☀️ Zonnepanelen op je camper: altijd en overal energie op zak

© CLShebley

☀️ Zonnepanelen op je camper: altijd en overal energie op zak

Geplaatst: 13 maart 2024 - 11:27

Aangepast: 13 maart 2024 - 12:58

Dewi Hoijtink

Nooit meer afhankelijk hoeven zijn van dure stroompalen op campings? Met mobiele zonnepanelen op je camper heb je waar je ook bent stroom bij de hand, zodat je altijd je smartphone, laptop, koelbox of elektrische fiets kunt opladen. Ideaal wanneer je tijdens je vakantie veel onderweg bent of graag off-grid kampeert. Maar welke zonnepanelen moet je kopen?

Met zonnepanelen op je camper profiteer je al van ‘gratis’ groene stroom zodra de zon ook maar een beetje schijnt. Afhankelijk van de accu die je daarbij gebruikt, kun je zo – mits je naar een zonnige bestemming reist natuurlijk – een grote hoeveelheid stroom opslaan. En daar kun je op vakantie van alles mee: van het opblazen van je luchtbed en het aandrijven van het koffiezetapparaat en de koelkast tot het opladen van allerlei elektronische apparatuur die je hebt meegenomen.

Nooit meer zonder stroom op de camping

Kijk hier voor de slimste oplossingen voor de beste deals!

Voor- en nadelen

Er zijn eigenlijk maar weinig redenen om géén zonnepanelen op je camper te installeren. Niet alleen heb je hiermee altijd en overal elektriciteit tot je beschikking, je bent ook nog eens lekker milieuvriendelijk bezig. Je hoeft immers geen grijze vervuilende stroom van het net af te tappen. De installatie van zonnepanelen op je camperdak is daarnaast niet al te ingewikkeld. Op het internet vind je zelfs allerlei stappenplannen om dat zelf te doen. Zijn de panelen eenmaal geïnstalleerd, dan heb je er weinig omkijken meer naar. De regen spoelt ze regelmatig schoon, al moet je wel af en toe checken of er geen hardnekkig vuil op zit, want daardoor kunnen ze minder efficiënt hun werk doen.

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Natuurlijk, die zijn er ook. Als je bijvoorbeeld weinig stroomverbruikers mee op vakantie neemt, hebben zonnepanelen weinig zin. Je zult de investering dan waarschijnlijk niet (snel) terugverdienen. Een ander nadeel is dat je voor de efficiëntie van je zonnepanelen toch afhankelijk bent van het weer. Laat de zon zich tijdens je trip weinig zien, dan heb je mogelijk niet voldoende stroom om twee weken in de wildernis te staan. Daarom is het belangrijk dat je kwalitatieve zonnepanelen koopt; die zijn óók bij slecht weer efficiënt.

☀️ Zonnepanelen op je camper: altijd en overal energie op zak -Kd_Zg8ETR1-i2BMcQCHffg

© Astock Media

Waarop letten bij aankoop

Je hebt besloten dat je zonnepanelen voor je camper wilt aanschaffen, maar je hebt geen idee waar je je zoektocht moet beginnen. Wij helpen je op weg!

Kwaliteit

Je wilt natuurlijk dat het rendement van je zonnepanelen zo hoog mogelijk is. Dat bereik je met zonnepanelen van goede kwaliteit. Als je kijkt naar het oppervlak van zonnepanelen, dan zijn er twee typen zonnepanelen te onderscheiden: monokristallijne en polykristallijne panelen. Bij het eerste type bestaat een zonnecel uit een enkele siliciumkristal. Het tweede type heeft een oppervlak met meerdere siliciumkristallen. Monokristallijne zonnepanelen kunnen dankzij hun oppervlak meer zonlicht opvangen en zijn dus efficiënter dan polykristallijne zonnepanelen (gemiddeld 17,5 procent rendement tegenover 14,5 procent). Monokristallijne panelen zijn daarom ook wat duurder. Je herkent deze panelen aan hun diepzwarte kleur; polykristallijne zonnepanelen zijn donkerblauw.

Ook lezen: Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Soorten

Zonnepanelen meenemen op vakantie kan op verschillende manieren. Zo heb je de keuze uit opvouwbare panelen, semi-flexibele panelen en panelen van glas. Zonnepanelen van glas zijn nog altijd het populairst, maar ook semi-flexibele panelen komen steeds meer in trek. Het voordeel aan semi-flexibele panelen is dat ze (in tegenstelling tot hun glazen variant) niet vastgeschroefd hoeven te worden; dat kan gewoon met lijm of kit. Bovendien zijn ze een stuk lichter dan glazen zonnepanelen. Soms zijn ze zelfs efficiënter, mits je voor kwalitatieve panelen kiest.  

☀️ Zonnepanelen op je camper: altijd en overal energie op zak -fhg4wxFhR6mIbgFQh8HRhQ

© Voyagerix

Naast glazen en semi-flexibele zonnepanelen zijn er ook nog opvouwbare varianten. Het grote voordeel van deze panelen is dat je ze – zoals de naam al doet vermoeden – kunt opvouwen en dus niet op de camper hoeft te monteren. Hierdoor zijn ze beter beschermd tegen vuil en schade door hagel of storm. Helaas hebben opvouwbare zonnepanelen ook één duidelijk nadeel, en dat kun je vast al raden: ze wekken alleen stroom op als ze uitgeklapt staan. Tijdens het rijden heb je er dus niets aan. En overnacht je op een plek die je minder vertrouwt, dan laat je ze ook niet zomaar even buitenstaan. Op die manier loop je dus heel wat kostbare zonuurtjes mis.

Vermogen

Veel campereigenaren vragen zich af hoeveel zonnepanelen ze op het dak moeten plaatsen, maar dat is niet per se de juiste vraag. Het vermogen van de panelen is veel belangrijker. Zo kun je twee panelen van 100 watt plaatsen, maar je kunt ook één krachtige van 200 watt plaatsen. Hoeveel vermogen je nodig hebt, reken je uit aan de hand van je dagelijkse stroomverbruik. Dat doe je door het vermogen in watt van elk elektronisch apparaat te vermenigvuldigen met het aantal uren dat je het apparaat maximaal per dag gebruikt. Dit bij elkaar opgeteld is je totale dagelijkse stroomverbruik in watturen (Wh).

Op basis van je dagelijkse stroomverbruik kun je de juiste zonnepanelen uitkiezen. Let daarbij niet op de hoeveelheid wattpiek (Wp) die een zonnepaneel volgens de specificaties oplevert, want dat getal wordt alleen gehaald als alle omstandigheden optimaal zijn (het weer, maar bijvoorbeeld ook de manier waarop het zonlicht op het zonnepaneel valt). Met behulp van de gemiddelde dagelijkse opbrengst krijg je een veel betere indicatie van welke zonnepanelen het best bij jouw situatie passen.

Accu    

Zonder een goede accu heb je weinig aan je zonnepanelen. In je accu sla je immers de opgevangen zonnestroom van overdag op, die je vervolgens 's avonds kunt gebruiken om een kopje koffie of thee van te zetten of je elektrische fiets voor de volgende dag op te laden. Het is belangrijk dat je je accu aanpast op je stroomverbruik. Hoe meer stroom je nodig hebt, hoe groter de capaciteit (Ah) van je accu. Een accu werkt overigens niet zonder laadregelaar. Een laadregelaar zorgt er enerzijds voor dat een accu snel en efficiënt geladen wordt, maar voorkomt ook het overladen van de accu.

☀️ Zonnepanelen op je camper: altijd en overal energie op zak -fQ2DxV9HQwm-rKp9Z9gwgg

© ER - ID.nl

Hoe duur zijn mobiele zonnepanelen?

Mobiele zonnepanelen kunnen in eerste instantie best een investering zijn. Zo leg je voor een paneel van 150 watt al snel zo'n 200 euro neer, en daarbij is één paneel vaak niet genoeg. Toch is het de investering waard. Niet alleen omdat het je alle vrijheid oplevert, maar ook omdat je het aankoopbedrag makkelijk terugverdient. Stel: je betaalde voorheen 5 euro per dag voor stroom op een camping en hebt nu voor 500 euro zonnepanelen op je camper liggen. Dan heb je de investering al in 100 dagen terugverdiend. En dan te bedenken dat zonnepanelen gemiddeld 25 tot 30 jaar meegaan. Tel uit je winst!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten