Decentrale cloudopslag beheren met Sia

Bestanden opslaan in de cloud kan in theorie veiliger en efficiënter door voor een decentrale dienst te kiezen. Je bent dan niet afhankelijk van de grillen van één bedrijf als het om je gegevens gaat. Een zo'n dienst voor decentrale cloudopslag is Sia.

Cloudopslag kan veiliger en goedkoper door een veelvoud aan hosts te benutten. Daar zijn diensten zoals Storj en Sia van overtuigd. Sia heeft al een toegankelijk en werkend prototype, waar we mee aan de slag gaan. Deze dienst bouwt een soort online marktplaats voor cloudopslag. Jij vraagt als klant om een bepaalde hoeveelheid data op te slaan. Leveranciers bieden aan om hier (deels) zorg voor te dragen. Ieder stelt daarbij zijn eigen prijs. De software probeert vervolgens voor jou de goedkoopst mogelijke opties te kiezen en je gegevens verspreid over meerdere diensten op te slaan.

Decentrale opslag zou ongeveer een tiende kosten van wat de grote vier (Amazon, Dropbox, Google en Microsoft). Maar volgens aanbieders gaat het niet om het geld, maar vooral om controle houden over je data. Je gegevens staan niet bij één host, waardoor het lastiger zou worden voor overheden om toegang te eisen. Dankzij robuuste foutcorrectie blijft je data desondanks veilig - ook als er meerdere hosts gelijktijdig failliet gaan of om andere redenen wegvallen.

Alle gegevens worden standaard versleuteld. Minstens zo belangrijk: de enige die je gegevens in hun totaliteit ziet, ben jijzelf. Dat biedt extra bescherming tegen misbruik. Er is bijvoorbeeld geen derde partij die in je data op zoek kan gaan naar adverteermogelijkheden.

Bestandscontract

Sia werkt grofweg als volgt. Jij vraagt om een bepaalde hoeveelheid opslag. Hosts bieden (delen van) die opslagruimte aan. Als gebruiker betaal je de kosten van die opslag vooraf. Dat geld gaat in een trust. De host betaalt ook een bedrag aan die trust. Eens in de zoveel tijd wordt door middel van de blockchain aan de host gevraagd om bewijs dat de data die vastgehouden zouden worden, ook daadwerkelijk vastgehouden zijn. Dat doet de blockchain door een willekeurig segment van 64 bit op te vragen en te controleren.

Als alles klopt gaat jouw betaling naar de host en begint de volgende periode. Zijn de data niet volgens afspraak bewaard, dan verliest de host het geld dat in de trust is vastgelegd. In feite betaalt de host een borgsom. Deze is dusdanig dat het duurder is om ‘vals te spelen’ dan om de dienst daadwerkelijk te leveren.

Decentrale cloudopslag

© PXimport

Een risico aan decentrale opslag is dat iemand die het specifiek op jou gemunt heeft, zich zou kunnen voordoen als een heleboel verschillende hosts om zo al je data te verzamelen. Sia beschermt hiertegen door bewust een klein bedrag te ‘verliezen’ van wat iedere host zou moeten ontvangen. Voor een legitieme dienstverlener zou dit bedrag verwaarloosbaar moeten zijn, maar voor iemand die in zijn eentje claimt heel veel aanbieders te zijn, lopen deze kosten snel op. Daarnaast zijn er plannen om ‘trust agencies’ toegang te geven tot de opslagmarkt. Die zouden specifieke hosts kunnen waarborgen.

Gegevens die je uploadt naar Sia worden met Reed-Solomon-foutcorrectie beschermd. Bestanden worden opgedeeld in kleinere delen verdeeld over de verschillende hosts. Ieder deel gaat naar minimaal twee verschillende partijen. Voor reconstructie van een bestand zijn per 21 delen 7 intacte delen nodig. In theorie zouden 14 van de 21 hosts kunnen uitvallen zonder dat dit tot dataverlies leidt.

Aan de slag met Sia

Op de site van Sia kun je kiezen uit de grafische interface of een daemon voor de command line. Wij kiezen de eerste. Bij de eerste start moet je een Wallet aanmaken. Kies voor Wallet / Create a new wallet en stel een wachtwoord in. Daarna gaat Sia de blockchain downloaden en verifiëren. Dit vereist een download van ongeveer 6 GB en neemt wat tijd in beslag. Zolang deze verificatie loopt, kun je met Sia zelf niets doen. Je kunt wel alvast wat cryptovaluta inkopen.

Betalingen in Sia geschieden met siacoin. Heb je die niet? Koop dan om te beginnen bitcoin in en zet deze om via een dienst als ShapeShift. Houd rekening met alle bekende voorbehouden bij cryptovaluta. Bij Sia betaal je steeds vooruit in blokken van drie maanden. In de Wallet zie je je saldo en hoeveel je deze periode al hebt uitgegeven. Zes weken voor het verstrijken van een periode wordt je opslagcontract verlengd.

Decentrale cloudopslag

© PXimport

Heb je een werkend account, dan kun je bestanden gaan uploaden. Dit werkt anders dan bij de gangbare diensten zoals Google Drive en Dropbox. Ieder bestand op Sia neemt minimaal 40 MB in beslag. Ga je kleinere bestanden uploaden, dan wordt aangeraden om ze samen te voegen in een groter zip-bestand. Daarnaast moet je rekening houden met onderhoud aan je bestanden. Sia mikt op 30 hosts voor iedere 10 bestandsdelen.

Vanwege de open opzet van het netwerk verdwijnen hosts met regelmaat. Zodra er nog 20 van de 30 hosts over zijn, worden je bestanden opnieuw geüpload (naar verse hosts). Aangezien alle hosts alleen fragmenten van je bestanden hebben, kunnen zij niet als bron voor dit onderhoud dienen: je bestanden moeten vanaf je eigen computer opnieuw geüpload worden. Het is daarom aan te raden je computer iedere maand een paar nachten aan te laten staan om dit onderhoud uit te voeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten