Merijn Gelens
Sneller renderen met Golem als supercomputer
Heb jij soms een supercomputer nodig? Dan biedt Golem uitkomst. Althans, dat gaat het op termijn doen. Op dit gedistribueerde computernetwerk kun je niet alleen razendsnel berekeningen uitvoeren, je kunt er ook geld mee verdienen door je eigen rekenkracht aan het collectief toe te voegen. Nu beperkt het zich nog tot Blender-bestanden sneller renderen.
Decentrale cloudopslag beheren met Sia
Bestanden opslaan in de cloud kan in theorie veiliger en efficiënter door voor een decentrale dienst te kiezen. Je bent dan niet afhankelijk van de grillen van één bedrijf als het om je gegevens gaat. Een zo'n dienst voor decentrale cloudopslag is Sia.
Distributed Computing: Pc's staan samen sterk
Wanneer de rekenkracht van een gewone computer niet toereikend is en een supercomputer niet binnen handbereik ligt, kan distributed computing wonderen verrichten. Wij zetten de mogelijkheden op een rij.
Helisim: Leren vliegen in zelfbouw-helikoptersimulator
Ewout van Linge is eigenaar van een zelfgebouwde helikoptersimulator. In een zijkamer van zijn huis staat een complete cockpit op een bewegend platform. Zes beamers zorgen dat de vliegervaring levensecht is. Zo ontstond Helisim.
Alles over video comprimeren met de nieuwste codecs
Wie via internet z’n streams op de allerhoogste kwaliteit wil kijken, loopt snel tegen limieten aan. Gelukkig is er een nieuwe standaard voor video comprimeren die bestanden extreem verkleint zonder aan kwaliteit in te boeten. We stellen je voor aan H.265, ook wel bekend als High Efficiency Video Coding (HEVC), en de codecs die ervoor kwamen.
Verborgen informatie vinden op het Deep Web: Deel 2
Het Deep Web - niet te verwarren met het Dark Web - staat bomvol informatie die niet door standaard zoekmachines wordt geïndexeerd. Maar hoe kom je er dan bij, is de vraag. We zetten wat sites voor je op een rij die je daarbij helpen.
Verborgen informatie vinden op het Deep Web: Deel 1
Google, Facebook, Amazon en de ‘kleinere’ concurrenten op de zoekmarkt weten samen volgens internetwijsheid slechts de weg op één procent van het internet; het topje van de ijsberg. De rest is het zogenaamde Deep Web. Welke mysterieuze informatie kun je daar vinden? En hoe doe je dat?
Hoe de duurzame Fairphone zijn stempel wil drukken
De Fairphone laat zich niet alleen makkelijk upgraden, maar is minstens zo eenvoudig te repareren. Het toestel is tevens duurzaam en wordt ook maatschappelijk verantwoord ontwikkeld. Inmiddels is de Fairphone 2 uitverkocht. Wat maakt deze telefoon zo speciaal?
Asperges oogsten met robots en sensoren
Na de Verenigde Staten is Nederland de grootste exporteur van landbouw-producten in de wereld. Toch blijft asperges oogsten nog erg arbeidsintensief. Dat gaat namelijk nog niet met machines. Hoewel... Cerescon uit het Brabantse Heeze heeft als eerste bedrijf in de wereld een automatische oogstmachine voor asperges gepatenteerd en ontwikkeld, de Sparter.
Delftse onderzoekers maken kwantumcomputer mogelijk
Kwantumcomputers bieden ongekende rekenkracht en de eerste prototypes bestaan al. Intel heeft een 49qubit-testchip met de naam Tangle Lake gebouwd. Maar wat is een qubit en wat kunnen we werkelijk van kwantumcomputers verwachten? We vroegen het aan Leonardo DiCarlo van QuTech, een Nederlands onderzoekscentrum dat de Tangle Lake bestudeert.
Augmented reality aan tafel met FoodStory-app
Iedereen kan nu al op internet een restaurant uitzoeken, vaak al vooraf de menukaart bekijken en een maaltijd kiezen. FoodStory is een app die met behulp van augmented reality het eten in restaurants thuis alvast op tafel laat zien, zodat je alvast kunt zien wat je krijgt. We spraken een van de makers, Idriss Iziyi.
Scalys Grapeboard: Singleboard-computer uit Nederland
Scalys, een start-up uit Hengelo, ontwikkelt producten die informatiestromen beveiligen. Afgelopen januari stond Scalys in het Holland Startup Pavilion op de CES in Las Vegas met de Scalys Grapeboard. Het is een singleboard-computer, een complete computer op één printplaat. Dit is het verhaal van Evert Paps en Hans Klos.
Beter slapen door slimme hoofdband iBand+
Een goede nachtrust is goed voor iedereen. Beter slapen is dan ook altijd mooi meegenomen. En om daarbij te assisteren, ontwikkelen Samir en Purva Raut digitale slaapondersteuning. De iBand+ meet met behulp van een eeg-scan hoe je slaapt. Vervolgens kan met behulp van licht en geluid die slaap verbeterd worden. Hoe dat in zijn werk gaat? Wij spraken met Samir.
Duurzaam rijden op mierenzuur
Het tijdperk van de benzine- of dieselauto komt aan zijn einde. Maar elektrisch rijden wordt gelimiteerd door de maximale lading van accu’s. Team Fast van de TU/e (Technische Universiteit Eindhoven) heeft daar een oplossing voor bedacht: duurzaam rijden op hydrozine, ook wel bekend als mierenzuur.
Hoe kunstmatige intelligentie Ms. Pac-Man leerde spelen
Met 999.990 punten heeft een kunstmatige intelligentie de absolute high-score gehaald op het inmiddels 36 jaar oude spel Ms. Pac-Man. De PCM-redactie moest met 13.160 punten genoegen nemen. Wij vroegen de leider van het team achter deze kunstmatige intelligentie hoe ze een computer Ms. Pac-Man hebben leren spelen en waarom.
Wat er komt kijken bij zelf glasvezel aanleggen
Snel internet is noodzakelijk om bij te blijven. Maar in het Nederlandse buitengebied is het niet voorhanden. Telecomproviders vinden aanleg te duur en lokale overheden geven geen financiële steun uit angst voor Europese wetgeving. Zelf glasvezel aanleggen, wat komt daar allemaal bij kijken?
O&O FileDirect - Delen zonder parkeren
Wie op afstand bestanden wil delen, kan gebruikmaken van cloudopslag zoals Dropbox of een online deeldienst als WeTransfer. Maar dan moet je de bestanden eerst in de cloud zetten. O&O FileDirect maakt dat overbodig. Je kunt eenvoudig via internet delen zonder gegevens bij derden te parkeren.