Vocht, ventilatie en verwarming: drie pijlers voor een gezond binnenklimaat
De deur of ramen openzetten en terwijl we binnen aan het stoken zijn, is met de huidige energieprijzen geen optie meer. Bovendien willen we er als het buiten koud is juist warm bij zitten, waardoor ventileren niet aantrekkelijk is. Maar een goede luchtvochtigheid is enorm belangrijk voor een gezond binnenklimaat. In dit artikel vertellen we hoe je vocht, ventilatie en verwarming in balans houdt om een gezond binnenklimaat te creëren.
In dit artikel lees je hoe je de vicieuze cirkel van vocht, ventilatie en verwarming doorbreekt.
- Hoe ziet de vicieuze cirkel eruit?
- Wanneer moet je de luchtvochtigheid gaan monitoren?
- Hoe meet je de luchtvochtigheid?
- Hoe creëer je een gezond binnenklimaat?
Ook lezen: Zo kun je je huis energiezuinig ventileren (ook in de winter)
De vicieuze cirkel: vocht, ventilatie en verwarming
Vocht, ventilatie en verwarmen hebben allemaal invloed op het klimaat in huis. Ventilatie is belangrijk om verse lucht in te kunnen ademen en het vocht dat jij zelf produceert weer naar buiten af te voeren. Maar door te ventileren – vooral 's winters – loop je het risico dat het binnen te vochtig en koud wordt. Dat kun je oplossen door bij te verwarmen, maar dat kost een hoop energie én kan de lucht in huis weer te droog worden. Heb je daar toch last van? Dan pak je dat aan door te ventileren...
Meten is weten
Met een luchtkwaliteitsmeter zie je hoe de vlag er bij jou thuis bij hangt!
De drie vormen als het ware een vicieuze cirkel. Maar we hebben goed nieuws: door de juiste maatregelen te nemen kun je aan deze vicieuze cirkel ontsnappen. De eerste stap is herkennen wat jouw huis nodig heeft.
©Ronstik
Zo herken je dat je moet gaan monitoren
Een luchtvochtigheidspercentage tussen de 40 en 60 is prima. Onder de 40 procent betekent dat de lucht te droog is en boven de 60 procent is te vochtig. Hieronder zie je een aantal symptomen die jou vertellen dat je maar beter de luchtvochtigheid kunt monitoren. Vervolgens kun je de nodige maatregelen nemen om een gezond binnenklimaat te creëren.
● Je ziet zwarte plekjes (schimmel) op de muren of het plafond.
● Je ramen en spiegels raken beslagen zonder goede reden.
● Je komt zilvervisjes of papiervisjes tegen. Bij een luchtvochtigheid van 50 procent verdwijnen ze.
● Je gezondheidsklachten verergeren. Een te vochtige leefomgeving is niet per se de oorzaak van ziektes, maar verergert ze wel. Vooral ziektes of infecties die met de luchtwegen te maken hebben, maar ook reuma.
● Je hebt last van allergische reacties, eczeem of astma. Dat betekent dat huisstofmijt zich thuisvoelt. Hun uitwerpselen van zijn de oorzaak van dit soort klachten.
● Je hebt last van droge ogen.
● Je hebt (vaak) last van hoofdpijn.
● De planten in huis verdrogen.
Hoe meet je de luchtvochtigheid?
Herken je een aantal van de genoemde symptomen? Dan is het verstandig om de luchtvochtigheidsgraad in huis te meten. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen.
Een makkelijke methode die je meteen kunt uitvoeren is de ijsblokjesmethode. Dat doe je als volgt: laat 2 ijsblokjes 5 minuten in een glas water staan. Druipt er na 5 minuten condens van het glas? Dan is de luchtvochtigheid te hoog. Is er helemaal geen condens zichtbaar, dan is het te droog in huis.
Voor een meer precieze uitkomst zijn er luchtkwaliteitsmeters waarmee je meteen de hoeveelheid koolstofdioxide in huis kunt meten. Het meest nauwkeurige antwoord krijg je van een hygrometer, ook wel vochtmeter genoemd. De hygrometer geeft in procenten aan wat de verhouding tussen de lucht en de waterdamp in huis is.
💧 TIP! Plaats de meter op een betrouwbare plek en niet op een plek waarvan je weet dat de luchtvochtigheid doorgaans hoger of lager is. Dus niet naast het fornuis, want daar komen kookdampen vrij.
Oplossingen: doorbreek de vicieuze cirkel!
Gelukkig zijn er diverse oplossingen waarmee je de luchtvochtigheid kunt reguleren en een gezond binnenklimaat kunt behouden. We hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet.
Te droge lucht:
● Ventileren: Door de ramen, deuren of ventilatieroosters open te zetten, ontsnapt de oude lucht en komt er frisse lucht binnen.
● Planten: Geef ze vaker water en zet ze bij elkaar voor een hogere luchtvochtigheid.
● Waterverdamping: Zet een schaaltje water op de kachel of hang een waterverdamper aan de radiator.
● Apparaten: Een diffuser of luchtbevochtiger benevelen de kamer, wat zorgt voor een hogere luchtvochtigheid.
Te vochtige lucht:
● Afzuigkap: Heb je een afzuigkap? Vergeet die niet aan te zetten tijdens het koken en kook met het deksel op de pan.
● Was: Hang je wasgoed buiten op om te drogen.
● Douche: Droog de douche goed na zodat het vocht sneller verdwijnt.
● Luchtontvochtiger: Je kunt ook een elektrische luchtontvochtiger aanschaffen die de vochtigheid op peil houdt.
💧 TIP! Check hoe goed jouw huis geïsoleerd is en of er ongewenst vocht naar binnen komt door kieren.
Conclusie
Een gezond klimaat in huis wordt gecreëerd wanneer vocht, ventilatie en verwarming in balans zijn. Wijzen de symptomen op een disbalans? Begin dan met het monitoren van de luchtvochtigheid en ga aan de slag met de juiste maatregelen om het huis van een gezond binnenklimaat te voorzien!
Welke warmtepomp past bij jou?
Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!