ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Alles over video comprimeren met de nieuwste codecs

Wie via internet z’n streams op de allerhoogste kwaliteit wil kijken, loopt snel tegen limieten aan. Gelukkig is er een nieuwe standaard voor video comprimeren die bestanden extreem verkleint zonder aan kwaliteit in te boeten. We stellen je voor aan H.265, ook wel bekend als High Efficiency Video Coding (HEVC), en de codecs die ervoor kwamen.

Als je grote videobestanden kleiner wilt maken, zijn er globaal twee dingen die je kunt doen. Allereerst kun je de resolutie verlagen. Iedere halvering van de beeldverhouding verlaagt de benodigde opslagruimte met ongeveer 75 procent. Het spreekt voor zich dat dit zeer zichtbaar kwaliteitsverlies met zich meebrengt. De tweede optie is videocompressie, dat slimmere technieken gebruikt om bestanden te verkleinen. Daarbij is de meeste winst te halen door lossy compression te gebruiken. Lossy (verlies) duidt erop dat kwaliteit opgeofferd wordt om het bestandsformaat te verkleinen.

MPEG

De Moving Pictures Expert Group werd opgericht in 1988 en ontwikkelde op basis van de jpeg-standaard voor afbeeldingen en de H.261-standaard voor videoconferencing een compressiemethode voor digitale films. Mpeg-1 werd in 1992 uitgebracht. De vernieuwde standaard mpeg-2 volgde in 1994. Deze lijkt voor video sterk op mpeg-1, maar voegt (onder meer) audio-ondersteuning van 5.1-geluid toe. Mpeg-2 werd gekozen als de standaard die op dvd’s gebruikt werd. Het wist zelfs z’n eigen opvolger mpeg-3 te verslaan en de standaard te worden voor hd-tv. Oorspronkelijk was mpeg-2 bedoeld om digitale televisie-uitzendingen op de toen acceptabele beeldkwaliteit mogelijk te maken.

MPEG-2

Mpeg-2 gebruikt verschillende technieken om video met zo veel mogelijk kwaliteitsbehoud te verkleinen. Om te begrijpen hoe geavanceerd het verkleinen gaat, beschrijven we ze hier kort. Huffman Encoding gebruikt korte codes om veelvoorkomende waarden te omschrijven en lange codes voor zeldzame waarden.

DCT (Discrete Cosine Transform) en Quantization maken een berekening op basis van de frequentie waarop kleuren en contrasten voorkomen en voegt (bijvoorbeeld) kleuren die dicht bij elkaar liggen samen. Dat is een reden waarom (zware) mpeg-compressie er erg geblokt uit ziet. Motion Vector Estimation maakt onderscheid tussen statische delen van een frame en bewegende delen. Als de hoofdpersoon door een kelder loopt, blijft de achtergrond grotendeels gelijk. Door de statische beelden één keer op te slaan en te hergebruiken is veel ruimte te winnen.

©PXimport

H.264

Omdat mpeg-2 erin was geslaagd beter om te gaan met hd-tv dan mpeg-3, werd mpeg-4 de opvolger van mpeg-2. Binnen de verschillende mpeg-standaarden zitten onderdelen die specifieke deelvelden omschrijven. Zo wordt in mpeg-1 Part 3 de codering van audio vastgelegd. Dit is ook wel bekend als mpeg-1 Audio Layer III of (om kort te gaan) mp3 – meer bekend van muziekbestanden. Mpeg-4 bevat in part 10 een coderingstandaard die het streamen van hd-video moet vereenvoudigen. Dit is ook wel bekend als Advanced Video Coding (avc) en wordt daarnaast aangeduid met een uit de videoconferencing geërfde aanduiding: H.264.

H.264 haalt zijn kracht uit het verwijderen van herhaling in frames. Om dat mogelijk te maken, verdeelt deze codering de beelden van een video in blokken van 16 bij 16 pixels. Deze zogenaamde macroblocks worden onderverdeeld in ‘transform blocks’ en ‘prediction blocks’. Met behulp van deze blokken wordt ieder macroblock onderzocht op afwijkingen in helderheid en kleur. Het H.264-algoritme doet dit dusdanig efficiënt dat het de videocompressie van sites als Vimeo en YouTube achter zich laat als het om kwalitatief hoogwaardige compressie gaat. Toch zijn zelfs dan de bestanden van 4K- en 8K-video’s te groot om over een standaard-internetverbinding te streamen.

©PXimport

H.265

H.265 (HVEC of mpeg-H part 2) is in het leven geroepen om 4K- en 8K-video te kunnen streamen over internet. Om dit te verwezenlijken, werkt H.265 met ‘Coding Tree Units’ in plaats van macroblocks. Een CTU kan naar wens met blokken van 8x8 tot 64x64 werken. Op maximale efficiency halveert H.265 de omvang van een videobestand ten opzichte van H.264, zonder hierbij aan kwaliteit in te boeten. Omdat met fijnmaziger blokken gewerkt kan worden, is het mogelijk om tegen een kleinere reductie van bestandsgrote enorme kwaliteitsverschillen te realiseren. Hoewel de focus van H.265 ligt op snel streamen, kan het dus ook de kwaliteit van gecomprimeerde video verhogen.

Tegenover de enorme reductie in bestandsformaat staat dat H.265 meer rekenkracht vraagt. Vrij vertaald betekent dit dat accu’s van telefoons en tablets sneller leegraken bij gebruik van H.265 en je een stevige machine nodig hebt om naar H.265 te coderen. De ontwikkeling van decodeerchips voor H.265 maakt dit punt steeds minder relevant. Dat is terug te zien in het aanbod van H.265-hardware.

Compressie in getallen

Een standaard (ouderwetse) video van televisiekwaliteit heeft tussen de 160 en de 208 megabit opslag per seconde (Mbit/s) nodig. Ga je naar 1080p full hd, dan stijgt dat naar ergens tussen de 1.520 en 1.896 Mbit/s. 4K-video loopt tussen de 3.040 Mbit/s en 7.600 Mbit/s. Voor 8K is minimaal 12.160 Mbit/s nodig.

Zulke enorme hoeveelheden data hanteerbaar maken vereist compressie. Daarmee wordt ruimte bespaard, wat ten koste gaat van de kwaliteit. Voor de dvd werd de voor digitale televisie ontwikkelde mpeg-2-standaard gekozen. Deze bracht de opslag voor standaard video terug naar 9,8 Mbit/s. Binnen mpeg-2 vereist video in full hd 1080p rond de 300 Mbit/s. Dat past niet op een dvd en is ook meer dan een 100Mbit-netwerk aan kan.

De standaard mpeg-4 (part 10), ook wel bekend als avc of H.264, brengt streamen van 1080p (grofweg) terug naar 6 Mbit/s. Dat maakt streamen en uploaden van hd-beelden mogelijk, maar voor 4K is hiermee al 32 Mbit/s noodzakelijk. Hier brengt H.265-compressie uitkomst: hiermee kun je met een dataverbruik van rond de 15 Mbit/s kwalitatief hoogwaardige 4K-video’s streamen.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer

Op zoek naar een snelle en handige oplossing om je kleding kreukvrij te maken zonder gedoe met een strijkplank? De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer belooft binnen enkele seconden klaar te zijn voor gebruik. Maar hoe goed werkt hij echt? Het Review.nl Testpanel heeft dit compacte apparaat uitgebreid getest.

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer is een handige en compacte oplossing voor wie snel en moeiteloos kreukvrije kleding wil. Met een korte opwarmtijd, een verstelbare kop en een krachtige stoomfunctie is dit apparaat ideaal voor dagelijks gebruik en op reis.

Snel en compact stomen zonder gedoe

De Philips STH5030/20 is een draagbare kledingstomer die in slechts 30 tot 35 seconden opwarmt en direct klaar is voor gebruik. Hij heeft twee standen: een Eco-modus voor waterbesparing en een Max-modus voor hardnekkige kreukels. Met een continue stoomafgifte tot 24 gram per minuut helpt het apparaat kleding niet alleen te ontkreuken, maar ook op te frissen. Dat maakt het een handige tool voor mensen die hun kleding snel willen bijwerken zonder een strijkplank te gebruiken. Bovendien wordt het apparaat geleverd met een opberghoes die ook als handschoen dient, zodat gebruikers zich niet verbranden tijdens het stomen.

Uit de testresultaten blijkt dat veel gebruikers het compacte formaat en het lichte gewicht waarderen. Zo zegt Ndijkhuizen: "Geen onhandige strijkplank meer nodig, gewoon op een hanger en stomen maar."

©Philips

Strak en stijlvol design met praktische functies

Over het ontwerp van de Philips STH5030/20 zijn de meeste testers enthousiast. De verstelbare kop maakt het mogelijk om zowel horizontaal als verticaal te stomen, wat handig is voor verschillende kledingstukken en stoffen. Ook het compacte formaat en de opvallende koraalroze of rode kleur worden gewaardeerd.

Volgens Daphnievd voegt de kleur zelfs iets extra’s toe: "Het is een superhandig apparaat en de kleur is een erg leuk detail, vooral in een vrouwenhuishouden. Het maakt het nét wat gezelliger." Ook KirstenB noemt het design een pluspunt: "Het apparaat is klein, handzaam en heel makkelijk te gebruiken. Op de mooie koraalroze kleur ben ik verliefd."

Toch zijn er enkele testers die opmerken dat het snoer aan de korte kant is, wat de bewegingsvrijheid enigszins beperkt. Rocky1998 zegt hierover: "De stroomkabel is wel wat aan de korte kant en had wat langer mogen zijn in mijn mening."

©Philips

Krachtige prestaties voor een handstomer

Qua prestaties scoort de Philips STH5030/20 goed bij de testers. De meeste gebruikers merken op dat lichte stoffen moeiteloos worden ontkreukt en dat het apparaat ideaal is voor snelle opfrisbeurten. FabianMR benadrukt hoe handig dit is 's ochtends: "De stomer werkt snel en efficiënt, waardoor je ’s ochtends nog even snel je kleding kreukvrij kunt krijgen."

Bij dikkere stoffen of diepe kreukels heeft het apparaat iets meer tijd en moeite nodig. MJOMJ merkt bijvoorbeeld op: "Met dikkere stoffen en diepe kreukels heeft deze handstomer wel moeite, maar hij is dan ook niet te vergelijken met het traditionele strijkijzer."

Voor wie vooral snel en gemakkelijk kreukels wil verwijderen uit blouses, jurken en colberts, lijkt deze stomer een uitstekende keuze.

©Philips

Gebruiksgemak: snel, eenvoudig en handig op reis

De testers vinden de kledingstomer eenvoudig in gebruik. Het lichte gewicht en de compacte vorm maken het apparaat ideaal om mee te nemen op reis. Maro bevestigt dit: "Handig voor onderweg, vakantie of op zakenreis. Maar ik zou zeker ook zeggen gewoon lekker voor thuis." Ook GeaR1989 is enthousiast: "De twijfel werd bij het eerste gebruik al weggenomen. Wat een handig ding is dit!"

Wel zijn er enkele kanttekeningen bij de gebruikservaring. Een veelgenoemd punt is dat de stoomknop continu moet worden ingedrukt tijdens het gebruik. Sharon van Aalsum zegt hierover: "De minpunten, zoals het kleine waterreservoir en constant te moeten drukken op de stoomknop, kunnen echter voor wat ongemak zorgen bij langer gebruik."

✅ Pluspunten
  • Compact en licht, ideaal voor op reis

  • Snel opgewarmd en direct klaar voor gebruik

  • Werkt goed op lichte stoffen en voor snelle opfrisbeurten

  • Stijlvol design en verstelbare kop voor extra gebruiksgemak

❌ Minpunten
  • Kort snoer beperkt bewegingsvrijheid

  • Stoomknop moet constant ingedrukt worden

  • Werkt minder goed bij dikke stoffen en diepe kreukels

Conclusie: snel en handig met een paar kleine minpunten

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer wordt door testers gemiddeld beoordeeld met een 8,7. Het is een handig apparaat voor dagelijks gebruik en reizen, dat snel opwarmt en kleding effectief ontkreukt. De verstelbare kop, het compacte formaat en de stijlvolle kleur worden vaak als pluspunten genoemd.

Meer lezen over deze Philips-handstomer?

Ga naar Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin
© Olga Seyfutdinova
Huis

De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin

De winter loopt op zijn eind, ook al voelt dat niet altijd zo aan de temperatuur. Maar kijk om je heen: het eerste groen verschijnt weer in de tuin. Winterklokjes en krokussen laten zich zien en aan sommige bomen en struiken zie je al de eerste knoppen verschijnen. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken – de tuin roept!

Dit doe je in februari is het tijd om: 🪻 Eenjarige zomerbloemen voorzaaien 🪻 Kale plekken in het gazon inzaaien 🪻 Groene aanslag van de bestratingverwijderen 🪻 Bepaalde (fruit)bomen snoeien

Weten wat je de rest van het jaar in de tuin kunt doen? Kijk dan op onze jaarkalender!

Voorzaaien, planten en verpotten

Zaai eenjarige zomerbloemen alvast binnen voor, zodat je later in het seizoen sterke planten hebt. Buiten kun je bomen en struiken verplaatsen, zolang het niet vriest. Kuipplanten die in de garage of schuur overwinteren, hebben nu wat meer water nodig. Ook potplanten buiten kunnen wel een scheut gebruiken als ze lange tijd droog staan.

Omdat de nachten nog koud kunnen zijn, is het verstandig om bloeiende bollen in potten en bakken te beschermen met vliesdoek. Een camelia kun je 's nachts afdekken met noppenfolie, maar haal die er overdag weer af zodra de temperatuur boven nul komt.

Wil je wat extra kleur in de tuin? Zet viooltjes en primula's neer. Ze kunnen goed tegen de kou en zorgen meteen voor een lente-achtig gevoel.

©MaÅgosia Karniewska

Aandacht voor je gazon

Strooi in de eerste twee weken van februari kalk over het gazon en de borders. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Spit en egaliseer de grond, zodat die klaar is voor het inzaaien of leggen van gras. Als je gazon vol molshopen ligt, kun je de aarde met een bezem over het gras verspreiden. Is het droog en vorstvrij? Dan kun je de graskanten bijwerken en kale plekken opnieuw inzaaien. Vermijd lopen over het gazon tijdens de vorst, want dat kan het gras beschadigen.

Onkruid wieden en groene aanslag wegvegen

Laat de schoffel voorlopig nog even staan, want daarmee kun je vaste planten beschadigen die nog onder de grond zitten. Pluk het onkruid liever met de hand, zodat je de jonge planten niet verstoort. Een groen laagje op het terras veeg je weg met zand en een bezem. Wil je het grondiger aanpakken? Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen. Zeg maar dag tegen die gladde laag met deze tips 🢱

Zo verwijder je groene aanslag van je terras en tegels

©Vely

Snoeien (maar niet alles en met mate)

In februari kun je bepaalde bomen en struiken snoeien, zolang het niet vriest en er geen vorstperiode wordt voorspeld. Is dat wel het geval, wacht dan op een warmere periode. Begin bij de dakplataan en snoei de takken die recht omhoog groeien. Heb je de leilinde nog niet gesnoeid? Knip de takken dan nu terug tot een paar centimeter vanaf de hoofdtakken. Ook heesters kunnen een snoeibeurt gebruiken. Ontstaan er grote wonden bij bomen? Dek ze af met wondbalsem om infecties te voorkomen.

Haal bij klimplanten, zoals klimop, wilde wingerd en trompetklimmer, het oude blad weg. Verwijder ook de ranken op plekken waar ze niet moeten groeien, zoals onder de dakrand en rondom kozijnen.

Februari is daarnaast een goede maand om fruitbomen te snoeien. Wacht wel met het snoeien van fruitbomen met steenvruchten, zoals de kersenboom of perzikboom. De druif en kiwi moeten nu wél gesnoeid worden, want zodra de sapstromen op gang komen, ben je te laat.