ID.nl logo
Energie & verbruik: Hoe lees ik de jaarafrekening?
Zekerheid & gemak

Energie & verbruik: Hoe lees ik de jaarafrekening?

Iedere energieleverancier mag zelf kiezen hoe de jaarlijkse energierekening eruit ziet. Dat kan best lastig zijn, vooral wanneer je bent overgestapt en de rekening heel anders oogt dan je gewend was. Zo’n jaarafrekening bestaat namelijk uit aardig wat onderdelen, wat het soms een lastige puzzel kan maken. In dit artikel lees je wat de meest voorkomende posten zijn.

Op de jaarlijkse energierekening staan de kosten voor gas en stroom. In dit artikel bespreken we wat je doorgaans van zo’n rekening kunt verwachten, namelijk: *** Variabele en vaste leveringskosten** *** Belastingen en btw** *** De kosten voor de netbeheerder** *** Overige posten**

Ook interessant: Vast energiecontract: is het slim om (weer) een vast contract voor energie af te sluiten?

Aan het einde van je contractjaar kun je de jaarlijkse rekening op de mat verwachten. Op deze rekening, ook wel jaarafrekening genoemd, staat je verbruik en de kosten van gas en elektra. Warmte en waterkosten krijg je via een andere brief. Omdat elke energieleverancier zelf mag bepalen hoe de rekening eruit ziet, kunnen er aardig wat verschillen in zitten. Om je een idee te geven wat je kunt verwachten van zo’n brief, staan hieronder de meest gebruikelijke posten die voorkomen op de jaarafrekening. 

Jaarafrekening versus eindafrekening De jaarafrekening is anders dan de eindafrekening. De jaarafrekening krijg je na een contractjaar. Heb je in juni 2023 het contract afgesloten, dan kun je in juni 2024 de afrekening verwachten. De eindafrekening krijg je wanneer je verhuist, overstapt of het contract met de leverancier beëindigt.  

1. Variabele en vaste leveringskosten

Leveringskosten bestaan uit variabele en vaste kosten. De variabele kosten zijn de verbruikskosten en de vaste kosten worden ook wel vastrecht gas en stroom genoemd.

De variabele kosten zijn de verbruikskosten. Jouw energie- en gasverbruik bepaalt dus hoeveel je hiervoor betaalt, je hebt er dus zelf invloed op. De verbruikskosten worden berekend door het verbruikte aantal kWh aan stroom en m³ aan gas te vermenigvuldigen met het bedrag van deze eenheden. 

De vaste kosten, vastrechtkosten gas en stroom, is een tarief dat door je leverancier is bepaald. Ongeacht hoeveel je verbruikt, je vaste kosten blijven hetzelfde. Op dit startbedrag heb je zelf geen invloed

2. Belastingen en btw

Over je verbruikte energie (de verbruikskosten) betaal je belasting én 21% btw. Hoe meer energie en gas je verbruikt, hoe meer energiebelasting en btw je betaalt. Net als bij de variabele leveringskosten (verbruikskosten) heb je op deze post zelf invloed

Voor 1 januari 2023 bestond er een heffing die werd gebruikt voor het opwekken van duurzame energie. Dit was tot die tijd een aparte post op de rekening. Sinds dit jaar is deze heffing onderdeel geworden van de energiebelasting, ook wel Opslag Duurzame Energie (ODE) genoemd. Dit bedrag wordt dus groter naarmate je meer energie verbruikt. 

Daarnaast vind je op de rekening een compensatie van de overheid. Zij vinden dat iedereen recht heeft op een bepaalde hoeveelheid energie en gas om onder andere gezondheidsrisico’s te voorkomen. Dit is een vast bedrag dat van de rekening wordt afgetrokken. 

Tips om energie te besparen Met deze tips bespaar je energie in huis, waardoor je minder verbruikt en dus minder verbruikskosten hebt en minder leverancierskosten en btw over je rekening betaalt. 

©M. Schuppich

3. Netbeheerkosten

Elke regio heeft een eigen netbeheerder. Je kunt niet van netbeheerder overstappen omdat zij het net beheren in de regio. Het net zijn de leidingen en kabels die gas en stroom transporteren naar jouw huis. Jouw energieleverancier is dus niet jouw netbeheerder. Als consument betalen we de kosten voor de netbeheerder aan onze energieleverancier die een overeenkomst heeft met de netbeheerder. Soms worden de kosten gesplitst op de rekening, en soms staan ze in één post. De netbeheerkosten bestaan uit:

  • Vastrechtkosten voor de aansluiting op het net: De netbeheerder zorgt voor het onderhoud van het net. Denk daarbij aan de kabels waar de stroom doorheen getransporteerd wordt en de pijpleidingen waaruit de gasinfrastructuur bestaat. Dit staat op je energierekening onder vastrechtkosten voor de netbeheerder. 

  • Meetdiensten: Je betaalt kosten voor het gebruik van de meter en het onderhoud ervan door de netbeheerder. Hierbij maakt het overigens niet uit of je een enkele of dubbele meter hebt, de kosten voor het onderhoud zijn hetzelfde.

  • Capaciteitskosten: Dit wordt ook wel het capaciteitstarief of de netwerkkosten genoemd.

    Voor stroom is dit een vast tarief per jaar waar je verbruik geen invloed heeft, maar het soort aansluiting dat je hebt wel. Het type aansluiting dat je hebt, vind je in de meterkast. Via de netbeheerder kun je checken in welke aansluitinggroep je valt. Val je in een te grote groep, dan kun je dit laten verkleinen. Soms wel tegen een vergoeding, maar de kans bestaat dat het je jaarlijks honderden euro’s bespaart. 

    💡 Meer weten over de verschillende aansluitingen? Je leest het hier: 3-fase of 1-fase? En hoe zit het met de meterkast? 

  • Voor de capaciteitskosten van gas geldt wél hoe meer je verbruikt, hoe hoger de capaciteit en hoe meer je betaalt. Daarbij kun je in 3 verschillende groepen vallen. Als eerste een verbruik minder dan 500 m³, de tweede groep verbruikt tussen de 500 m³ en 4000 m³, en de derde groep verbruikt meer dan 4000 m³. Vaak vallen huishoudens in de tweede categorie. 

4. Overige posten 

Onder andere posten vind je onder andere administratiekosten, kortingen, overzichten van betaalde bedragen, elektriciteits- en gasverbruik, vergelijkingen met andere periodes en een specificatie van het voorschotbedrag dat je gaat betalen voor het nieuwe jaar. 

Het voorschotbedrag 

Maandelijks betaal je een voorschotbedrag voor de volgende maand. Dit overzicht staat soms op je jaarafrekening. Het door jou betaalde bedrag wordt vervolgens verrekend met het bedrag dat je daadwerkelijk moest betalen. Heb je te veel betaald en krijg je geld terug, of moet je nog bijbetalen?

Hierop baseert de leverancier ook het verwachte voorschotbedrag voor het nieuwe jaar. Ben je het oneens met de nieuwe indicatie, dan kun je soms om verlaging of verhoging vragen of dit zelfs digitaal aanpassen. 

Beter te hoog dan te laag Ga maandelijks niet te laag zitten met het voorschotbedrag, want aan het eind van het jaar moet je dan alsnog bijbetalen. Geen leuke verrassing. 

Het verbruik 

Hier zie je de hoeveelheid die je hebt verbruikt en of er met enkel of dubbeltarief gerekend werd. Heb je zelf een energiebron en energie teruggeleverd met bijvoorbeeld zonnepanelen?  Ook dat vind je hier. 

Bovendien wordt bij deze post je verbruik vergeleken met voorgaande jaren. Vaak wordt dit ook gedaan met een energieverbruiksmanager, waarmee je zelf zicht hebt op je verbruik door middel van een app of monitor. Handig, want door je verbruik in de gaten te houden, heb je meer inzicht in je kosten en mogelijke besparingen. 

Een jaarafrekening kan er ongeveer zo uit zien: 

Valt de rekening tegen en wil je gaan besparen en/of verduurzamen? Met deze tips kun je energie in huis besparen, of zelf stroom leveren aan de apparaten in huis met zonnepanelen waardoor de rekening omlaag gaat. Bovendien is het handig om het soort contract (vast of variabel) te checken dat het beste bij jou past.  



😱 Geschrokken van de jaarafrekening?

Een mooi moment om je te verdiepen in de verduurzaming van je huis. Vaak kun je voor dit soort maatregelen zelfs subsidie van de overheid krijgen, mits je het werk laat uitvoeren door een vakman.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5x betaalbaar funcooken met het hele gezin
© Sara Winter
Huis

Waar voor je geld: 5x betaalbaar funcooken met het hele gezin

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wil je funcooken voor een aantrekkelijke prijs? Vandaag hebben we vijf interessante apparaten voor je gespot.

Solis 5 in 1 tafelgrill (7910)

Zoek je een kwalitatief gourmetstel waarmee je jarenlang vooruit kunt? Dit luxe exemplaar van Solis voldoet aan alle eisen. Met de traploze regelaar aan de voorzijde kun je heel precies de gewenste temperatuur instellen. Bak vervolgens op de grillplaat de lekkerste hapjes gaar. Daarnaast kun je ook een van de vier bijgesloten miniwoks of (raclette)pannetjes gebruiken. Hiermee maak je bijvoorbeeld een kleine pannenkoek of pizza.

De werking is kinderlijk eenvoudig. Zodra je het kooktoestel inschakelt, gaat er eerst een rood lampje branden. Het gourmetstel is nu aan het opwarmen. Als het lampje groen kleurt, kan het eetfestijn beginnen. Is een gerecht zo heet dat je je mond kunt branden? Plaats het pannetje of de miniwok dan even in de koudzone onderin het toestel. Naast de eerder genoemde accessoires levert de fabrikant ook nog vier spatels mee.

Princess 162655 Black Steel Raclette

De betaalbare Princess 162655 Black Steel Raclette valt bij heel wat Kieskeurig.nl-testers goed in de smaak, want zij beoordelen dit gourmetstel met een 8,3 (gemiddeld cijfer). Verschillende reviewers vinden het prettig dat dit apparaat zich makkelijk laat schoonmaken. De losse onderdelen kunnen bovendien in de vaatwasser. Een ander pluspunt is dat het gourmetstel volgens diverse gebruikers snel opwarmt. Niet vreemd, gezien het respectabele vermogen van 1300 watt.

Het gourmetstel heeft een riant bakoppervlak van 44 × 25 centimeter. Dankzij de stevige anti-aanbaklaag heb je geen bakboter of olie nodig om te grillen. Het apparaat leent zich prima voor een ruim gezelschap, want de productdoos telt acht (raclette)pannetjes met een houten handvat en evenzoveel spatels. Via een draaiknop reguleer je nauwkeurig de temperatuur. Overigens vindt een enkele tester het netsnoer wat aan de korte kant.

Tefal WokParty Duo PY5828

Wie met een groepje gezellig wil wokken, kan dit leuke kooktoestel van Tefal eens uitproberen. Er zijn zes diepe pannen bijgesloten. Dankzij de gekleurde markering op het handvat weet iedereen precies welk pannetje van hem of haar is. De bakplaat bevat ronde uitsparingen, waardoor de boel niet gaat schuiven. Hierin kun je trouwens ook prima mini-pannenkoeken bakken. Speciaal daarvoor is er een handige gietlepel inbegrepen. Verder telt de verpakking zes spatels.

De WokParty Duo PY5828 heeft een zogeheten Thermo-spot. Hieraan zie je in hoeverre het kooktoestel op temperatuur is. Met een vermogen van duizend watt hoef je niet zo lang te wachten. Tefal levert een receptenboek mee, zodat je inspiratie kunt opdoen. Klaar met tafelen? Stop dan alle losse accessoires in de vaatwasser. Handig is dat je het netsnoer, de spatels en de gietlepel in de onderkant kunt opbergen.

Lees ook: Zo voorkom en verwijder je vieze luchtjes na het gourmetten

Emerio PO-113255.4

Pizzaliefhebbers opgelet! De binnenzijde van de Emerio fungeert als een kleine oven. Op die manier kunnen maximaal zes personen hun eigen mini-pizza bakken. Met behulp van de bakspatel schuif je de lekkernij moeiteloos in de oven. Geen zin in pizza? In de zes bijgesloten pannetjes kun je allerlei andere gerechten klaarmaken. Bovendien bevindt zich bovenop een ronde grillplaat met een diameter van veertig centimeter. Daar kun je dus behoorlijk wat hapjes op kwijt!

De bediening heeft weinig om het lijf, want de behuizing bevat alleen een aan-uitknop. Met een riant vermogen van 1500 watt worden de gerechten goed warm. De maximale oventemperatuur bedraagt dan ook 250 graden. Volgens de fabrikant houdt de koepelvormige behuizing de warmte in de (pizza)over beter vast. Diverse accessoires zijn vaatwasserbestendig, zodat je na afloop niet zoveel tijd kwijt bent aan schoonmaken.

Princess 01.103080.01.001 Dinner4All

Als je met een groepje gaat gourmetten, staat het kooktoestel voor sommige personen wellicht te ver weg. Daar heeft Princess iets op bedacht. Met de Dinner4All bedient iedereen zijn eigen bakplaat van 250 watt. Even een satéstokje of biefstukje omdraaien is dus zo gepiept. Is het hapje eenmaal gaar, dan schuif je het zo op je eigen bordje. Princess levert hiervoor vier aardewerken-borden mee.

Je sluit de centrale unit aan op netstroom, waarna je hierop maximaal vier individuele gourmetstellen kunt aansluiten. Vermenging van smaken is dus verleden tijd! Plaats op deze unit eventueel de inbegrepen serveerschaal. Zo kan iedereen zijn of haar favoriete hapjes pakken. Wil je weten hoe andere gebruikers dit slimme gourmetstel beoordelen? Lees dan eens deze reviews op Kieskeurig.nl. Dit kooktoestel is als alternatief ook met twee individuele bakplaten te koop.

▼ Volgende artikel
SteelSeries Arctis Nova 5P: perfecte headset voor fanatieke gamers
© SteelSeries
Huis

SteelSeries Arctis Nova 5P: perfecte headset voor fanatieke gamers

Een snelle reactietijd is in populaire multiplayergames als Fortnite, Call of Duty en League of Legends van levensbelang. Hoe eerder je een vijand (of teamgenoot) waarneemt, hoe groter de winkans. Een goed en gedetailleerd geluid is hierbij essentieel. De onlangs verschenen SteelSeries Arctis Nova 5P voldoet op audiovlak aan alle eisen. Ervaar met deze draadloze headset voortaan perfecte audio in videospellen!

Partnerbijdrage - In samenwerking met SteelSeries

Moderne pc- en consolegames beschikken tegenwoordig over een zeer gedetailleerd geluid. Hoor bijvoorbeeld uit welke richting tegenstanders jou besluipen. Of luister vanuit welk gebouw een vijandige sluipschutter je onder vuur neemt. Voor een juiste weergave van dit soort ruimtelijke effecten heb je goede luisterapparatuur nodig. De SteelSeries Arctis Nova 5P haalt in elke game het beste geluid naar boven.

Audioprofielen voor topgames

De schelpen van deze hoogwaardige headset plaats je volledig over je oren. Sluit jezelf zo volledig af voor de omgeving. In de schelpen zitten twee gevoelige neodymium-drivers van 40 millimeter. Een voordeel is het brede frequentiebereik, want dat loopt van 20 tot 22.000 Hz. Zowel de hoge tonen als het middengebied laten zich duidelijk horen. Bovendien ervaar je op de juiste momenten een diepe bas, zoals bij raketinslagen, bommen en autocrashes.

Naast het beschikbaar stellen van de juiste hardware gaat SteelSeries nog een stapje verder. Bij gebruik van de Arctis Companion-app op een smartphone heb je toegang tot nauwkeurig afgestemde audioprofielen van ruim honderd bekende videospellen.

Een team van professionele gamers en audio-experts heeft deze profielen samengesteld. Speel onder andere populaire titels als GTA V, Overwatch 2, Battlefield 2042 en Apex Legends met het beste geluid. Het werkt simpel. Nadat de headset met de Arctis Companion-app is verbonden, selecteer je in het menu de gewenste game. Hoor voortaan subtiele geluiden die jouw concurrenten missen.

Met dit audiovoordeel maak je tijdens bloedstollende momenten betere keuzes. Overigens kun je de geluidsopties ook eigenhandig wijzigen.

©SteelSeries

Driedimensionaal geluid

Voor de weergave van driedimensionaal geluid kan deze headset met verschillende technieken overweg. Bezitters van een PlayStation 5 activeren desgewenst Tempest 3D Audio, terwijl pc-spelers een beroep doen op Sonar Virtual Surround Sound. Je hoort hierdoor precies wat er om je heen gebeurt.

Platform-onafhankelijk gamen

SteelSeries mengt zich niet in de nog altijd lopende consoleoorlog. Het maakt namelijk niet uit of je een PlayStation 4/5, Switch, Steam Deck, Mac of pc gebruikt. De Deense hardwarespecialist levert een handige usb-c-dongel en diverse verloopkabels mee. Dit apparaatje realiseert een stabiele 2,4GHz-verbinding tussen de gameconsole en headset. Je kunt de dongel ook op geschikte smartphones, tablets en handhelds aansluiten. Voor Xbox-gebruikers ontwikkelt SteelSeries een aparte versie van deze draadloze headset.

Naast een draadloze radioverbinding via de 2,4GHz-frequentieband heeft de headset nog een verbindingsmethode in petto, namelijk bluetooth 5.3. Hiermee gebruik je de Arctis Nova 5P als volwaardige draadloze koptelefoon. Geniet vanuit je favoriete muziek-app van muziek, podcasts en luisterboeken in een hoge audiokwaliteit. Dankzij een laag gewicht van 265 gram en lange accuduur kun je onderweg urenlang comfortabel luisteren.

©SteelSeries

Altijd soepel communiceren

Een headset gebruik je om te luisteren én te communiceren. Met name binnen multiplayergames is het belangrijk dat alle medespelers jou moeiteloos kunnen verstaan. Een vlekkeloze communicatie betekent in multiplayershooters vaak het verschil tussen leven en dood!

De uitschuifbare microfoon van de Arctis Nova 5P registreert perfect jouw spraak. SteelSeries heeft hiervoor een nieuwe chipset met een hogere bandbreedte van 16 bit/32 kHz ingebouwd. Deze headset legt zelfs emotie in je stem vast, waardoor teamgenoten jouw opmerkingen nu nog beter op waarde kunnen schatten. Een bijkomend voordeel is dat medespelers storende achtergrondgeluiden niet zullen horen. De microfoon ondersteunt namelijk ruisonderdrukking.

Behalve medespelers ben je met de Arctis Nova 5P ook altijd bereikbaar voor mensen in het dagelijks leven. Besluit je tijdens een thuiswerkdag om even te gamen en belt jouw leidinggevende onverhoopt op? Raak dan vooral niet in paniek, want je kunt razendsnel tussen een 2,4GHz- en bluetooth-verbinding switchen. Bij een inkomende oproep verschijnt er een melding op het scherm. Gebruik vervolgens de Quick Switch-knop op de rand van de oorschelp om de headset aan je smartphone te koppelen. Na het afhandelen van het telefoontje speel je verder waar je was gebleven.

Hele (werk)dagen gamen

Voor competitieve gamers mag tijd nooit een belemmering zijn. Ben je goed in vorm, dan wil je daarvan logischerwijs maximaal profiteren. Dankzij een accuduur van zestig(!) uur zit je met de Arctis Nova 5P wel goed. Dit betekent dat je gedurende een week dagelijks ruim acht uur kunt gamen. Dat is veel langer dan diverse vergelijkbare producten in deze prijsklasse bieden. Is de batterij tóch onverhoopt leeg? Geen nood, want na slechts vijftien minuten snelladen kan deze headset er weer zes uur tegenaan. Veel gameplezier!

Ontdek de SteelSeries Arctis Nova 5P

op Kieskeurig.nl