Is het een schilderij? Een spiegel? Nee, het is infraroodverwarming!

© Heat4All

Is het een schilderij? Een spiegel? Nee, het is infraroodverwarming!

Geplaatst: 11 februari 2023 - 11:28

Aangepast: 15 maart 2023 - 19:53

Dirk Schoofs

Je kent het gevoel van een heerlijk voorjaarszonnetje terwijl de buitenlucht nog fris is. Ook infrarood verwarmingspanelen werken met het principe van deze stralingswarmte. Ideaal dus als je geen zin hebt om overal in huis de kachel te laten loeien, maar er wél lekker warmpjes bij wilt zitten. Als je dacht dat zulke panelen er alleen maar zijn in saaie, witte uitvoeringen dan heb je het mis. ID.nl laat je zien dat warm en mooi uitstekend samengaan!

Ook interessant voor jou: Dit moet je weten over elektrisch verwarmen (en ja, het gaat óók over de kosten!)

Bij infraroodverwarming denken veel mensen aan de oranjerode stralers die je wel eens bij caféterrassen ziet, of aan de rode lampen die helpen tegen spierpijn. De terrasstralers produceren kortegolf infraroodstralen en de therapeutische toestellen werken op mediumgolf infraroodstralen. In tegenstelling tot deze twee toepassingen komt de warmte van infraroodpanelen van langegolf stralen. Bijzonder aan infrarood is dat het niet de lucht verwarmt, maar wel de personen en de dingen waar deze onzichtbare straling op terechtkomt. Bovendien zet onze huid deze straling snel om in warmte. Bij het langegolf infrarood zie je geen licht, zelfs geen rode gloed.

Warmtestraling

Het woord ‘straling’ heeft voor sommige mensen een negatieve bijklank. Infraroodstralen zijn absoluut niet schadelijk voor het lichaam. Eigenlijk haal je met infraroodverwarming de zon in huis. Alleen zendt infrarood in tegenstelling tot de zon geen schadelijke uv-stralen uit. Infrarood is een bestanddeel van het licht dat niet zichtbaar is voor het menselijk oog, maar je kunt het wel voelen. Wanneer infrarood in contact komt met materie, zoals de tafel of onze huid, dan brengt het de moleculen in beweging. Trillende moleculen veroorzaken wrijving en dat voelen wij als warmte. Daarom noemen we dit ook warmtestraling. Doordat de straling onze huid rechtstreeks verwarmt, hoeft de luchttemperatuur in de kamer geen 20°C te zijn. Al bij een luchttemperatuur van 18 of 19°C heb je het comfortabel warm.

Vier uitvoeringen

Infraroodpanelen worden in snel tempo steeds populairder. Dat betekent ook dat er meer oog komt voor hoe ze eruitzien. Tegenwoordig besteden de fabrikanten heel veel aandacht aan het esthetische van verwarmingselementen. De infraroodpanelen komen in vier basisuitvoeringen die goed in het interieur passen.

Spiegelpanelen

Deze infraroodspiegels aan verschillende breedtes worden meestal gebruikt in badkamers. Ze combineren dus spiegelen en verwarmen. Het gaat om betaalbare spiegels (tussen pakweg 220 en 380 euro) met ingebouwde infraroodverwarming van 200 watt tot 500 watt. In vergelijking met bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming warmen deze panelen snel op en verbruiken ze relatief weinig energie. De spiegels hebben ook een smart-functie. Op de spiegel zit een touch-knop om de warmte-uitstraling onmiddellijk te activeren zodat de badkamer binnen enkele minuten warm is. Bovendien is de spiegel voorzien van een wifi-ontvanger, sfeerverlichting en datum- en tijdaanduiding. Voor een badkamer heb je 60 watt per m3 nodig, voor een slaapkamer mag je rekenen op 30 watt per m3.

De infraroodspiegel heeft ook sfeerverlichting. Op de spiegel zie je weersinformatie en een touch-bediening.

© Infraroodverwarmingstore.nl

Op de infraroodspiegel (die ook sfeerverlichting heeft) zie je weersinformatie en een touch-bediening.

Gelakte panelen

In het strakke aluminium paneel is carbon of een halfgeleider verwerkt die warmte produceert wanneer er stroom doorheen loopt. Deze panelen zijn meestal wit, maar in principe kun je ze in alle RAL-kleuren bestellen. Je bevestigt ze aan het plafond of de muur. Er zijn ook speciale lagetemperatuur infraroodpanelen die de temperatuur nóg geleidelijker naar het gewenste niveau brengen. Zo’n paneel heeft een minimalistische vorm. Een infraroodpaneel van 119 cm bij 59 cm van 700 watt kost rond de 280 euro en kun je via wifi besturen met een smartphone-app.

 

Glazen panelen

Deze panelen zijn er in zwart of wit. Ga je voor zwart, dan lijkt het alsof er een flatscreen in de kamer hangt. De voorzijde bestaat uit veiligheidsglas en dat zorgt voor een matglanzende look. In het paneel zit een carbonelement dat voor de straling zorgt. Elk paneel bevat sensoren die beschermen tegen oververhitting. De achterkant van deze glazen panelen is geïsoleerd om zo weinig mogelijk warmte verloren te laten gaan. Een glazen infraroodpaneel van 60 cm bij 100 cm van 580 Watt kost rond de 200 euro en is slechts 13 mm dik. Bovendien heeft dit paneel de veiligheidsklasse IP54 zodat het waterbestendig is en je het dus in natte ruimtes kunt gebruiken.

De glazen panelen kun je probleemloos in natte ruimtes gebruiken.

© Heat4All

De glazen panelen kun je probleemloos in natte ruimtes gebruiken.

Van woeste watervallen tot de skyline van New York

Infraroodpanelen met bedrukking vind je ook

Panelen met bedrukking

Dit zijn panelen waarop foto’s, kleurrijke patronen of kunst staan. Deze panelen lijken meer op een kunstafdruk dan op een verwarmingselement. De designpanelen hebben een chique uitstraling, maar je moet wel een ontwerp kiezen dat je niet snel gaat vervelen. Voor een paneel van 60 bij 80 cm van 450 Watt met bedrukking betaal je rond de 200 euro. Dit type is uitsluitend bedoeld voor montage tegen de wand. De leveranciers werken met een standaard bibliotheek aan foto’s, maar je kunt ook zelf een afbeelding of foto aanleveren als die voldoende resolutie heeft.

Je kunt de infraroodpanelen laten bedrukken met ieder ontwerp.

© Heat4All

Je kunt de infraroodpanelen laten bedrukken met ieder ontwerp.

Hoeveel vermogen heb je nodig?

Hoeveel vermogen heb je nodig om een kamer te verwarmen? Het antwoord is natuurlijk afhankelijk van de warmtebehoefte. In de badkamer wil je dat het warmer is dan in de slaapkamer. Uiteraard speelt ook de grootte van de kamer een rol en de aanwezigheid van ramen. Gemiddeld hanteert men de volgende wattages.

VermogenOppervlakte ruimteVolume
100 watt6 à 9 m²17-20 m³
200 watt13 à 16 m²26-36 m³
300 watt20 à 24 m²52-56 m³

Makkelijke installatie

De panelen zijn eenvoudig te installeren. Je hoeft geen gas- of waterleiding aan te leggen en dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Ze werken allemaal op elektriciteit, 220 volt. Je kunt ze dus op een lichtpunt aansluiten. Bovendien kun je ze besturen via een draadloze thermostaat zodat ze alleen warmte afgeven wanneer nodig. Wanneer een paneel eenmaal op temperatuur is, hoeft hij niet continu op volledige vermogen te werken om de ruimte verder behaaglijk te verwarmen. De intelligente thermostaat zorgt dan dat het paneel ook bij lager vermogen voldoende warmte uitstraalt.

Er is alleen een elektriciteitsaansluiting nodig.

© Infraroodverwarmingstore.nl

Er is alleen een elektriciteitsaansluiting nodig

Hoofdverwarming of bijverwarming?

Een nadeel van infraroodverwarming is dat de straling rechtlijnig verloopt. Als je voor een infrarood spiegel in de badkamer staat, zal de voorkant van je lichaam warm worden, de achterkant niet. Dit effect noemt men asymmetrische straling. Om een volledige kamer gelijkmatig te verwarmen via deze techniek kiest men meestal voor de plafonduitvoering. De panelen tegen de muur worden vaak als bijverwarming geplaatst voor lokale oplossingen. In de handel vind je zelfs verplaatsbare infraroodpanelen (350, 450, 580 en 700 watt) van superlicht materiaal. Het paneel van 350 watt (rond de 170 euro) weegt bijvoorbeeld slechts 2,2 kg, het model van 700 watt weegt 3,8 kg (rond de 180 euro).

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten