ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Scalys Grapeboard: Singleboard-computer uit Nederland

Scalys, een start-up uit Hengelo, ontwikkelt producten die informatiestromen beveiligen. Afgelopen januari stond Scalys in het Holland Startup Pavilion op de CES in Las Vegas met de Scalys Grapeboard. Het is een singleboard-computer, een complete computer op één printplaat. Dit is het verhaal van Evert Paps en Hans Klos.

Vergelijkbaar met een Raspberry Pi? Dat ziet Evert Pap van Scalys iets anders. “Wij willen ons niet vergelijken met de Raspberry Pi. Onze Grapeboard bevat een NXP-processor en heeft veiligheidskenmerken aan boord die je in dat soort borden niet terugvindt.” Evert heeft bij Scalys de rol van architectuurexpert en ‘technisch geweten’. Samen met managing director Hans Klos legt hij ons de mogelijkheden uit van een in Nederland gebouwde en ontworpen singleboardcomputer.

Scalys is in 2017 opgericht vanuit elektronicaontwerper Sintecs. De doelstelling is om bijzonder goed presterend ingebouwde systemen te ontwikkelen die netwerkverkeer versnellen en beveiligen. Pap: “De techniek wordt steeds complexer. Het kost daarom meer inspanning om een product te ontwikkelen. Door slim te ontwikkelen kunnen wij snel en kosteneffectief oplossingen maken. Dat doen we door te zoeken naar overlap. Wat wij maken voor klant A, kan voor klant B, C en D ook interessant zijn. Sintecs heeft deze ontwikkelactiviteiten ondergebracht in Scalys. De Consumer Electronics Show in Las Vegas was de eerste grote beurs waar we als start-up stonden. Met succes. Onze producten kregen gigantisch veel aandacht vanuit de hele wereld.”

Netwerkverkeer versnellen en beveiligen

Klos: “Wij leveren de klant een platform. Het klinkt een beetje oneerbiedig, maar wij zorgen dat ‘al het moeilijke werk is gedaan’. Zij hoeven zich niet druk te maken over kernel-drivers, Linux-versies enzovoort. Wij leveren een compleet werkend product met OS. Onze klanten bouwen daar vervolgens applicaties voor.”

Het platform wordt op basis van wensen en eisen van de klant gebouwd. Een standaardsysteem werkt op een op Ubuntu gebaseerd besturingssysteem en dat kan opgeschaald worden tot aan Green Hills RTOS. Klos: “Dat besturingssysteem is gecertificeerd voor vliegtuigelektronica-toepassingen die levensgevaar met zich meebrengen. De richtlijn voor Green Hills is dat elke regel code je tien uur kost. Het is echt heel kostbaar. Als het niet nodig is, moet je het vooral niet gebruiken, maar wij kunnen het ondersteunen.”

©PXimport

Brug tussen onveilige sensoren en internet

Met de opkomst van Internet of Things krijgt beveiliging steeds meer aandacht. Pap: “Je wilt je IoT-apparaten niet met de hele wereld delen. Veel bedrijven hebben al flink in techniek geïnvesteerd en komen er nu achter dat ze geen manier hebben om het dicht te timmeren. Dan komen ze bij ons terecht. Wij kunnen een brug slaan tussen onveilige sensoren, PLC’s (programmable logic controller), en het internet. Dat is handig. Stel dat je in een fabriekshal toegang op afstand naar de sensoren en bedieningscomputers wilt bieden. De techniek in de fabriek kan al tien jaar geleden gekocht zijn en moet nog minstens zo lang mee. Beveiliging is dan een probleem. Door een Grapeboard tussen de apparatuur en internet te hangen kun je veilig werken op afstand en blijft je investering gewoon intact.”

Klos: “Met de Grapeboard kunnen wij volledige end-to-end security bieden. Dat biedt uitkomst voor patiëntdata in ziekenhuizen. Daar hebben ze waarschijnlijk wel een platform om het veilig op te slaan, maar er wordt gewerkt met pc’s en laptops. Wij kunnen de communicatie tussen deze apparaten en de servers waarborgen.” In de verschillende scenario’s die Scalys toont, vormt de Grapeboard een schakel die als firewall tussen ‘onveilige’ apparatuur en het internet hangt.

eFuse-technologie

De beveiliging van het Grapeboard rust op verschillende pijlers die worden ondersteund door de NXP-processor. Deze processor is uitgerust met eFuse-technologie. Dat is door IBM ontwikkeld. Circuits in de processor kunnen ‘doorbranden’, vergelijkbaar met zekeringen in een stoppenkast.

Door een eFuse te activeren, stopt een deel van de processor met werken. Bij processorfabricage wordt dit bijvoorbeeld gebruikt als er twee kernen van een 8core-processor defect blijken. Door eFuses te activeren zijn de twee defecte kernen uit te schakelen. De processor kan vervolgens als een werkende 6core-processor verkocht worden. Dat spaart uitval en verlaagt de productiekosten.

Scalys zet eFuses onder meer in om te garanderen dat er niemand aan de Grapeboard komt. Gaat de behuizing open, dan stopt de computer met werken. Klos: “Dat is niet handig in een normale omgeving, maar stel dat je een smart grid (een slim elektriciteitsnet, red.) verbindt met computers, dan wil je niet dat iemand midden op de Veluwe met jouw apparatuur kan rommelen. Onze beveiliging garandeert dat. Gaat zo’n computer open, dan wordt deze onmiddellijk uit het grid verwijderd en onbruikbaar gemaakt.”

RSA-encryptie

Door inzet van RSA-encryptie is het mogelijk te controleren wie er bij de software kan. RSA-encryptie werkt met sleutelparen. Een geheime sleutel kan informatie coderen die alleen met de publieke sleutel te ontcijferen is en andersom. Dat is bijvoorbeeld in te zetten door alle informatie uit sensoren met een publieke sleutel te encrypteren. Op die manier kan alleen het bedrijf dat de geheime sleutel heeft de informatie uitlezen. Andersom kan alleen degene met de geheime sleutel opdrachten zo coderen dat de netwerkcomputers die met de publieke sleutel kunnen vertalen.

Deze encryptie helpt ook de softwareontwikkelaars die voor de Grapeboard ontwikkelen. Een risico in de industrie is cloning. Een ontwikkelbedrijf besteed veel tijd en geld aan het maken van firmware voor een toepassing. Vervolgens blijkt een Chinese fabrikant de software te klonen en met hardware en al te leveren tegen een fractie van de prijs. Klos: “Met ons platform kun je cloning tegengaan. Je stelt het zo in dat alleen de door jou getekende firmware werkt. Die firmware kun je bij wijze van spreken online zetten. Zolang je de sleutel zelf lokaal in je product zet, hebben anderen niets aan jouw software.

Bovenop de beveiliging komt de netwerkfunctionaliteit. Scalys kan verschillende processoren op de Grapeboard zetten. Stuk voor stuk zijn die gemaakt om geavanceerde netwerktechnologieën te ondersteunen. Pap: “Normale processoren zijn niet goed geschikt voor networking. Die zeggen wel dat ze een gigabit-verbinding hebben, maar in werkelijkheid leveren ze maar een doorvoer van rond de dertig procent. Wij werken met processoren die gigabit, 10 gigabit en straks zelfs 100 gigabit aankunnen. Daar zit ook hardwarematige versleuteling op ingebouwd, zodat je veilig kunt werken zonder verlies aan snelheid.”

Klos: “Wat dat betreft kan de Raspberry Pi als mooi voorbeeld dienen. Daar is net een nieuw model van uit met als één van de grote verbeteringen de netwerkdoorvoersnelheid. De Raspberry Pi 3 Model B+ kan nu, volgens zeggen van de fabrikant, een snelheid van 400 megabit halen. Dat is leuk, maar de Grapeboard trekt zonder problemen zijn gigabit-verbinding vol. Wij halen 900 Mbit. Dat zit heel dicht tegen het theoretisch maximum aan.”

Waarom niet gewoon een tablet?

Dat is allemaal leuk en aardig, maar er zit een flink verschil in prijs tussen een Grapeboard en een standaardproduct. Waarom zouden we veel geld uitgeven aan een eigen kastje en niet gewoon een tablet in het netwerk hangen? Klos: “Als je gewoon een tablet kunt gebruiken, moet je dat vooral doen. Dat is natuurlijk een kostenkwestie. Onze producten zijn gericht op bedrijven die zoeken naar security, networking en lange leverbaarheid.”

De lange leverbaarheid is een belangrijke factor. Klos: “Stel je voor dat je een product op basis van een tablet maakt. Dat blijkt te bevallen, dus na twee jaar wil je een tweede batch aftrappen. De kans is groot dat je je hele ontwikkeling opnieuw moet doen, omdat de tablet die jij hebt gebruikt niet meer te koop is. Daar komt bij dat een gemiddelde tablet misschien een jaar lang securityupdates krijgt en dan is het wel klaar. Niet zo praktisch als je bijvoorbeeld voor het spoor ontwikkelt. Daar verwachten ze dat nieuwe technologie zo’n 20 tot 30 jaar meegaat.”

Om beschikbaarheid over lange tijd te garanderen, biedt Scalys aan om ontwerpen in ‘escrow’ te plaatsen. Alle designdata wordt dan bij een notaris gelegd. Pap: “Als jij als bedrijf je product twintig jaar wilt onderhouden, dan wil je daarvoor niet afhankelijk zijn van een willekeurig bedrijf uit Hengelo. Door de designdata in escrow te plaatsen, kun je als er wat gebeurt met Sintecs of Scalys naar de notaris gaan. Dan wordt het proces in gang gezet en komt die data vrij zodat jij je toepassing kan blijven gebruiken. Dat is geen beveiliging in de digitale zin, maar wel als het gaat om bedrijfscontinuïteit.

©PXimport

Nederlands product

Ook van groot belang is de herkomst van de chipset. NXP Semiconductors is een Nederlands bedrijf met het hoofdkwartier in Eindhoven. Scalys zit in Hengelo en de productie van de Grapeboard vindt op dit moment plaats in Haaksbergen. In de door Chinese leveranciers gedomineerde elektronicamarkt is dat een voordeel voor Scalys. Pap: “Als het aankomt op securitytoepassingen, dan worden goedkopere borden en tablets met Chinese chipsets automatisch gekenmerkt als ‘niet veilig’. Dat maakt ons product echt uniek. Het is een product dat compleet ontwikkeld wordt in Nederland met alle veiligheidskenmerken aan boord en ook nog een Nederlandse chip erop.”

Dit is binnen security een belangrijk gegeven. Eerder dit jaar blokkeerde president Trump de overname van chipmaker Qualcomm door het Singaporese Broadcom. In 2014 werd door Snowden onthuld dat de Amerikaanse NSA zich zorgen maakt over het Chinese bedrijf Huawei dat een groot marktaandeel binnen consumentennetwerkapparatuur heeft.

Ook geldt dat verschillende encryptietechnologieën alleen naar bepaalde landen mogen worden geëxporteerd. Pap: “Wij mogen onze borden niet in China produceren. Daar zit een verbod op omdat de Amerikaanse overheid zelf voor productie niet toelaat dat bepaalde encryptietechnologie wordt geëxporteerd.”

Certificering en compatibiliteit

Om een computer te ontwikkelen die als brug tussen uiteenlopende andere oplossingen kan fungeren, is standaardisatie en certificering van groot belang. Daar zit een prijskaartje aan. Klos: “Wij zijn een Nederlands bedrijf. Dat betekent dat we dure mensen in dienst hebben. We willen ook wat geld verdienen. We kunnen daarom nooit op basis van kosten concurreren met China. Tegenover een bordje voor tien of twintig dollar kunnen wij niets zetten. Wat wij wel bieden, is een product waar de klant binnen een dag mee aan de gang kan. En als je duizend stuks bij ons bestelt, dan krijg je support. Het is niet zoals in China waar je bij bestellingen onder de 10.000 niet eens een antwoord per mail krijgt.”

Certificering en compatibiliteit brengt ook extra ontwikkelkosten mee. Scalys zorgt bij de ontwikkeling dat die kosten op de lange termijn lager uitvallen. Klos: “Wij zetten een modulair concept neer. In onze high-end producten zorgen wij dat de klant afhankelijk van de toepassing verschillende modules in kan zetten. Als een PowerPC dan bijvoorbeeld overkill is, kan hij richting ARM gaan zonder dat het product aangepast of opnieuw gecertificeerd hoeft te worden. Er is dan alleen een laatste controle op het eindproduct nodig. Zo zorgen wij dat onze klanten heel snel kunnen upgraden zonder dat er nieuw design hoeft plaats te vinden.”

Toekomstplannen

Scalys heeft grote plannen voor de toekomst. Met Arrow heeft Scalys een wereldwijde distributeur voor haar producten aangetrokken. Daarnaast zijn er plannen om het productaanbod verder uit te bereiden. Klos: “De Grapeboard is ons instapmodel, we willen gaan uitbreiden naar een breed portfolio. Denk daarbij aan netwerkproducten voor 100 gigabit en de beveiliging van datacenters. We gaan ons echt compleet focussen op veilige communicatie voor alle apparaten. Als je gaat kijken hoeveel apparaten verbonden zijn op internet, dan wordt beveiliging alleen maar belangrijker.”

▼ Volgende artikel
Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor
Huis

Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor

Nog geen jaar na de vorige uitvoering brengt Apple een nieuwe iPad Air uit. De veranderingen zijn dan ook niet heel groot, want het enige verschil is dat de tablet nu is voorzien van een M3-processor in plaats van een M2-processor. Blijft de iPad Air hiermee een aanrader? Wij hebben hem voor je getest.

Uitstekend
Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil in het scherm, want de nóg duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor betalen waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

Plus- en minpunten
  • Snelle hardware
  • Prima scherm
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goede accuduur
  • Geen hogere verversingssnelheid
  • Hoge meerprijzen opslag
  • Dure accessoires

De nieuwe iPad Air laat zich kort omschrijven: Apple heeft de M2-chip vervangen door een M3. Dat is geen groot probleem: Apple gaf de iPad Air vorig jaar een update waarmee deze qua functionaliteit vrijwel identiek was aan de iPad Pro van het jaar daarvoor en je net als bij de Pro kon kiezen uit twee formaten. Uiterlijk is er geen verschil met de vorige generatie iPad Air: de aluminium tablet is nog steeds verkrijgbaar in een 11- en 13inch-variant, waarbij je kunt kiezen uit dezelfde vier kleuren als vorig jaar. De bouwkwaliteit van de aluminium behuizing is uitstekend.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air ziet er hetzelfde uit als de variant van vorig jaar.

Er is overigens wel een heel een klein verschil waardoor je aan de buitenkant kunt zien dat je de nieuwste iPad Air van de M3-generatie in handen hebt. Apple heeft de aanduiding 'iPad Air' namelijk van de achterkant verwijderd. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het enige verschil is dat er geen 'iPad Air' meer op de achterkant staat.

Qua aansluitingen vind je onderop een usb-c-poort die je behalve voor opladen ook kunt gebruiken voor het aansluiten van een beeldscherm. De aan-uitschakelaar is voorzien van een goedwerkende vingerafdrukscanner. Dat is wel de enige manier van biometrische identificatie; in tegenstelling tot iPhones of de iPad Pro ontbreekt de soms nog wat sneller werkende gezichtsherkenning.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air heeft een usb-c-poort die je gebruikt om de tablet op te laden.

Hoge meerprijzen

De prijzen beginnen bij 719 euro voor het 11inch-model terwijl de 13inch-uitvoering bij 969 euro begint. Voor dat geld krijg je 128 GB opslag. Alle varianten hebben dezelfde M3-processor in combinatie met 8 GB RAM. Wil je 256 GB opslag, dan betaal je 130 euro meer, terwijl de volgende stappen naar 512 GB of 1 TB je ieder nog eens 250 euro kosten. Afhankelijk van je opslagwensen wordt de iPad dus al snel een heel stuk duurder. Daarnaast kun je nog kiezen voor een 5G-variant, waarvoor je 170 euro meer betaalt. Deze variant is voorzien van een ingebouwde e-sim; er is geen fysieke simkaartslot.

Scherm zonder ProMotion

De iPad Air heeft precies hetzelfde scherm als vorig jaar en dat betekent een 11- of 13inch-scherm dat gebruikmaakt van een IPS-paneel. Het scherm combineert goede kleuren met een prima contrast en een helderheid die hoog genoeg kan. Wat we wel jammer vinden, is dat Apple de toch best prijzige iPad Air niet voorziet van een scherm met een hogere verversingssnelheid dan 60 Hz. Zo'n hogere verversingssnelheid die Apple 'ProMotion' noemt zou zeker in combinatie met de stylus waarschijnlijk een vloeiender ervaring opleveren. 

Nog snellere processor

De snellere processor is het belangrijkste verschil met zijn voorganger, en de chip die we al kennen uit andere Apple-producten stelt niet teleur. De M3-processor is in benchmarks op single-coregebied ongeveer 18 procent sneller dan de M2, terwijl de multicore-prestaties zo'n 25 procent hoger liggen. In de benchmark Geekbench 6 zet de iPad een Single-Core Score van 3063 punten neer, terwijl de Multi-Core Score 11.914 punten bedraagt.

De vernieuwde iPad Air is in theorie dus nog iets soepeler in bijvoorbeeld grafische toepassingen, al is de M4-chip in de iPad Pro nog een stukje sneller. Het is gissen waarom Apple nog voor de in andere producten uitgefaseerde M3 koos; misschien hadden ze er nog veel van liggen of wil het bedrijf genoeg onderscheid met de iPad Pro houden. Uiteindelijk maakt het ook weer niet zo heel veel uit, want in de praktijk zijn zowel de vorige als de huidige variant van de iPad Air gewoon snel. De accuduur van de geteste 11inch-uitvoering is erg goed en komt bij normaal gebruik zoals browsen in de buurt van de door Apple geclaimde 10 uur.

Vernieuwd toetsenbord

De iPad Air is compatibel met Apples beste stylus: de Pencil Pro. Deze stylus (149 euro) is druk- en kantelgevoelig en detecteert bovendien of je de stylus draait. Hierdoor kun je in tekenapps als Procreate bijzonder realistisch tekenen. De stylus wordt gekoppeld en opgeladen door hem magnetisch aan de zijkant te plakken, waarmee dit in de praktijk een prettige accessoire is. De iPad Air is trouwens ook compatibel met de goedkopere Apple Pencil usb-c, die minder mogelijkheden heeft en opgeladen wordt met een usb-c-kabel. Als je wilt tekenen, dan raden we je de Pencil Pro aan.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Pencil Pro plak je magnetisch aan de zijkant om hem op te laden.

We kregen van Apple ook het vernieuwde Magic Keyboard voor de iPad Air, dat uiteraard ook compatibel is met de iPad Air met M2-processor. Ten opzichte van het vorige Magic Keyboard dat oorspronkelijk voor de oudere generatie iPad Pro was ontworpen, krijg je een rij functietoetsen. Hierdoor kun je de iPad nog beter als laptopvervanger gebruiken.

Ten opzichte van het Magic Keyboard voor de huidige iPad Pro ontbreekt helaas de achtergrondverlichting in de toetsen en de aluminium polssteun, terwijl de prijs van het toetsenbord met 329 euro niet veel lager is. Het is daarnaast jammer dat het toetsenbord er alleen nog in een witte variant is. Dat is toch vlekgevoeliger dan een zwarte uitvoering. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het vernieuwde Magic Keyboard heeft nu functietoetsen.

Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil 'm in het scherm, want de nog duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor neertellen, waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Dit keer hebben we vijf DAB+-radio's voor je gevonden die je ook nog eens heel makkelijk meeneemt, op vakantie bijvoorbeeld.


Digitale radio via DAB+ (Digital Audio Broadcasting) biedt een helder en storingsvrij radiosignaal, met een steeds groter zenderaanbod. Dat maakt het luisteren een stuk aangenamer. Dankzij modellen met ingebouwde accu of batterijen ben je niet gebonden aan een stopcontact. Voeg daar een netstroomaansluiting aan toe en je hebt een toestel dat net zo makkelijk op de camping als op het aanrecht in de keuken dienst kan doen.

Denver DAB-18 Radio DAB+

De Denver DAB-18 is een compacte DAB+/FM-radio die een retro uiterlijk combineert met moderne functionaliteit. De geïntegreerde Bluetooth-functie maakt het mogelijk om draadloos muziek te streamen vanaf je smartphone of tablet. Daarnaast beschikt de radio over een AUX-ingang voor het aansluiten van externe apparaten. Met de dubbele alarmfunctie en snoozefunctie is de DAB-18 ook geschikt als wekkerradio. Het dimbare lcd-display toont duidelijk informatie over zenders en instellingen. De radio werkt zowel op netstroom als op 4 C-batterijen. Met 20 voorkeuzezenders (10 DAB+ en 10 FM) heb je snel toegang tot je favoriete stations.

Audizio Milan

De Audizio Milan is een compacte draagbare DAB+/FM-radio. De Milan biedt zowel DAB+ als FM-ontvangst, waardoor je kunt genieten van een breed scala aan radiostations met heldere geluidskwaliteit. Dankzij de Bluetooth-functionaliteit kun je draadloos muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. Met de ingebouwde 2000mAh-accu heb je genoeg stroom voor zo'n 10 uur luisterplezier, en kan de radio via usb worden opgeladen. Het 2,4-inch kleurendisplay toont duidelijk informatie over zenders en instellingen.

Grundig DTR 4500 BT DAB

De Grundig DTR 4500 BT DAB heeft Bluetooth 5.0-functionaliteit en kun je naast het luisteren naar DAB-stations ook gebruiken om te streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 2.0 stereo luidsprekersysteem met een totaal vermogen van 10 watt RMS. Het 2,4-inch kleurendisplay biedt duidelijke informatie over zenders en instellingen, en de helderheid is in drie stappen aan te passen. Hoewel de DTR 4500 BT DAB geen ingebouwde accu heeft, kan hij natuurlijk wel gewoon op netstroom worden aangesloten.

Lenco PDR-040EF Bambus

De Lenco PDR-040EF Bambus is gemaakt van echt bamboe en gerecycled ABS met tarwevezel, wat niet alleen een mooie uitstraling geeft, maar ook bijdraagt aan duurzaamheid. Met Bluetooth 5.0-functionaliteit kun je eenvoudig muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 3 watt RMS luidspreker en een passieve basradiator. De ingebouwde 2000mAh accu biedt tot 16 uur afspeeltijd via Bluetooth en tot 12 uur via FM of DAB+, waardoor je de hele dag kunt genieten van je favoriete muziek, zowel thuis als onderweg. Daarnaast is de radio uitgerust met een klok- en alarmfunctie, een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting en een telescoopantenne.

Kenwood CR-M30DAB-R

Deze compacte Kenwood kan overweg met FM-radio en DAB+. De radio beschikt over Bluetooth-functionaliteit, waardoor je draadloos muziek kunt streamen vanaf je smartphone of tablet. Dankzij de geïntegreerde oplaadbare batterij kun je tot 7 uur genieten van je favoriete muziek zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Daarnaast is de radio voorzien van een helder LCD-scherm dat informatie over zenders en instellingen duidelijk weergeeft. Met de mogelijkheid om zowel op netstroom als op de interne accu te werken, kun je de CR-M30DAB op verschillende manieren gebruiken.