ID.nl logo
Online betalen: bankpas, creditcard of iDeal? (Plus: dit gaat er veranderen)
© stokkete
Huis

Online betalen: bankpas, creditcard of iDeal? (Plus: dit gaat er veranderen)

De manier waarop je online kunt betalen is aan het veranderen. Nederlandse bankpassen zijn steeds vaker geschikt voor betalingen in webwinkels, zodat je een extra keuze hebt naast betalen met iDeal, creditcard of PayPal. Alle online betaalmethodes hebben hun voor- en nadelen. Welke manier kies jij?

Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen. • Hoe kan ik online betalen met mijn bankpas? • Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende betaalmethodes? • Kan ik ook achteraf betalen?

Ook interessant voor jou: Gebruikersprofielen en gespreid betalen: dit is er nieuw aan iDeal

Kleinere banken in Nederland zijn eind 2023 begonnen met het vervangen van hun betaalpassen. Rekeninghouders die voorheen een betaalpas hadden van het merk Maestro of V Pay krijgen nu een debitcard van Mastercard of Visa. Daarmee kunnen ze op dezelfde manier in winkels betalen als met hun oude betaalpas, maar óók in webwinkels, net als met een creditcard.

Heb je een bankrekening bij bijvoorbeeld Triodos, dan heb je de nieuwe betaalpas al gekregen. Ook klanten van Knab krijgen de nieuwe pas toegestuurd als hun oude pas verloopt. Rekeninghouders bij Revolut, N26, Openbank en Bunq konden al langer betalen met een Mastercard of Visa debitcard. De grotere banken starten op zijn vroegst in de loop van 2024 met het vervangen van hun betaalpassen.

Waarom een nieuwe betaalpas?

Een belangrijke reden voor de vervanging is de betere acceptatie in het buitenland. Contant geld halen in het buitenland gaat met een betaalpas van Maestro of V Pay meestal wel, maar afrekenen in een winkel of restaurant kan problemen geven. De nieuwe betaalpassen van Mastercard en Visa worden in het buitenland beter geaccepteerd, net zo goed als de creditcards van deze merken.

Een extra voordeel is dat je met de nieuwe betaalpas ook online kunt betalen. Hiervoor moet je het 16-cijferige nummer van de betaalpas invoeren, aangevuld met de vervaldatum en CVC-code. Vervolgens moet je de betaling nog op een veilige manier goedkeuren, bijvoorbeeld door je pincode in te voeren of je vingerafdruk te scannen in de app van je bank. 

©MichaelVi

Debitcard, creditcard of iDeal?

Nederland was lang een vreemde eend in de bijt met betaalpasjes van Maestro of V Pay, waarmee je online niets kon beginnen. Daarom is in Nederland iDeal ontwikkeld, zodat rekeninghouders toch via hun eigen bank online konden betalen in Nederlandse webwinkels. Voor betalingen in buitenlandse webwinkels was een creditcard vaak onmisbaar. Met de verspreiding van Mastercard en Visa debitcards in Nederland heb je voortaan meer te kiezen als het gaat om betalen in een webwinkel. Je kunt alle betalingen doen met je eigen bankpas, maar het kan ook voordelen hebben om te kiezen voor iDeal, creditcard of PayPal. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij. 

Debitcard van Mastercard of Visa

Voordelen

⋄ Geld wordt meteen afgeschreven, dus je hebt goed overzicht.
⋄ Betaling is gratis.
⋄ Werkt in Nederland en in het buitenland.

Nadelen

⋄ Achteraf of in delen betalen niet mogelijk.
⋄ Geen geld terug als het product niet wordt geleverd.
⋄ Je moet je eigen betaalgegevens intypen (deze kun je ook opslaan voor later gebruik).


iDeal

Voordelen

⋄ Geld wordt meteen afgeschreven, dus je hebt goed overzicht.
⋄ Je hoeft geen gegevens in te typen.
⋄ Betaling is meestal gratis.
⋄ Met de dienst In3 kun je in gedeelten betalen (maximaal 60 dagen).

Nadelen

⋄ Geen geld terug als het product niet wordt geleverd.
⋄ Wordt vooral aangeboden in Nederlandse webwinkels, maar niet altijd in buitenlandse webwinkels.

©vladim_ka

Creditcard

Voordelen

⋄ Werkt goed in Nederland en in het buitenland.
⋄ Uitgesteld betalen is mogelijk (maximaal een maand).
⋄ Betaling is gratis.
⋄ Geld terug als het product niet wordt geleverd (bij een creditcard met aflevergarantie).
⋄ Verlengde garantie, aankoopverzekering en bepaalde aanvullende reisdekkingen mogelijk.
⋄ Soms rente over positief saldo.

Nadelen

⋄ Hogere vaste kosten (enkele tientjes per jaar).
⋄ Je krijgt één keer per maand een rekening, dus je loopt het risico dat je uitgaven ongemerkt oplopen.
⋄ Je moet je eigen betaalgegevens intypen (deze kun je ook opslaan voor later gebruik). 

©Galina

PayPal

Voordelen

⋄ Werkt goed in Nederland en in het buitenland.
⋄ Zelf kiezen hoe het geld wordt afgeschreven: van je betaalrekening, creditcard of saldo op je PayPal-account.
⋄ Bij koppeling aan een betaalrekening of rechtstreekse betaling van het saldo op je PayPal-account houd je goed overzicht over je uitgaven.
⋄ Bij koppeling aan een creditcard kun je uitgesteld betalen (maximaal een maand).
⋄ Betaling is meestal gratis.
⋄ Je hoeft geen gegevens in te typen.
⋄ Geld terug als het product niet wordt geleverd.

Nadelen

⋄ Eenmalig een PayPal-account aanmaken.
⋄ Kosten als je je PayPal-account niet gebruikt (10 euro per jaar).
⋄ Als je een creditcard koppelt aan je PayPal-account, krijg je maar één keer per maand een rekening en loop je het risico dat je uitgaven ongemerkt oplopen. 

©ymgerman

Soms nog acceptatieproblemen In heel Nederland zijn betaalautomaten aangepast, zodat je met een debitcard van Mastercard of Visa overal kunt betalen. Contactloos betalen werkt ook, nadat je één keer een ‘insteekbetaling’ hebt gedaan met de pas. Toch kan het gebeuren dat je een betaalautomaat tegenkomt waar de pas nog niet werkt, bijvoorbeeld bij onbemande tankstations of parkeergarages. Deze betaalautomaten moeten nog een software-update krijgen om geschikt gemaakt te worden voor de nieuwe betaalpassen. Tot die tijd is het handig om nog een betaalpas van Maestro of V Pay achter de hand te hebben.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte printers voor thuis
© Daniel Krasoń
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte printers voor thuis

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zoek je een kleine printer die je makkelijk in een kast of op het hoekje van je bureau kwijt kunt? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

HP Deskjet 4120e

Enkele webshops verkopen de HP Deskjet 4120e momenteel voor een prikkie. Ondanks de nogal lage aanschafprijs kun je met dit all-in-one-model printen, scannen en kopiëren. Verrassend genoeg ondersteunt het apparaat automatische documentinvoer. Met deze functie scan of kopieer je in rap tempo een stapeltje A4'tjes. Plaat hiervoor maximaal 35 vellen in de houder bovenop de behuizing. De maximale printresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi.

Met behulp van de HP Smart-app op je smartphone krijg je de Deskjet 4120e snel aan de praat. Je verbindt de printer met het draadloze thuisnetwerk, waarna je vanaf elke pc, laptop, smartphone en tablet kunt afdrukken. Voor mobiel gebruik is de ondersteuning voor AirPrint en Mopria gunstig. Hierdoor herkennen de mobiele besturingssystemen iOS, iPadOS en Android de printer direct in je netwerk. Overigens verbind je de Deskjet 4120e ook gewoon via een usb-kabel met een computer. Bovendien is er een bluetooth-ontvanger ingebouwd. In deze printer gaan twee cartridges.

Epson Expression Home XP-3205

De bescheiden behuizing van de prijsvriendelijke Epson Expression Home XP-3205 meet slechts 37,5 × 17 × 30 centimeter. Hierdoor kun je hem makkelijk in een kast kwijt. Ondanks de geringe omvang kan deze all-in-one-printer automatisch dubbelzijdig afdrukken. Het handmatig omdraaien van A4'tjes is dus verleden tijd. Hoewel je voor de Expression Home XP-3205 beslist niet de hoofdprijs betaalt, heeft het afdruksysteem plek voor vier cartridges. Als er een kleur op is, hoef je dus alleen het bewuste inktpatroon te vervangen. Vergeleken met een driekleuren-cartridge verspil je zo minder inkt.

Je verbindt de printer eenvoudig met wifi, zodat je vanaf meerdere apparaten kunt afdrukken. De behuizing heeft ook een usb-poort voor een rechtstreekse verbinding met een computer. Een pluspunt is de respectabele printresolutie van 5760 × 1440 dpi. Dit model leent zich dan ook prima voor het afdrukken van fraaie foto's. De voorzijde is voorzien van een klein display en enkele druktoetsen. Je kunt voor de bediening ook de bijbehorende software op een computer of de Epson Smart Panel-app op een smartphone installeren.

Canon Pixma TS5150

Deze all-in-one-printer van Canon is nog geen vijftien centimeter hoog. Verder is de behuizing 42,5 centimeter breed en 31,5 centimeter diep. Lekker compact dus! Wie geregeld lange documenten uitprint, kan de functie automatisch dubbelzijdig afdrukken ongetwijfeld waarderen. Dat scheelt flink wat papier. De Pixma TS5150 heeft twee lades die allebei goed zijn voor een capaciteit van honderd A4'tjes. Je plaatst in de achterste lade als alternatief twintig fotovellen. Een pluspunt is dat je kiekjes op een formaat van 10 × 15, 13 × 13 en 13 × 18 centimeter zonder witrand kunt afdrukken.

Zodra je de twee bijgesloten cartridges in de behuizing hebt geplaatst, print je op een maximale resolutie van 4800 × 1200 dpi. Daarnaast kun je met dit apparaat ook scannen en kopiëren. Het voorpaneel heeft voor een printer in deze prijsklasse een relatief groot display. Hierop lees je onder meer de geschatte inktniveaus af. Op het gebied van connectiviteit bevat de Pixma TS5150 een wifi-adapter en usb-uitgang. Onder de productnaam Pixma TS5151 is de printer eventueel ook in een wit jasje te koop.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

Epson EcoTank ET-2871

Wil je een compacte printer met lage inktkosten, dan is de Epson EcoTank ET-2871 een aantrekkelijke optie. In plaats van cartridges heeft dit model vier navulbare inktreservoirs. Zodra er een kleur op is, vul je die met een speciaal flesje bij. Volgens de fabrikant is de meegeleverde flessenset goed voor een opbrengst van duizenden pagina's. Je print met de EcoTank ET-2871 dus tegen lage kosten eigen foto's. Op vellen van 10 × 15 centimeter gebeurt dat ook nog eens zonder lelijke witranden. Dankzij een behoorlijke resolutie van 5760 × 1440 dpi ogen de kiekjes scherp.

Ten opzichte van een kleine inkjetprinter met cartridges is de behuizing van dit exemplaar iets groter, namelijk 37,5 × 17,9 × 34,7 centimeter. Als je de EcoTank ET-2871 met wifi verbindt, druk je meteen vanaf Apple-apparaten af. Er is namelijk ondersteuning voor AirPrint ingebakken. Voor andere apparaten installeer je een app of programma van Epson. De voorzijde heeft een klein display en een paar druktoetsen. Je voert hierop onder meer verschillende onderhoudstaken uit.

Brother HL-L2400DWE

Wanneer je voornamelijk documenten uitprint, kun je deze scherp geprijsde laserprinter overwegen. Het formaat van 35,6 × 18,3 × 36 centimeter is voor een laserprinter erg bescheiden. Bedenk wel dat je met de Brother HL-L2400DWE alleen in zwart-wit kunt afdrukken. Vergeleken met een reguliere inkjetprinter zijn de verbruikskosten een stuk lager. De benodigde toner is inbegrepen. Een pluspunt is de ruime papierlade voor maximaal 250 A4'tjes.

De HL-L2400DWE heeft een nogal hoge afdruksnelheid van zo'n dertig pagina's per minuut. Verder kan het apparaat ook automatisch dubbelzijdig afdrukken, zodat je papier bespaart. In de behuizing zit een wifi-adapter, zodat je vanaf computers en mobiele apparaten afdruktaken kunt starten. Voor een rechtstreekse verbinding met een pc of laptop  gebruik je als alternatief de usb-poort.

▼ Volgende artikel
Review Boox Color Go 7 – Net wat te flets
© Jeroen Boer - ID.nl
Huis

Review Boox Color Go 7 – Net wat te flets

Sinds de introductie van de eerste e-readers zijn de schermen wel flink verbeterd, maar bleef één eigenschap hetzelfde: je kon alleen in grijstinten lezen. Inmiddels zijn er een aantal e-readers met een kleurenscherm te koop, zoals deze Boox Color Go 7. Hoe bevalt lezen in kleur?

Goed
Conclusie

De Boox Color Go 7 is een interessante keuze voor wie een veelzijdige e-reader zoekt en kleur belangrijk vindt. Hoewel het scherm niet perfect is, maken de snelheid, app-ondersteuning en flexibiliteit het apparaat geschikt voor gebruikers die meer willen dan alleen in zwart-wit lezen. Wie echter vooral geïnteresseerd is in normale leesboeken, kan beter kiezen voor een e-reader met een normaal e-ink-scherm met een hoger contrast.

Plus- en minpunten
  • Snelle processor
  • Fysieke bladerknoppen
  • Android-apps
  • Schermverlichting met kleurtemperatuur
  • SD-kaartslot
  • Kleurweergave
  • Relatief laag contrast
  • Fletse kleuren
  • Relatief hoge prijs

De Boox Color Go 7 maakt een goede eerste indruk. De e-reader is lekker licht, maar voelt wel stevig aan. De achterkant is voorzien van een ruwe afwerking waardoor je de e-reader goed kunt vasthouden. Om het scherm te beschermen, zouden we je wel aanraden om een hoesje te gebruiken. Het optionele hoesje is uitstekend ontworpen en maakt gebruik van magnetisme voor de bevestiging.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Boox Color Go 7 valt op door het kleurenscherm.

Op de zijkant vind je een usb-c-poort die wordt gebruikt voor laden en het aansluiten op de computer. Ook vind je op de zijkant een kaartslot voor een microSD-kaartje. De Boox draait op een Snapdragon 680-processor. Deze chip is bedoeld voor budgetsmartphones, maar is voor e-readerbegrippen behoorlijk krachtig. De e-reader is dan ook vlot in gebruik en opent apps snel genoeg.

©Jeroen Boer - ID.nl

Op de zijkant vind je een usb-c-poort en het SD-kaartslot.

Boox heeft de Color Go 7 zoals vrijwel iedere moderne e-reader voorzien van een aanraakscherm dat prima werkt. Daarnaast zijn er twee bladerknoppen in de schermrand verwerkt. Dat vinden we erg prettig, maar het zou nog fijner zijn als het geheel wat groter was uitgevoerd. De knoppen zijn nu relatief klein en zitten dicht bij elkaar. Je hebt geen account nodig om het apparaat in gebruik te nemen. Je kunt wel een ONYX-account aanmaken voor bijvoorbeeld Boox' cloudopslag. Om alle mogelijkheden van Android te gebruiken, moet je in Android wel inloggen met je Google-account.

©Jeroen Boer - ID.nl

De achterkant is voorzien van een ruwe afwerking.

E-ink met kleur

De Boox Color Go 7 maakt gebruik van E Inks Kaleido-scherm dat een regulier e-ink-scherm combineert met een kleurenfilter waardoor het scherm 4096 kleuren toont. Het grote voordeel hiervan is een kleurenscherm met de sterke punten van een e-ink-scherm. Toch heeft de kleurenvariant wat nadelen ten opzichte van een normaal e-ink-scherm. Zo zie je als je goed kijkt de kleurlagen altijd zitten in de vorm van een heel licht patroon over het beeld heen, ook wel een 'screendoor-effect' genoemd. Daardoor is het scherm wat donkerder dan een normaal e-ink-scherm, ook als je gewoon in zwart-wit leest. Je kunt op zich prima een boek lezen, maar een normale e-reader oogt beter. Je kunt veel van die nadelen wegnemen door de achtergrondverlichting in te schakelen; daarmee wordt het contrast beter. De verlichting is net als op andere duurdere e-readers instelbaar qua kleurtemperatuur zodat je het scherm 's avonds geler kunt maken.

©Jeroen Boer - ID.nl

Over het beeld zie je een patroon. Klik voor een grotere afbeelding, waarop dat nog beter te zien is.

Het scherm kan slechts 4096 kleuren tonen en die kleuren zijn flets vergeleken met een normaal scherm. Het geeft een beetje een retro futuristisch gevoel. In boeken met veel illustraties geeft het wel echt een meerwaarde. Normale stripboeken zijn, afhankelijk van het kleurgebruik, soms niet echt lekker te lezen en worden al snel priegelig zonder in te zoomen. In de instellingen kun je in E-Ink Centrum de manier waarop het scherm het beeld opbouwt veranderen, waardoor de kleuren in sommige apps echt veel beter worden. We raden je aan om per app te proberen welke instelling het fijnste beeld geeft.

©Jeroen Boer - ID.nl

Het kleurenscherm heeft vooral een toegevoegde waarde bij boeken met illustraties.

Beveiligde boeken

In het menu vind je een boekwinkel, maar daar moet je je niet teveel van voorstellen. Het gaat om gratis oude rechtenvrije boeken die je op diverse plekken kunt downloaden. Boox heeft dus geen boekwinkel waar je de huidige bestsellers kunt kopen. De Boox ondersteunt epub en werd op onze pc keurig herkend door Calibre. Je kunt epubs en veel andere formaten dus zonder problemen lezen en de ingebouwde leesapp is uitstekend. De Boox kan alleen niet omgaan met Adobe DRM dat soms nog door boekwinkels wordt gebruikt. Daar moet je dus goed op letten als je een boek aanschaft.

Er is echter een andere manier om beveiligde boeken te lezen: door het installeren van extra leesapps. De Boox draait op Android en is voorzien van de Google Play Store. Niet iedere Android-app is even geschikt voor een e-ink-scherm, maar voor leesapps is het apparaat perfect. Zo hebben we zelf een collectie Kindle-boeken die prima te lezen zijn na het installeren van de Kindle-apps. Door in die app de animaties uit te schakelen en de optie 'Volumeknoppen voor bladeren' in te schakelen, kun je Kindle-boeken comfortabel lezen.

©Jeroen Boer - ID.nl

De e-reader bevat de Google Play Store.

Andere Android-apps

Je vind vrijwel alle Android-apps in de Play Store, maar niet alles werkt goed met een e-ink-scherm. Sommige lichtere UI-elementen in Android-apps zijn bijvoorbeeld niet goed te zien. Voor video's in bijvoorbeeld YouTube is het scherm uiteraard niet echt geschikt, al viel het ons mee hoe vloeiend de beelden getoond worden. Het is echt het gebrek aan kleuren dat video niet goed bruikbaar maakt. Boox heeft de Color Go 7 van een luidspreker voorzien, dus er komt gewoon geluid uit als je een video kijkt. Die speaker is natuurlijk meer bedoeld voor het luisteren naar luisterboeken. Het aansluiten van een hoofdtelefoon kun je via bluetooth doen. We konden zelfs een bluetoothmuis en toetsenbord koppelen, dus Boox heeft Android behoorlijk open gehouden.

Conclusie

E-readers met kleur zijn een interessante ontwikkeling, maar de Boox Color Go 7 is het helaas nog niet overtuigend genoeg om zonder meer aan te raden als e-reader voor iedereen. Het is wel een interessante keuze voor wie een veelzijdige e-reader zoekt en kleur belangrijk vindt. Hoewel het scherm niet perfect is, maken de snelheid, app-ondersteuning en flexibiliteit het apparaat geschikt voor gebruikers die meer willen dan alleen in zwart-wit lezen. Wie echter vooral geïnteresseerd is in normale leesboeken, kan beter kiezen voor een e-reader met een normaal e-ink-scherm met een hoger contrast. Die modellen bieden voor normale boeken een beter beeld en zijn een stuk goedkoper.