Zie ook ons artikel: Dit moet je weten over het onderhoud van je warmtepomp
Hoelang duurt het om de warmtepomp te installeren?
Een hybride warmtepomp wordt soms binnen een dag geplaatst, maar reken veiligheidshalve op twee dagen. Bij een grond-waterwarmtepomp moet een boorbedrijf een sonde een honderdtal meter diep in de bodem plaatsen, hierdoor duurt de installatie langer.
Zie ook ons artikel: Warmtepomp installeren: laten doen of zelf doen?
Weten welke warmtepomp bij jou past?
Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!
Hoelang gaat een warmtepomp mee?
Theoretisch ligt de gemiddelde levensduur vast rond 15 jaar. In de praktijk komt het vaak voor dat ze langer dan 20 jaar meegaan. Een bodem-waterwarmtepomp gaat zelfs 25 jaar mee.
Als het wat kouder wordt, reageert een warmtepomp snel als ik de thermostaat hoger zet?
Nee, want meestal werkt de warmtepomp samen met een lage temperatuursverwarming. Om je woning met lage temperatuur comfortabel te verwarmen heb je een groot afgifte-oppervlak nodig, zoals grote radiatoren of vloerverwarming. Die systemen reageren altijd traag. Je moet dus rekening houden met lange opwarmings- en afkoelingstijden.
Ik merk soms dat er stoom uit de warmtepomp buiten komt? Is dat normaal?
Dat is inderdaad normaal. Dat is de ontdooifunctie die je als het vriest opmerkt bij de buiten-unit. Dan wordt vorst en ijs omgezet in water of stoom. Tegelijk wordt dan een kleine hoeveelheid water afgevoerd tijdens het verwarmen. Deze functie beschermt de buiten-unit tegen aanvriezen.
Hoeveel lawaai maakt een warmtepomp?
De eerste warmtepompen brachten een storend gezoem voort. Dat probleem is opgelost bij de nieuwe generatie warmtepompen. Trouwens, de regelgeving is hier erg streng voor. De huidige warmtepompen maken net zoveel geluid als een koelkast. Wanneer ben je voor laatst gestoord door je koelkast?
Zie ook ons artikel: Het geluid van een warmtepomp
Wat als het streng vriest, kan de warmtepomp het dan nog trekken?
De warmtepompentechnologie komt uit Zweden en daar zijn ze in de winter heel wat meer gewend dan in Nederland. Het rendement van de warmtepomp daalt als het buiten vriest, maar toch kan een warmtepomp het huis nog verwarmen bij -20°C. De laagste temperatuur ooit gemeten in Nederland was -24°C op 27 januari in 1942. Statistisch gezien komt dit laagterecord slechts eens in de 1600 jaar voor.
Zie ook ons artikel: De meest voorkomende misverstanden over warmtepompen
Heb je een schoorsteen nodig voor een warmtepomp?
Voor de warmtepomp zelf heb je geen schoorsteen nodig. Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel en die laatste heeft wel een afvoer voor rookgassen nodig.
Kan ik een warmtepomp aansluiten aan mijn bestaande radiatoren?
Hoe lager de afgiftetemperatuur die nodig is om het huis te verwarmen, hoe hoger het rendement. Met afgiftetemperatuur bedoelen we de temperatuur van het cv-water dat door de radiatoren of vloerverwarming stroomt. Daarom is het altijd beter om een warmtepomp aan te sluiten op de vloerverwarming. Als je veel en grote radiatoren hebt in een goed geïsoleerde woning kan het ook lukken met de warmtepomp, maar doe dan eerst de 50°-gradentest waarover we het hierboven bij vraag 5 hebben gehad.
Weten welke warmtepomp geschikt is voor jouw huis?
Vul de Warmtepompvergelijker in op Kieskeurig.nl en je weet het meteen