Eline van ID.nl tipt: de 5 leukste cadeaus voor ... iedereen die van duurzaam houdt

Eline van ID.nl tipt: de 5 leukste cadeaus voor ... iedereen die van duurzaam houdt

Energiezuinigheid

Geplaatst: 9 december 2022 - 09:32

Eline Sips

De cadeaus vliegen je deze maand om de oren. En over een maand ligt zeker de helft daarvan alweer te verstoffen in de kast. Zonde, toch? Hoeveel leuker is het om iets cadeau te geven dat niet alleen nuttig is, maar dat misschien ook al een heel productleven achter de rug heeft? Eline van ID.nl heeft speciaal voor jou vijf duurzame en circulaire cadeau-ideeën verzameld, die wellicht niet traditioneel hoog op de verlanglijsten pieken, maar die wel onwijs leuk zijn om te krijgen.

🎄 Bakjes are the best

Tupperware-party’s worden verafschuwd. En terecht, want het is natuurlijk verschrikkelijk om ‘lekker met de meiden’ urenlang te debatteren over de beste brooddoos en braadslee. Toch heb ik wel een enorme voorliefde voor bakjes. Bakjes zijn de definitie van nuttig en veelzijdig. Willekeurige schroeven die overblijven na een bouwproject? Ze gaan in een bakje. Stukje vlaai over na een verjaardag? In een bakje. Lege batterijen? In een bakje. Bakjes zijn top; eindeloos te gebruiken en ze gaan een heel leven mee. Het liefst duik je even de kringloop in, en tik je vijftig willekeurige bakjes op de kop. Koop je ze als cadeau voor een ander, dan wil je ze waarschijnlijk helemaal fris hebben. Let dan wel even op duurzame materialen.

© Angelina Zinovieva - stock.adobe.com

🎄 Hip en herbruikbaar

Het liefst koop je natuurlijk een cadeau dat volledig aansluit bij de voorkeuren van je familielid of vriend. Gelukkig zijn er eindeloos veel duurzame en herbruikbare oplossingen te vinden, die naadloos in een levensstijl kunnen worden geïntegreerd. Is de ontvanger een fervent koffie- of theedrinker? Investeer dan in een stevige, geïsoleerde en duurzame beker. Zoek je een cadeau voor een beautyqueen? Koop dan wasbare wattenschijfjes. Leeft de ontvanger een gehaast en impulsieve leven? Koop dan een mooie opvouwbare boodschappentas, zodat die plastic wegwerp-zakjes eindelijk verleden tijd zijn.

© Syda Productions - stock.adobe.com

🎄 Taaie kost

In Nederland wordt het nog niet veel gedaan, maar er zijn heel veel voordelen aan het drogen van eten. De belangrijkste reden is dat je verse producten kunt omtoveren tot lang houdbare producten, zonder in te leveren op de voedingswaarde. Het ziet er misschien wat gek en smaakloos uit, maar gedroogd eten heeft juist een sterk geconcentreerde smaak. Fruit, groenten, maar ook vis en kruiden kunnen uitstekend worden gedroogd. Handig, als je op een verantwoordelijke manier met voedselrestanten wilt omgaan! Wil je liever geen apparaat, maar iets educatiefs cadeau geven? Overweeg dan een kookboek over koken met kliekjes.

Droge kost?

Welnee, voedsel drogen is helemaal in!

🎄 Niet zo zwammen

Het volgende cadeau kun je als stille hint geven aan een familielid dat nogal veel klaagt en zeurt. “Niet zo zwammen”, zeg je dan. Met deze kweekset kweek je oesterzwammen op je eigen koffiedik. Afval wordt hierbij dus omgezet in nieuwe voeding. Iedereen die een klein beetje gevoel voor koken heeft, kan met oesterzwammen een lekker (vegetarisch) gerecht op tafel zetten. En bovendien is het voor kinderen heel erg leuk en leerzaam om dagelijks te zien hoe hun eten groeit. Misschien gaan ze paddenstoelen in een gerecht dan eindelijk wat meer waarderen.

© pada smith - stock.adobe.com

🎄 Geen standaard cadeau

Sinds corona werken we natuurlijk veel meer thuis, en hebben we werkplekken gecreëerd in alle hoeken van onze woning. Het nadeel: inmiddels beginnen klachten, ontstaan door de slechte ergonomie van deze pop-up-plekken, zich overal te uiten. Een muisarm, stijve nek of pijnlijke schouders … je kent vast wel een collega of vriend die erover klaagt. Dit kleine laptopstandaardje, gemaakt van karton, kan een enorm verschil betekenen! Door je laptop te verhogen, verander je een slechte werkplek in een handomdraai in een ergonomisch verantwoorde werkplek. Dat is veel beter voor je spieren, gewrichten en doorbloeding.

Tip: echt toe aan een massage? Bekijk dan de Cadeau Top 5 van Peggy van ID.nl!

© wachiwit - stock.adobe.com

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000