ID.nl logo
Huis

Verborgen informatie vinden op het Deep Web: Deel 2

Het Deep Web - niet te verwarren met het Dark Web - staat bomvol informatie die niet door standaard zoekmachines wordt geïndexeerd. Maar hoe kom je er dan bij, is de vraag. We zetten wat sites voor je op een rij die je daarbij helpen.

Lees eerst: Verborgen informatie vinden op het Deep Web: Deel 1

Op zoek gaan naar verborgen informatie die niet met een gewone zoekmachine of browser te vinden is, klinkt wat spannender dan het in praktijk is. Je kunt meegaan in de veelal nogal hijgerige artikelen en video’s over het Dark Web, maar in alle eerlijkheid tart het gros van het aanbod de geloofwaardigheid en is het nieuwe er snel af. Wat overblijft is waar een zoektocht door het Deep Web wat ons betreft eigenlijk echt om gaat.

Je komt dan in aanraking met een collectie zoekmachines en bronnen waar je echt andere informatie vindt, dan die met een reguliere zoekopdracht in je favoriete browser naar voren komt. De verschillende bronnen die academische informatie naar boven halen, helpen bijvoorbeeld om je in een specifiek veld van wetenschap verder te ontwikkelen.

Leuk voor een avond lichtzinniger vermaak zijn de verschillende indexen en zoekmachines waarmee je in het verleden van internet kan duiken en indexen die leiden naar kleinere webpagina’s die door de algoritmes van de internetreuzen onvindbaar gemaakt worden. Wat dat betreft levert browsen met een TOR-browser misschien niet de meest nuttige informatie, maar het geeft wel een heerlijk nostalgisch jaren ‘90 tintje aan internet.

Kortom: bezoek eens het Deep Web; er gaat een wereld voor je open. Kijk maar!

Startpage

©PXimport

Startpage.com, niet te verwarren met startpagina.nl, is niet direct gerelateerd aan het Deep Web, maar in een opsomming van unieke browsers wel het vernoemen waard. Dit is een in Nederland gevestigde zoekmachine die de resultaten van Google filtert zodat jouw persoonlijke gegevens en zoekgedrag niet geregistreerd worden.

Door de focus zo vol op privacy te leggen en gebruikers uit de wind te houden (gegevens worden niet langer dan 48 uur opgeslagen en zoekresultaten worden niet op oud gedrag gefilterd) is Startpage een uitmuntende zoekmachine om aan een ontdekkingsreis van het Deep Web te beginnen. Je kunt naar hartenlust details opzoeken zonder dat die gelijk opgeslagen worden in de archieven van de internetreuzen.

Gebruik van Startpage is gratis, het bedrijf geeft zelf aan de diensten te financieren met behulp van ‘gesponsorde links’ op basis van onder meer AdWords. Daarbij zou slechts het absolute minimum aan gegevens gedeeld worden om de privacy te waarborgen. In 2011 werd door de EU aan Startpagina.com het European Privacy Seal toegekend.

Torch

©PXimport

Torch beweert de grootste zoekmachine voor het Deep Web te zijn met een index van meer dan een miljoen ‘verborgen’ webadressen. Tijdens ons bezoek stelt de pagina dat er 299.167 Onion-pagina’s geïndexeerd zijn. Dit zijn pagina’s die gebouwd zijn om via het TOR-netwerk te bezoeken.

Torch is de oudste zoekmachine voor het TOR gedeelte van het Deep Web, de naam is een samenvoeging van TOR en search. Op het reguliere internet is een bezoek te brengen aan Torch via een normale webbrowser. Let op: een zoektocht naar Torch via Google brengt als resultaat ook de Torch Browser naar voren.

Met het TOR-netwerk, de TOR-browser en het Deep Web heeft deze browser echter niets te maken. Het is namelijk een op Chromium gebaseerde webbrowser die de focus legt op torrents downloaden en delen op sociale media. Wil je los van een TOR-browser iets meer inzicht in de mogelijkheden van het Deep Web, dan is een zoekmachine als Ahmia zeker ook het vermelden waard.

TouchGraph

©PXimport

TouchGraph is een complex maar krachtig stuk gereedschap waarmee je onderlinge relaties in datasets kunt visualiseren. Deze software gebruikt Java om datasets uit onder meer Excel en databases binnen te halen en daar de onderlinge relaties van bloot te leggen. Een experimentele module laat je zelfs binnen Facebook analyses maken en in beeld brengen wat de onderlinge relaties en connecties van je vrienden zijn.

De software is in te zetten om het Deep Web te onderzoeken door verschillende bronnen in te lezen en vervolgens de onderlinge relaties te visualiseren. Als je eenmaal verhoudingen hebt opgezet kun je simpelweg door te klikken en te zoomen in de details duiken. Met een apart uitbreiding kun je de resultaten van je zoektochten als analyses presenteren op je webpagina. Voor wie er mee aan de slag wil, biedt TouchGraph een testversie aan die dertig dagen geldig is.

Wolfram Alpha

©PXimport

De zoekmachine Wolfram|Alpha bracht bij lancering wat verwarring teweeg doordat er automatisch verondersteld werd dat hij met Google zou concurreren, maar dat is niet correct. Wolfram|Alpha gebruikt een rekenalgoritme om antwoorden op vragen te calculeren aan de hand van academische en commerciële bronnen. Het biedt een eigen unieke toegang tot informatie op het Deep Web.

Wolfram|Alpha laat je op basis van geboden resultaten verder zoeken en doet denken aan Business Intelligence oplossingen. Het verschil zit hem in de uitkomst. Zoek je op Google naar ‘gold price worldwide’, dan krijg je de prijs van goud op die dag te zien, algemene vragen over de goudprijs en links naar sites die iets met de prijs van goud te maken hebben.

Voer je dezelfde opdracht in op Wolfram|Alpha dan krijg je de huidige prijs van goud te zien, een grafiekje met het verloop van de goudprijs over de afgelopen eeuw en suggesties voor verdere vragen die te maken hebben met goud zoals bijvoorbeeld de atomaire massa van goud, maar ook een voorspelling van de termijnmarkt voor koper ten opzichte van die van zilver.

The WWW Virtual Library

©PXimport

Je kunt een zoektocht die langs de vergeten delen van internet gaat niet afsluiten zonder een bezoekje te brengen aan de oudste index. The WWW Virtual Library verzamelt al sinds 1991 links naar webpagina’s, georganiseerd in verschillende categorieën.

Deze bibliotheek is ook niet door de minste opgezet. Niemand minder dan Tim Berners-Lee, de uitvinder van het world wide web (het deel van de internetijsberg dat boven de zee uitsteekt) is indertijd met deze index begonnen. Eens in de zoveel tijd kwam er toen op de mailingslijst melding van iemand die een nieuwe server opgezet had. Tim zette deze dan met de hand in de index. Met succes.

Tussen juli en augustus 1991 kwamen er tien tot honderd ‘hits’ per dag binnen op deze index. Het staat in wat schril contrast met de 3,5 miljard zoekopdrachten per dag die Google tegenwoordig verwerk, maar alles begint ergens. Tim Berners-Lee besteedt zijn dagen niet met het up-to-date houden van de index. Het archiveerwerk wordt vrijwillig uitgevoerd door beheerders van de verschillende categorieën.

▼ Volgende artikel
Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities

De OnePlus Pad 3 is een enorme tablet met laptopaspiraties. OnePlus verkoopt dan ook een aparte toetsenbordhoes, zodat je de tablet productiever kunt gebruiken. Voor wie is de OnePlus Pad 3 de moeite waard? Je leest het in deze review.

Uitstekend
Conclusie

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

Plus- en minpunten
  • Erg krachtige specificaties
  • Heel lange accuduur
  • Productief door software en losse toetsenbordhoes
  • Prijzig i.c.m. toetsenbordhoes
  • Sommige softwarefuncties werken (nog?) niet goed
  • Geen vingerafdrukscanner

Tablet of laptop?

Met zijn 13,2inch-scherm is de OnePlus Pad even groot als de grootste iPad én heel wat compactere laptops. Het apparaat weegt 675 gram en is net geen 6 millimeter dik. Door het grote scherm is de tablet nauwelijks met één hand te gebruiken. Het lcd-scherm oogt wat minder fraai dan een oledscherm, maar is op alle aspecten wel erg goed. Zo oogt het beeld flink scherp dankzij de resolutie van 3392 x 2400 pixels.

OnePlus verkoopt voor 169 euro een speciale toetsenbordhoes die je aan de tablet kunt klikken. De toetsen tikken erg prettig en het trackpad werkt ook aardig. Zo productief als op een laptop zijn we niet, maar in het vliegtuig en de trein kunnen we zeker goed aan de slag.

©Rens Blom

Dat je toch een tablet voor je neus hebt, merk je bijvoorbeeld aan de beperkte selectie van poorten. De OnePlus Pad 3 heeft één usb-c-poort, en daarmee houdt het op. Je kunt wel een geschikte usb-c-hub aansluiten om meer aansluitingen te creëren, bijvoorbeeld voor een bedrade muis of HDMI-kabel richting je televisie.

©Rens Blom

Uitstekende specificaties

De specificaties van de tablet zijn ruimschoots in orde, wat je gezien de prijs ook mag verwachten. De tablet is razendsnel dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, die ook in veel dure smartphones zit. OnePlus verkoopt de Pad 3 in twee configuraties: de ene heeft 12 GB werkgeheugen met 256 GB opslag en in de andere variant zit 16/512 GB. De completere versie kost 100 euro meer, een meerprijs die we gerechtvaardigd vinden, al kunnen we ons voorstellen dat veel mensen (meer dan) genoeg hebben aan de instapversie.

De tablet heeft camera's op de voor- en achterkant. Die zijn kwalitatief niet bijzonder. Een iets betere selfiecamera was op zijn plaats geweest – vooral voor videogesprekken. Ook missen we een vingerafdrukscanner op de tablet.

©Rens Blom

OnePlus stopt een lekker grote accu in de tablet. Dankzij die stevige batterij lukt het ons om de Pad 3, inclusief toetsenbordhoes, langer dan een hele kantoordag te gebruiken voor werkgerelateerde apps, aangevuld met wat sociale media en het kijken van een YouTube-video. Een score waar wij blij van worden. Opladen gaat via de eerder genoemde usb-c-poort. In de doos zit, vanwege EU-wetgeving om consumentenelektronica duurzamer te maken, geen oplaadadapter. Je dient er zelf een te regelen. Kies dan een 100W-OnePlus-adapter voor snelladen of neem genoegen met langzamer opladen met een niet-OnePlus-adapter.

Software-ervaring

De Android 15-software op de tablet is door OnePlus geoptimaliseerd voor het enorme scherm. Zo kun je gebruiksvriendelijk twee apps naast elkaar gebruiken en is het ook mogelijk om een app als zwevend venster boven andere apps te blijven bekijken.

©Rens Blom

Interessant is dat OnePlus zijn OxygenOS-softwareschil heeft uitgebreid met ondersteuning voor macOS – van Apple inderdaad. Je kunt eenvoudig bestanden overdragen en je MacBook vanaf de tablet bedienen, zo is het idee. In de praktijk blijkt de deel-software van OnePlus om wel heel veel machtigingen te vragen, zien we soms Chinese tekst in beeld en werken de deel-functies uiteindelijk matig. We worden er dus (nog) niet zo vrolijk van.

©Rens Blom

©Rens Blom

Grote kans dat de Pad 3 in de nabije toekomst comfortabeler als laptopvervanger zal werken. In Android 16 komt namelijk een volwaardige desktopmodus, speciaal bedoeld voor tablets. Deze software-update komt later dit jaar, ook via OnePlus. Het is in elk geval goed om te zien dat het merk nu al serieus werk heeft gemaakt van software om de Pad 3 productief te gebruiken.

De Pad 3 krijgt drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Een prima updatebeleid, als je het ons vraagt.

Alternatieven

Hoewel onze ervaringen met de OnePlus Pad 3 op veel vlakken positief zijn, heeft deze tablet ook de nodige concurrentie. Samsung biedt met zijn Tab S10-serie ook grote tablets inclusief toetsenbordhoezen aan. Voor Apple geldt hetzelfde: de iPad is met zijn iPadOS-software weliswaar anders in gebruik dan een Android-tablet, maar is in combinatie met een toetsenbordhoes even productief als de OnePlus Pad 3.

Ook het overwegen waard is een laptop met Chrome OS of Windows. Zeker een model met een touchscreen kan een goed alternatief zijn voor de OnePlus Pad 3 als je écht productief wil zijn op het apparaat. Een dergelijke laptop hoeft bovendien niet meer te kosten dan de Pad 3 (tablet + toetsenbordhoes). Wil je echt een tablet en hecht je meer waarde aan entertainment, dan is de Pad 3 jouw apparaat. Ook zonder toetsenbordhoes.

Conclusie: OnePlus Pad 3 kopen?

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

▼ Volgende artikel
Nieuw van AVM: FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 voor stabiele wifi uit het stopcontact
© AVM-Fritz
Huis

Nieuw van AVM: FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 voor stabiele wifi uit het stopcontact

Een stabiele en snelle wifi-verbinding in huis is geen overbodige luxe meer. Met de nieuwe FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 biedt AVM een compacte, krachtige oplossing die je rechtstreeks in het stopcontact steekt en waarmee je overal in huis zorgt voor een stabiel en sterk wifi-signaal.

De set is er in twee varianten (2-pack en 3-pack) en zorgt voor optimale dekking in appartementen en huizen van verschillende grootte. Dankzij ondersteuning voor wifi 6 op 2,4 en 5 GHz haal je snelheden tot 3000 Mbit/s.

De set werkt met elke router of glasvezelmodem en vormt een naadloos mesh-netwerk. Ook wie al een FRITZ!Box heeft, kan deze set eenvoudig gebruiken om het bereik verder uit te breiden.

Wat is mesh en waarom wil je het?

Bij een mesh-netwerk werken meerdere wifi-punten samen als één systeem. In plaats van dat elk punt zijn eigen netwerk uitzendt, zoals bij losse repeaters, zorgt mesh voor één netwerknaam met automatische overdracht van je verbinding. Loop je door het huis, dan schakelt je telefoon of laptop ongemerkt over naar het sterkste punt. Je hoeft dus niet handmatig over te schakelen en blijft altijd verbonden met het snelste signaal. Het systeem is bovendien eenvoudig uit te breiden, en je beheert alles via één centrale app – handig als je bijvoorbeeld een gastnetwerk wilt aanzetten of wifi-tijden wilt instellen.

©AVM-Fritz

Eenvoudige installatie en veel mogelijkheden

De eerste repeater in de set sluit je aan via de MyFRITZ!App, waarna deze het centrale punt van het netwerk vormt. Via de app kun je onder meer de netwerknaam instellen, wifi-tijden programmeren en een gastnetwerk inschakelen. Ook zie je precies welke apparaten verbonden zijn en hoe sterk het signaal is. De 2-pack is geschikt voor woningen tot vier kamers op één of twee verdiepingen. De 3-pack dekt grotere huizen of appartementen met meer dan vier kamers.

De FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 is per direct verkrijgbaar. De adviesprijs voor het 2-pack is 149 euro; het 3-pack kost 209 euro.



Router nodig?