Een woning zonder gas? – Dit heb je nodig
Elektrisch verwarmen met een warmtepomp voelt nog vrij nieuw. Toch weet Scandinavië al decennialang woningen te verwarmen met een warmtepomp. Is dit ook realistisch voor onze Nederlandse huizen? We bezochten een woning die recentelijk volledig van het gas is gegaan, om te kijken hoe de nieuwe warmtepompinstallatie erbij staat.
Partnerbijdrage - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ATAG Verwarming
Elektrisch koken op inductie hebben we al lang en breed omarmd. De voordelen qua schoonmaakgemak en het besparen op de gasrekening zijn bij de meesten wel bekend. Wat onze verwarming betreft, hebben we meer moeite om de traditionele gasgestookte cv-ketel los te laten. Een warme woning en warm water is zo vanzelfsprekend dat je er niet bij stilstaat hoe je woning wordt verwarmd. De hoeveelheid gas die de cv-ketel verbruikt en de manier waarop deze werkt, was tot voor kort voor veel mensen niet interessant. Tot men de energierekening bekijkt en beseft hoe hoog de kosten voor verwarmen daadwerkelijk zijn.
Veel woningeigenaren willen dan ook toewerken naar een woning zonder gas. Maar waar moet je beginnen?
- Bij de installatie van een warmtepomp moet je rekening houden met de stroomvoorziening. In de meeste gevallen heb je een meterkast nodig die geschikt is voor drie fasen.
- De binnenunit van de warmtepomp kan vaak geplaatst worden op de plek waar je cv-ketel op dit moment hangt en neemt nauwelijks extra ruimte in.
- De buitenunit staat in directe verbinding met de binnenunit. Sommige warmtepompen kunnen redelijk wat geluid maken. Deze plaats je het liefst op ruime afstand van je woning. De Energion M Plus van ATAG heeft een extra stille modus. Hierdoor kan je deze uitstekend op een plat dak of dichter bij de woning plaatsen.
- Naast verwarming, wil je natuurlijk ook warm tapwater kunnen blijven gebruiken. Een boilervat kan worden verwarmt door de warmtepomp en kan direct water afgeven wanneer jij dat nodig hebt. Ook wanneer je meerdere kranen en douches tegelijk zou gebruiken. Een 300 liter boilervat is geschikt voor een gezin met een grote warm water behoefte.
- Zonnepanelen zijn een logische extra investering, die je helpen om de stijging in het stroomverbruik op te vangen.