ID.nl logo
Wat kost een warmtepomp en (vooral) wat bespaar je ermee?
Energie

Wat kost een warmtepomp en (vooral) wat bespaar je ermee?

Aanschaf, installatie, verbruik: een warmtepomp kan een behoorlijke investering zijn. Aan de andere kant levert het je natuurlijk ook het nodige op. Dat begint al met de aanschaf: je kunt subsidie krijgen van de overheid. En ook je energierekening gaat natuurlijk omlaag. Om welke bedragen het gaat, is van veel factoren afhankelijk. In dit artikel laten we een aantal berekeningen en richtbedragen zien, zodat je in ieder geval een idee krijgt van wat voor jou de kosten en baten van een warmtepomp kunnen zijn.

Disclaimer (27 september 2022) Wegens de grillige en onvoorspelbare koers van de energieprijzen en de onduidelijkheid over het energieprijsplafond willen we benadrukken dat de bedragen in dit artikel indicatief zijn. Je kunt ze wel gebruiken om aan de hand van je eigen tarieven een inschatting te maken.

Hoeveel kost een warmtepomp en wat brengt hij op? Dit blijft een lastige, om verschillende redenen. De energieprijzen die al sinds mei vorig jaar aan het stijgen waren, zijn door de Russische invasie in Oekraïne in een stroomversnelling geraakt. De markt gedraagt zich als een omgekeerde roetsjbaan. En wanneer je dit artikel leest, zijn de prijzen waarschijnlijk alweer anders dan op het moment dat we dit artikel schreven. Vorig jaar kostte 1 kilowattuur elektriciteit 22 eurocent. Eind augustus 2022 betaalde je 50 tot 70 cent. Voor gas betaalde de Nederlander een jaar geleden gemiddeld 95 cent per kubieke meter. Inmiddels lopen die tarieven nu al op tot 3 euro per kuub. Laten we in deze stormachtige markt toch enige houvast aanbieden.

Hoeveel kost een warmtepomp?

Om het overzichtelijk te houden, gaan we uit van vier typen. De eerste haalt warmte uit de buitenlucht, de tweede uit de bodem en de derde uit grondwater. Daarnaast geven we ook de prijzen voor de hybride warmtepomp die je naast de gewone gas- of stookoliebrander plaatst.

De prijzen lopen ontzettend uiteen: de hoogste prijs slaat niet alleen op een duurder merk, maar ook op het vermogen. Het aantal kW geeft het vermogen, zeg maar de sterkte, van de warmtepomp aan. Je kunt ISDE-subsidie ontvangen nadat je een warmtepomp hebt gekocht. Dit bedrag is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen. Hieronder lees je de bedragen die vanaf 3 januari 2022 gelden en daarbij tonen we ook de subsidie.

Hoeveel subsidie je kunt krijgen, hangt af van een aantal variabelen. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Op de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (https://infographics.rvo.nl/isde-rekentool) vind je de rekentool waarmee je exact het subsidiebedrag kunt berekenen. Vergeet hier vooral het vakje niet aan te vinken dat de warmtepomp geïnstalleerd wordt vanaf 2022. Let op: het gaat steeds om een indicatief subsidiebedrag.

Je geeft het type warmtepomp in, de energie-efficiëntieklasse en het vermogen. Daarna lees je het indicatieve(!) subsidiebedrag.

Voorwaarden subsidie

Hoeveel je precies ontvangt, lees je per apparaat op de lange apparatenlijst van rvo.nl (https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/warmtepomp). Die lijst is recent en wordt regelmatig geüpdatet. Er zijn wel enkele belangrijke voorwaarden:

~ Je moet eigenaar zijn van de woning én de woning moet je hoofdverblijf zijn.

~ Het geldt alleen voor nieuwe warmtepompen; niet voor tweedehands toestellen.

~ De warmtepomp moet al geïnstalleerd zijn voordat je de aanvraag doet.

~ De installatie moet door een erkend installatiebedrijf uitgevoerd worden, je mag dit dus niet zelf doen.

~ Je moet in het bezit zijn van de factuur en het betaalbewijs van de aanschaf en de installatie.

~ Je moet de aanvraag binnen de 12 maanden na de installatie van de warmtepomp indienen.

Subsidie voor isolatiemaatregelen

Daarnaast is mogelijk om subsidie te ontvangen voor isolerende maatregelen die je door een professioneel laat uitvoeren. Deze subsidie kun je samen met de subsidie voor de warmtepomp aanvragen. Dit is een vast bedrag per vierkante meter. Gemiddeld krijg je 15 procent van de kosten terug voor isolatiewerken die na 2 april zijn uitgevoerd. Plaats je aanvraag op tijd bij RVO, want de wachttijden kunnen oplopen.

De subsidie geldt voor 5 maatregelen: spouwmuurisolatie, een voorzetwand aan de binnen- of buitenkant van het huis, dak- of zolderisolatie, vloer- of bodemisolatie, hr++ of triple glas of een isolerende deur. Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet dan wel om andere maatregelen gaan. Bijvoorbeeld: je laat het dak isoleren en daarvoor vraag je subsidie aan. Daarna laat je de muur ook nog isoleren en je plaatst een hybride warmtepomp. Opnieuw mag je hiervoor subsidie aanvragen.

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

EXTRA KOSTEN

Je gaat voor een volledig elektrische warmtepomp? Houd rekening met een aantal mogelijke extra kosten. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan. Als je geen vloerverwarming hebt, moet je bijvoorbeeld de radiatoren verzwaren. Het kan zijn dat je enkele radiatoren moet vervangen door grotere of dikkere (met meer platen en lamellen). Heb je nieuwe radiatoren nodig voor de keuken, badkamer en woonkamer dan kost dat 2500 euro extra. Misschien zitten er op de huidige radiatoren geen thermostaatknoppen. Dit kost je dan alweer 25 euro per radiator.

Een all-electric warmtepomp vraagt op koude winterdagen veel stroom. Heb je een aansluiting van 1x35 of 1x40 ampère, dan moet je die laten verzwaren naar 3x25 ampère. Reken op een eenmalige meerkostenpost van 200 euro. Het vastrecht voor 3x25 ampère is gelukkig hetzelfde als voor 1x35 ampère. Dat bedrag gaat dus niet omhoog.

Hoe efficiënt is een warmtepomp?

Bij de aankoop van een nieuwe warmtepomp laten de meeste mensen zich leiden door de kostprijs. Toch is het rendement een belangrijke beslissingsfactor. Een hoog rendement zorgt namelijk voor twee voordelen: een lagere energiefactuur om je woning te verwarmen en een kortere terugverdientijd van de investering.

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP: Coëficient of Performance. COP geeft de verhouding weer tussen de geleverde warmte en de elektriciteit die de warmtepomp daarbij verbruikt. Of als we het in een breuk voorstellen(geleverde warmte in kWh)/(elektriciteitsverbruik in kWH)=COP. Als de warmtepomp met 1 kWh elektriciteit 5 kWh warmte produceert dan is de COP gelijk aan 5. In onze formule van daarnet ziet dat er als volgt uit: (5 kWh)/(1 kWH)=5 COP. Hoe hoger de COP, hoe minder elektriciteit er wordt verbruikt. De terugverdientijd van een warmtepomp met een hoge COP is dus ook korter dan van een type met een lage COP. Installateurs hebben een vuistregel: wanneer de COP hoger is dan 2,83 is een warmtepomp goedkoper dan een cv-ketel op gas.

Helaas is COP geen vast gegeven. In hartje winter ligt het rendement van een warmtepomp lager dan in de herfst. Daarom werd de SPF (SeizoensPrestatieFactor) of SCOP (Seasonal COP) in het leven geroepen. Een SCOP van 4,0 wil gewoon zeggen dat de warmtepomp op jaarbasis 4 keer zoveel warmte produceert als wat de pomp aan stroom verbruikt. Eigenlijk is een SCOP van 4,0 hetzelfde als zeggen dat de warmtepomp een rendement van 400 procent heeft.

Aan de hand van de SPF of SCOP kun je het gemiddelde rendement over een volledig jaar vergelijken. Een lucht-waterwarmtepomp heeft een SCOP tussen de 4,4 en 5,1. Een geothermische warmtepomp haalt een veel hogere SCOP: 5,5 tot 6,0.

Wat bespaar je met een warmtepomp?

Disclaimer (27 september 2022)

Wegens de grillige en onvoorspelbare koers van de energieprijzen en de onduidelijkheid over het energieprijsplafond willen we benadrukken dat de bedragen in dit artikel indicatief zijn. Je kunt ze wel gebruiken om aan de hand van je eigen tarieven een inschatting te maken.

Laten we uitgaan van een behoorlijk geïsoleerd huis waarin drie personen leven. Op dit moment swingen de energieprijzen de pan uit. Zal dit zo blijven? Zal dit nog verder toenemen? Of gaan die prijzen zich over enkele maanden normaliseren? Daarom geven we twee simulaties. De eerste is een simulatie op basis van de energieprijzen van 2021. Een kubieke meter gas kostte toen gemiddeld 0,95 euro en 1 kWh elektriciteit 0,22 euro.

Berekening uitgaande van de tarieven in 2021. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Hieronder dezelfde berekening op basis van de energieprijzen van augustus 2022. Een kubieke meter gas kost nu gemiddeld 2,966 euro en 1 kWh elektriciteit 0,67 euro. Dat geeft de volgende simulatie.

Berekening uitgaande van de tarieven in augustus 2022. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Weten welke warmtepomp geschikt is voor jouw huis?

Vul de Warmtepompvergelijker in op Kieskeurig.nl en je weet het meteen

Warmtepomp huren

Heb je geen budget om een warmtepomp te kopen. Viessmann Nederland werkt aan een huurvoorstel. Op dit moment loopt er in Nederland een pilot waarbij een kleine groep consumenten een volledige Viessmann-warmtepompinstallatie huren. In België heeft Viessmann de huurformule al enkele jaren uitgerold. Het is de bedoeling dat huren ook in Nederland vanaf dit najaar mogelijk zal zijn. Zonder dat deze cijfers al definitief zijn, denkt de fabrikant aan een huurcontract van 15 jaar waarbij de consument voor installatie en onderhoud 200 euro per maand betaalt.

Viessmann zal dit najaar ook warmtepompen in Nederland verhuren.

▼ Volgende artikel
Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen
© NAD Electronics
Huis

Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen

Wil je losse speakers op een audiosysteem aansluiten? Kies dan tussen een receiver en stereoversterker. Welk apparaat je het best kunt kopen, hangt grotendeels af van het luistergedrag, het budget en de akoestische ruimte. Bovendien hebben beide audiosystemen zelf ook nog de nodige verschillen. Die doen we in dit artikel uit de doeken.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat de voornaamste verschillen zijn tussen een receiver en stereoversterker
  • Of je het best een receiver of stereoversterker kunt kopen
  • Hoe het zit met de prijs-kwaliteitverhouding van een receiver en stereoversterker

Ook interessant: Wat is beter, stereo- of surroundgeluid?

Als je de achterzijden van een stereoversterker en receiver met elkaar vergelijkt, zie je de nodige verschillen. Zo heeft laatstgenoemd apparaat over het algemeen véél meer in- en uitgangen. Maar is dat per definitie ook beter? Dat is afhankelijk van verschillende factoren.

Twee of meer luidsprekers?

Het voornaamste verschil tussen beide audiosystemen is eigenlijk heel simpel. Een stereoversterker loodst het geluid naar twee kanalen (stereogeluid), terwijl een receiver doorgaans meer kanalen (surroundgeluid) ondersteunt. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan een 5.1- of 7.2-kanaals opstelling. Aan jou de vraag of je geluid uit twee of (veel) meer speakers wilt horen. Voor de weergave van lage tonen hebben vrijwel alle receivers en bepaalde stereoversterkers een subwooferuitgang.

©Advance Paris

Op de Advance Paris A12 Classic-versterker kun je alleen een linker- en rechterspeaker aansluiten.

Focus op muziek óf film en gaming

Belangrijk is de vraag waarvoor je het audiosysteem hoofdzakelijk gaat gebruiken. Fanatieke muziekliefhebbers luisteren het liefst naar stereogeluid. Logisch, want veruit de meeste albums zijn voorzien van een stereomix. Dat kun je tijdens het luisteren van een liedje duidelijk horen. De linkerspeaker produceert bijvoorbeeld een gitaarsolo, terwijl de rechterluidspreker felle drums laat horen. Deze wisselwerking tussen twee kanalen ligt voor het luisteren van muziek prettig in het gehoor. Je hebt tenslotte ook maar twee oren.

Een stereoversterker telt meerdere analoge en digitale audiopoorten. Hierop sluit je verschillende audiobronnen aan, zoals een draaitafel, cd-speler en cassettedeck. Uitgebreide modellen hebben daarnaast een (draadloze) netwerkaansluiting en/of bluetooth-ontvanger. Nuttig voor het geval je afspeellijsten via Spotify, Apple Music, Tidal of een andere muziekdienst wilt streamen. Overigens bestaan er ook stereoversterkers met videopoorten. Sluit dan met behulp van HDMI bijvoorbeeld een tv-ontvanger of gameconsole aan. De versterker verwerkt het geluid en stuurt het videosignaal naar een aangesloten televisie.

Kijk je elke avond naar Netflix en/of speel je graag games? In dat geval is een receiver met minimaal vijf speakers en een subwoofer het overwegen waard. Deze luidsprekers werken naadloos samen met de televisie. Schiet een sluipschutter bijvoorbeeld vanaf het dak van een wolkenkrabber, dan hoor je achter of boven je het zoevende geluid van een kogel. Uiteraard is het dan wel een voorwaarde dat alle speakers correct zijn opgesteld. Elke receiver bevat meerdere audio- en videopoorten, zodat je onder meer een tv-ontvanger, blu-rayspeler, cd-speler en gameconsole kunt aansluiten. Met een receiver luister je desgewenst ook naar muziek via de twee voorste luidsprekers. Lees voor meer informatie het artikel Receiver kopen? Let op deze aandachtspunten.

Stereoversterker kopen?

Bekijk hier alle modellen op een rij!

Prijs-kwaliteitverhouding

Heb je een relatief bescheiden budget? Als je goed geluid belangrijk vindt, investeer je elke euro bij voorkeur in een audio-opstelling met twee kanalen. Binnen dezelfde prijsklasse presteert een stereoversterker in de regel beter dan een receiver. De aanwezige voeding hoeft de beschikbare energie tenslotte maar over maar twee kanalen te verdelen.

Bij een receiver zijn dat er veel meer. Om die reden is er dus minder vermogen per speaker beschikbaar. Het resultaat is een wat vlakker geluid met minder hoorbare details. Bij een stereo-opstelling is de drempel ook nog eens lager om in twee hoogstaande luidsprekers en goede audiokabels te investeren. Wil je een surround-opstelling met ongeveer dezelfde geluidskwaliteit, dan is dat trouwens ook mogelijk, alleen kleeft daar wel een veel hoger prijskaartje aan.

©NAD Electronics

Besteed voor het beste geluid je volledige budget aan een stereoversterker en twee luidsprekers.

Akoestische ruimte

Naast je persoonlijke voorkeuren en budget speelt ook de akoestische ruimte een belangrijke rol. Het is namelijk cruciaal dat de geluidsgolven voldoende 'bewegingsruimte' hebben. Daarom ligt het plaatsen van een uitgebreide surroundset in een kleine (woon)kamer niet voor de hand. Wanneer de geluidsgolven afkomstig van meerdere luidsprekers volop tegen de muren, de vloer, het plafond en overige harde objecten weerkaatsen, ontstaat er een rommelig geluid. Dat ligt onprettig in het gehoor. Kies in een bescheiden ruimte daarom liever voor een stereo-opstelling. Je kunt op bepaalde stereoversterkers eventueel een subwoofer aansluiten. Creëer op die manier evengoed een thuisbioscoop met nadreunende bastonen.

Kijk je in een behoorlijke ruimte naar films of speel je games? Je kunt overwegen om meerdere luidsprekers in de kamer te plaatsen. Een uitgebalanceerd surroundgeluid heeft dan wel degelijk meerwaarde. Zorg wel voor een goede positie van de speakers. Bovendien is het noodzakelijk om lange kabels aan te leggen. Meer informatie over het verbinden van luidsprekers lees je in het artikel Zo sluit je het best een receiver aan.

©Dali

Een effectieve surround-opstelling vereist een behoorlijke akoestische ruimte.

Conclusie

Houd bij de aanschaf van een geschikt audiosysteem rekening met je persoonlijke voorkeuren, budget en akoestische ruimte. De kunst is om hiertussen de juiste balans te vinden. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan vind je volop receivers of stereoversterkers in uiteenlopende prijsklassen.

▼ Volgende artikel
Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge
© Kishan - stock.adobe.com
Huis

Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge

Op internet heb je veel wachtwoorden nodig. Geen stress, want Microsoft Edge is een van de browsers die je wachtwoorden opslaat. Edge waarschuwt als bepaalde wachtwoorden niet meer veilig zijn. Bovendien kun je alle gebruikte wachtwoorden bekijken, wijzigen en kopiëren.

In drie stappen laten we zien hoe het wachtwoordbeheer binnen Edge werkt:

  • Open de Portemonnee om je opgeslagen wachtwoorden te zien
  • Bekijk of er zwakke of gelekte wachtwoorden zijn
  • Kopieer en/of bewerk de opgeslagen wachtwoorden

Lees ook: 🔓 Zo log je zonder wachtwoord in bij Windows

Stap 1: Portemonnee

Als je Edge open hebt staan, moet je bij de Instellingen zijn. Op de computer ga je daarvoor naar de drie puntjes rechtsboven. Gebruik je een mobiele versie van Edge, dan vind je onderaan drie puntjes of drie balkjes onder elkaar. Tik of klik op Instellingen. In de linkerbalk zie je een aantal categorieën. Zorg dat de Profielen geselecteerd zijn. Rechts zie je de groep Portemonnee. Klik of tik op de knop Portemonnee openen. Dan kom je in Microsoft Wallet, die ze hier Portemonnee noemen. Selecteer in de linkerbalk de optie Wachtwoorden.

In dit voorbeeld heeft Edge de wachtwoorden van 86 sites en apps verzameld.

Stap 2: Wachtwoordcontrole

Nu krijg je een lijst met websites waarvan Edge de wachtwoorden heeft opgeslagen. Zijn er wachtwoorden buitgemaakt in een datalek, dan staan ze bovenaan die lijst. Als dat het geval is, dan selecteer je Details van lekkage weergeven. Edge somt trouwens niet alleen de gelekte wachtwoorden op, maar ook de wachtwoorden die je verschillende keren gebruikt. Op het laatste tabblad staan eventuele zwakke wachtwoorden. Om zo’n onveilig wachtwoord te bekijken, klik of tik je op het oogje en moet je ter controle de pincode of het wachtwoord van je account invoeren. Hier staat ook een knop om dit onveilige wachtwoord te wijzigen en het nieuwe op te slaan.

Twee wachtwoorden zijn uitgelekt.

Hoe belangrijk sterke wachtwoorden zijn?

Dat lees je in dit boek van Daniël Verlaan

Stap 3: Bewerken

Terug naar de lijst websites met opgeslagen wachtwoorden. Wanneer je het wachtwoord wilt zien, klik of tik je op het pijltje achter de naam van de website. Geef weer je pincode of hoofdwachtwoord in om de gegevens te zien. Achter ieder wachtwoord staat een knop om de gegevens met één klik te kopiëren. In de desktopversie is er ook een optie Bewerken om dit wachtwoord te wijzigen. In de mobiele versie van Edge kun je het wachtwoord bewerken op dezelfde pagina waar je het bekijkt. Ten slotte is het mogelijk om bij iedere webdienst een notitie toe te voegen. In de desktopversie kun je zelfs een categorie toevoegen om de lijst met wachtwoorden overzichtelijk te houden.

Ieder wachtwoord kun je bekijken en bewerken.

Watch on YouTube